Julkaistu: 13.07.2017 19:02
-
Päivitetty: 14.07.2017 09:01

Sepe selvisi susien hyökkäyksestä

  • Sepeä hoidetaan tulehdusta estävillä lääkkeillä ja puhdistamalla haavaa säännöllisesti. Janina Nyströmin ruuna syö myös särkylääkkeitä haavojen aiheuttamaan kipuun. Kuva: Pekka Rautiainen
    Sepeä hoidetaan tulehdusta estävillä lääkkeillä ja puhdistamalla haavaa säännöllisesti. Janina Nyströmin ruuna syö myös särkylääkkeitä haavojen aiheuttamaan kipuun. Kuva: Pekka Rautiainen

Hevonen syö, juo ja ulkoilee, eli elää jo tavallista hevosen elämää, ruunan omistaja Janina Nyström kertoo.

Sepen eläkepäivät näyttävät nyt turvatuilta, sillä haavat eivät ole tulehtuneet pahasti.

– Se olisi ollut surullinen loppu Sepelle, sillä nuoruudessaan se oli hyvä ravuri. Hevonen on kauransa itse maksanut, Nyström sanoo.

Hyökkäys tapahtui Hattulassa viime perjantain ja lauantain välisenä yönä. Suurpetoyhdyshenkilö Esa Rantala vahvisti jälkien viittaavan suteen.

Suden iskeminen hevoseen on hyvin harvinaista Suomessa, susiin erikoistunut biologi Mervi Laaksonen kertoo.

– Hevonen ei ole lajina poikkeuksellinen saalis sudelle, sillä luonnossa susi saalistaa hirviäkin. En kuitenkaan muista yhtään tapausta, jossa susi olisi käynyt hevosen päälle. Toisinaan laumat ovat hätyytelleet hevosia, mutta suuren ja voimakkaan eläimen metsästys on suuri riski susille.

Lauman motiivina hyökkäykselle on yksinkertaisesti nälkä. Laaksosen mukaan sudet eivät ottaisi riskiä tulla potkituksi, jollei niillä olisi tarve saalistaa ruokaa.

 

Riistapäällikkö Jyri Rauhalan mukaan Rengon laumaksi ristittyyn susilaumaan kuuluu ainakin kahdeksan sutta, ja mahdollisesti uusia tämän kevään pentuja.

Lauma liikkuu Hämeenlinnan lisäksi Hattulassa ja Tammelassa. Lisäksi seudulle saattaa paikoitellen eksyä myös laumaan kuulumattomia yksilöitä.

Talvella Rengon lauman susia kaadettiin luvallisesti kaksi. Lauma oli liikkunut jo kauan kirkonkylässä ennen erityislupien saantia.

– Paikallisten mukaan kaadot ovat vähentäneet susien liikkumista pihapiirissä, Rauhala toteaa,

Hevosen lisäksi lauma on tappanut muutaman lampaan, mutta kotieläimien kuolemia ei ole tullut riistapäällikön tietoon.

 

Lauman kesyyntymisestä on keskusteltu paljon. Biologi Mervi Laaksonen ei kuitenkaan usko, että tapaus johtuu susien kesyydestä.

– Susi ottaa saaliin aina sieltä, mistä sen helpoiten saa. Sudet saattavat tulla lähelle asutusta, mutta niiden perusluonne ei juuri muutu, Laaksonen sanoo.

Riistapäällikkö Jyri Rauhalan mukaan uudet poikueet kuitenkin tottuvat elämään ympäristössä, jossa ne syntyvät ja kasvavat. HÄSA

Pimeä keskusta ei sovi kaupungin julkisuuskuvaan. Näin toteaa kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajan Pasi Vesala (sd.).– Ainakaan ydinkeskusta ei voi jatkossa sammua. Meillä kuitenkin moottoritie halkaisee kaupungin.

 Kuva: Toni Rasinkangas

Lepakko on melkoinen kulinaristi henkeen ja vereen.Suomessa se ei kuitenkaan ole samanlainen verenimijä kuin kauhuelokuvissa on esitetty.Nahkasiivekäs tosin voi natustella yhden yön aikana hyönteisiä oman painonsa verran eli yleisimmin noin 50 grammaa.– Lepakolle maistuvat esimerkiksi hyttyset, joit

Rattijuoppo, huumekuski ja kaahailija jäivät poliisin haaviin Kanta-Hämeessä.Hämeenlinnassa Palokunnankadulla jäi torstain ja perjantain välisenä yönä kiinni mieskuljettaja, jolle tehty huumausaineen pikatesti näytti miehen käyttäneen amfetamiinia.Kuljettajaa epäillään rattijuopumuksesta ja huumausa

Drone ei pelkästään kuulosta jättiläishyönteiseltä, se myös muistuttaa sellaista. Viattomasta ulkomuodostaan huolimatta Ville Kröger kertoo, että lennokin ohjaamisen kanssa pitää olla huolellinen. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Ville Krögerin DJI Phamtom -drone surisee kuin jättiläissääski kohotessaan ilmaan Myllymäen näköalapaikalta.Kröger pitelee kädessään ohjainta, johon hän on kytkenyt älypuhelimensa.

Alex Laine suorastaan lentää Tampereen Trampolin Parkissa. Tyylillä hyppivä 10-vuotias on kuin kissaeläin, joka laskeutuu aina jaloilleen. Kuva: Tomi HJokela

Tamperelainen Sporty World oy etsii sopivia tiloja Trampolin Park -liikuntakeskukselle Hämeenlinnasta. Trampolin Park on Tampereella, Jyväskylässä ja Lahdessa toimiva liikuntakeskus. Yrityksen neljäs trampoliinipuisto avautuu syksyllä Turkuun.Laajeneminen ulottunee kohta Hämeenlinnaankin.

Arvio vesiskoottereiden määrästä Suomessa on noussut yli kolminkertaiseksi vuodesta 2004 vuoteen 2016, jolloin vesijettejä oli 8500. Tänä vuonna kesäkuuhun mennessä vesijettejä oli ensirekisteröity jo 485. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Vesijettionnettomuuksien määrä on kasvanut merkittävästi, kun jetit ovat yleistyneet viime vuosina. Silti monelta puuttuu vakuutus.Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan vuonna 2015 vesiskootteri oli osallisena 38 vesiliikenneonnettomuudessa, kun vuonna 2010 tapauksia oli 12.

Alokas Eetu Kinnunen peittää harjoitusmiinan moreeniin. Rynnäkkökivääri lepää pohkeen päällä käyttövalmiina. Kinnunen täytti torstaina 20 vuotta ollessaan leirillä Hätilässä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Panssariprikaatin heinäkuun saapumiserä viettää parhaillaan ensimmäistä leiriään Hätilässä.250 Parolan huoltopataljoonan alokasta on herännyt aamutuimaan kuuden maissa.