fbpx
Uutiset

Kansanedustajat kateuden kohteena

Kansanedustajien sopeutumiseläkekäytäntöä muutetaan. Eduskuntaryhmät päättivät yksimielisesti, että aikaisempi kohtuuton malli korvataan uudella.

Kun ennen sopeutumiseläkettä sai varsinaiseen eläkeikään asti, uudessa käytännössä sopeutumiseläkettä maksetaan vain 1 – 3 vuotta eduskunnan jättämisen jälkeen.

Uusi järjestely koskee vain tulevia kansanedustajia.

Kansalaiset ovat kuitenkin perustaneet erilaisia nettiadresseja, joissa vaaditaan, että myös istuvilta kansanedustajilta otetaan vanha etuus pois ja vaihdetaan uuteen.

Vaatimus on kohtuuton ja oikeustajun vastainen. Ei keneltäkään voi ottaa sovittuja etuja pois taannehtivasti.

Adressit kertovat osaltaan kansalaisten kovista asenteista etenkin poliitikkoja kohtaan.

Ilmiö ei ole uusi. Jo pitkään poliitikkojen palkkiot ovat herättäneet kansalaisten keskuudessa närää. Heidän palkkioitaan pidetään liian suurina. Tosiasia on, että palkkio on liian pieni suhteessa työn vaativuuteen. Uuden kansanedustajan palkkio on alle 6000 euroa kuussa. Pitkään istunut voi saada tonnin verran enemmän. Palkkapottia voi vielä kasvattaa valiokunnissa istumalla.

Kun kansanedustaja häviää ansiossa jo pienehkön firman vetäjälle, on keksitty veroton kulukorvaus. Kulukorvausta aikoinaan sorvanneetkin tunnustavat korvauksen luonteen. Siinä osa on palkanlisää, koska muuten edustajan ansiotasoa on äärimmäisen vaikea nostaa.

On jotenkin nurinkurista, etteivät kansalaiset ole valmiita maksamaan lainsäätäjille, kuten muille johtajille. Yksi selitys on tehtävän luonne. Se on luottamustoimi, josta maksetaan palkkioita eikä palkkaa.

Siitä ei kuitenkaan päästä mihinkään, että palkkio on työn arvon mitta, ja kansanedustajan tasoisen osaajan pitää kyetä elämään palkkioillaan kohtalaisen hyvin.

Jo tehtävän houkuttavuuskin edellyttää kohtuullisen korvauksen maksamista.

Tulevia kansanedustajia lyödään nyt kahta kautta. Eläke-etuuksiin tehdään merkittävä heikennys ja Arkadianmäelle pääseminen on entistä vaikeampaa.

Yritysten apu vaalirahoitukseen on lähes kokonaan tukossa. Leimautumisen pelko panee sanomaan: Kiitos ei!

Hyvin monilla ehdokkailla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin marssia pankkiin ja pyytää lainaa, tyhjentää tilit tai tehdä molemmat.

Nykyisin kilpailu on niin kovaa, että lainojen maksuun menee koko vaalikausi. Kaikille se ei edes riitä.

Hyvä kysymys on, miten paljon nykytilanne vaikuttaa pyrkyyn kansanedustajaksi. Varmasti moni johtaja tai erikoisosaaja miettii, että mitä mieltä on pudottaa palkkansa puoleen ja lähteä leikkiin, jossa olet median jatkuvan tarkkailun alla ja kansalaisten kateuden kohteena.

Aatteet ja poliittinen idealismikin ovat haalenneet. Tilanne on tullut asiakeskeisyys, pragmaattinen tapa hoitaa valtion asioita. Eikä tulevaisuus tuo kuin lisää kiristettävää.

Menot