Julkaistu: 17.05.2017 20:40
-
Päivitetty: 17.05.2017 22:26

Kaupunki sähköisti paperisodan – Koululaiset opastivat päättäjät nykyaikaan

  • Luolajan koulun viidesluokkalaiset Emilia Järn ja Friida Tuomela opettivat Matti Mikkolaa (ps) käyttämään sähköpostia. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan päättäjien tekninen tuki käy Luolajan koulun viidettä luokkaa. Koulun oppilasagentit opettivat kaupungin päättäjiä käyttämään tabletteja Raatihuoneen valtuustosalissa keskiviikkona.

– Ihanaa, me opettelemme kalenterin käyttöä. Aino taisi saada kaikkein vaikeimman oppilaan, kaupunginvaltuutettu Kylli Kylliäinen (kd) arveli.

Häntä opastanut viidesluokkalainen Aino Ojaniemi on yksi Hämeenlinnan peruskoululaisista, joita on viime syksystä asti koulutettu oppilasagentin tehtäviin.

Kuusi hämeenlinnalaiskoulua aloitti syyskuussa kokeilun, jolla pyritään kehittämään koululaisten ja opettajien tietotekniikkaosaamista. Seitsemäs koulu tuli mukaan kokeiluun tänä keväänä. Kokeilu on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden innovaatiohanketta, johon osallistuu kouluja 15 kaupungista.

Hämeenlinnaan on haettu mallia muun muassa Nurmijärveltä.

 

Tavallisesti oppilasagentit neuvovat tietoteknisten pulmien ratkomisessa koulukavereitaan ja opettajiaan. Tällä viikolla heidän apuaan kaivattiin myös kaupungin päättäjien keskuudessa, kun Hämeenlinnan luottamushenkilöt saivat keskiviikkona omat tabletit eli taulutietokoneet.

Kaupunki siirtyi paperisista kokousmateriaaleista sähköisiin, ja jatkossa päättäjät saavat kokousmateriaalinsa sähköisesti luottamushenkilöportaalin kautta.

Oppilasagentteja on koulutettu tablettien käytössä, ja lisäksi useimmilla on itse hankittua osaamista. Keskiviikkona valtuustosaliin saapuneet valtuutetut kiittivät agentteja asiantuntevasta avusta.

– En ole mikään bittinikkari, joten on tosi hienoa, ettei tarvitse säätää näitä asetuksia kotona, Matti Mikkola (ps) sanoi.

 

Kaupungin opetusteknologiapäällikön Jari Harvion mukaan toimintaan osallistuvat vapaaehtoiset oppilaat, joilla on osaamista ja intoa auttaa muita oppilaita ja opettajia tietoteknisten pulmien ratkomisessa.

Agentit saavat koulutusta ja lisäksi heitä tukevat tutoropettajat. Harvion mukaan kokeilun tulokset ovat olleet hyviä.

– Mukana on myös niin sanottuja takarivin kavereita, joilla on todella vahva tieto- ja viestintäteknologian osaaminen. Muiden opastaminen ja esimerkiksi koulun juhlien valojen ja äänten tekemiseen osallistuminen on saanut koko koulunkäynnin maistumaan joillekin paremmin.

Ensi syksynä Hämeenlinnan noin 70 oppilasagentin määrä moninkertaistuu, kun agenttitoiminta laajennetaan kaikkiin kaupungin 22 peruskouluun. HäSa

 

Katja Ojala asioi Forssan Terveystalolla tällä kertaa päivystysluonteisella ajalla, eikä muistutusviestiä tästä syystä tarvittu. Monesti se on kuitenkin pelastanut unohdukselta. Ojalan otti vastaan sairaanhoitaja Camilla Rautanen.  Kuva: Tapio Tuomela

Yksityisestä terveydenhuollosta tutut tekstiviestimuistutukset laajenevat enenevissä määrin myös julkiselle puolelle.Perusterveydenhuollon ajoista muistutuksen on saattanut saada jo pitkään, mutta tämän vuoden puolella käytäntö on monin paikoin laajentunut myös erikoissairaanhoitoon. Esimerkiksi Kan

Lorna Culverwell on kerännyt neljän vuoden aikana yli 37 000 hyttystä ympäri Suomea. Repussa kulkeva hyönteisimuri herättää ihmetystä ohikulkijoissa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hattulalaisen Lorna Culverwellin työmaana on koko Suomi ja työvälineenä hyönteisimuri.Culverwellin kenttätyön ansiosta Suomen hyttyslajien listalla on nyt 41 lajia aiemman 38:n sijaan.Hän valmistelee väitöstutkimustaan Suomen hyttyslajistosta ja kartoittaa Suomessa eläviä hyttysiä.

Seppo Niemi-Nikkolan maitorekan takana on pieni kylmiö maitonäytteille. Maitokuski tekee osansa laadunvalvontaketjussa. Kuva: Krista Luoma

Kun Seppo Niemi-Nikkola aloitteli maitokuskina, maito haettiin tonkista laiturilta.Elettiin 1960-lukua. Niemi-Nikkolan isä, joka oli myös aikoinaan maitokuski, pyysi joskus poikansa apumieheksi keräilykierrokselle.- Isä tuli joskus herättämään, kun hänellä oli selkä kipeänä.

Diskosika Elektrus Erektus on valmis laajentamaan reviirinsä Keski-Eurooppaan. Kuva: Toni Rasinkangas

Kuka artisti saapuu omalle keikalleen varttia ennen h-hetkeä, on valmis lauteille viittä minuuttia ennen show'ta ja 10 minuuttia myöhemmin kääntää Corollansa nokan kohti kotia?Diskosika tietenkin. Hän, joka on esiintynyt Suomessa noin 100 kertaa ja tehnyt Baltiassa 15 keikan kiertueen.

Kuva: Jaakko Posti / Lännen Media

Turun saaristossa, Nauvon eteläpuolella sijaitsee Rockelholmin saari, jossa elettiin vielä 1960-luvulla vilkasta kalastajaelämää.Lapsuutensa saarella viettänyt Åsa Karlsson muistaa vielä tarkasti, kuinka siihen aikaan suurta herkkua, kampelaa, savustettiin.