Julkaistu: 19.05.2017 07:08

Hämeenlinna on saanut monta uutta kahvilaa ja lounaspaikka

  • Vasen yläkuva: Hemman Karin Grönqvist. Oikea yläkuva: Kokki Marco Peciola. Vasen alakuva:  Swingh Avinder ja tarjoilija Irina Innala. Oikea alakuva: Kahvila Rannan kahvilatyöntekijä Krista Ellkki. Kuvat: Pekka Rautiainen
    Vasen yläkuva: Hemman Karin Grönqvist. Oikea yläkuva: Kokki Marco Peciola. Vasen alakuva: Swingh Avinder ja tarjoilija Irina Innala. Oikea alakuva: Kahvila Rannan kahvilatyöntekijä Krista Ellkki. Kuvat: Pekka Rautiainen

Helsingin kampaamo-kahvilabuumi ylsi jo Hämeenlinnaan. Hemmassa hemmotellaan hiukset ja vatsa. Monta muutakin uutta kahvilaa on aloittanut keskustassa.

Hemma, Raatihuoneenkatu 29

Karin Grönqvist

"Minulla oli parturi-kampaamo Porvoossa 15 vuotta. Rakkaus toi minut Hämeenlinnaan pari vuotta sitten ja kaipasin tänne viihtyisää ja rentoa kahvilaa, jossa voisi istua pitkään. Löysin itselleni hyvän tiimin ja perustin Hemman. Hemma on paitsi kahvila myös hiussalonki. Vuokratuoleilla työskentelee tällä hetkellä kolme kampaajaa. Keskityn itse nyt kahvilaan, mutta aion tulevaisuudessa tehdä myös kampaajana töitä. 

Haluan, että tuotevalikoimani on laadukas. Kahvi on pienpaahtimosta ja meiltä saa paljon gluteiinittomia ja sokerittomia eli terveellisempiä herkkuja. Meillä on myös salaattilounas. Ensimmäisen viikon jälkeen olen saanut paljon ihanaa palautetta. Meitä on selvästi kaivattu tänne."

Työllistää viisi ihmistä kahvilassa ja kolme kampaamon puolella.

Karin Grönqvist on tyytyväinen Hemman ensimmäisiin viikkoihin, sillä hyvää asiakaspalautetta on tullut runsaasti.

 

Mikaela's Room, Raatihuoneenkatu 21

Amanda Haapanen

"Kolme vuotta olen haudutellut liikeideaa, mutta toteutin sen vähän ex tempore, kun yrittäjäpäivillä juttelin pankinjohtajan kanssa ja löysin sopivat tilat. Tarjoilemme ihmisille kiireettömyyttä arjen keskelle. Idea on saada ihmiset pysähtymään kahvikupin tai viinilasillisen äärelle ja viettämään aikaa. Päivällä olemme enemmän lounaskahvila ja iltaisin meiltä saa ala'carte-ruokaa, juustoja ja tapaksia sekä tietenkin viinejä.

Avasimme 1.4. ja ihmiset ovat löytäneet meidät hyvin. Olemme jo järjestäneet myös yksityistilaisuuksia. Hienoa, että keskustaan on nyt noussut muitakin kahviloita ja ravintoloita."

Työllistää kolme henkeä

Kokki Marco Peciola tekee arkipäivisin lounasta. Hän luottaa lounaslistalla välimeren makuihin.

 

Pub Raatihuone,Keskustalo

Siwgh Avinder

"Minulla on Helsingissä sporttibaari. Ajattelin, että miksei sellaista voisi perustaa myös Hämeenlinnaan, sillä täällä ei ollut sporttipubia.
Avasimme vapun päivänä. Meidän liikeidea on toimia urheilun ystävien pubina, mutta meille pääsee myös koko perhe syömään. Ruokaa on moneen makuun pizzoista ja siivistä ala'carte-annoksiin. Kuljetamme myös kotiin kuljetuksia öisin.

Ideamme on, että tarjoamme asiakkaille myös urheiluelämyksiä. Itse pidän erityisesti jääkiekosta." 

Työllistää kahdeksan ihmistä, joista osa työskentelee vuokrafirman kautta.

Swingh Avinder ja tarjoilija Irina Innala uskovat, että Sporttipubi Raatihuoneen listalta löytyy jokaiselle jotakin.

 

Kahvila Kulma, Saaristenkatu 4

Jessica Veilo

"Olemme toimineet marraskuusta lähtien. Ideamme on se, että olemme auki myös iltaisin arkisin aina kello 20 asti ja perjantaisin ja lauantaisin kello 21 asti. Meillä on myös a-oikeudet. 
Meillä on myös iso terassi. Suosittuja ovat olleet gluteiinittomat tuotteet. 

Resta Sun omistaa myös toisen keväällä avatun Kahvila Rannan Hallituskadulla. Meillä on kuitenkin erilainen toimintakonsepti."

Työllistää seitsemän ihmistä.

Jessica Veilo luotsaa Kahvila Kulmaa Saaristenkadulla.

 

Kahvila Ranta, Hallituskatu

Krista Elkki

"Edellinen kahvila Laine teki konkurssin tammikuussa. Vähän aikaan tässä ei ollut toimintaa, mutta sitten löytyi uusi omistaja. Meidän juttu on Auranmaan leivän tuotteet, joita myymme ainoana kahvilana Hämeenlinnassa. Se on pieni maalaisleipomo Aurassa.

Olemme perinteinen kahvio. Meiltä voi myös tilata tuotteita kotiin."

Työllistää kaksi ihmistä.

Kahvila Rannan kahvilatyöntekijä Krista Ellkki kertoo, että heiltä voi myös tilata leipiä ja leivonnaisia.

Kommentti: Tarjonta lisää kysyntää

Hämeenlinnan keskustan katukuva on piristynyt kahviloiden osalta. Se on ainoastaan hyvä asia, että ihmiset uskaltavat yrittää. 

Yrittäjät ovat myös itse tyytyväisiä siihen, että uusia yrittäjiä riittää. Uudet kahvilat antavat aina potkua myös vanhoille tekijöille. On tarkistettava, että oma konsepti on kunnossa.

Kahvilan perustaminen on jostain syystä monen naisen haave. Kun haaveesta tulee totta, liian moni perustaa kahvilansa syystä silti perusidealla: hyvää kahvia ja pullaa sekä sievä sisustus. Rohkeus ei olisi pahitteeksi. Kun kahviloita on paljon, nousee entistä tärkeämmäksi omistajan persoona, hyvä palvelu ja etenkin loistavat tuotteet.

Pakastedallaspullilla ei kauas pötkitä. Pitää olla jotain, jonka vuoksi asiakas tulee toisenkin kerran. 

Liukas ja luminen keli on tuottanut ongelmia raskaan liikenteen kuljettajille kantatie 54:llä etenkin öisin. Kuva: Esko Tuovinen

Aura-autot lähtevät nyt entistä nopeammin kantatie 54:lle, kun keli muuttuu liukkaaksi.Liikennevirasto nosti vuoden 2018 alusta tieosuuksien hoitoluokkaa yhteensä yli 600 kilometriltä. Siitä reilut 30 kilometriä on Kanta-Hämeessä, Lopen ja Hausjärven kirkonkylien välissä tiellä 54.

Anneli Suusaaren esikoisromaanissa esiintyvät sekä Hämeenlinna että Pikkunalle Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalaisella Anneli Suusaarella on vapautunut olo.Tällä viikolla on julkaistu hänen esikoisromaaninsa Ei sinne yllä myrskysää, jota hän on tavallaan kantanut sisällään parikymmentä vuotta.Romaani kertoo naisesta, joka hoitaa muistisairasta äitiään yhdessä isänsä kanssa.

Marko Högstedt ja Harri Uschanov selittivät maanantaina sarjapaikasta luopumisen syitä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Härmän päätös luopua miesten Kolmosen sarjapaikasta on erittäin valitettava ja sillä saattaa olla kauaskantoisiakin seurauksia. Perinteikkään seuran ratkaisu on myös hämmentävä, sillä vielä vuosi sitten vihreällä toimistolla puhkuttiin intoa ja uskoa ainakin seuraaviin kahteen kauteen.

Hattulalaiset jonottivat äänestämään sulassa sovussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jono ulottuu melkein Juteinitalon ulko-ovelle saakka presidentinvaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona. Samanlaiset jonot ovat tuttu näky myös muilla ennakkoäänestyspaikoilla Hämeenlinnan seudulla.Suurin osa äänestyspaikoista on kouluissa, kirjastoissa ja kauppakeskuksissa.

Hämeenlinnan vankilan tontille nousee lähivuosina uudisrakennus, jonka sisällä toimii uuden toimintafilosofian vankila. Uudessa vankilassa vangeille ja henkilökunnalle luodaan enemmän aikaa vuorovaikuttamiseen. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnaan suunniteltu uusi naisten vankila valmistuu aikaisintaan loppuvuodesta 2020.Näin arvioi oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Arto Kujala.Rikosseuraamuslaitokselle (Rise) myönnettiin rahoitus vankilaa varten jo vuonna 2012 valtion budjetin kehyspäätöksessä, mutta van