Julkaistu: 14.09.2017 04:00

50 vuotta sitten: New York Times: N:liitolla "supervakoojia" Helsingissä

New York Timesin poliittinen kommentoija C.L.Sulzberger kirjoittaa keskiviikkona, että Neuvostoliitolla on ns. "supervakoojia" Länsi-Euroopassa, mm. kaksi Helsingissä.

Sulzberger kirjoittaa lehden etusivulla juikaistussa artikkelissa, että Suomessa toimivat oletetut supervakoojat ovat Neuvostoliiton suurlähetystössä työskentelevät lähetystöneuvokset Vladimir Fedorov ja Georgi Farafonov. Artikkelin mukaan Farafonov on työskennellyt Tukholmassa kahdeksan vuotta Neuvostoliiton vakoilujärjestö KGB:n hyväksi.

Sulzbergerin mukaan Naton viranomaiset ovat olleet hämmästyneitä sen johdosta, että Neuvostoliitolla on Länsi-Euroopassa uudentyyppisiä vakoojia, jotka hoitavat poliittisia tehtäviä ja ilmoittavat havainnoistaan suoraan Neuvostoliiton kommunistipuolueen kansainväliseen osastoon, joka on porrasta ylempänä KGB:tä ja armeijan tiedustelupalvelu GRU:ta.

Muut epäillyt Länsi-Euroopassa toimivat supervakoojat ovat Neuvostoliiton Bonnin suurlähetystössä työskentelevä lähetystöneuvos Sergei Kudrjavtsev ja Rooman suurlähetystössä työskentelevä lähetystöneuvos Pavel Madvekovski.

Sulzberger tähdentää, että varteenotettavana seikkana Moskovan ja Washingtonin välisistä verraten rauhallisista suhteista huolimatta vakoilusota jatkuu edelleen.

Filtterisavukkeet vaarallisempia?
Filtterisavuke on vaarallisempi kuin tavallinen savuke, väittää Australian syöpäneuvoston edustaja tri E.V.Keogh.

Keogh sanoi maansa terveyskomissiolle, että tupakanvalmistajat käyttävät  filtterisavukkeissa enemmän tupakkaa kuin tavallisissa savukkeissa. Täten filtterisavuke merkitsee suurempaa tervaprosenttia eikä suojaa niin kuin sen pitäisi.

Torstaina syyskuun 14. pnä 1967

Sensible 4:n robottiauto Renault Twizy kulkee sähköllä. Siihen on asennettu muun muassa kamera-, tutka- ja laserteknologiaa. Kuva: Sensible 4 oy

Ensi vuoden elo-syyskuussa Hämeenlinnan rautatieasemalta keskustaan matkaava pääsee halutessaan taittamaan matkansa koematkustajana ilmaiseksi robottiautolla. Pilottikokeilussa liikennöimässä on kahden viikon ajan kaksi sähköllä kulkevaa Renault Twizya.

Säästöpankki-areenassa eli kansan suussa Pullerihallissa on nyt joustava ja hajuton uusi jalkapallonurmi.Mihin kunnostuksen yhteydessä katosivat jalkapallohallin katsomot, Hämeenlinnan Liikuntahallien toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä?– Ne otettiin pois, jotta saimme kentän rakennettua.

Markku Näreneva ja Tiina Väisänen esittelivät Hämeenlinnan Mehiläisen Oma lääkärisi -terveysaseman tiloja keskiviikkona. Mehiläisellä on nyt neljä valinnanvapauskokeilua varten perustettua toimipistettä. Kuva: Riku Hasari

Lääkäriaikojen saatavuus on ylivoimaisesti yleisin syy, jonka vuoksi hämeenlinnalaiset ovat siirtyneet yksityisen palvelutuottajan asiakkaaksi.Hämeenlinnan Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveysasemien asukkaat, eli noin 18 000 kaupunkilaista, ovat mukana parhaillaan käynnissä olevassa sote-uudistuksen

Kaurialan koulun tontilta puretaan kuvassa näkyvän koulun päärakennuksen lisäksi käsitöiden ja kouluviraston rakennukset. Kuva: Pekka Rautiainen

Sisäilmaongelmien vuoksi keväällä 2015 suljetun Kaurialan koulun purkutyöt alkavat alkukesällä 2018.– Saimme purkamiseen rahat kaupungin budjetissa. Töihin on varattu 300 000–400 000 euroa. Kilpailutamme purku-urakan.