Julkaistu: 13.07.2017 19:02
-
Päivitetty: 14.07.2017 09:01

Sepe selvisi susien hyökkäyksestä

  • Sepeä hoidetaan tulehdusta estävillä lääkkeillä ja puhdistamalla haavaa säännöllisesti. Janina Nyströmin ruuna syö myös särkylääkkeitä haavojen aiheuttamaan kipuun. Kuva: Pekka Rautiainen
    Sepeä hoidetaan tulehdusta estävillä lääkkeillä ja puhdistamalla haavaa säännöllisesti. Janina Nyströmin ruuna syö myös särkylääkkeitä haavojen aiheuttamaan kipuun. Kuva: Pekka Rautiainen

Hevonen syö, juo ja ulkoilee, eli elää jo tavallista hevosen elämää, ruunan omistaja Janina Nyström kertoo.

Sepen eläkepäivät näyttävät nyt turvatuilta, sillä haavat eivät ole tulehtuneet pahasti.

– Se olisi ollut surullinen loppu Sepelle, sillä nuoruudessaan se oli hyvä ravuri. Hevonen on kauransa itse maksanut, Nyström sanoo.

Hyökkäys tapahtui Hattulassa viime perjantain ja lauantain välisenä yönä. Suurpetoyhdyshenkilö Esa Rantala vahvisti jälkien viittaavan suteen.

Suden iskeminen hevoseen on hyvin harvinaista Suomessa, susiin erikoistunut biologi Mervi Laaksonen kertoo.

– Hevonen ei ole lajina poikkeuksellinen saalis sudelle, sillä luonnossa susi saalistaa hirviäkin. En kuitenkaan muista yhtään tapausta, jossa susi olisi käynyt hevosen päälle. Toisinaan laumat ovat hätyytelleet hevosia, mutta suuren ja voimakkaan eläimen metsästys on suuri riski susille.

Lauman motiivina hyökkäykselle on yksinkertaisesti nälkä. Laaksosen mukaan sudet eivät ottaisi riskiä tulla potkituksi, jollei niillä olisi tarve saalistaa ruokaa.

 

Riistapäällikkö Jyri Rauhalan mukaan Rengon laumaksi ristittyyn susilaumaan kuuluu ainakin kahdeksan sutta, ja mahdollisesti uusia tämän kevään pentuja.

Lauma liikkuu Hämeenlinnan lisäksi Hattulassa ja Tammelassa. Lisäksi seudulle saattaa paikoitellen eksyä myös laumaan kuulumattomia yksilöitä.

Talvella Rengon lauman susia kaadettiin luvallisesti kaksi. Lauma oli liikkunut jo kauan kirkonkylässä ennen erityislupien saantia.

– Paikallisten mukaan kaadot ovat vähentäneet susien liikkumista pihapiirissä, Rauhala toteaa,

Hevosen lisäksi lauma on tappanut muutaman lampaan, mutta kotieläimien kuolemia ei ole tullut riistapäällikön tietoon.

 

Lauman kesyyntymisestä on keskusteltu paljon. Biologi Mervi Laaksonen ei kuitenkaan usko, että tapaus johtuu susien kesyydestä.

– Susi ottaa saaliin aina sieltä, mistä sen helpoiten saa. Sudet saattavat tulla lähelle asutusta, mutta niiden perusluonne ei juuri muutu, Laaksonen sanoo.

Riistapäällikkö Jyri Rauhalan mukaan uudet poikueet kuitenkin tottuvat elämään ympäristössä, jossa ne syntyvät ja kasvavat. HÄSA

Emmi Mansikkala ja Henna Holmqvist viihtyivät alkuviikosta Suvirannan terassilla, jota kesäkukat somistavat. Naiset testasivat myös paikan lounaspöydän. Kuva: Esko Tuovinen

– Piti tulla varta vasten testaamaan, kun tämä on jälleen auki, hämeenlinnalainen Emmi Mansikkala ja turenkilainen Henna Holmqvist kertovat hampurilaislautastensa ääreltä.Kesälomalaiset ovat tulleet lounaalle Turengin Suvirantaan, joka toimii kahden kesän tauon jälkeen taas täydellä teholla.Ja mikäs

HPK Liiga pärjäsi viime kaudella taloudellisesti paremmin kuin urheilullisesti.Seura kirjasi tilikaudelta vajaan 169 000 euron tappion, vaikka lippumyynti, ottelujen oheismyynti ja sponsoreiden playoff-bonukset putosivat noin puoli miljoonaa euroa.– HPK:n liigakausi oli huono, HPK Liigan toimitusjoh

Kuvituskuva

Kuluttaja-asiamies on määrännyt huonekaluketju Jysk oy:lle kiellon harhaanjohtavasta tarjousmarkkinoinnista.Jysk ei ole kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan luopunut harhaanjohtavasta tarjousmarkkinoinnista kuluttaja-asiamieheltä saamastaan ohjeistuksesta huolimatta.

Nordean Hämeenlinnan toimipaikan johtaja Hanna Mero ja liiketoimintajohtaja Miikka Salminen sanovat uudistuksen vahvistavan pankin paikallisuutta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Nordea on muodostanut Hämeenlinnaan toimipaikan, joka toimii aluekeskuksena pankin henkilöasiakkaiden liiketoiminnassa.– Henkilöasiakkaiden pankkiasiat on koottu kokonaisuudeksi.