Julkaistu: 29.06.2017 06:31
-
Päivitetty: 29.06.2017 07:49

Saako Hämeenlinnassa olla rauhassa homo?

  •  Kuva: Esko Tuovinen
    Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalainen 21-vuotias Jani Laakso kilpailee tänään Mr. Gay Finlandin tittelistä.

Hän kertoo, että huolimatta hyvistä ystävistä ja ymmärtävästä perheestä, nykyaikana voi yhä olla vaikeaa myöntää itselleen olevansa homo.

Miksi lähdit kilpailuun?

– Halusin tuoda muille esille, että pitää olla itselleen rehellinen ja olla mitä on. Se on ainut tie onnellisuuteen. On vuosi 2017, ja kaikkien seksuaalisten suuntautumisten pitäisi olla hyväksyttyjä. Jos yrittää olla itselleen muuta kuin on, on todella hankalaa olla. Olen itse kieltänyt asian itseltäni, ja siksi haluan tuoda sitä nyt esille. Myönsin 17–18-vuotiaana olevani homo, ja se oli todella iso helpotus. Se oli kuitenkin helpointa vasta kun koulu oli ohi.

Kiusataanko homoudesta yhä?

– Kyllä sitä valitettavasti tapahtuu edelleen. Olen itsekin ollut kiusattu, mutta olen päässyt asiasta vaikeuksien kautta voittoon. Onneksi minulla on ollut hyvä ja tukenani oleva perhe ja myös ystäväni ovat tukeneet minua. Äitini pohti jo 4-vuotiaana, tuleeko minusta homo, ja kun vihdoin myönsin asian, kaikki suhtautuivat siihen niin, että on ihanaa kun vihdoin myönsin sen.

Työskentelet lähihoitajana vanhainkodissa, miten siellä on suhtauduttu kilpailuun?

– Todella hyvin. Kaikki ovat kannustavia ja positiivisia työpaikalla.

Mitkä ovat vahvuuksiasi kilpailussa?

– Varmaankin se, että olen sosiaalinen ja itsevarma, mutta kuitenkin nöyrä.

Mihin toivot kilpailun johtavan?

– Katsotaan nyt miten käy. Olisihan se hienoa päästä edustamaan ja olla ajamassa seksuaalivähemmistöjen asioita. Edistäisin niitä mielelläni myös Hämeenlinnan Setan toiminnassa.

Mikä merkitys kilpailulla on?

– Sillä on iso merkitys, että seksuaalivähemmistöillä on esikuva, josta ottaa mallia.

Millainen paikka Hämeenlinna on asua, entä miten täällä suhtaudutaan homoihin?

– Hämeenlinna on mukava ja rauhallinen paikka asua, perheeni asuu täällä ja tosi hyvä että Setakin on alkanut toimia täällä. Ahdasmielisyyteen törmää silti valitettavan usein. Ei voi sanoa, että se olisi täällä iso ongelma, mutta kyllä siihen törmää.

Onko sinulla harrastuksia?

– Minulla on 2 hevosta ja yksi poni perhetilallamme. Ratsastus pitää hyvässä kunnossa. Sen lisäksi käyn salilla ja tykkään lukea.

Onko vielä muuta, mitä tahtoisit kertoa tulevasta kilpailusta?

– Yllättävän usein ihmiset kysyvät, ovatko huuleni aidot, joten tahtoisin kertoa, että ne ovat ihan omani, enkä ole käyttänyt plastiikkakirurgiaa tai tehnyt mitään muutakaan niille. HÄSA

Suomen fiksuin ja komein homo valitaan kahdeksannen kerran Helsingissä ravintola DTM:ssä järjestettävässä Mr. Gay Finland -kilpailun finaalissa Helsinki Pride -viikon torstaina 29. kesäkuuta. Kilpailun voittaja toimii hyvän tahdon lähettiläänä sekä esikuvana suomalaisille seksuaalivähemmistöille.

Pimeä keskusta ei sovi kaupungin julkisuuskuvaan. Näin toteaa kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajan Pasi Vesala (sd.).– Ainakaan ydinkeskusta ei voi jatkossa sammua. Meillä kuitenkin moottoritie halkaisee kaupungin.

 Kuva: Toni Rasinkangas

Lepakko on melkoinen kulinaristi henkeen ja vereen.Suomessa se ei kuitenkaan ole samanlainen verenimijä kuin kauhuelokuvissa on esitetty.Nahkasiivekäs tosin voi natustella yhden yön aikana hyönteisiä oman painonsa verran eli yleisimmin noin 50 grammaa.– Lepakolle maistuvat esimerkiksi hyttyset, joit

Rattijuoppo, huumekuski ja kaahailija jäivät poliisin haaviin Kanta-Hämeessä.Hämeenlinnassa Palokunnankadulla jäi torstain ja perjantain välisenä yönä kiinni mieskuljettaja, jolle tehty huumausaineen pikatesti näytti miehen käyttäneen amfetamiinia.Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta ja huumausa

Drone ei pelkästään kuulosta jättiläishyönteiseltä, se myös muistuttaa sellaista. Viattomasta ulkomuodostaan huolimatta Ville Kröger kertoo, että lennokin ohjaamisen kanssa pitää olla huolellinen. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Ville Krögerin DJI Phamtom -drone surisee kuin jättiläissääski kohotessaan ilmaan Myllymäen näköalapaikalta.Kröger pitelee kädessään ohjainta, johon hän on kytkenyt älypuhelimensa.

Alex Laine suorastaan lentää Tampereen Trampolin Parkissa. Tyylillä hyppivä 10-vuotias on kuin kissaeläin, joka laskeutuu aina jaloilleen. Kuva: Tomi HJokela

Tamperelainen Sporty World oy etsii sopivia tiloja Trampolin Park -liikuntakeskukselle Hämeenlinnasta. Trampolin Park on Tampereella, Jyväskylässä ja Lahdessa toimiva liikuntakeskus. Yrityksen neljäs trampoliinipuisto avautuu syksyllä Turkuun.Laajeneminen ulottunee kohta Hämeenlinnaankin.

Arvio vesiskoottereiden määrästä Suomessa on noussut yli kolminkertaiseksi vuodesta 2004 vuoteen 2016, jolloin vesijettejä oli 8500. Tänä vuonna kesäkuuhun mennessä vesijettejä oli ensirekisteröity jo 485. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Vesijettionnettomuuksien määrä on kasvanut merkittävästi, kun jetit ovat yleistyneet viime vuosina. Silti monelta puuttuu vakuutus.Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan vuonna 2015 vesiskootteri oli osallisena 38 vesiliikenneonnettomuudessa, kun vuonna 2010 tapauksia oli 12.

Alokas Eetu Kinnunen peittää harjoitusmiinan moreeniin. Rynnäkkökivääri lepää pohkeen päällä käyttövalmiina. Kinnunen täytti torstaina 20 vuotta ollessaan leirillä Hätilässä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Panssariprikaatin heinäkuun saapumiserä viettää parhaillaan ensimmäistä leiriään Hätilässä.250 Parolan huoltopataljoonan alokasta on herännyt aamutuimaan kuuden maissa.