Julkaistu: 06.08.2017 04:00
-
Päivitetty: 21.12.2017 08:19

Uhrin isä: Ojoisten tapausta ei ole tutkittu kunnolla

  • Yhdelle miehelle liikaa murhetta, Jouko Malin sanoo puhuessaan elämästään. Kuva: Esko Tuovinen
    Yhdelle miehelle liikaa murhetta, Jouko Malin sanoo puhuessaan elämästään. Kuva: Esko Tuovinen
  • Pojan kuoleman syy on jäänyt epäselväksi. Jouko Malin haluaisi tietää, mitä todella tapahtui. Kuva: Esko Tuovinen
    Pojan kuoleman syy on jäänyt epäselväksi. Jouko Malin haluaisi tietää, mitä todella tapahtui. Kuva: Esko Tuovinen

Tämä artikkeli on Hämeen Sanomien yksi luetuimmista tänä vuonna. Alunperin artikkeli julkaistiin 6.8.2017. Hämeen Sanomat julkaisee uudelleen joulun aikana vuoden luetuimpia artikkeleita.

 

Jouko Malin tunnetaan myönteisenä miehenä, joka juttelee ja vitsailee menemään sen minkä ehtii. Kuoren alla hänen mieltänsä jäytää epätietoisuus.

Hänen poikansa kuoli epämääräisissä oloissa helmikuussa 2016 Ojoisilla.

– Tätä tapausta ei ole tutkittu kunnolla.

Ojoisten ampumatapauksesta uutisoitiin laajasti. Ensin kerrottiin, että Arttu Malin, 31, joutui tapon yrityksen kohteeksi Ojoisten ostoskeskuksessa. Hän kuoli saamiinsa vammoihin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Kolme ihmistä pidätettiin, mutta heidät vapautettiin keskusrikospoliisin tutkinnan yhteydessä. Juttua seurattiin tiiviisti mediassa. Muutaman päivän jälkeen otsikoissa kerrottiin, ettei tapauksessa epäillä henkirikosta.

Poliisin tutkinnan tulos oli, että Arttu Malin olisi ampunut itseään päähän ja kuollut saamiinsa vammoihin. Kuolemanluokaksi kirjattiin kuitenkin epäselvä.

Tapauksen jälkeen Arttu Malinin isä Jouko Malin ei ole saanut rauhaa, sillä hän epäilee, ettei juttua ole tutkittu kunnolla.

Malinin kirjahyllyssä on mapillinen Artun papereita. Hyllyn päällä on myös pojan kuva ja kuolinilmoitus. Isän mielestä pitäisi selvittää perin pohjin, mitä todella tapahtui.

 

Jouko Malin, tuttuvallisemmin Jokke-pappa, tunnetaan Virvelinrannan isäntänä. Hän kasvatti Virvelinrannan pienestä 24 neliön kioskista yli sadan neliön talvikelpoisen ravintolan, jonka terassi aukeaa Vanajavedelle. Asiakaspaikkoja on 1500.

Virvelinrannassa pääsee tankkaamaan veneen, syömään, juomaan ja pelaamaan rantalentopalloa.

Malinilla oli Virvelinrannassa vuosien työ. Malin ruoppasi itse väylän tankkauspisteelle vuonna 2003.

– Suurin pulma on ollut kaupungin nuiva suhtautuminen Virvelin venesataman kehittämiseen. Kaupunkia mainostetaan veneilykaupunkina, vaikkei edes tankkauspisteelle pääse kunnolla.

Malin odottaakin, että kaupunki suhtautuisi myönteisemmin veneväylien ruoppaamiseen ja merkkaamiseen.

Malin myi Virvelinrantaa vuosia. Joskus tosissaan, joskus uteliaisuudesta. Vihdoin kaupat syntyivät tänä kesänä. Vanha omistaja sanoo, että puitteet ovat kunnossa, mutta uusien yrittäjien menestyksen ratkaisee sisältö.

 

Malin teki pitkää päivää Virvelinrannassa. Lisääntynyt vapaa-aika ei harmita, päinvastoin.

– Nyt on aikaa matkustaa, kalastaa ja olla lastenlasten kanssa, Malin sanoo.

Kuulostaa leppoisalta. Juuri sitä Malin jollain tavalla odottaa, sillä koko elämänsä hän on hötkyillyt projektista toiseen, ja koko ajan on ollut monta rautaa tulessa. Se on ollut tapa selvitä, sillä hänen elämänsä on ollut täynnä kriisejä.

Malinilta amputoitiin jalka yli 30 vuotta sitten. Edelleen häneltä tullaan kysymään, miksi näin kävi.

– Syöpä sen vei.

Tuolloin Malin työskenteli Hämeenlinnassa poliisina. Hän oli 29-vuotias neljän lapsen isä. Malin olisi voinut jatkaa poliisissa, muttei hän halunnut. Kentälle ei enää ollut asiaa proteesin kanssa.

Pian sairastumisen jälkeen tuli myös toinen avioero. Malin jäi yksin kolmen lapsen kanssa. Lapsi ensimmäisestä liitosta asui äitinsä kanssa.

Jo poliisiaikoinaan Malin oli perustanut työkaverinsa kanssa Hattulan kuljetus oy:n. Kun ura poliisina päättyi, Malin jatkoi yrittäjänä firmassa.

Kun sitten eräänä aamuna Malin näki televisiossa jutun graffitien siivoamisesta, hän alkoi pohtia helpompaa tapaa siivota töhrimisjälkiä. Ratkaisun löydyttyä Malin perusti Hattulan graffiti-tuhon, joka keskittyi graffitien putsaukseen ja erilaisiin pesuihin. Sen jälkeen Malin innostui Virvelinrannasta.

