Uutiset

Kanta-Häme on kokoaan suurempi

Päijät-Hämeessä on herätelty vaalien alla jälleen taistelutahtoa, jotta äänten vuoto kantahämäläisille ehdokkaille saataisiin tyrehdytettyä. Tahtotila oli sama myös neljä vuotta sitten, mutta silloin yritys epäonnistui täydellisesti. Kantahämäläisille ehdokkaille vuoti Päijät-Hämeestä liki 22 000 ääntä.

Kanta-Hämeen ehdokkaat ovatkin olleet selvästi yliedustettuina eduskunnassa. Viime vaaleissa maakunta nappasi yhdeksän ja Päijät-Häme viisi paikkaa. Neljä vuotta aiemmin Päijät-Häme oli pärjännyt yhden paikan paremmin.

Myös vuonna 1995 ja 1999, kun Hämeen vaalipiirissä oli tarjolla yksi paikka vähemmän, tilanne oli Kanta-Hämeelle 8-5.


Räsänen on lahtelaisten suosikki

Keitä päijäthämäläiset Kanta-Hämeestä sitten erityisesti fanittavat? Kaksissa viime vaaleissa selvä ykkössuosikki on ollut kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen, joka keräsi naapurista viimeksi liki 3 500 äänen potin ja vuonna 2003 vieläkin enemmän.

Räsänen on etenkin lahtelaisten suosikki. Neljä vuotta sitten hän sai sieltä jopa enemmän ääniä kuin kotikaupungistaan Riihimäeltä.

Myös SDP on perinteisesti imuroinut paljon ääniä Lahden seudulta. Viimeksi puolueen ykkönen oli Satu Taiveaho (sd.), jota äänesti yli kaksi tuhatta päijäthämäläistä. Lisäksi Johannes Koskinen ja Tarja Filatov saivat heiltä kumpikin yli 1500 ääntä.

Yli tuhat ääntä Päijät-Hämeestä keräsivät niin ikään Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), Risto Autio (kesk.), Jari Koskinen ja Kirsi Ojansuu (vihr.). Timo Heinosellekin (kok.) maakunnasta irtosi reilut 800 ääntä.


Nurmi imuroi Pietikäisen ääniä

Toki kantahämäläisetkin äänestävät päijäthämäläisiä, tosin selvästi vähemmän kuin toisinpäin. Neljä vuotta sitten täällä sujahti uurnaan noin 7 800 ääntä Päijät-Hämeeseen.

Parissa viime vaaleissa kantahämäläiset ovat mielistyneet etenkin lahtelaiseen Tuija Nurmeen (kok.), joka sai viime vaaleissa täältä 1 243 ääntä. Nurmea äänestettiin etenkin Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Janakkalassa ja Lammilla.

Nurmi keräsi yli tuhat ääntä Kanta-Hämeestä niin ikään vuonna 2003, jolloin hämeenlinnalainen Sirpa Pietikäinen (kok.) jätti eduskunnan.


Jokinen keräsi lammilaisten ääniä

Vuonna 2007 vain viisi kansanedustajaa eduskuntaan saaneet päijäthämäläiset saivat balsamia haavoilleen 2009, kun hauholainen Jari Koskinen (kok.) jätti kansanedustajan paikkansa kesken kauden.

Orimattilalainen Kalle Jokinen (kok.) nousi Koskisen tilalle osittain kantahämäläisten äänillä. Hänen 4 283 äänen potistaan 645 tuli Kanta-Hämeestä, erityisesti Lammilta ja Hämeenlinnasta. Seuraavana listalla ollut hämeenlinnalainen Sari Rautio oli kerännyt Päijät-Hämeestä vain 359 ääntä.

Nurmen ja Jokisen lisäksi muut päijäthämäläiset eivät ole Kanta-Hämeessä juuri viime vuosina juhlineet. Neljä vuotta sitten Jouko Skinnari (sd.) sai maakunnasta 302, Juha Rehula 277, Ilkka Viljanen 235 ja Matti Kauppila 208 ääntä.

Viimeksi rannalle jäänyt hämeenlinnalainen Iisakki Kiemunki (sd.) keräsi Päijät-Hämeestä 257 ääntä ja riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen 189 ääntä. (HäSa)

Menot