Julkaistu: 18.06.2017 16:34
-
Päivitetty: 18.06.2017 17:55

Hämeenlinnalaisyritys haluaa vallata kansainväliset viheriöt

  • Forssalaislähtöinen Timo Haapaniemi muutti Hämeenlinnaan opintojen perässä. Tänä kesänä yritys aikoo testata seurantajärjestelmäänsä suomalaisilla golfkentillä. Kuva: Pekka Rautiainen
    Forssalaislähtöinen Timo Haapaniemi muutti Hämeenlinnaan opintojen perässä. Tänä kesänä yritys aikoo testata seurantajärjestelmäänsä suomalaisilla golfkentillä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kesänvihreät golfkentät vievät hämeenlinnalaisen Timo Haapaniemen vuorokaudesta puolet. Mailan varteen Haapaniemi ei kuitenkaan ehdi, sillä kesä on startup-yritykselle kiireisintä testausaikaa.

Haapaniemen perustama TH Innovations kehittää golfkentille automatisoitua seurantajärjestelmää.

Sen avulla on tarkoitus seurata esimerkiksi väyläkohtaisesti säätiloja ja pelaajien etenemistä. Näin työntekijät saavat tietää, milloin jollain väylällä on tilaa tehdä kunnossapitotöitä.

Haapaniemen mukaan golfkentät tarvitsevat lisää teknologiaa parantamaan kenttien pelattavuutta.

– On onni, että olen pelannut vain neljä vuotta. Takaraivossani ei ole sitä ihan jyrkintä sääntöviidakkoa, vaan minusta on jossain määrin mukavaa rikkoa vanhoja etikettejä.

Kesällä yritys testaa seurantajärjestelmäänsä viidellä kentällä. Tärkein yhteistyökentistä sijaitsee Ypäjällä.

– Sesonki on nyt käynnissä, joten testausta on pakko tehdä nopealla syklillä, Haapaniemi toteaa.

TH Innovationsin tavoitteena on saada tänä vuonna Suomeen 20 yhteistyökenttää. Suunnitelmissa siintävät kuitenkin ympärivuotiset kentät Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Ensimmäiset ulkomaiset kentät on tarkoitus valloittaa syksyllä Ruotsista ja Saksasta. Pohjois-Amerikkaan yritys kaavailee yrittävänsä kahden vuoden päästä.

– Vaatii paljon suunnittelua, ennen kuin kannattaa lähteä yrittämään Pohjois-Amerikan markkinoille, Haapaniemi sanoo.

Syksyn aikana yritys aikoo kerätä lisää rahoitusta.

Edellinen rahoituskierros kerättiin soittokierroksella ja tapaamisilla, ja lisäksi yritys on saanut Tekesiltä hankerahoitusta tuotekehitykseen.

Uuden rahoituskierroksen avulla voidaan kansainvälistymistä nopeuttaa. Haapaniemen mukaan he etsivät "fiksua rahaa", eli rahan lisäksi rahoittajista sparraajia.

– Jos kuuntelisimme pelkästään omia päitämme, olisimme varmaan lopettaneet yritystoiminnan jo vuoden jälkeen.

Sysäys yrittäjyyteen lähti jo Hämeen ammattikorkeakoulussa (Hamkissa) liiketalouden opintojen aikana. Haapaniemi perusti yrityksen alkuvuodesta 2015.

– Opintojen teoria konkretisoitui omassa yrityksessä.

Nykyään yrityksellä on kolme omaa työntekijää ja yhteistyötä Hamkista valmistuneiden muotoilijoiden kanssa.

TH Innovations lähti ensin kehittämään golf- ja frisbeegolfkentille tarkoitettua Caddieye-etäisyysmittaria, joka yhdisti laserteknologiaa ja älypuhelintekniikkaa. Yritys totesi, että etäisyysmittarille löytyy paremmat markkinat eri sektorilta.

Haapanen kertoo, ettei pelkää riskejä tai epäonnistumisia.

– Olen nuori. Minulla ei ole mitään hävittävää. HÄSA

Hämeenlinnassa on sovittu järjestettäväksi +50-vuotiaiden tanssi-iltoja kerran kuussa.Tanssit pidetään Emilia Klubi -ravintolassa, jossa ensimmäiset tanssit pidettiin viime toukokuussa.Nyt kesän jälkeen ensimmäinen tanssi-ilta on perjantaina 17.8.Vuoden loput yli 50-vuotiaiden tanssit ovat 14.9,  19

Mies tuomittiin pakottamisen ja niskoittelun lisäksi ampuma-aserikoksesta, sillä hänen kotoaan löytyi kuuteen eri aseeseen sopivia patruunoita sekä sarjatuliaseen lipas. Asunnosta löytyi myös pieniä määriä amfetamiinia, metamfetamiinia, marihuanaa ja diapam-tabletteja.

Keski-ikäinen mies esitteli lääkärille käsiasetta ja vaati mieleistään lääkereseptiä Jukolan terveysasemallla viime vuoden marraskuussa.Reseptiä vaatinut mies sai viime huhtikuussa 60 päivän ehdollisen vankeustuomion muun muassa pakottamisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raution elämässä on aina ollut paljon läheisiä ihmisiä ja tukiverkkoja. Nytkin hänen talossaan asuu kolme sukupolvea, kun äiti muutti paritalon toiseen päähän. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) on tottunut siihen, että elämässä tehdään paljon asioita ja että umpikujia ei ole. Elämäntapa juurtui häneen jo lapsuudenkodissa Pohjois-Suomessa.Oli sinänsä tragedia, että Raution äiti jäi nuorena leskeksi kahden lapsen kanssa.

Tero Suntialan ja Heidi Mehtovuoren maitotilan laidunnusalue on perinneympäristö. He saivat alueen ylläpitoon 1200 euron tuen sähkönsiirtoyhtiö Fingridiltä, jonka voimajohto kulkee sen yli. Kuva: Esko Tuovinen

Maanomistajat voivat nykyään saada perinneympäristönsä hoitoon Fingrid oyj:ltä rahallista tukea, mikäli heidän maillaan on yhtiön rakentama voimajohto.Perinneympäristö on perinteisten elinkeino- ja maankäyttötapojen muovaama luontotyyppi, jolla esiintyy uhanalaisia lajeja.