Julkaistu: 29.06.2017 06:31
-
Päivitetty: 29.06.2017 07:49

Saako Hämeenlinnassa olla rauhassa homo?

  •  Kuva: Esko Tuovinen
    Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalainen 21-vuotias Jani Laakso kilpailee tänään Mr. Gay Finlandin tittelistä.

Hän kertoo, että huolimatta hyvistä ystävistä ja ymmärtävästä perheestä, nykyaikana voi yhä olla vaikeaa myöntää itselleen olevansa homo.

Miksi lähdit kilpailuun?

– Halusin tuoda muille esille, että pitää olla itselleen rehellinen ja olla mitä on. Se on ainut tie onnellisuuteen. On vuosi 2017, ja kaikkien seksuaalisten suuntautumisten pitäisi olla hyväksyttyjä. Jos yrittää olla itselleen muuta kuin on, on todella hankalaa olla. Olen itse kieltänyt asian itseltäni, ja siksi haluan tuoda sitä nyt esille. Myönsin 17–18-vuotiaana olevani homo, ja se oli todella iso helpotus. Se oli kuitenkin helpointa vasta kun koulu oli ohi.

Kiusataanko homoudesta yhä?

– Kyllä sitä valitettavasti tapahtuu edelleen. Olen itsekin ollut kiusattu, mutta olen päässyt asiasta vaikeuksien kautta voittoon. Onneksi minulla on ollut hyvä ja tukenani oleva perhe ja myös ystäväni ovat tukeneet minua. Äitini pohti jo 4-vuotiaana, tuleeko minusta homo, ja kun vihdoin myönsin asian, kaikki suhtautuivat siihen niin, että on ihanaa kun vihdoin myönsin sen.

Työskentelet lähihoitajana vanhainkodissa, miten siellä on suhtauduttu kilpailuun?

– Todella hyvin. Kaikki ovat kannustavia ja positiivisia työpaikalla.

Mitkä ovat vahvuuksiasi kilpailussa?

– Varmaankin se, että olen sosiaalinen ja itsevarma, mutta kuitenkin nöyrä.

Mihin toivot kilpailun johtavan?

– Katsotaan nyt miten käy. Olisihan se hienoa päästä edustamaan ja olla ajamassa seksuaalivähemmistöjen asioita. Edistäisin niitä mielelläni myös Hämeenlinnan Setan toiminnassa.

Mikä merkitys kilpailulla on?

– Sillä on iso merkitys, että seksuaalivähemmistöillä on esikuva, josta ottaa mallia.

Millainen paikka Hämeenlinna on asua, entä miten täällä suhtaudutaan homoihin?

– Hämeenlinna on mukava ja rauhallinen paikka asua, perheeni asuu täällä ja tosi hyvä että Setakin on alkanut toimia täällä. Ahdasmielisyyteen törmää silti valitettavan usein. Ei voi sanoa, että se olisi täällä iso ongelma, mutta kyllä siihen törmää.

Onko sinulla harrastuksia?

– Minulla on 2 hevosta ja yksi poni perhetilallamme. Ratsastus pitää hyvässä kunnossa. Sen lisäksi käyn salilla ja tykkään lukea.

Onko vielä muuta, mitä tahtoisit kertoa tulevasta kilpailusta?

– Yllättävän usein ihmiset kysyvät, ovatko huuleni aidot, joten tahtoisin kertoa, että ne ovat ihan omani, enkä ole käyttänyt plastiikkakirurgiaa tai tehnyt mitään muutakaan niille. HÄSA

Suomen fiksuin ja komein homo valitaan kahdeksannen kerran Helsingissä ravintola DTM:ssä järjestettävässä Mr. Gay Finland -kilpailun finaalissa Helsinki Pride -viikon torstaina 29. kesäkuuta. Kilpailun voittaja toimii hyvän tahdon lähettiläänä sekä esikuvana suomalaisille seksuaalivähemmistöille.
Sensible 4:n robottiauto Renault Twizy kulkee sähköllä. Siihen on asennettu muun muassa kamera-, tutka- ja laserteknologiaa. Kuva: Sensible 4 oy

Ensi vuoden elo-syyskuussa Hämeenlinnan rautatieasemalta keskustaan matkaava pääsee halutessaan taittamaan matkansa koematkustajana ilmaiseksi robottiautolla. Pilottikokeilussa liikennöimässä on kahden viikon ajan kaksi sähköllä kulkevaa Renault Twizya.

Säästöpankki-areenassa eli kansan suussa Pullerihallissa on nyt joustava ja hajuton uusi jalkapallonurmi.Mihin kunnostuksen yhteydessä katosivat jalkapallohallin katsomot, Hämeenlinnan Liikuntahallien toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä?– Ne otettiin pois, jotta saimme kentän rakennettua.

Markku Näreneva ja Tiina Väisänen esittelivät Hämeenlinnan Mehiläisen Oma lääkärisi -terveysaseman tiloja keskiviikkona. Mehiläisellä on nyt neljä valinnanvapauskokeilua varten perustettua toimipistettä. Kuva: Riku Hasari

Lääkäriaikojen saatavuus on ylivoimaisesti yleisin syy, jonka vuoksi hämeenlinnalaiset ovat siirtyneet yksityisen palvelutuottajan asiakkaaksi.Hämeenlinnan Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveysasemien asukkaat, eli noin 18 000 kaupunkilaista, ovat mukana parhaillaan käynnissä olevassa sote-uudistuksen

Kaurialan koulun tontilta puretaan kuvassa näkyvän koulun päärakennuksen lisäksi käsitöiden ja kouluviraston rakennukset. Kuva: Pekka Rautiainen

Sisäilmaongelmien vuoksi keväällä 2015 suljetun Kaurialan koulun purkutyöt alkavat alkukesällä 2018.– Saimme purkamiseen rahat kaupungin budjetissa. Töihin on varattu 300 000–400 000 euroa. Kilpailutamme purku-urakan.