Kolumnit Uutiset

Kansanmiehen verosuunnittelua

Suuresti soimattu maan hallitus tekee omalla hiljaisella tavallaan, suurta melua pitämättä ja loiskiehunnasta piittaamatta uutterasti töitä kansalaisten hyvinvoinnin puolesta.

Yhtenä mainiona, perheiden yhtenäisyyttä vahvistavana päätöksenä on syytä nostaa esiin hallituksen kehysriihessä korotettavaksi päätetty makeisvero. Tähän asti vain perheenpää on lähtenyt korkean alkoholiveron kannustamana ostosmatkalle Viroon. Pian lapsetkin otetaan mukaan karkkipäivän ostoksille Tallinnaan, kun veronkorotus nostaa makeisten hinnat pilviin.

Mikä yhdistääkään enemmän perhettä kuin yhteiset matkat, vaikka lyhyetkin. Ne ovat sitä paljon puhuttua laatuaikaa.

Perheiden talousrahat ja ostosten arvonlisäverot päätyvät Viroon, mutta karieksen ja kirroosiin hoidot menevät edelleen Suomen piikkiin.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Suomalainen tekee mitä vaan, kunhan välttyy veroilta tai saa niistä ainakin tuntuvan alennuksen. Tavallisilla kuluttajilla ei ole varaa eikä toki tarvettakaan haikailla veroparatiisien perään, hyvä jos pystyvät kartalta osoittamaan, missä maailmankolkassa Cayman-saaret sijaitsevat.

Kun Tallinnasta haetaan juomat, ruuat, vaatteet, lääkkeet, silmälasit, käydään parturissa, kosmetologilla ja kylpylässä, sekä huollatetaan autot, ostoista kertyy vuosittain huomattava summa. Valtio menettää isot verotulot vain siksi, ettei suomalainen verotus ole kilpailukykyinen naapuriin nähden.

Ostosmatkailu Tallinnaan on tavallisten ihmisten verosuunnittelua.

Kun liikenne Suomenlahden yli entisestään lisääntyy, vaikeuksissa kituuttavilla suomalaistelakoilla herää toivo uusista laivatilauksista. Jos tavarantuonti Virosta vielä kasvaa, nykyiset autolautat alkavat vääjäämättä käydä ahtaiksi.

Siksi tarvitaan uusia rahtilaivoja tuomaan ostokset kotiin tai ainakin letka proomuja matkustajalaivojen perään. Näin hallitus tukee välillisesti myös meriteollisuutta ja suoraan, kun se rahoittaa kaljaproomujen rakentamista.

Tuoreen selvityksen mukaan veljeskansoja Suomenlahden molemmin puolin yhdistää puoli miljardia, yli 500 miljoona euroa. Sen verran suomalaiset käyttivät viime vuonna rahojaan Virossa.

Suosituin tuontitavara ja myös perinteitä kunnioittava löytyy juomapuolelta. Viro pelasti jo kertaalleen kieltolain aikana suomalaiset kuolemasta janoon eikä se nytkään kaukaa liippaa.

Esimerkiksi suomalaisten lempijuoman, tarttolaispanimon oluen meriseikkailu on peräti ihmeellinen. Ensin olut valmistetaan Virossa. Sen jälkeen se rahdataan irtotavarana säiliöautoilla ja laivakyydillä Iisalmeen purkitettavaksi.

Sen jälkeen purkitettu ja pahviin pakattu oluet rahdataan satamaan, laivataan ja puretaan Tallinnassa ja jaetaan alan liikkeisiin. Sieltä suomalaiset kiskovat lähialueita kiertäneen oluen pienillä kärryillään ja janoisimmat pakettiautoillaan takaisin laivaan ja Suomeen.

Eihän tässä tietenkään mitään järkeä ole, paitsi bruttokansantuote kasvaa molemmissa maissa. Aina kannattaa myös muistaa, että matkailu avartaa.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic