Julkaistu: 17.05.2017 20:40
-
Päivitetty: 17.05.2017 22:26

Kaupunki sähköisti paperisodan – Koululaiset opastivat päättäjät nykyaikaan

  • Luolajan koulun viidesluokkalaiset Emilia Järn ja Friida Tuomela opettivat Matti Mikkolaa (ps) käyttämään sähköpostia. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan päättäjien tekninen tuki käy Luolajan koulun viidettä luokkaa. Koulun oppilasagentit opettivat kaupungin päättäjiä käyttämään tabletteja Raatihuoneen valtuustosalissa keskiviikkona.

– Ihanaa, me opettelemme kalenterin käyttöä. Aino taisi saada kaikkein vaikeimman oppilaan, kaupunginvaltuutettu Kylli Kylliäinen (kd) arveli.

Häntä opastanut viidesluokkalainen Aino Ojaniemi on yksi Hämeenlinnan peruskoululaisista, joita on viime syksystä asti koulutettu oppilasagentin tehtäviin.

Kuusi hämeenlinnalaiskoulua aloitti syyskuussa kokeilun, jolla pyritään kehittämään koululaisten ja opettajien tietotekniikkaosaamista. Seitsemäs koulu tuli mukaan kokeiluun tänä keväänä. Kokeilu on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innovaatiohanketta, johon osallistuu kouluja 15 kaupungista.

Hämeenlinnaan on haettu mallia muun muassa Nurmijärveltä.

 

Tavallisesti oppilasagentit neuvovat tietoteknisten pulmien ratkomisessa koulukavereitaan ja opettajiaan. Tällä viikolla heidän apuaan kaivattiin myös kaupungin päättäjien keskuudessa, kun Hämeenlinnan luottamushenkilöt saivat keskiviikkona omat tabletit eli taulutietokoneet.

Kaupunki siirtyi paperisista kokousmateriaaleista sähköisiin, ja jatkossa päättäjät saavat kokousmateriaalinsa sähköisesti luottamushenkilöportaalin kautta.

Oppilasagentteja on koulutettu tablettien käytössä, ja lisäksi useimmilla on itse hankittua osaamista. Keskiviikkona valtuustosaliin saapuneet valtuutetut kiittivät agentteja asiantuntevasta avusta.

– En ole mikään bittinikkari, joten on tosi hienoa, ettei tarvitse säätää näitä asetuksia kotona, Matti Mikkola (ps) sanoi.

 

Kaupungin opetusteknologiapäällikön Jari Harvion mukaan toimintaan osallistuvat vapaaehtoiset oppilaat, joilla on osaamista ja intoa auttaa muita oppilaita ja opettajia tietoteknisten pulmien ratkomisessa.

Agentit saavat koulutusta ja lisäksi heitä tukevat tutoropettajat. Harvion mukaan kokeilun tulokset ovat olleet hyviä.

– Mukana on myös niin sanottuja takarivin kavereita, joilla on todella vahva tieto- ja viestintäteknologian osaaminen. Muiden opastaminen ja esimerkiksi koulun juhlien valojen ja äänten tekemiseen osallistuminen on saanut koko koulunkäynnin maistumaan joillekin paremmin.

Ensi syksynä Hämeenlinnan noin 70 oppilasagentin määrä moninkertaistuu, kun agenttitoiminta laajennetaan kaikkiin kaupungin 22 peruskouluun. HäSa

 

Liukas ja luminen keli on tuottanut ongelmia raskaan liikenteen kuljettajille kantatie 54:llä etenkin öisin. Kuva: Esko Tuovinen

Aura-autot lähtevät nyt entistä nopeammin kantatie 54:lle, kun keli muuttuu liukkaaksi.Liikennevirasto nosti vuoden 2018 alusta tieosuuksien hoitoluokkaa yhteensä yli 600 kilometriltä. Siitä reilut 30 kilometriä on Kanta-Hämeessä, Lopen ja Hausjärven kirkonkylien välissä tiellä 54.

Anneli Suusaaren esikoisromaanissa esiintyvät sekä Hämeenlinna että Pikkunalle Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalaisella Anneli Suusaarella on vapautunut olo.Tällä viikolla on julkaistu hänen esikoisromaaninsa Ei sinne yllä myrskysää, jota hän on tavallaan kantanut sisällään parikymmentä vuotta.Romaani kertoo naisesta, joka hoitaa muistisairasta äitiään yhdessä isänsä kanssa.

Marko Högstedt ja Harri Uschanov selittivät maanantaina sarjapaikasta luopumisen syitä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Härmän päätös luopua miesten Kolmosen sarjapaikasta on erittäin valitettava ja sillä saattaa olla kauaskantoisiakin seurauksia. Perinteikkään seuran ratkaisu on myös hämmentävä, sillä vielä vuosi sitten vihreällä toimistolla puhkuttiin intoa ja uskoa ainakin seuraaviin kahteen kauteen.

Hattulalaiset jonottivat äänestämään sulassa sovussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jono ulottuu melkein Juteinitalon ulko-ovelle saakka presidentinvaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona. Samanlaiset jonot ovat tuttu näky myös muilla ennakkoäänestyspaikoilla Hämeenlinnan seudulla.Suurin osa äänestyspaikoista on kouluissa, kirjastoissa ja kauppakeskuksissa.

Hämeenlinnan vankilan tontille nousee lähivuosina uudisrakennus, jonka sisällä toimii uuden toimintafilosofian vankila. Uudessa vankilassa vangeille ja henkilökunnalle luodaan enemmän aikaa vuorovaikuttamiseen. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnaan suunniteltu uusi naisten vankila valmistuu aikaisintaan loppuvuodesta 2020.Näin arvioi oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Arto Kujala.Rikosseuraamuslaitokselle (Rise) myönnettiin rahoitus vankilaa varten jo vuonna 2012 valtion budjetin kehyspäätöksessä, mutta van