Julkaistu: 25.04.2016 06:00

Pitääkö missin olla luonteeltaan maailmanparantaja?

23-vuotias Hämeenlinnassa opiskeleva Esmi Valén on yksi kymmenestä Miss Suomi -finalistista. Hän kilpailee numerolla 7.

 

Hyödytkö siitä, että finaali järjestetään Hämeenlinnassa?
- Kyllä, koen olevani kotonani. Hämeenlinna on aivan mahtava kaupunki, ja Vanajanlinna etenkin hieno paikka.

Kuinka pitkään olet asunut Hämeenlinnassa?
- Kolmisen vuotta. Muutin, kun pääsin opiskelemaan Hämeen ammattikorkeakouluun sosionomiksi. Olen viihtynyt todella hyvin. Hämeenlinna on sopivan kokoinen ja ulkoilumahdollisuudet ovat todella hyvät. 

Mikä on suosikkipaikkasi ulkoiluun?
- Aulanko on ihan lemppari.

Kuinka pitkällä opinnot ovat?
- Valmistuminen olisi ensi joulukuussa, mutta mennään sen mukaan, miten asiat järjestyvät. Opinnäytetyö ja harjoittelu ovat vielä jäljellä.

Kerroit finalistien julkistamistilaisuudessa Iltalehdelle, että misseys on ollut pitkäaikainen haaveesi. Miksi lähdit mukaan juuri tänä vuonna?
- Nyt tuntui olevan oikea hetki. Koin, että kaipasin uusia tuulia elämääni. Äidin mukaan olen kulkenut pienestä saakka meikkilaukku mukanani kaikkialle. Se on ollut persoonassa aina. Pienestä asti olen myös ihaillut missejä ja seurannut kilpailuja. Osallistuin 17-vuotiaana Miss Loviisa -kilpailuun ja sain voitosta hyvää itsevarmuutta. Minua kannustettiin lähtemään tähän jo 18-vuotiaana, mutta nyt olen henkisesti ja fyysisesti valmis. Ikää ja itsevarmuutta on tullut sopivasti, mutta myös henkistä pääomaa. Elämässä on hyvä tasapaino.

Kuka on suosikkimissisi aikaisemmilta vuosilta?
- Anne Pohtamo on ehkä kaikkien aikojen esikuva. Hän on Miss Universum -voittaja ja klassinen, luonnollinen – sellaista ihailen todella paljon. Hän on kansainvälinen, tehnyt hienon uran ja häntä katson todella paljon ylöspäin. Toivoisin, että voisin olla samanlainen missi. Myös Lotta Hintsa vaikuttaa lämpimältä persoonalta. Hän on sellainen kansan missi, jollainen itse haluaisin olla.

Olet sanonut , että haluaisit missinä päästä vaikuttamaan sydäntäsi lähellä oleviin asioihin ja luoda myönteistä ilmapiiriä. Mitä asioita haluaisit nostaa esille?
- Suvaitsevaisuus ja ihmisten kohtaaminen. Ne ovat teemoja, jotka ovat nousseet opintojenkin puolesta esille. Ihmiset ovat aika etäällä toisistaan, eikä erilaisuutta aina ymmärretä. Vihaa ja turhautuneisuutta on paljon. Ihmisiä ei voi arvostella pelkän ulkonäön puolesta, eikä koskaan voi tietää, millaisia asioita toinen ihminen on käynyt läpi. Olemme missikiertueen aikana mukana kiusaamisenvastaisessa kampanjassa, ja olen todella innoissani siitä.

Pitääkö missin olla maailmanparantajaluonne?
- Tietyllä tavalla kyllä. Mielestäni se on pelkästään positiivinen juttu.

Miten valmistaudut finaaliin?
- Hmm... täytyy ainakin pyrkiä lepäämään aina silloin kuin pystyy. En oikeastaan tiedä, sillä pyrin olemaan vain oma itseni – aito ja rehellinen ja tuomaan parhaat puoleni esille.

Mihin tähtäät tulevaisuudessa?
- Uran luominen joko tällä tai jollain muulla alalla. Menen avoimin mielin päivä kerrallaan eteenpäin. HÄSA

Miss Suomi 2016 valitaan 13.5. Vanajanlinnassa.

Turengin S-marketin mahdollinen siirtäminen nykyiseltä paikaltaan kunnantalon viereiseen puistikkoon herättää edelleen kritiikkiä ja vastustusta.Kunnan edustajille luovutettiin maanantaina hanketta vastustava adressi, jonka oli allekirjoittanut 1 900 henkilöä.Adressissa vaaditaan, että viheralue säi

Kaavamerkinnän muuttaminen ei tuo muutosta Ruutikellarintiellä vallitsevaan käytäntöön. Kaavassa tiealueeksi muuttuvat kapeat suikaleet ovat edelleen tontinomistajien piha-aluetta. Kuva: Pekka Rautiainen

Hätilän I-alueen kaavoituksessa on syntynyt Ruutikellarintien varressa eriskummallinen tilanne, jota korjataan Hätilän II-alueen uuden kaavan yhteydessä.Ongelmana on katualue, joka 1970-luvun kaavassa levennettiin mahdollista joukkoliikennekatua varten, mutta jota ei koskaan toteutettu.

Hämeen poliisi etsii Riihimäellä kadonnutta Leena Pekkarista. Vuonna 1960 syntynyt Pekkarinen poistui Peuranpolulla sijaitsevasta asunnostaan ilmeisesti marraskuun 10. päivänä, eikä hänestä ole sen jälkeen tehty havaintoja.Pekkarinen on alle 160 cm pitkä ja painaa noin 45 kg.

Arkistokuva: Terho Aalto

Sairaanhoitopiiri suunnittelee asiakasmaksujen nostoa lain sallimaan maksimiin ensi vuonna.Taustalla tässä on jäsenkuntien haluttomuus pitää kiinni joitakin vuosia sitten sovitusta talouden tasapainottamisohjelmasta.Maksujen täysimääräinen nosto esimerkiksi poliklinikkamaksun nousua 32,70 eurosta 41