Julkaistu: 13.07.2017 19:02
-
Päivitetty: 14.07.2017 09:01

Sepe selvisi susien hyökkäyksestä

  • Sepeä hoidetaan tulehdusta estävillä lääkkeillä ja puhdistamalla haavaa säännöllisesti. Janina Nyströmin ruuna syö myös särkylääkkeitä haavojen aiheuttamaan kipuun. Kuva: Pekka Rautiainen
    Sepeä hoidetaan tulehdusta estävillä lääkkeillä ja puhdistamalla haavaa säännöllisesti. Janina Nyströmin ruuna syö myös särkylääkkeitä haavojen aiheuttamaan kipuun. Kuva: Pekka Rautiainen

Hevonen syö, juo ja ulkoilee, eli elää jo tavallista hevosen elämää, ruunan omistaja Janina Nyström kertoo.

Sepen eläkepäivät näyttävät nyt turvatuilta, sillä haavat eivät ole tulehtuneet pahasti.

– Se olisi ollut surullinen loppu Sepelle, sillä nuoruudessaan se oli hyvä ravuri. Hevonen on kauransa itse maksanut, Nyström sanoo.

Hyökkäys tapahtui Hattulassa viime perjantain ja lauantain välisenä yönä. Suurpetoyhdyshenkilö Esa Rantala vahvisti jälkien viittaavan suteen.

Suden iskeminen hevoseen on hyvin harvinaista Suomessa, susiin erikoistunut biologi Mervi Laaksonen kertoo.

– Hevonen ei ole lajina poikkeuksellinen saalis sudelle, sillä luonnossa susi saalistaa hirviäkin. En kuitenkaan muista yhtään tapausta, jossa susi olisi käynyt hevosen päälle. Toisinaan laumat ovat hätyytelleet hevosia, mutta suuren ja voimakkaan eläimen metsästys on suuri riski susille.

Lauman motiivina hyökkäykselle on yksinkertaisesti nälkä. Laaksosen mukaan sudet eivät ottaisi riskiä tulla potkituksi, jollei niillä olisi tarve saalistaa ruokaa.

 

Riistapäällikkö Jyri Rauhalan mukaan Rengon laumaksi ristittyyn susilaumaan kuuluu ainakin kahdeksan sutta, ja mahdollisesti uusia tämän kevään pentuja.

Lauma liikkuu Hämeenlinnan lisäksi Hattulassa ja Tammelassa. Lisäksi seudulle saattaa paikoitellen eksyä myös laumaan kuulumattomia yksilöitä.

Talvella Rengon lauman susia kaadettiin luvallisesti kaksi. Lauma oli liikkunut jo kauan kirkonkylässä ennen erityislupien saantia.

– Paikallisten mukaan kaadot ovat vähentäneet susien liikkumista pihapiirissä, Rauhala toteaa,

Hevosen lisäksi lauma on tappanut muutaman lampaan, mutta kotieläimien kuolemia ei ole tullut riistapäällikön tietoon.

 

Lauman kesyyntymisestä on keskusteltu paljon. Biologi Mervi Laaksonen ei kuitenkaan usko, että tapaus johtuu susien kesyydestä.

– Susi ottaa saaliin aina sieltä, mistä sen helpoiten saa. Sudet saattavat tulla lähelle asutusta, mutta niiden perusluonne ei juuri muutu, Laaksonen sanoo.

Riistapäällikkö Jyri Rauhalan mukaan uudet poikueet kuitenkin tottuvat elämään ympäristössä, jossa ne syntyvät ja kasvavat. HÄSA

Sensible 4:n robottiauto Renault Twizy kulkee sähköllä. Siihen on asennettu muun muassa kamera-, tutka- ja laserteknologiaa. Kuva: Sensible 4 oy

Ensi vuoden elo-syyskuussa Hämeenlinnan rautatieasemalta keskustaan matkaava pääsee halutessaan taittamaan matkansa koematkustajana ilmaiseksi robottiautolla. Pilottikokeilussa liikennöimässä on kahden viikon ajan kaksi sähköllä kulkevaa Renault Twizya.

Säästöpankki-areenassa eli kansan suussa Pullerihallissa on nyt joustava ja hajuton uusi jalkapallonurmi.Mihin kunnostuksen yhteydessä katosivat jalkapallohallin katsomot, Hämeenlinnan Liikuntahallien toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä?– Ne otettiin pois, jotta saimme kentän rakennettua.

Markku Näreneva ja Tiina Väisänen esittelivät Hämeenlinnan Mehiläisen Oma lääkärisi -terveysaseman tiloja keskiviikkona. Mehiläisellä on nyt neljä valinnanvapauskokeilua varten perustettua toimipistettä. Kuva: Riku Hasari

Lääkäriaikojen saatavuus on ylivoimaisesti yleisin syy, jonka vuoksi hämeenlinnalaiset ovat siirtyneet yksityisen palvelutuottajan asiakkaaksi.Hämeenlinnan Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveysasemien asukkaat, eli noin 18 000 kaupunkilaista, ovat mukana parhaillaan käynnissä olevassa sote-uudistuksen

Kaurialan koulun tontilta puretaan kuvassa näkyvän koulun päärakennuksen lisäksi käsitöiden ja kouluviraston rakennukset. Kuva: Pekka Rautiainen

Sisäilmaongelmien vuoksi keväällä 2015 suljetun Kaurialan koulun purkutyöt alkavat alkukesällä 2018.– Saimme purkamiseen rahat kaupungin budjetissa. Töihin on varattu 300 000–400 000 euroa. Kilpailutamme purku-urakan.