Julkaistu: 12.04.2017 22:38

Kelluva kahvila avaa Engelinrannan

  • Hylätyn ravintolalaiva Tyynen ja Hämeenlinnan uimahallin välille jäävään rantaan tuodaan täksi kesäksi kelluva kahvila. Ensi vuonna samalle paikalle tuodaan iso, kelluva ravintolarakennus.  Kuva: Esko Tuovinen
    Hylätyn ravintolalaiva Tyynen ja Hämeenlinnan uimahallin välille jäävään rantaan tuodaan täksi kesäksi kelluva kahvila. Ensi vuonna samalle paikalle tuodaan iso, kelluva ravintolarakennus. Kuva: Esko Tuovinen

Engelinrannan alue Hämeenlinnan keskustassa saa ensimmäisen uuden toimintonsa jo toukokuussa, kun Vanajaveden rantaan tuodaan kelluva kesäkahvila.

Hankkeen takana on Helsingin Kauppatorin rantaan kelluvan uimalan toteuttanut Bluet Oy. Yritys on erikoistunut kelluvien rakennusten suunnitteluun.

Pop up -kahvilaksi kuvailtu ponttoni on rannassa yhden kesän ajan. Sen jälkeen paikalle tuodaan isompi kelluva ravintolarakennus jopa kymmeneksi vuodeksi.

Hämeenlinnalaisilla on viime vuosilta huonoja kokemuksia hylättyjen ja järven pohjamutiin vajoavien ravintolalaivojen kanssa.

Bluet Oy:n johtaja Tytti Sirola vakuuttaa, että kahvila ja sitä ensi vuonna seuraava ravintola eivät ole "uppoavia kaljalauttoja".

– Kahvilassa on ponttonien päällä joitakin kymmeniä terassipaikkoja ja myyntitilat kontissa. Seuraavana kesänä tuleva isompi ravintola onkin sitten oikea kelluva rakennus, jossa on isot ikkunat ja esteettömät tilat. Siitä tulee kivan näköinen ja maisemaan istuva rakennus.

Sirolan mukaan kelluvat rakennukset eivät häiritse rantojen muuta käyttöä tai katkaise rantareittiä.

– Kuivalle maalle ei tule kuin biokäymälä sekä jätekatos, jotka vievät muutaman neliömetrin rannasta. Kaikki muut toiminnot ovat betoniponttonien päällä ja kokonaisuus on helposti siirrettävissä toiseen paikkaan, kun Engelinrannan rakentaminen etenee, Tytti Sirola kertoo.

Sirolan mukaan yhtenä tärkeänä ajatuksena hankkeessa on tuoda elämää Paasikiventien ja uimahallin välille jäävään puistoon.

– Me haluamme aktivoida ranta-alueen käyttöä ja tehdä siitä kaupunkilaisten olohuoneen. Nythän se puisto on ihan nollakäytössä.

Kesäkahvilalle etsitään parhaillaan yrittäjää, joka pyörittäisi toimintaa kesäkuukausien ajan. Bluetin rooliksi hankkeessa jää tilojen rakentaminen ja vuokraaminen ravintolatoiminnasta vastaaville toimijoille.

Myös ensi vuonna paikalle tulevan isomman ravintolan tulevasta vetäjästä käydään Sirolan mukaan jo keskusteluja.

Ponttonien päälle rakennettu pop up -kahvila vapautuu muuhun käyttöön jo ensi kesän jälkeen. Sirola heittääkin pallon yrittäjille, joilla olisi mahdollisuus vuokrata ponttonikahvila ja siirtää se toiselle rannalle.

Ravintolalaiva Tyynen tarina on saamassa päätöksensä tänä vuonna, sillä kaupunki on jo saanut oikeudelta luvan hylätyn laivan siirtoon. Päätös on vielä saatettava tiedoksi laivan omistajalle. Tyynen vieressä ollut ravintolalaiva Teemu siirrettiin viime vuonna kaatopaikalle laivan vajottua pohjaan.

Engelinrannan alueella pilaantuneiden maamassojen vaihto jatkuu tämän kesän ajan. Samalla alueelle laaditaan uutta puistosuunnitelmaa. HäSa

Liukas ja luminen keli on tuottanut ongelmia raskaan liikenteen kuljettajille kantatie 54:llä etenkin öisin. Kuva: Esko Tuovinen

Aura-autot lähtevät nyt entistä nopeammin kantatie 54:lle, kun keli muuttuu liukkaaksi.Liikennevirasto nosti vuoden 2018 alusta tieosuuksien hoitoluokkaa yhteensä yli 600 kilometriltä. Siitä reilut 30 kilometriä on Kanta-Hämeessä, Lopen ja Hausjärven kirkonkylien välissä tiellä 54.

Anneli Suusaaren esikoisromaanissa esiintyvät sekä Hämeenlinna että Pikkunalle Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalaisella Anneli Suusaarella on vapautunut olo.Tällä viikolla on julkaistu hänen esikoisromaaninsa Ei sinne yllä myrskysää, jota hän on tavallaan kantanut sisällään parikymmentä vuotta.Romaani kertoo naisesta, joka hoitaa muistisairasta äitiään yhdessä isänsä kanssa.

Marko Högstedt ja Harri Uschanov selittivät maanantaina sarjapaikasta luopumisen syitä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Härmän päätös luopua miesten Kolmosen sarjapaikasta on erittäin valitettava ja sillä saattaa olla kauaskantoisiakin seurauksia. Perinteikkään seuran ratkaisu on myös hämmentävä, sillä vielä vuosi sitten vihreällä toimistolla puhkuttiin intoa ja uskoa ainakin seuraaviin kahteen kauteen.

Hattulalaiset jonottivat äänestämään sulassa sovussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jono ulottuu melkein Juteinitalon ulko-ovelle saakka presidentinvaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona. Samanlaiset jonot ovat tuttu näky myös muilla ennakkoäänestyspaikoilla Hämeenlinnan seudulla.Suurin osa äänestyspaikoista on kouluissa, kirjastoissa ja kauppakeskuksissa.

Hämeenlinnan vankilan tontille nousee lähivuosina uudisrakennus, jonka sisällä toimii uuden toimintafilosofian vankila. Uudessa vankilassa vangeille ja henkilökunnalle luodaan enemmän aikaa vuorovaikuttamiseen. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnaan suunniteltu uusi naisten vankila valmistuu aikaisintaan loppuvuodesta 2020.Näin arvioi oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Arto Kujala.Rikosseuraamuslaitokselle (Rise) myönnettiin rahoitus vankilaa varten jo vuonna 2012 valtion budjetin kehyspäätöksessä, mutta van