Julkaistu: 14.09.2017 04:00

50 vuotta sitten: New York Times: N:liitolla "supervakoojia" Helsingissä

New York Timesin poliittinen kommentoija C.L.Sulzberger kirjoittaa keskiviikkona, että Neuvostoliitolla on ns. "supervakoojia" Länsi-Euroopassa, mm. kaksi Helsingissä.

Sulzberger kirjoittaa lehden etusivulla juikaistussa artikkelissa, että Suomessa toimivat oletetut supervakoojat ovat Neuvostoliiton suurlähetystössä työskentelevät lähetystöneuvokset Vladimir Fedorov ja Georgi Farafonov. