Julkaistu: 10.09.2017 09:00
-
Päivitetty: 10.09.2017 18:18

Ensimmäinen hahmo näkyy jo, mutta Kantolan muraalin aihe pysyy mysteerinä

  • Kantolan muraali valmistuu hiljalleen. Huono sää on hieman viivästyttänyt työn etenemistä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
    Kantolan muraali valmistuu hiljalleen. Huono sää on hieman viivästyttänyt työn etenemistä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Harva hämeenlinnalainen on voinut välttyä uutiselta, että Kantolan viljasiiloon on valmistumassa näyttävä maamerkki, Pohjoismaiden korkein seinämaalaus eli muraali.

Muraali on osa valtakunnallista Upea17-kaupunkitaidefestivaalia, jota järjestää Upeart-yhdistys.

Muraali on kerännyt ihmisiä kuvaamaan siilon juurelle jopa siinä määrin, että australialainen taiteilija Guido van Helten on hieman kiusaantunut työn saamasta huomiosta. Siiloteoksistaan kuuluisa Helten päättikin peruuttaa Hämeen Sanomien haastattelun, joka piti tehdä maalaustyössä käytettävän nosturin nokassa. Upea-festivaalin tiedottaja Jaana Liiri kertoi, ettei Helten halua kommentoida keskeneräistä työtä.

Hämeen Sanomat kuitenkin törmäsi vähäpuheiseen Helteniin sattumalta maan pinnalla perjantaina. Taiteilija soi lyhyen juttutuokion.

 

Haastattelu videon alla.

 

 

Muraalin maalaaminen alkoi kuulemma hieman epäonnisesti huonon sään vuoksi, ja maaperäkin petti nosturin alta?

– Näin oli. Nämä ovat normaaleja alkuongelmia.

Mitä voit kertoa muraalista nyt, kun ensimmäinen ihmishahmo alkaa jo olla esillä?

– Minulla ei todella ole hirveästi sanottavaa, ennen kuin teos on valmis. Tiedän itsekin tässä vaiheessa vain osittain, millainen lopputulos on.

Olet erikoistunut fotorealistiseen tyyliin ja valokuvasit muraalin hahmojen malleiksi paikallisia ihmisiä. Tuleeko heistä tunnistettavia?

– Hahmojen ei ole tarkoitus olla yksilöitävissä. Tämä on yksi syistä, miksi en todella voi kertoa vielä enempää. Se tekisi teoksesta (katsojalle) liian itsestään selvän.

Sinun piti aluksi vain maalata yksi siilo, mutta Upea-festivaali tiedotti, että maalaat toisenkin?

– Kun tilaa kerran on, niin haluan käyttää mahdollisuuden maalata siihen.

Onko muraali sitä parempi, mitä suurempi se on?

– En ole siitä aivan varma, mutta ainakin suurempi koko tekee työstä aina haasteellisemman.

Millainen maamerkki Kantolan muraalista tulee?

– Toivon, että siitä tulee monumentti, jota paikalliset ihmiset käyvät katsomassa. Pidän teollisuusrakennusten maalaamisesta, koska ne ovat jo valmiiksi osa paikallista maisemaa.

Miten muraalin maalaaminen eroaa tavallisen taulun maalaamisesta?

– En tiedä, sillä olen maalannut vain muraaleja.

Koska muraali on valmis?

– En tiedä. Olen täällä viikon, kaksi tai niin kauan kuin työ tarvitsee. HÄSA

Turengin S-marketin mahdollinen siirtäminen nykyiseltä paikaltaan kunnantalon viereiseen puistikkoon herättää edelleen kritiikkiä ja vastustusta.Kunnan edustajille luovutettiin maanantaina hanketta vastustava adressi, jonka oli allekirjoittanut 1 900 henkilöä.Adressissa vaaditaan, että viheralue säi

Kaavamerkinnän muuttaminen ei tuo muutosta Ruutikellarintiellä vallitsevaan käytäntöön. Kaavassa tiealueeksi muuttuvat kapeat suikaleet ovat edelleen tontinomistajien piha-aluetta. Kuva: Pekka Rautiainen

Hätilän I-alueen kaavoituksessa on syntynyt Ruutikellarintien varressa eriskummallinen tilanne, jota korjataan Hätilän II-alueen uuden kaavan yhteydessä.Ongelmana on katualue, joka 1970-luvun kaavassa levennettiin mahdollista joukkoliikennekatua varten, mutta jota ei koskaan toteutettu.

Hämeen poliisi etsii Riihimäellä kadonnutta Leena Pekkarista. Vuonna 1960 syntynyt Pekkarinen poistui Peuranpolulla sijaitsevasta asunnostaan ilmeisesti marraskuun 10. päivänä, eikä hänestä ole sen jälkeen tehty havaintoja.Pekkarinen on alle 160 cm pitkä ja painaa noin 45 kg.

Arkistokuva: Terho Aalto

Sairaanhoitopiiri suunnittelee asiakasmaksujen nostoa lain sallimaan maksimiin ensi vuonna.Taustalla tässä on jäsenkuntien haluttomuus pitää kiinni joitakin vuosia sitten sovitusta talouden tasapainottamisohjelmasta.Maksujen täysimääräinen nosto esimerkiksi poliklinikkamaksun nousua 32,70 eurosta 41