Julkaistu: 24.04.2015 02:07
-
Päivitetty: 24.04.2015 07:12

Sadut heräsivät eloon nukkeina

 • Aimokoulun nukkemestarit näkivät valmiin kirjan tällä viikolla ensi kertaa. Nukkeja tekivät Hilda-Maria Kervinen (vasemmalla punaraitaisessa paidassa), Talvikki Luukkainen, Elle Heinonen, Alma Mäkelä, Elsa Merivuori, Fanni Laine, Kerttu Kiviranta ja Laura Tjurin. Takana kirjailija Hanna van der Steen, valokuvaaja Johanna Lyömilä ja Aimokoulun käsityötaiteen opettaja Milla Ojala. Kuva: Terho Aalto
  Aimokoulun nukkemestarit näkivät valmiin kirjan tällä viikolla ensi kertaa. Nukkeja tekivät Hilda-Maria Kervinen (vasemmalla punaraitaisessa paidassa), Talvikki Luukkainen, Elle Heinonen, Alma Mäkelä, Elsa Merivuori, Fanni Laine, Kerttu Kiviranta ja Laura Tjurin. Takana kirjailija Hanna van der Steen, valokuvaaja Johanna Lyömilä ja Aimokoulun käsityötaiteen opettaja Milla Ojala. Kuva: Terho Aalto

Kirjan tekeminen on pitkä projekti. Se selvisi Aimokoulun käsityöoppilaille toden teolla tällä viikolla, kun he saivat ensi kertaa käsiinsä uunituoreen satukirjan Kullanhohtoisia unelmia.

Kirjan kuvissa seikkailevat aimokoululaisten tekemät nuket – jotka valmistuivat jo viime keväänä ja kuvattiin kirjaa varten kesällä.

Menneen talven lumia, siis.

– Missä mun poliisi on? Elsa Merivuori osaa kuitenkin heti kysyä, kun tuttua hahmoa ei löydykään siihen liittyvästä tarinasta.

Elsa Merivuori selailee kirjaa, kunnes yhdeltä aukeamalta löytyy iso kuva kahdesta kalliomaastossa seikkailevasta hahmosta.

– Oho! Tossa se onkin!

Jokainen nukke on päässyt kuviin.

Aimokoulun kirjallinen aluevaltaus alkoi hämeenlinnalaisen kirjailijan Hanna van der Steenin kuvakirjaideasta, jota hän tarjosi eräälle kustantajalle.

Hänelle heitettiin takaisin idea kokonaisesta tarinakokoelmasta, ja niin Kullanhohtoisia unelmia -kirja alkoi hahmottua.

Matkan varrella projekti ehti ensin olla teatteriproduktio yhteistyössä Aimokoulun käsityötaiteen opettajan Milla Ojalan kanssa. Idealle ei saatu apurahoitusta, joten nukeille ja pahvilavasteille löytyi rooli kirjan kuvituksena.

Mukana projektissa olivat kokonaisen lukuvuoden ajan 7–10-vuotiaiden käsityöryhmät.

– Aluksi luimme tarinat, ja siellä oli lasten mielestä tosi jänniä juttuja, joista nousi kysymyksiä ja ajatuksia, Ojala kertoo.

Nukkeja tehtiin neljässä ryhmässä. Jokainen työsti kahta tarinaa, ja jokainen lapsi sai oman hahmon työstettäväkseen.

Hanna van der Steen kehitteli satuihinsa "erilaisia sankareita", kuten isän, joka kokee tarvitsevansa lisäoppia Hyvien isien koulussa, ja lapsi, jonka isä on rosvo ja isäpuoli poliisi.

– Tarinat kertovat nykyaikaisista ihmisistä erilaisissa tilanteissa. Tarinoita yhdistää erilaisuuden teema – kaikkien ihmisten hyväksyminen ja arvostaminen.

Satutekstien punaisena lankana on luottamus itseen ja omiin kykyihin.

Van der Steen tunnetaan etenkin satufantasiasarjasta Tähtisilmät (Karisto). Satukokoelman tekeminen yhdessä lapsikuvittajien kanssa oli hänelle uudenlainen kokemus.

– Yhdessä Netta Walldénin kanssa tekemäni Mikä moka! -kirja oli myös projektinhallinnallinen juttu. Tämä muistutti hieman sitä, kirjailija kertoo.

– Tämä ei ollut mikään yksinäinen projekti, vaan sai keskustella ja tehdä yhdessä.

Nuket eivät toki itsekseen siirtyneet Aimokoulun pöydiltä kirjan sivuille. Valokuvaajaksi saatiin hämeenlinnalainen Johanna Lyömilä.

Kuvia otettiin viime heinäkuussa Lyömilän pihassa. Van der Steen ja Ojala valmistelivat asetelmia, ja Lyömilä kuvasi.

– Pitkin pihaa oli useita asetelmia, ja menin aina sinne, missä huudettiin "valmis!", Lyömilä nauraa.

– Piha toi kuviin oman ulottuvuutensa: kukkia, marjapensaita ja linnunpönttöjä, Milla Ojala ja Hanna van der Steen kertovat. HäSa

Julkiset julkkaritKullanhohtoisia unelmia -kirjan avoin julkaisutilaisuus pidetään lauantaina 25.4. klo 13–15 Hämeenlinnan pääkirjaston Keitaassa.

Kirja sai oman kummin

Hanna van der Steenin kirjoittama satukirja Kullanhohtoisia unelmia julkaistaan lauantaina.

Kirjan kustantaja on Nordbooks.

Tarinoita on yhteensä8

Kuvituksesta vastaavat Milla Ojalan opettamat Aimokoulun käsityöryhmät.

Kirjan kummiksi pyydettiin ja saatiin lastenpsykiatrian erikoislääkäri, Pelastakaa lapset ry:n ylilääkäri Jari Sinkkonen.

Kirjan tekijänpalkkiot lahjoitetaan lyhentämättöminä Pelastakaa lapset ry:lle.

Nuket ja lavasteet valmistuivat lukuvuonna 2013–2014

THL:n Martta October (vas.) kävi hiljattain kouluttamassa perheväkivallan vastaista työtä tekevää Marak-ryhmää Miekkalinnassa. Vieressä Ankkuri-tiimin sosiaalityöntekijä Anni Partanen. Kuva: Pekka Rautiainen

Lähisuhdeväkivaltaa on ollut aina, mutta vasta viime vuosina siihen on alettu puuttua.Hämeenlinnassa perustettiin kolme vuotta sitten moniammatillinen Marak-työryhmä, jonka tarkoituksena on auttaa väkivallan uhria kaikin mahdollisin keinoin.– Uhrin kynnys hakea apua on korkea, Marak-ryhmän sosiaalit

Keskustan aluekehitystyöryhmä on huolissaan Suomen kyläkauppojen tilanteesta.Aluekehitystyöryhmän mukaan suuret toimijat tekevät erinomaista tulosta, mutta maaseutukylät ja itsenäiset kunnat ovat menettäneet ainoita kauppojaan.Keskustan aluekehitystyöryhmä haluaa, että valtio ottaa uudelleen käyttöö

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen esittää, että lapsi ei voi missään tilanteessa antaa suostumusta seksiin.Lähes 100 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen siitä, että suostumuksen puute merkitään keskeiseksi määritelmäksi rikoslakiin.Heinonen sanoo, että lapsen ei pidä voida antaa

Lauantai-iltana Forssan keskustassa noin 50-vuotias mies kuljetti henkilöautoa päihtyneenä. Hän oli nauttinut illan aikana alkoholia kotonaan ja päättänyt lähteä autolla lähellä sijaitsevaan baariin. Mies oli palannut henkilöautollaan baarista kotiin ja kolaroinut autoaan talliin ajaessaan.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on toiminut tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä lukuisissa tehtävissä ympäri maailmaa. Hän selviytyy rankoista kokemuksista runouden, musiikin ja itkemisen avulla.                Kuva: Kimmo Penttinen

Millainen on ihminen, joka on nähnyt kymmeniä joukkohautoja? Entä mitä ajattelee henkilö, joka on todistanut Haagin sotarikosoikeudessa vihaisena huutavaa Jugoslavian entistä presidenttiä, Slobodan Miloševićia vastaan?Kysytään Helena Rannalta.