Uutiset

Kanta-Häme hakee näkijöitä ja tekijöitä

Nyt on maakunnassa tarjolla monta pomopaikkaa hallinnon ammattilaisille.

Vuodenvaihteen tienoilla ovat jäämässä eläkkeelle sairaanhoitopiirin johtaja Jarmo Väänänen, Hämeen ammattikorkeakoulun johtava rehtori Veijo Hintsanen sekä maakuntajohtaja Juhani Honka.

Kaikki kolme virkaa pannaan lähiaikoina avoimeen hakuun. Tavoitteena on, että päätökset uusista johtajista tehtäisiin vielä ennen kesälomia.

Sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhtymävaltuuston puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) kertovat, että keskeisiin virkoihin halutaan henkilöitä, jotka kykenevät yhteistyöhön myös keskenään.

-Aina kun joku jää pois, se on samalla mahdollisuus miettiä, tarvitseeko asioita tehdä samalla tavalla jatkossa. Itse olen hämmästellyt, kuinka vähän meillä on oikeaa yhdessä tekemistä eri toimijoiden kesken, Rautio sanoo.


Politiikka ei pääroolissa

Kiemunki toteaa, että kuntapäättäjät katsovat viranhaussa myös kokonaisuutta, mahdollisesti myös puoluesidonnaisuuksien tasapainoa.

-Oma näkemykseni on, että puoluetausta entistä vähemmän vaikuttaa valintoihin, Kiemunki pohtii.

Rautio arvioi, ettei puoluepolitiikalla ole roolia uusien johtajien valinnassa.

-En usko, että näitä paikkoja lähdettäisiin sulle-mulle-systeemillä jakelemaan. Enemmän vaikuttaa näkemys siitä, mihin suuntaan maakuntaa ollaan kehittämässä. Jonkin sortin muutosjohtajan tarvetta näissä jokaisessa virassa varmasti on, Rautio sanoo.


Muutosjohtajia kaivataan

Sairaanhoitopiirin johtaja Jarmo Väänänen jää tämän vuoden lopussa eläkkeelle. Kuntayhtymän hallitus päätti keskiviikkona julistaa piirin johtajan viran haettavaksi.

-Odotamme, että johtaja pystyy keskustelemaan rahoituksesta kuntien kanssa, mutta myös katsomaan yli erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon raja-aitojen. En katsoisi huonoksi puoleksi sitäkään, jos tuleva johtaja tuntisi jo valmiiksi maakunnan terveydenhuoltoa, Kiemunki toteaa.

Hämeen ammattikorkeakoulun johtava rehtori Veijo Hintsanen jää eläkkeelle ensi vuoden alussa. Samaan aikaan Hamkin organisaatiota uudistetaan osakeyhtiöksi ja nykyisen kolmen johtajaviran tilalle perustetaan kaksi vararehtorin virkaa. Uudesta johtavasta rehtorista tulee samalla osakeyhtiöksi muuttuvan ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja.

-Se lähtee lainmuutoksesta. Tavoitteena on ketterä ja nykyistä yksinkertaisempi hallinto, Rautio sanoo.

Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Juhani Honka eläköityy tammikuun lopussa 2013. Hämeen liiton hallitus julkistaa viran avoimeen hakuun seuraavassa kokouksessaan.

-Hyvää, vahvaa ja verkostoitunutta johtajaa haetaan. Tietenkin hänen täytyisi olla Häme-henkinen, mutta myös joustava, ettei hän ole hirttäytynyt nykyisiin rajoihin, Honka sanoo.

Hän arvioi, että epävarmuus maakunnan tulevaisuudesta saattaa verottaa hakijoiden määrää.

-Perinteisen eläkepaikan hakijat jättävät ehkä hakematta, mutta sittenpähän päästään valitsemaan hyvistä tosihakijoista, Honka sanoo. (HäSa)

Mainos