Julkaistu: 29.06.2017 06:31
-
Päivitetty: 29.06.2017 07:49

Saako Hämeenlinnassa olla rauhassa homo?

  •  Kuva: Esko Tuovinen
    Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalainen 21-vuotias Jani Laakso kilpailee tänään Mr. Gay Finlandin tittelistä.

Hän kertoo, että huolimatta hyvistä ystävistä ja ymmärtävästä perheestä, nykyaikana voi yhä olla vaikeaa myöntää itselleen olevansa homo.

Miksi lähdit kilpailuun?

– Halusin tuoda muille esille, että pitää olla itselleen rehellinen ja olla mitä on. Se on ainut tie onnellisuuteen. On vuosi 2017, ja kaikkien seksuaalisten suuntautumisten pitäisi olla hyväksyttyjä. Jos yrittää olla itselleen muuta kuin on, on todella hankalaa olla. Olen itse kieltänyt asian itseltäni, ja siksi haluan tuoda sitä nyt esille. Myönsin 17–18-vuotiaana olevani homo, ja se oli todella iso helpotus. Se oli kuitenkin helpointa vasta kun koulu oli ohi.

Kiusataanko homoudesta yhä?

– Kyllä sitä valitettavasti tapahtuu edelleen. Olen itsekin ollut kiusattu, mutta olen päässyt asiasta vaikeuksien kautta voittoon. Onneksi minulla on ollut hyvä ja tukenani oleva perhe ja myös ystäväni ovat tukeneet minua. Äitini pohti jo 4-vuotiaana, tuleeko minusta homo, ja kun vihdoin myönsin asian, kaikki suhtautuivat siihen niin, että on ihanaa kun vihdoin myönsin sen.

Työskentelet lähihoitajana vanhainkodissa, miten siellä on suhtauduttu kilpailuun?

– Todella hyvin. Kaikki ovat kannustavia ja positiivisia työpaikalla.

Mitkä ovat vahvuuksiasi kilpailussa?

– Varmaankin se, että olen sosiaalinen ja itsevarma, mutta kuitenkin nöyrä.

Mihin toivot kilpailun johtavan?

– Katsotaan nyt miten käy. Olisihan se hienoa päästä edustamaan ja olla ajamassa seksuaalivähemmistöjen asioita. Edistäisin niitä mielelläni myös Hämeenlinnan Setan toiminnassa.

Mikä merkitys kilpailulla on?

– Sillä on iso merkitys, että seksuaalivähemmistöillä on esikuva, josta ottaa mallia.

Millainen paikka Hämeenlinna on asua, entä miten täällä suhtaudutaan homoihin?

– Hämeenlinna on mukava ja rauhallinen paikka asua, perheeni asuu täällä ja tosi hyvä että Setakin on alkanut toimia täällä. Ahdasmielisyyteen törmää silti valitettavan usein. Ei voi sanoa, että se olisi täällä iso ongelma, mutta kyllä siihen törmää.

Onko sinulla harrastuksia?

– Minulla on 2 hevosta ja yksi poni perhetilallamme. Ratsastus pitää hyvässä kunnossa. Sen lisäksi käyn salilla ja tykkään lukea.

Onko vielä muuta, mitä tahtoisit kertoa tulevasta kilpailusta?

– Yllättävän usein ihmiset kysyvät, ovatko huuleni aidot, joten tahtoisin kertoa, että ne ovat ihan omani, enkä ole käyttänyt plastiikkakirurgiaa tai tehnyt mitään muutakaan niille. HÄSA

Suomen fiksuin ja komein homo valitaan kahdeksannen kerran Helsingissä ravintola DTM:ssä järjestettävässä Mr. Gay Finland -kilpailun finaalissa Helsinki Pride -viikon torstaina 29. kesäkuuta. Kilpailun voittaja toimii hyvän tahdon lähettiläänä sekä esikuvana suomalaisille seksuaalivähemmistöille.
Tekonurmi palaa Säästöpankki-areenaan aiempaa joustavampana. Edellinen tekonurmi lepäsi suoraan betonin päällä. Esa Alanko asensi tekonurmen alle tulevan joustokerroksen paloja paikoilleen maanantaina. Kuva: Pekka Rautiainen

Säästöpankki-areenan betonilattia oli maanantaina kuin valtava, noin 7 000 neliömetrin palapeli.Tuhannet kahden senttimetrin paksuiset palat on tehty muovi-styroksi-sekoitteesta, jolla pehmennetään menoa ensi viikolla valmistuvaan tuliterään tekonurmeen.– Tämä on vasta alapuolinen joustokerros.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ykkösvaihtoehto uuden keskussairaalan paikaksi on junaradan varressa ja rautatieaseman tuntumassa sijaitseva tontti, joka on Viipurintien ja Harvialantien kulmauksessa. Kuva: Markku Tanni

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri haluaa varmuuden siitä, että Hämeenlinnan kaupunki alkaa kaavoittaa uuden keskussairaalan paikkaa heti, kun tontinomistajien kanssa päästään sopimukseen.Sairaanhoitopiiri käsittelee asiaa keskiviikon kokouksessaan.

GS-Hydron toimipiste Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa / arkisto

GS-Hydron pesänhoitaja, asianajaja Hannu Ylönen kertoo, että pesä selvittää mahdollisuuksia myydä yhtiöiden liiketoiminta kokonaisuuksina. Yhtiöissä jatketaan ainakin toistaiseksi töitä.– Toimintaa pyritään pitämään yllä niin kuin vain voidaan.

Näkki on ruotsalaisissa tarinoissa ollut mies mutta Suomessa nainen. Näkki-tarinoilla varoiteltiin lapsia menemästä järveen tai kurkkimasta kaivoon. Sirkku Linnean kirjankuvituksia on esillä Hämeenlinnassa Cafe Hoffissa vielä tämän viikon. Kuva: Sirkku Linnea

Näkki, Hiisi ja Vetehinen lienevät ainakin nimenä tuttuja nykysuomalaisille.Sen sijaan Liekkiö, Kouko ja Hittavainen ovat oudompia otuksia, mutta kaikki nämä ja monet muut hahmot saavat esittelynsä hattulalaisen filosofi-kirjailija Eero Ojasen kirjoittamassa teoksessa "Suomalaiset taruolennot".' Oja