Julkaistu: 31.03.2017 22:33
-
Päivitetty: 27.09.2017 16:27

Ritaluoma vietti jetset-elämää SCC:n laskuun

  • Sunny Car Centerin erityistilintarkastuksen mukaan Markku Ritaluoma nosti yhtiön tililtä varoja vielä siirryttyään Yhdysvaltoihin. Kuva: Juhani Salo
    Sunny Car Centerin erityistilintarkastuksen mukaan Markku Ritaluoma nosti yhtiön tililtä varoja vielä siirryttyään Yhdysvaltoihin. Kuva: Juhani Salo

Sunny Car Centerin SCC:n konkurssipesän mukaan Markku Ritaluoma nosti kohtuuttomasti palkkaa ja käytti yhtiön varoja kuin omiaan ennen konkurssia. Yhtiön hallitus nosti hänen kuukausipalkkansa 20 000 euroon vuonna 2013, vaikka pesän mukaan yhtiö oli tuolloin jo maksukyvytön.

Ritaluoma nosti seuraavana vuonna edellistäkin suurempaa palkkaa Sunny Car Centeristä.

Erityistilintarkastus kertoo, että Ritaluoma ja hänen lähipiirinsä elivät pitkään jetset-elämää SCC:n varoilla. Ulkomailla matkustettiin business- tai ykkösluokassa. Yöt vietettiin luxus-hotelleissa, joiden veloitus vuorokaudelta oli noin 1 500 euroa. Esimerkiksi marraskuussa 2013 päättyneen tilikauden tileihin on kirjattu yli 120 000 euron matkaliput, joiden pesä ei katso liittyvän yhtiön liiketoimintaan. Samalla tilikaudella hotellimajoituksiin kului yli 43 000 euroa.

Konkurssipesä uskoo, että SCC:n varoilla on tehty Ritaluoman yksityisiä vaateostoksia. Vuoden 2012 tilinpäätöksessä on tällaisia "työvaatteita" yli 24 000 eurolla. Yhtiön tililtä on maksettu naisystävän asumiskuluja yli 20 000 eurolla. Ritaluoman Floridan ja Nuuksion asuntojen kuluja on niin ikään kirjattu hämeenlinnalaiselle autokaupan keskukselle.

Edustuskulut ovat parissa vuodessa kohonneet yli 150 000 euron. Kirjanpitoon on kirjattu kalliita liikelahjoja. Konkurssipesä epäilee, että osa lahjoista kuuluu yksityistalouden piiriin. SCC on myös hankkinut koneita ja kalusteita, jotka ovat olleet stereoita, televisioita, yleiskoneita ynnä muita vastaavia.

Sunny Car Center on kirjanpitonsa mukaan harjoittanut virkistys- ja harrastustoimintaa. Zürichiläiseen hotelliin tehtiin yhtenä päivänä lähes 4 600 euron lasku.

Pesä vaatii Ritaluomaa palauttamaan tai korvaamaan sille korkoineen noin puolitoista miljoonaa euroa palkkoja, omiin menoihin käytettyjä yhtiön varoja ja itselle maksettuja korkoja. Ritaluoma on lainannut SCC:lle rahaa. Hän on maksanut itselleen veloista korkoja, vaikka muut velat on jätetty maksamatta.

SCC:n konkurssipesän mukaan yhtiöstä on siirretty omaisuutta pois velkojien ulottuvilta tai suosittu velkojaa muiden kustannuksella. Yhtiö on ollut ylivelkainen ja maksukyvytön, mutta toimitusjohtajan palkkaa on korotettu.

Konkurssipesä vaatii Sunny Car Centeristä varoja takaisin kolmella eri kanteella. Hämeenlinnan kaupungin kiinteistösijoitusyhtiötä Linnan Kiinteistökehitystä sekä Ritaluomaa ja muita SCC:n hallituksen jäseniä vaaditaan palauttamaan osakeannin rahat. Ritaluomalta ja Iisakki Kiemungilta vaaditaan korvausta ulkomaille siirretyistä varoista. Vaatimus Ritaluomalta on 6,5 ja Kiemungilta 6,2 miljoonaa euroa.

