Julkaistu: 02.02.2014 09:00

Liike on lääke

  • HYVÄÄ SELKÄJUMPPAA. Istumatyöläiselle taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon.
    HYVÄÄ SELKÄJUMPPAA. Istumatyöläiselle taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon.
  • TREENIÄ LIHAKSILLE. Vapaa-ajan liikunta ylläpitää lihaskuntoa, joka taas tukee rankaa, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen painottaa.
    TREENIÄ LIHAKSILLE. Vapaa-ajan liikunta ylläpitää lihaskuntoa, joka taas tukee rankaa, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen painottaa.
– Kipeän selän kanssa ei kannata jäädä sängyn pohjalle, vaan voinnin mukaan kannattaa liikkua. Liike on lääkettä, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen Hämeenlinnan Kuntohoidosta painottaa.
 
Aina ei tarvita lääkäriä, vaan avun voi saada nopeasti myös fysioterapiasta. Jos oireet pitkittyvät tai pahenevat, on lääkärikäynti tarpeen. Tarvittaessa kannattaa myös käyttää särkylääkettä.
 
– Lääke vie kivulta pahimman terän pois, jolloin liikkuminen on helpompaa.
 
Silti ihan kaikkea ei kannata tehdä.
 
– On vältettävä liikkeitä, joissa kipu ja oireet selkeästi lisääntyvät.
 
Toisaalta, Kuntohoidon henkilökunta opiskelee parhaillaan Mckenzie (MDT) -tekniikkaa, jossa aluksi jopa provosoidaan kipua esiin. Toistoja tekemällä kivut yleensä helpottavat.
 
– Esimerkiksi monella selkäkipu helpottaa eteenpäin kumartuessa, ja taaksetaivutus on kivulias.
 
Vinkkejä selälle
Saastamoinen antaa vinkkejä selän kunnon ylläpitoon:
 
– Tärkeintä on työn tauottaminen. Jos istut, seiso välillä, jos seisot, lähde kävelemään, jotta aineenvaihdunta selän alueella toimii.
 
Toisena tulee tupakoinnin välttäminen.
 
– Välilevyissä ei ole omaa verenkiertoa. Tupakointi vähentää pienten verisuonten verenkiertoa, jotka vievät ravinteita selän kudoksiin, ja tupakoinnilla on tutkitusti yhteys selän kuntoutumisessa kipujakson jälkeen.
 
Lisäksi taaksetaivutus ja vapaa-ajan liikunta ovat tärkeät työkalut selän kunnossapitoon.
 
– Esimerkiksi istuessa paine välilevyissä kasvaa ja saattaa aiheuttaa kipua alaselkään. Taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon. Liikunta taas ylläpitää lihaskuntoa, joka tukee rankaa.
 
Uudet tilat
Hämeenlinnan Kuntohoito muutti joulukuussa uusiin tiloihin Kasarminkadulle. Laitteet ovat samat kuin aiemminkin Palokunnankadulla, mutta tila on isompi. Käytössä on muun muassa NIQAMA-selkäpenkki, joka on Hämeenlinnassa ainoa laatuaan.
 
– Penkki lisää liikelaajuutta ja venyttää alaselkää, mikä helpottaa esimerkiksi iskiasvaivoja.
 
Henkilökuntaakin on enemmän:
 
– Fysioterapeutteja on kolme, ja neljäs aloittaa maaliskuun alussa. Lisäksi näissä tiloissa työskentelee hieroja ja vyöhyketerapeutti, ja työllistämme myös osa-aikaisesti toimistotyöntekijän, Saastamoinen iloitsee.
 
Hämeenlinnan kaupungin tarjoamista vaalimainostelineistä puuttui ainakin vielä torstaina kahden ehdokkaan mainokset. Aukko oli niin Paavo Väyrysen kuin Nils Torvaldsinkin kohdalla. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnan seudun vaalimainostelineissä on kaksi ammottavaa aukkoa. Presidentinvaaliehdokkaiden rivistöstä puuttuvat kansalaisliikkeen ehdokkaan Paavo Väyrysen ja RKP:n Nils Torvaldsin mainokset.Väyrysen valtakunnallisena kampanjapäällikkönä toimii hämeenlinnalainen Seppo Hauta-aho.

Valtionosuuksien uudelleenmyllääminen vaikuttaa museoihin, teattereihin ja konserttitaloihin. Kuvassa Hämeenlinnan taidemuseo. Kuva: Pekka Rautiainen

Kun kulttuurin valtionosuuksia jaetaan uusiksi, yksi asia pistää silmään: jaettavan rahan määrä ei muutu.Kulttuurin valtionosuustyöryhmä jätti keskiviikkona opetusministeriölle esityksen, jossa järjestelmää myllätään uusiksi.

Kokeilussa Finnairin matkustajat etälähtöselvittivät matkalaukkunsa jo Hämeenlinnan Sokos Hotel Vaakunan lähtöselvitysautomaatissa. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Hämeenlinnassa viime lokakuussa kokeiltu matkatavaroiden etälähtöselvitys on valittu Suomen kasvukäytävä -verkoston vuoden 2017 Kasvukäytäväteoksi.Kokeilussa Finnairin matkustajat etälähtöselvittivät matkalaukkunsa jo Hämeenlinnan Sokos Hotel Vaakunan lähtöselvitysautomaatissa.

Maakaasuhybridiauto paloi poroksi valtatie 3:lla eli moottoritiellä myöhään keskiviikkoiltana. Kuva: Antti Ahonen

Hämeenlinnalaisen kaupunginvaltuutetun Antti Ahosen (kok.) auto paloi poroksi myöhään keskiviikkoiltana kolmostiellä.Kotimatkalla Hämeenlinnan Mieskuoron harjoituksista olleen Ahosen Volkswagen Caddy syttyi arvion mukaan sähkövian vuoksi.  Ahosen auto syttyi palamaan ajon aikana, nopeasti ja yllättä

Keskiviikkona sattui metsätyömaalla harvinainen työtapaturma, jossa loukkaantui vakavasti kaksi metsätyömiestä toistensa raivaussahoista.Onnettomuus tapahtui keskiviikkona iltapäivällä Hämeenlinnan lähistölläPoliisitiedotteen mukaan työmaalla oli töissä useita metsätyömiehiä raivaussahoineen.

Jään pintaan syntynyt reikä aiheutti etsinnät torstaina Hämeenlinnassa, Viipurintien sillan tuntumassa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jäälle heitetty lumipaakku aiheutti torstaina aamupäivällä aiheettoman vesipelastustehtävän Hämeenlinnan keskustan tuntumassa Vanajavedellä.Ohikulkija oli huomannut Viipurintien sillalta jäässä reiän ja ilmoitti havainnostaan Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle.