Julkaistu: 12.04.2017 22:38

Kelluva kahvila avaa Engelinrannan

  • Hylätyn ravintolalaiva Tyynen ja Hämeenlinnan uimahallin välille jäävään rantaan tuodaan täksi kesäksi kelluva kahvila. Ensi vuonna samalle paikalle tuodaan iso, kelluva ravintolarakennus.  Kuva: Esko Tuovinen
    Hylätyn ravintolalaiva Tyynen ja Hämeenlinnan uimahallin välille jäävään rantaan tuodaan täksi kesäksi kelluva kahvila. Ensi vuonna samalle paikalle tuodaan iso, kelluva ravintolarakennus. Kuva: Esko Tuovinen

Engelinrannan alue Hämeenlinnan keskustassa saa ensimmäisen uuden toimintonsa jo toukokuussa, kun Vanajaveden rantaan tuodaan kelluva kesäkahvila.

Hankkeen takana on Helsingin Kauppatorin rantaan kelluvan uimalan toteuttanut Bluet Oy. Yritys on erikoistunut kelluvien rakennusten suunnitteluun.

Pop up -kahvilaksi kuvailtu ponttoni on rannassa yhden kesän ajan. Sen jälkeen paikalle tuodaan isompi kelluva ravintolarakennus jopa kymmeneksi vuodeksi.

Hämeenlinnalaisilla on viime vuosilta huonoja kokemuksia hylättyjen ja järven pohjamutiin vajoavien ravintolalaivojen kanssa.

Bluet Oy:n johtaja Tytti Sirola vakuuttaa, että kahvila ja sitä ensi vuonna seuraava ravintola eivät ole "uppoavia kaljalauttoja".

– Kahvilassa on ponttonien päällä joitakin kymmeniä terassipaikkoja ja myyntitilat kontissa. Seuraavana kesänä tuleva isompi ravintola onkin sitten oikea kelluva rakennus, jossa on isot ikkunat ja esteettömät tilat. Siitä tulee kivan näköinen ja maisemaan istuva rakennus.

Sirolan mukaan kelluvat rakennukset eivät häiritse rantojen muuta käyttöä tai katkaise rantareittiä.

– Kuivalle maalle ei tule kuin biokäymälä sekä jätekatos, jotka vievät muutaman neliömetrin rannasta. Kaikki muut toiminnot ovat betoniponttonien päällä ja kokonaisuus on helposti siirrettävissä toiseen paikkaan, kun Engelinrannan rakentaminen etenee, Tytti Sirola kertoo.

Sirolan mukaan yhtenä tärkeänä ajatuksena hankkeessa on tuoda elämää Paasikiventien ja uimahallin välille jäävään puistoon.

– Me haluamme aktivoida ranta-alueen käyttöä ja tehdä siitä kaupunkilaisten olohuoneen. Nythän se puisto on ihan nollakäytössä.

Kesäkahvilalle etsitään parhaillaan yrittäjää, joka pyörittäisi toimintaa kesäkuukausien ajan. Bluetin rooliksi hankkeessa jää tilojen rakentaminen ja vuokraaminen ravintolatoiminnasta vastaaville toimijoille.

Myös ensi vuonna paikalle tulevan isomman ravintolan tulevasta vetäjästä käydään Sirolan mukaan jo keskusteluja.

Ponttonien päälle rakennettu pop up -kahvila vapautuu muuhun käyttöön jo ensi kesän jälkeen. Sirola heittääkin pallon yrittäjille, joilla olisi mahdollisuus vuokrata ponttonikahvila ja siirtää se toiselle rannalle.

Ravintolalaiva Tyynen tarina on saamassa päätöksensä tänä vuonna, sillä kaupunki on jo saanut oikeudelta luvan hylätyn laivan siirtoon. Päätös on vielä saatettava tiedoksi laivan omistajalle. Tyynen vieressä ollut ravintolalaiva Teemu siirrettiin viime vuonna kaatopaikalle laivan vajottua pohjaan.

Engelinrannan alueella pilaantuneiden maamassojen vaihto jatkuu tämän kesän ajan. Samalla alueelle laaditaan uutta puistosuunnitelmaa. HäSa

Katja Ojala asioi Forssan Terveystalolla tällä kertaa päivystysluonteisella ajalla, eikä muistutusviestiä tästä syystä tarvittu. Monesti se on kuitenkin pelastanut unohdukselta. Ojalan otti vastaan sairaanhoitaja Camilla Rautanen.  Kuva: Tapio Tuomela

Yksityisestä terveydenhuollosta tutut tekstiviestimuistutukset laajenevat enenevissä määrin myös julkiselle puolelle.Perusterveydenhuollon ajoista muistutuksen on saattanut saada jo pitkään, mutta tämän vuoden puolella käytäntö on monin paikoin laajentunut myös erikoissairaanhoitoon. Esimerkiksi Kan

Lorna Culverwell on kerännyt neljän vuoden aikana yli 37 000 hyttystä ympäri Suomea. Repussa kulkeva hyönteisimuri herättää ihmetystä ohikulkijoissa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hattulalaisen Lorna Culverwellin työmaana on koko Suomi ja työvälineenä hyönteisimuri.Culverwellin kenttätyön ansiosta Suomen hyttyslajien listalla on nyt 41 lajia aiemman 38:n sijaan.Hän valmistelee väitöstutkimustaan Suomen hyttyslajistosta ja kartoittaa Suomessa eläviä hyttysiä.

Seppo Niemi-Nikkolan maitorekan takana on pieni kylmiö maitonäytteille. Maitokuski tekee osansa laadunvalvontaketjussa. Kuva: Krista Luoma

Kun Seppo Niemi-Nikkola aloitteli maitokuskina, maito haettiin tonkista laiturilta.Elettiin 1960-lukua. Niemi-Nikkolan isä, joka oli myös aikoinaan maitokuski, pyysi joskus poikansa apumieheksi keräilykierrokselle.- Isä tuli joskus herättämään, kun hänellä oli selkä kipeänä.

Diskosika Elektrus Erektus on valmis laajentamaan reviirinsä Keski-Eurooppaan. Kuva: Toni Rasinkangas

Kuka artisti saapuu omalle keikalleen varttia ennen h-hetkeä, on valmis lauteille viittä minuuttia ennen show'ta ja 10 minuuttia myöhemmin kääntää Corollansa nokan kohti kotia?Diskosika tietenkin. Hän, joka on esiintynyt Suomessa noin 100 kertaa ja tehnyt Baltiassa 15 keikan kiertueen.

Kuva: Jaakko Posti / Lännen Media

Turun saaristossa, Nauvon eteläpuolella sijaitsee Rockelholmin saari, jossa elettiin vielä 1960-luvulla vilkasta kalastajaelämää.Lapsuutensa saarella viettänyt Åsa Karlsson muistaa vielä tarkasti, kuinka siihen aikaan suurta herkkua, kampelaa, savustettiin.