Julkaistu: 18.06.2017 13:00

Lopelle rakennetaan 300 metrin kiväärirata

  • Tällä haulikolla on ammuttu jo 45000 laukausta ja edessä on vielä lähes saman verran, kertoo Eetu Kallioinen (keskellä) Lopen ampumaratayhdistyksen puheenjohtajalle Kari Kupariselle ja ratamestari Erkki Kaupille (oikealla). Kuva: Anu Kankaansydän
    Tällä haulikolla on ammuttu jo 45000 laukausta ja edessä on vielä lähes saman verran, kertoo Eetu Kallioinen (keskellä) Lopen ampumaratayhdistyksen puheenjohtajalle Kari Kupariselle ja ratamestari Erkki Kaupille (oikealla). Kuva: Anu Kankaansydän

Kesä käynnistää ampumaradan laajennustyöt Topenolla. Lopen ampumaurheilukeskukseen rakennetaan uusi 300 metrin kiväärirata.

– Neljän vuoden kuluttua isännöimme Suomen Metsästäjäliiton SM-kilpailuja ja rakennamme niitä varten paikat kuntoon, kertoo Lopen ampumaratayhdistyksen puheenjohtaja Kari Kuparinen.

Kuparinen ja yhdistyksen ratamestari Erkki Kauppi kuvaavat tulevia kilpailuja massatapahtumaksi, joka on kokoluokaltaan lähes Jukolan viestin suuruinen.

Kun 370 000 euron rakennustyöt valmistuvat, ampumaurheilukeskusta voidaan käyttää kansallisten haulikko- ja kiväärilajien kilpailujen järjestämiseen. Opetusminiteriö on myöntänyt hankkeeseen liikuntapaikka-avustusta 50 000 euroa.

Uuteen 300 metrin rataan tulee kaksi ampumapaikkaa. Radan kapeus estää kilpailukäytön, mutta rata lisää harjoitusmahdollisuuksia.

Luodikkoradalle maalien eteen maahan rakennetaan näyttösuoja, joka nopeuttaa tulosten tarkistamista.

– Maahan kaivetussa suojassa voi maalitaulujen tarkastaja olla turvassa ja vetää taulun alas tutkittavaksi. Hän ilmoittaa radiopuhelimella tulokset ampumapaikalle. Pääsemme eroon jatkuvasta kävelemisestä maalialueella, Kari Kuparinen kertoo.

Digitaalisiin maaleihin ja tulospalveluun Lopella ei ainakaan vielä ole suunnitelmissa investoida.

Haulikkoradan alueelle rakennetaan uusi toimistorakennus, johon saadaan lisätilaa toimitsijoille ja kokouksille. Nykyinen rakennus jää enemmän kahvio- ja majoituskäyttöön, kun uusi palvelee erityisesti haulikkoratoja.

– Toiminta-ampuminen on vahvassa kasvussa samoin kuin haulikkoammunta. Kivääriharrastus taas tuntuu jostain syystä hiipuvan, kertoo Kari Kuparinen.

Toiminta-ampuminen vetää radalle jatkuvasti käyttäjiä, joille nykyisten kolmen alueen oheen rakennetaan yksi uusi 25 metrin rata.

Kivääriradalle saadaan uusi sadan metrin liikkuvan hirven rata ja kiskoilla siirrettävä ampumakoppi, joka mahdollistaa 50 metrin karjun tai pienoishirviammunnan.

Olympiatrap-rata muuttuu, kun vanha heitinsuoja puretaan ja tilalle rakennetaan uusi, muiden haulikkoratojen kanssa samansuuntainen. Myös vanha katos puretaan. Viisipaikkaisen Olympiatrapin radan molemmin puolin rakennetaan kansallisen trapin radat.

Lopen ampumaradan merkitys alueella kasvaa jatkuvasti sitä mukaa kuin muita ratoja joudutaan sulkemaan. Varuskunnan ampumaradan toiminta on loppunut Riihimäellä ja myös Hausjärven pienten ratojen ympäristölupien jatkuminen on epävarmaa.

– Meille tullaan lähikunnista, mutta paljon myös koko Etelä-Suomen alueelta. Esimerkiksi Turusta ja Lohjalta käy ampujia täällä säännöllisesti, Erkki Kauppi kertoo.

Ampumaratojen harveneminen on hankaloittanut erityisesti ampumakokeiden suorittamista hirvieläinten ja karhunmetsästystä varten. Niitä järjestettiin viime vuonna Lopella 370. Radan käyttäjäkunnasta suuri osa onkin riistanhoitoyhdistyksen jäseniä. HÄSA

Kivihiisi Markus Tanninen veisti keskiaikamarkkinoilla vuolukivestä jumalpatsasta. Hänen tavoitteenaan on veistää ainakin kymmenen viikinkikulttuuriin kuulunutta jumalaa. Kuva: Riku Hasari

Rautionajan takomon kenttäahjon hiillos hehkuu punaisena sepän kuumentaessa rautaa ja polkiessa ahjoon lisää ilmaa.Sitten hänen vasaransa jatkaa esineen takomista ihmisten kokoontuessa älypuhelimet ojossa kuvaamaan tapahtumaa.