Markku Ritaluoma vakuutti tällä viikolla Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa, että SCC:stä ei ole siirretty euroakaan hänelle. Rahat ovat hänen mukaansa päätyneet ulkomaisille rahoittajille.

Ritaluoma muistutti, että hän on itse sijoittanut paljon varoja Sunny Car Centeriin.

– Minun pitäisi maksaa siis takaisin uudelleen sellaisia rahoja, jotka olen kerran yhtiöön laittanut. 

Virallista yhteyttä ei saada

Markku Ritaluoma on ottanut vastaan vain Yhdysvaltain viranomaisten kautta hänelle lähetetyt viralliset haasteet. Hekään eivät kyenneet enää jättämään Ritaluomalle haastetta Sunny-Trading -yhtiön konkurssihakemuksesta.

Sunny Car Centerin julkisselvittäjä kertoo, että hänellä on Ritaluomalle yhteystietona vain vanha Floridan Boca Ratonin osoite. Ritaluoma on myynyt talon eikä hänen enää tiedetä asuvan Boca Ratonissa.

Ritaluoma on soittanut Tuomaalalle aika ajoin. Tuomaala arvelee välinettä nettipuhelimeksi.

Puhelin ei ole näyttänyt soittajan puhelinnumeroa.

Sunny Car Centerillä ei ollut lainkaan varoja, kun se meni konkurssiin. Konkurssipesä olisi rauennut, ellei konkurssiasiamies olisi laittanut pesää julkisselvitykseen.

Ritaluoma ei ole allekirjoittanut eikä kommentoinut Sunny Car Centerin pesäluetteloa. Häntä ei voida pakottaa ulkomailta Suomeen vahvistamaan pesäluetteloa.

Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa Ritaluoma lupasi selvittää konkurssipesälle yhtiön menoja, kun hänelle lähetään kuitit.

Hämeen Sanomat ei ole tavoittanut Markku Ritaluomaa eikä hän ole vastannut sähköpostilla ja faxilla lähetettyihin kysymyksiin. Viimeinen tiedossa ollut puhelinnumero ei ole enää käytössä.

Kommentit

Hämeen sanomien pitää ottaa yhteys apulaiskaupunginjohtaja Isosuohon. Juha oli yhteydessä tämän Ritaluoman kanssa viikoittain ainakin Hämeen sanomien kirjoitusten mukaan, samalla kun Ilkkalaa mustamaalattiin (Sambian kansalta omaan käyttöön siirrettyjä valtion varoja - samallatavoin Ritaluoma on siirtänyt SCC rahoja omaan käyttöön joten mitä isommat edellä niin pienemmät perässä) salassapidettävän asian paljastamisesta - suomeksi rikollisen toiminnan ilmituominen joka tarkoittaa velvollisuutta, kun kaupunginhallinnossa edes johtajat eivät ymmärrä kuulemaansa ja näkemäänsä vaan ovat täysin johdateltavina - kuin pässit narussa.

mielestäni Isosuota ei pidä soimata ja syyttää. Hän on toiminut parhaan kykynsä ja ymmärryksensä mukaan - niin meidän on uskottava. Tähän lopputulokseen se kyky ja ymmärrys riitti. On muistettava: ei mopolla mahdottomia.
Kuvitus: Soile Toivonen

Nuoren postineidin päiväkirja vuodelta 1914 avaa ikkunan uneliaaseen varuskuntakaupunkiin ja kauppiasperheen arkeen.Martta-neiti kaipasi Hämeenlinnasta Helsinkiin, rakastui venäläiseen sotilaaseen ja mietti suhteen tulevaisuutta. "Mikähän minusta maailmassa tulee?" ”Juhannusilta!