Julkaistu: 10.09.2017 09:00
-
Päivitetty: 10.09.2017 18:18

Ensimmäinen hahmo näkyy jo, mutta Kantolan muraalin aihe pysyy mysteerinä

  • Kantolan muraali valmistuu hiljalleen. Huono sää on hieman viivästyttänyt työn etenemistä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
    Kantolan muraali valmistuu hiljalleen. Huono sää on hieman viivästyttänyt työn etenemistä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Harva hämeenlinnalainen on voinut välttyä uutiselta, että Kantolan viljasiiloon on valmistumassa näyttävä maamerkki, Pohjoismaiden korkein seinämaalaus eli muraali.

Muraali on osa valtakunnallista Upea17-kaupunkitaidefestivaalia, jota järjestää Upeart-yhdistys.

Muraali on kerännyt ihmisiä kuvaamaan siilon juurelle jopa siinä määrin, että australialainen taiteilija Guido van Helten on hieman kiusaantunut työn saamasta huomiosta. Siiloteoksistaan kuuluisa Helten päättikin peruuttaa Hämeen Sanomien haastattelun, joka piti tehdä maalaustyössä käytettävän nosturin nokassa. Upea-festivaalin tiedottaja Jaana Liiri kertoi, ettei Helten halua kommentoida keskeneräistä työtä.

Hämeen Sanomat kuitenkin törmäsi vähäpuheiseen Helteniin sattumalta maan pinnalla perjantaina. Taiteilija soi lyhyen juttutuokion.

 

Haastattelu videon alla.

 

 

Muraalin maalaaminen alkoi kuulemma hieman epäonnisesti huonon sään vuoksi, ja maaperäkin petti nosturin alta?

– Näin oli. Nämä ovat normaaleja alkuongelmia.

Mitä voit kertoa muraalista nyt, kun ensimmäinen ihmishahmo alkaa jo olla esillä?

– Minulla ei todella ole hirveästi sanottavaa, ennen kuin teos on valmis. Tiedän itsekin tässä vaiheessa vain osittain, millainen lopputulos on.

Olet erikoistunut fotorealistiseen tyyliin ja valokuvasit muraalin hahmojen malleiksi paikallisia ihmisiä. Tuleeko heistä tunnistettavia?

– Hahmojen ei ole tarkoitus olla yksilöitävissä. Tämä on yksi syistä, miksi en todella voi kertoa vielä enempää. Se tekisi teoksesta (katsojalle) liian itsestään selvän.

Sinun piti aluksi vain maalata yksi siilo, mutta Upea-festivaali tiedotti, että maalaat toisenkin?

– Kun tilaa kerran on, niin haluan käyttää mahdollisuuden maalata siihen.

Onko muraali sitä parempi, mitä suurempi se on?

– En ole siitä aivan varma, mutta ainakin suurempi koko tekee työstä aina haasteellisemman.

Millainen maamerkki Kantolan muraalista tulee?

– Toivon, että siitä tulee monumentti, jota paikalliset ihmiset käyvät katsomassa. Pidän teollisuusrakennusten maalaamisesta, koska ne ovat jo valmiiksi osa paikallista maisemaa.

Miten muraalin maalaaminen eroaa tavallisen taulun maalaamisesta?

– En tiedä, sillä olen maalannut vain muraaleja.

Koska muraali on valmis?

– En tiedä. Olen täällä viikon, kaksi tai niin kauan kuin työ tarvitsee. HÄSA

Urho Kekkosen arkiston verkkosivuilta löytyy noin 5000 valokuvaa arkiston kokoelmasta. Tutkija Janne Ridanpää esitteli viime keskiviikkona Museo Skogsterin museokeskiviikossa arkiston filmikokoelmasta löytyviä lyhytdokumentteja, jotka kertovat presidentti Kekkosen ja neuvostojohtajien vierailuista Suomeen ja Neuvostoliittoon. Kuva: Esko Tuovinen

Kalju ja silmälasit. Jokainen suomalainen tunnistaa presidentti Urho Kekkosen tavaramerkin.– Kekkosesta on tullut eräänlainen pop-ikoni ja kansallisomaisuutta, sanoo Urho Kekkosen arkiston tutkija Janne Ridanpää. Kekkonen jaksaa kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen.

Vaikka Johanna Ruhanen joskus nuorempana satunnaisesti saattoi polttaa jonkun tupakan, ei hänelle ole tullut edes mieleen polttaa odottaessaan Linda-tyttöä tai lähipäivinä syntyvää pikkuveikkoa. Riskit ovat liian ilmiselvät. Kuva: Anu Kankaansydän

Raskaana olevista lähes joka kymmenes polttaa tupakkaa koko raskauden ajan. Määrä on pysynyt yli 30 vuotta samana. Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos hakee keinoja vähentää tupakointia.– Useimmat äidit haluavat lopettaa tupakoinnin, mutta se ei ole yksinkertainen asia.

Ilkka Remes tunnetaan taustatyöstään ja salaisista lähteistään, ja niiden tulkinta osana fiktiota on herättänyt keskustelua teosten vastaanotossa. Hän on sisällyttänyt trilleriin vaihtoehtohistoriaa ja kirjoittanut jännitysromaaneja myös nuorille.  Kuva: Milla von Konow

Ilkka Remes pohtii, miten verkon mahdollistama keskustelu ja vihapuhe ilmiönä ovat vaikuttaneet median toimintaan Suomessa. - Tietyistä asioista ei Suomessa haluta sallia julkista keskustelua.Illka Remeksen Horna-sarjan päättävä toimintatrilleri Vapauden risti kuvaa Suomea, jossa Venäjä toteuttaa ps