Julkaistu: 04.11.2016 06:15

Uusia majakkaelokuvia kaupunginkirjastossa

  • Hän kuvasi majakat -elokuvan päätähti valokuvaaja Ann-Britt Pada suosikkimajakallaan Strömmingsbådanilla. Kuva: Pekka Väisänen
    Hän kuvasi majakat -elokuvan päätähti valokuvaaja Ann-Britt Pada suosikkimajakallaan Strömmingsbådanilla. Kuva: Pekka Väisänen

Suomen Majakkaseuran Majakkaelokuvakiertue 2016 tuo uudet majakkaelokuvat Hämeenlinnaan tänään.

Pääkirjastossa nähdään uudet dokumenttielokuvat Tasku – uudesti syntynyt pooki ja Hän kuvasi majakat – kolmen vuorokauden seikkailu Pohjanmaan majakoille.

Elokuvat on kuvattu uudella tekniikalla hyödyntäen kopterikameraa, jolloin tuloksena on komeaa majakka- ja merikuvaa.

Elokuvat kertovat Pohjanmaan majakoista ja puisista pookeista eli tunnusmajakoista. Hän kuvasi majakat -dokumentti seuraa vaasalaisen valokuvaajan Ann-Britt Padan ja kahden muun valokuvaajan intensiivistä kuvausmatkaa pitkin rannikkoa.

Matka alkaa Siipyyn Yttergrundista. Matka sattui ajankohtaan, jolloin Senaatti Kiinteistöt oli myymässä Yttergrundin saarta, mutta seuran aktiivisuudella uhka torjuttiin.

Tasku – uudesti syntynyt pooki -elokuva kuvaa Suomen Majakkaseuran viime kesän suurta ponnistusta, Raahessa sijaitsevan, yli 20 metriä korkean puisen Taskun pookin pelastusoperaatiota.

Aloituselokuvana nähdään kymmenen minuutin pituinen kansainväliseen levitykseen tehty Suomen majakoiden esittely.

Tapahtuma alkaa pääkirjastossa kello 17, ja siihen on vapaa pääsy.

Pääelokuva alkaa noin kello 18. Alussa ja väliajalla Suomen Majakkaseura myy majakkatuotteitaan. Tuotto käytetään seuran tekemään majakoiden kunnostustyöhön.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) epäilee, ettei tämänhetkinen sote-esitys läpäisisi edes perustuslakivaliokunnan syyniä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lausuntokierrokselle lähtenyt sote-esitys on pahasti keskeneräinen, ja koko uudistus saattaa vielä kaatua, sanoo kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).Keskustan ja kokoomuksen poliittisten erimielisyyksien lisäksi pakettia uhkaavat taas kerran perustuslakiongelmat.– Perustuslakivaliokunta saat

 Kuva: Muu

Ei ole tavatonta kuulla nuorten käyttävän sellaisia sanoja kuin lol (lots of laugh, suom. naurettavaa) tai omg (oh my god, suom. voi luoja).Lyhenteet ovat siirtyneet verkosta puhekieleen.– Kieli muuttuu keskenään kommunikoivien kesken. Nykyään koko maailma on sylissä muun muassa netin kautta.

Perjantaina alkuillasta tuli karkasi Kaurialassa sijaitsevan tornitalon toisessa kerroksessa osoitteessa Parolantie 16.Savu oli ehtinyt levitä kahdeksankerroksisen kerrostalon ylimpään kerrokseen, kun Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen palomiehet saapuivat paikalle.