 

Malin pudottelee tarinoita elämästään vauhdilla.

Hän on ollut kolme kertaa naimisissa, eikä halua enää sitoutua. Malin vilkaisee olohuoneeseensa ja nauraa, ettei hän voi kuvitella sellaista elämää, että istuisi jonkun naisen kanssa sohvalla käsi kädessä ja katselisi "jotain ranskalaista elokuvaa".

– Ei, ei, ei. En todellakaan haaveile rakkaudesta.

Malinille riittää, että hänellä on "kaveri" Äkäslompolossa. "Kivan naisen" kanssa voi soitella kerran viikossa ja tavata silloin tällöin.

– 900 kilometriä on hyvä välimatka.

Malin viihtyy yksin eikä pidä siitä, että joku tulee määrittelemään, mitä milloinkin tehdään.

Hän nauttii siitä, että voi surutta levittää verkot olohuoneeseen ja korjailla niitä, eikä kukaan tule sanomaan, ettei verkkoja tuoda sisälle haisemaan. Kalastus on harrastus, jota Malin voisi tehdä päivästä toiseen, sillä järvellä saa olla rauhassa omien ajatustensa kanssa. Viime talvena hän oli keväällä yhteensä 50 päivää pilkillä. Siinä ehti miettiä ajatuksen jos toisenkin.

– Olen kova kalastamaan, mutten ole kova saamamies.

 

Yksin ollessa mieleen hiipii välillä suru. Elämän suurin murhe on ollut oman lapsen kuolema. Surua on tuottanut myös yhden tyttären levoton elämä. Parhaillaan tytär kärsii vankilatuomiota.

Malin on päättänyt, ettei kenenkään toisen elämää voi elää, vaikka haluaisi.

– On jokaisen oma asia, mitä elämällään tekee. Elämä on valintoja. Joskus valinta osuu kohdalleen, useimmiten ei. Siltoja ei kuitenkaan kannata polttaa, sillä koskaan ei voi tietää, milloin joutuu ottamaan askelen taaksepäin.

– Sitä paitsi elämässä on paljon ilonaiheita, kuten elossa olevat lapset ja lastenlapset.

Viimeisin vuosi on ollut Malinille elämän raskain, mutta puhuminen on auttanut. Artun kuoleman jälkeen Malin ajoi päivittäin Virvelinrantaan tekemään remonttia. Mukanaan hänellä oli ystävä, joka kuunteli.

– Tuttuja on paljon, mutta minulla on kolme hyvää ystävää, jotka ovat auttaneet läpi vaikeiden vuosien.

Moni on tullut kysymään, miten Malin jaksaa olla myönteinen päivästä toiseen.

– Mitä eteen tulee, on otettava vain vastaan ja kuljettava eteenpäin.

Poliisina Malin tottui olemaan "pahan kanssa tekemisissä". Se antoi selkärankaa omaan elämään. HÄSA

Jouko Malin

Syntynyt vuonna 1955 Luopioissa.

Asuu Hämeenlinnassa.

Perhe: neljä lasta, joista yksi on kuollut. Yksi ottopoika sekä kuusi lastenlasta.

Takana kolme avioliittoa.

Koulutukseltaan kokki ja poliisi.

Toimi Hämeenlinnan poliisissa vuosina 1976–1985.

Perusti työkaverinsa kanssa Hattulan kuljetuksen vuonna 1983, mutta myi sen eteenpäin 1994.

Perusti vuonna 1997 Hattulan graffiti-tuho yrityksen. Yritys toimii edelleen, mutta Malin on myynyt sen eteenpäin "ottopojalleen".

Osti Virvelinrannan vuonna 2003 ja piti sitä kesään 2017. Uudet omistajat aloittivat toiminnan heinäkuussa 2017.

Motto: Jokainen itse huudettu huuto on vastattava.

 

 

Hikiältä löydetyt ruumiit saivat kaikki omat kauniinvalkoiset arkkunsa. Heidät haudattiin kuitenkin samaan hautaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Hikiältä metsähaudasta vuosi sitten löydetyt ruumiit haudattiin sunnuntaina Hausjärven vanhalle hautausmaalle.Tutkimuksen mukaan ruumiit kuuluivat neljälle nuorelle miehelle, jotka saksalaiset teloittivat sisällissodan aikaan vuonna 1918. Kuolleista tunnistettiin kaksi, 15-vuotias Niilo Johannes Lin

Autohuolto K. Tissarin autokorjaamon ja Kaarlo Tissarin kotitalon välissä aloitti vuonna 1929 jenkkityyliin rakennettu hieno bensiininjakelukioski. 1960-luvulla Kauppakadun tontti muuttui viereen rakennetun Sokoksen parkkipaikaksi. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

Nenään nousevat bensan ja kermakahveen tuoksut samalla, kun korvissa soivat pajatson ja kassakoneen kilinä.Riihimäen kaupunginmuseossa vaellellaan loppuvuoden ajan nostalgisin tuntein kaupungin huoltoasemilla.– Keräsimme kaupunkilaisilta muistoja vanhoista huoltsikoista ja niitä tuli paljon.

Kimmo Miettinen aikoo täyttää 60 vuotta vähin äänin.

60 vuotta täyttävän sairiolaisen monitoimimiehen ura rönsyilee kuin sukupuu.Yhtä paljon rönsyilee myös syntymäpäivähaastattelu, jossa välillä paikalla on kirjailija Kimmo Miettinen, välillä musiikkitoimittaja, joka tunnetaan lyhyesti nimellä Miettinen.Vihainen nuori mies Miettinen muistetaan musaleh