Uutiset

Kansankodin kulissit horjuvat

Ruotsin hallitusrintama on kaikista ennusteista päätellen tänään pidettävien valtiopäivävaalien voittaja.

Jos ennusteet pitävät kutinsa, se merkitsee, että ruotsalaiset antavat tukensa tavalle, jolla maa on luotsattu läpi kansainvälisen talouskriisin.

Työllisyys ja talous ratkaisevat Ruotsin vaalituloksen. Tätä viestiä maan porvaripuolueet ovat toistamistaan toistaneet vaalikampanjansa ajan ja mitä ilmeisimmin hyvällä menestyksellä. Oikeisto haluaa kansalta siunauksen ensisijaisesti omalle talouspolitiikalleen.

Kaukana äärioikealla ruotsidemokraatit ovat metelöineet omalla maahanmuuttovastaisella teemallaan, joka mielipidemittausten mukaan sekin on saanut vastakaikua muutamalta prosentilta äänestäjäkuntaa.

Punavihreä oppositio ei nähtävästi onnistunut horjuttamaan hallituksen uskottavuutta äänestäjien silmissä, vaikka vielä aiemmin tänä vuonna mielipidemittaukset näyttivät sen kirineen suosiossa hallitusrintaman rinnalle.

Nyt edes Suomen sosialidemokraattien puoluesihteeri Mikael Jungner ei usko, että naapurimaan veljespuolue kykenisi horjuttamaan porvaririntamaa. Viime maanantaina Jungner ennusti, että nykyinen hallituskoalitio jatkaa vallassa vaalien jälkeenkin.

Suomesta katsoen on hyvä panna merkille sekin, mikä ei ole noussut Ruotsissa vaaliteemaksi. Ruotsissa on ollut omat poliittiset skandaalinsa, eikä kansan luottamus edustajiinsa suorastaan graniitinluja ole, mutta toisin kuin todennäköisesti Suomen tulevissa eduskuntavaaleissa, naapurissa puntarissa ei nyt ole luottamus koko poliittisen järjestelmän rehellisyyteen.

Ruotsissa ”maan tapa” ei ole vaaliteema.

Jos porvaririntama tänään voittaa, sen voi tulkita niinkin, että äänestäjät siunaavat edellisten vaalien valintansa, jonka tulosta nykyinen hallituspohja on. Vuosikymmenten demarivallan jälkeen oikeisto vakiinnuttaa asemansa normaalina hallituspuolueena. Muutos on Ruotsissa yhtä merkittävä kuin aikoinaan kokoomuksen pitkän oppositiokauden päättyminen oli Suomessa.

Niin kuin nykyään on tavaksi tullut jo kaikissa eurooppalaisissa vaaleissa, myös Ruotsissa jännitetään etukäteen sitä, miten paljon avoin, äänekäs maahanmuuttovastaisuus kerää ääniä. Ruotsidemokraattien kampanjointi on tuonut vihan politiikan näihin vaaleihin, mutta yllätyksenä monille on tullut se, miten väkivaltaisena viha on kohdistunut ruotsidemokraatteihin itseensä.

Päätellen suomalaisen Homma-foorumin valppaasta kiinnostuksesta Ruotsin vaaleihin, niistä haetaan osviittaa ja uskon vahvistusta täkäläisillekin aateveljille.

Vaalikamppailun vastenmielisimmät piirteet ovat osoittaneet, miten kaukana kansankodin ajan kultaamat muistot ovat Ruotsin nykytodellisuudesta. Vaalitulos näyttää, miten suuri osuus ruotsalaisista on valmis heittämään loputkin kansankodin ihanteista yli laidan.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic