Julkaistu: 10.09.2017 09:00
-
Päivitetty: 10.09.2017 18:18

Ensimmäinen hahmo näkyy jo, mutta Kantolan muraalin aihe pysyy mysteerinä

  • Kantolan muraali valmistuu hiljalleen. Huono sää on hieman viivästyttänyt työn etenemistä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
    Kantolan muraali valmistuu hiljalleen. Huono sää on hieman viivästyttänyt työn etenemistä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Harva hämeenlinnalainen on voinut välttyä uutiselta, että Kantolan viljasiiloon on valmistumassa näyttävä maamerkki, Pohjoismaiden korkein seinämaalaus eli muraali.

Muraali on osa valtakunnallista Upea17-kaupunkitaidefestivaalia, jota järjestää Upeart-yhdistys.

Muraali on kerännyt ihmisiä kuvaamaan siilon juurelle jopa siinä määrin, että australialainen taiteilija Guido van Helten on hieman kiusaantunut työn saamasta huomiosta. Siiloteoksistaan kuuluisa Helten päättikin peruuttaa Hämeen Sanomien haastattelun, joka piti tehdä maalaustyössä käytettävän nosturin nokassa. Upea-festivaalin tiedottaja Jaana Liiri kertoi, ettei Helten halua kommentoida keskeneräistä työtä.

Hämeen Sanomat kuitenkin törmäsi vähäpuheiseen Helteniin sattumalta maan pinnalla perjantaina. Taiteilija soi lyhyen juttutuokion.

 

Haastattelu videon alla.

 

 

Muraalin maalaaminen alkoi kuulemma hieman epäonnisesti huonon sään vuoksi, ja maaperäkin petti nosturin alta?

– Näin oli. Nämä ovat normaaleja alkuongelmia.

Mitä voit kertoa muraalista nyt, kun ensimmäinen ihmishahmo alkaa jo olla esillä?

– Minulla ei todella ole hirveästi sanottavaa, ennen kuin teos on valmis. Tiedän itsekin tässä vaiheessa vain osittain, millainen lopputulos on.

Olet erikoistunut fotorealistiseen tyyliin ja valokuvasit muraalin hahmojen malleiksi paikallisia ihmisiä. Tuleeko heistä tunnistettavia?

– Hahmojen ei ole tarkoitus olla yksilöitävissä. Tämä on yksi syistä, miksi en todella voi kertoa vielä enempää. Se tekisi teoksesta (katsojalle) liian itsestään selvän.

Sinun piti aluksi vain maalata yksi siilo, mutta Upea-festivaali tiedotti, että maalaat toisenkin?

– Kun tilaa kerran on, niin haluan käyttää mahdollisuuden maalata siihen.

Onko muraali sitä parempi, mitä suurempi se on?

– En ole siitä aivan varma, mutta ainakin suurempi koko tekee työstä aina haasteellisemman.

Millainen maamerkki Kantolan muraalista tulee?

– Toivon, että siitä tulee monumentti, jota paikalliset ihmiset käyvät katsomassa. Pidän teollisuusrakennusten maalaamisesta, koska ne ovat jo valmiiksi osa paikallista maisemaa.

Miten muraalin maalaaminen eroaa tavallisen taulun maalaamisesta?

– En tiedä, sillä olen maalannut vain muraaleja.

Koska muraali on valmis?

– En tiedä. Olen täällä viikon, kaksi tai niin kauan kuin työ tarvitsee. HÄSA

Ylijäämäruoan vähentämiseen erikoistunut ResQ-sovellus haluaisi laajentaa toimintansa myös Hämeenlinnaan.Torstaina lähetetyn tiedotteen mukaan palvelu voisi laajentua Hämeenlinnaan lähiviikkoina, jos vähintään kymmenen ravintolaa ilmoittautuu mukaan.Yhtiön mukaan palvelulla on jo 400 hämeenlinnalais

Hämeenlinnan kaupunki ja Hämeen liitto ovat tänään käydyissä neuvotteluissa tehneet VR:lle useita esityksiä Hämeenlinnan juna-aikataulujen ja -palveluiden parantamiseksi.Esityksiin kuuluu konkreettisia ehdotuksia etenkin työmatkaajille tärkeiden junayhteyksien parantamiseksi, sekä esitys Hämeenlinna

Lammin kirkonkylällä sijaitseva Konnarin koulu on noin 340 oppilaan opinahjo. Kuva: Jari Jokinen

Lammilla sijaitsevalla Konnarin koululla tehdään kuluvan kevätlukukauden aikana koulun historian laajimmat rakennetutkimukset. Samassa yhteydessä toteutetaan myös sisäilmateknisiä tutkimuksia.Kaupunki tiedotti asiasta torstaina.