fbpx
Uutiset

Näkökulma: Kansanrokotetta odotellessa – Pfizerin tuotantomäärä notkahtaa kysynnän ollessa kuumimmillaan

Pfizer ilmoitti nostavansa koronarokotteiden tuotantomääränsä kahteen miljardiin annokseen. Huono uutinen on se, että tämä vaatii tehtaalla muutoksia, jotka leikkaavat tuotantoa väliaikaisesti kysynnän ollessa kova. Olisiko kysyntäpiikkiin voinut varautua tekemällä vaadittavat muutokset jo aiemmin, pohtii Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.
Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Vielä pitää jaksaa muutama viikko. Seuraavat viikot ovat ratkaisevia. Olemme valmiita käyttämään kaikki mahdollisia keinoja, jos tartuntojen määrä lähtee uudelleen nousuun. Valmiuslain käyttöä ei voida sulkea pois.

Edellä mainittuja lauseita on kuultu syksystä saakka. Kun jaksamme ponnistella vielä muutaman viikon, pahin alkaa olla takana rokotusten päästessä kunnolla vauhtiin.

Paitsi että ei ala. Koronatartuntojen määrä on pysynyt Suomessa maltillisena, mutta huolta aiheuttavat herkästi tarttuvat virusmuunnokset ja hitaasti etenevät rokotukset. Rokotuksia varmasti jaetaan sitä mukaa, kun tavaraa saadaan, mutta toimitukset etenevät tuskastuttavan hitaasti.

Lisää takapakkia tuli viime viikolla lääkeyhtiö Pfizerin kerrottua pienentävänsä EU-maille jaettavia rokote-eriä kuluvan viikon ajaksi. Alkuperäiseen aikatauluun yhtiö lupaa palata EU:ssa ensi viikolla.

THL:n mukaan Pfizer ja Biontech toimittavat Suomeen tällä viikolla rokotettaan 37 000 annosta, mikä on yli 10 000 odotettua vähemmän. Nämä menevät perustellusti terveydenhuollon henkilökunnan ja hoivakotien asukkaiden suojaamiseen. Vielä ollaan siis kaukana perusterveen väestön rokottamisesta.

Pfizer-Biontechin lisäksi myyntiluvan on EU:ssa saanut Modernan rokote. Sen toimitusmäärät ovat kuitenkin toistaiseksi pieniä. Suomi on mukana EU:n yhteishankinnassa ja saa väkilukunsa mukaisesti 1,23 prosenttia EU:n hankkimista rokotteista.

Odotukset kohdistuvat tammikuun loppuun, jolloin EU:n lääkeviraston odotetaan käsittelevän Astra Zenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän rokotteen myyntilupaa. EU on tilannut rokotetta 400 miljoonaa annosta. Tämän rokotteen etuna pidetään tuotantovolyymin lisäksi sen hyvää säilyvyyttä. Rokotetta onkin Suomessa kuvailtu “kansanrokotteeksi”.

Pfizerin Belgian-tehtaan laajennus pienentää rokotemääriä väliaikaisesti. Kuva: Pfizer Pfizer
Pfizerin Belgian-tehtaan laajennus pienentää rokotemääriä väliaikaisesti. Kuva: Pfizer Pfizer

Pfizer perustelee tuotantomääränsä väliaikaista supistumista sillä, että yhtiö lisää Belgian Puursissa sijaitsevan tehtaansa tuotantokapasiteettia. Tehtaasta toimitettavien rokoteannosten määrä vähenee tulevana viikkona, koska “tuotantoprosessia muokataan huomattavasti suuremmaksi”. Kapasiteetin nosto edellyttää muutostöitä tuotantolaitokseen ja -prosessiin, jotka puolestaan vaativat viranomaisluvat.

Pfizer ja Biontech ilmoittivat, että koronarokotteen tuotantotavoite voidaan tämän myötä nostaa kahteen miljardiin annokseen vuodessa, kun alkuperäinen tavoite oli tuottaa 1,3 miljardia annosta.

Tuotantomäärän kokonaisnousu on hyvä uutinen, mutta ei lohduta juuri nyt akuutissa tilanteessa. Maallikko täällä ihmettelee, tuliko rokotteiden kysyntä maailmanlaajuisessa pandemiassa yllätyksenä ja jos ei, olisiko tuotantokapasiteetin nostoon vaadittavia muutoksia voinut tehdä aiemmin.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Menot