Julkaistu: 10.09.2017 09:00
-
Päivitetty: 10.09.2017 18:18

Ensimmäinen hahmo näkyy jo, mutta Kantolan muraalin aihe pysyy mysteerinä

  • Kantolan muraali valmistuu hiljalleen. Huono sää on hieman viivästyttänyt työn etenemistä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
    Kantolan muraali valmistuu hiljalleen. Huono sää on hieman viivästyttänyt työn etenemistä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Harva hämeenlinnalainen on voinut välttyä uutiselta, että Kantolan viljasiiloon on valmistumassa näyttävä maamerkki, Pohjoismaiden korkein seinämaalaus eli muraali.

Muraali on osa valtakunnallista Upea17-kaupunkitaidefestivaalia, jota järjestää Upeart-yhdistys.

Muraali on kerännyt ihmisiä kuvaamaan siilon juurelle jopa siinä määrin, että australialainen taiteilija Guido van Helten on hieman kiusaantunut työn saamasta huomiosta. Siiloteoksistaan kuuluisa Helten päättikin peruuttaa Hämeen Sanomien haastattelun, joka piti tehdä maalaustyössä käytettävän nosturin nokassa. Upea-festivaalin tiedottaja Jaana Liiri kertoi, ettei Helten halua kommentoida keskeneräistä työtä.

Hämeen Sanomat kuitenkin törmäsi vähäpuheiseen Helteniin sattumalta maan pinnalla perjantaina. Taiteilija soi lyhyen juttutuokion.

 

Haastattelu videon alla.

 

 

Muraalin maalaaminen alkoi kuulemma hieman epäonnisesti huonon sään vuoksi, ja maaperäkin petti nosturin alta?

– Näin oli. Nämä ovat normaaleja alkuongelmia.

Mitä voit kertoa muraalista nyt, kun ensimmäinen ihmishahmo alkaa jo olla esillä?

– Minulla ei todella ole hirveästi sanottavaa, ennen kuin teos on valmis. Tiedän itsekin tässä vaiheessa vain osittain, millainen lopputulos on.

Olet erikoistunut fotorealistiseen tyyliin ja valokuvasit muraalin hahmojen malleiksi paikallisia ihmisiä. Tuleeko heistä tunnistettavia?

– Hahmojen ei ole tarkoitus olla yksilöitävissä. Tämä on yksi syistä, miksi en todella voi kertoa vielä enempää. Se tekisi teoksesta (katsojalle) liian itsestään selvän.

Sinun piti aluksi vain maalata yksi siilo, mutta Upea-festivaali tiedotti, että maalaat toisenkin?

– Kun tilaa kerran on, niin haluan käyttää mahdollisuuden maalata siihen.

Onko muraali sitä parempi, mitä suurempi se on?

– En ole siitä aivan varma, mutta ainakin suurempi koko tekee työstä aina haasteellisemman.

Millainen maamerkki Kantolan muraalista tulee?

– Toivon, että siitä tulee monumentti, jota paikalliset ihmiset käyvät katsomassa. Pidän teollisuusrakennusten maalaamisesta, koska ne ovat jo valmiiksi osa paikallista maisemaa.

Miten muraalin maalaaminen eroaa tavallisen taulun maalaamisesta?

– En tiedä, sillä olen maalannut vain muraaleja.

Koska muraali on valmis?

– En tiedä. Olen täällä viikon, kaksi tai niin kauan kuin työ tarvitsee. HÄSA

Hämeenlinnan kaupungin tarjoamista vaalimainostelineistä puuttui ainakin vielä torstaina kahden ehdokkaan mainokset. Aukko oli niin Paavo Väyrysen kuin Nils Torvaldsinkin kohdalla. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnan seudun vaalimainostelineissä on kaksi ammottavaa aukkoa. Presidentinvaaliehdokkaiden rivistöstä puuttuvat kansalaisliikkeen ehdokkaan Paavo Väyrysen ja RKP:n Nils Torvaldsin mainokset.Väyrysen valtakunnallisena kampanjapäällikkönä toimii hämeenlinnalainen Seppo Hauta-aho.

Valtionosuuksien uudelleenmyllääminen vaikuttaa museoihin, teattereihin ja konserttitaloihin. Kuvassa Hämeenlinnan taidemuseo. Kuva: Pekka Rautiainen

Kun kulttuurin valtionosuuksia jaetaan uusiksi, yksi asia pistää silmään: jaettavan rahan määrä ei muutu.Kulttuurin valtionosuustyöryhmä jätti keskiviikkona opetusministeriölle esityksen, jossa järjestelmää myllätään uusiksi.

Kokeilussa Finnairin matkustajat etälähtöselvittivät matkalaukkunsa jo Hämeenlinnan Sokos Hotel Vaakunan lähtöselvitysautomaatissa. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Hämeenlinnassa viime lokakuussa kokeiltu matkatavaroiden etälähtöselvitys on valittu Suomen kasvukäytävä -verkoston vuoden 2017 Kasvukäytäväteoksi.Kokeilussa Finnairin matkustajat etälähtöselvittivät matkalaukkunsa jo Hämeenlinnan Sokos Hotel Vaakunan lähtöselvitysautomaatissa.

Maakaasuhybridiauto paloi poroksi valtatie 3:lla eli moottoritiellä myöhään keskiviikkoiltana. Kuva: Antti Ahonen

Hämeenlinnalaisen kaupunginvaltuutetun Antti Ahosen (kok.) auto paloi poroksi myöhään keskiviikkoiltana kolmostiellä.Kotimatkalla Hämeenlinnan Mieskuoron harjoituksista olleen Ahosen Volkswagen Caddy syttyi arvion mukaan sähkövian vuoksi.  Ahosen auto syttyi palamaan ajon aikana, nopeasti ja yllättä

Keskiviikkona sattui metsätyömaalla harvinainen työtapaturma, jossa loukkaantui vakavasti kaksi metsätyömiestä toistensa raivaussahoista.Onnettomuus tapahtui keskiviikkona iltapäivällä Hämeenlinnan lähistölläPoliisitiedotteen mukaan työmaalla oli töissä useita metsätyömiehiä raivaussahoineen.

Jään pintaan syntynyt reikä aiheutti etsinnät torstaina Hämeenlinnassa, Viipurintien sillan tuntumassa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jäälle heitetty lumipaakku aiheutti torstaina aamupäivällä aiheettoman vesipelastustehtävän Hämeenlinnan keskustan tuntumassa Vanajavedellä.Ohikulkija oli huomannut Viipurintien sillalta jäässä reiän ja ilmoitti havainnostaan Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle.