Julkaistu: 02.02.2014 09:00

Liike on lääke

  • HYVÄÄ SELKÄJUMPPAA. Istumatyöläiselle taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon.
    HYVÄÄ SELKÄJUMPPAA. Istumatyöläiselle taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon.
  • TREENIÄ LIHAKSILLE. Vapaa-ajan liikunta ylläpitää lihaskuntoa, joka taas tukee rankaa, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen painottaa.
    TREENIÄ LIHAKSILLE. Vapaa-ajan liikunta ylläpitää lihaskuntoa, joka taas tukee rankaa, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen painottaa.
– Kipeän selän kanssa ei kannata jäädä sängyn pohjalle, vaan voinnin mukaan kannattaa liikkua. Liike on lääkettä, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen Hämeenlinnan Kuntohoidosta painottaa.
 
Aina ei tarvita lääkäriä, vaan avun voi saada nopeasti myös fysioterapiasta. Jos oireet pitkittyvät tai pahenevat, on lääkärikäynti tarpeen. Tarvittaessa kannattaa myös käyttää särkylääkettä.
 
– Lääke vie kivulta pahimman terän pois, jolloin liikkuminen on helpompaa.
 
Silti ihan kaikkea ei kannata tehdä.
 
– On vältettävä liikkeitä, joissa kipu ja oireet selkeästi lisääntyvät.
 
Toisaalta, Kuntohoidon henkilökunta opiskelee parhaillaan Mckenzie (MDT) -tekniikkaa, jossa aluksi jopa provosoidaan kipua esiin. Toistoja tekemällä kivut yleensä helpottavat.
 
– Esimerkiksi monella selkäkipu helpottaa eteenpäin kumartuessa, ja taaksetaivutus on kivulias.
 
Vinkkejä selälle
Saastamoinen antaa vinkkejä selän kunnon ylläpitoon:
 
– Tärkeintä on työn tauottaminen. Jos istut, seiso välillä, jos seisot, lähde kävelemään, jotta aineenvaihdunta selän alueella toimii.
 
Toisena tulee tupakoinnin välttäminen.
 
– Välilevyissä ei ole omaa verenkiertoa. Tupakointi vähentää pienten verisuonten verenkiertoa, jotka vievät ravinteita selän kudoksiin, ja tupakoinnilla on tutkitusti yhteys selän kuntoutumisessa kipujakson jälkeen.
 
Lisäksi taaksetaivutus ja vapaa-ajan liikunta ovat tärkeät työkalut selän kunnossapitoon.
 
– Esimerkiksi istuessa paine välilevyissä kasvaa ja saattaa aiheuttaa kipua alaselkään. Taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon. Liikunta taas ylläpitää lihaskuntoa, joka tukee rankaa.
 
Uudet tilat
Hämeenlinnan Kuntohoito muutti joulukuussa uusiin tiloihin Kasarminkadulle. Laitteet ovat samat kuin aiemminkin Palokunnankadulla, mutta tila on isompi. Käytössä on muun muassa NIQAMA-selkäpenkki, joka on Hämeenlinnassa ainoa laatuaan.
 
– Penkki lisää liikelaajuutta ja venyttää alaselkää, mikä helpottaa esimerkiksi iskiasvaivoja.
 
Henkilökuntaakin on enemmän:
 
– Fysioterapeutteja on kolme, ja neljäs aloittaa maaliskuun alussa. Lisäksi näissä tiloissa työskentelee hieroja ja vyöhyketerapeutti, ja työllistämme myös osa-aikaisesti toimistotyöntekijän, Saastamoinen iloitsee.
 
Katja Ojala asioi Forssan Terveystalolla tällä kertaa päivystysluonteisella ajalla, eikä muistutusviestiä tästä syystä tarvittu. Monesti se on kuitenkin pelastanut unohdukselta. Ojalan otti vastaan sairaanhoitaja Camilla Rautanen.  Kuva: Tapio Tuomela

Yksityisestä terveydenhuollosta tutut tekstiviestimuistutukset laajenevat enenevissä määrin myös julkiselle puolelle.Perusterveydenhuollon ajoista muistutuksen on saattanut saada jo pitkään, mutta tämän vuoden puolella käytäntö on monin paikoin laajentunut myös erikoissairaanhoitoon. Esimerkiksi Kan

Lorna Culverwell on kerännyt neljän vuoden aikana yli 37 000 hyttystä ympäri Suomea. Repussa kulkeva hyönteisimuri herättää ihmetystä ohikulkijoissa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hattulalaisen Lorna Culverwellin työmaana on koko Suomi ja työvälineenä hyönteisimuri.Culverwellin kenttätyön ansiosta Suomen hyttyslajien listalla on nyt 41 lajia aiemman 38:n sijaan.Hän valmistelee väitöstutkimustaan Suomen hyttyslajistosta ja kartoittaa Suomessa eläviä hyttysiä.

Seppo Niemi-Nikkolan maitorekan takana on pieni kylmiö maitonäytteille. Maitokuski tekee osansa laadunvalvontaketjussa. Kuva: Krista Luoma

Kun Seppo Niemi-Nikkola aloitteli maitokuskina, maito haettiin tonkista laiturilta.Elettiin 1960-lukua. Niemi-Nikkolan isä, joka oli myös aikoinaan maitokuski, pyysi joskus poikansa apumieheksi keräilykierrokselle.- Isä tuli joskus herättämään, kun hänellä oli selkä kipeänä.

Diskosika Elektrus Erektus on valmis laajentamaan reviirinsä Keski-Eurooppaan. Kuva: Toni Rasinkangas

Kuka artisti saapuu omalle keikalleen varttia ennen h-hetkeä, on valmis lauteille viittä minuuttia ennen show'ta ja 10 minuuttia myöhemmin kääntää Corollansa nokan kohti kotia?Diskosika tietenkin. Hän, joka on esiintynyt Suomessa noin 100 kertaa ja tehnyt Baltiassa 15 keikan kiertueen.

Kuva: Jaakko Posti / Lännen Media

Turun saaristossa, Nauvon eteläpuolella sijaitsee Rockelholmin saari, jossa elettiin vielä 1960-luvulla vilkasta kalastajaelämää.Lapsuutensa saarella viettänyt Åsa Karlsson muistaa vielä tarkasti, kuinka siihen aikaan suurta herkkua, kampelaa, savustettiin.