Julkaistu: 20.08.2017 20:43
-
Päivitetty: 21.08.2017 06:47

Ahveniston juhlakisa houkutteli moottoriradalle paljon yleisöä ja kilpailijoita - katso kuvia!

  • Kuva: Tomi Vesaharju
    Kuva: Tomi Vesaharju

Kun Historic Grand Racen varikkoalueella tiedustelee, miksi Ahvenistolla oli viikonloppuna yli 200 kilpuria ja yleisössäkin noin 5 000 katsojaa, vastaus on yksinkertainen.

- Vanhat autot. Se on se ykkösjuttu tässä hommassa, Ahveniston tapahtuman organisaation puheenjohtaja Marko Sinivuori selvittää.

Ahveniston moottoriradalla 27. kertaa järjestetty tapahtuma on Suomessa yksi suurimmista rata-autokisoista. Sille vetää vertoja lähinnä Seinäjoen Vauhtiajot. 

Keskimäärin Historic Grand Racen kilpailuissa on mukana noin 140 autoa. Ahveniston juhlakisaan autoja saapui vielä enemmän, sillä osa kuskeista halusi ajaa vain juuri tämän kilpailun.

Historialliset rata-autot eivät Suomessa kiinnosta vain vanhempaa väkeä, vaan nuoria harrastajia tulee jatkuvasti lisää. Toisin on esimerkiksi Ruotsissa, vaikka siellä historic-kulttuuri on vielä isompaa. 

Katso kuvia viikonlopun kisoista - klikkaa tästä!

Urho Kekkosen arkiston verkkosivuilta löytyy noin 5000 valokuvaa arkiston kokoelmasta. Tutkija Janne Ridanpää esitteli viime keskiviikkona Museo Skogsterin museokeskiviikossa arkiston filmikokoelmasta löytyviä lyhytdokumentteja, jotka kertovat presidentti Kekkosen ja neuvostojohtajien vierailuista Suomeen ja Neuvostoliittoon. Kuva: Esko Tuovinen

Kalju ja silmälasit. Jokainen suomalainen tunnistaa presidentti Urho Kekkosen tavaramerkin.– Kekkosesta on tullut eräänlainen pop-ikoni ja kansallisomaisuutta, sanoo Urho Kekkosen arkiston tutkija Janne Ridanpää. Kekkonen jaksaa kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen.

Vaikka Johanna Ruhanen joskus nuorempana satunnaisesti saattoi polttaa jonkun tupakan, ei hänelle ole tullut edes mieleen polttaa odottaessaan Linda-tyttöä tai lähipäivinä syntyvää pikkuveikkoa. Riskit ovat liian ilmiselvät. Kuva: Anu Kankaansydän

Raskaana olevista lähes joka kymmenes polttaa tupakkaa koko raskauden ajan. Määrä on pysynyt yli 30 vuotta samana. Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos hakee keinoja vähentää tupakointia.– Useimmat äidit haluavat lopettaa tupakoinnin, mutta se ei ole yksinkertainen asia.

Ilkka Remes tunnetaan taustatyöstään ja salaisista lähteistään, ja niiden tulkinta osana fiktiota on herättänyt keskustelua teosten vastaanotossa. Hän on sisällyttänyt trilleriin vaihtoehtohistoriaa ja kirjoittanut jännitysromaaneja myös nuorille.  Kuva: Milla von Konow

Ilkka Remes pohtii, miten verkon mahdollistama keskustelu ja vihapuhe ilmiönä ovat vaikuttaneet median toimintaan Suomessa. - Tietyistä asioista ei Suomessa haluta sallia julkista keskustelua.Illka Remeksen Horna-sarjan päättävä toimintatrilleri Vapauden risti kuvaa Suomea, jossa Venäjä toteuttaa ps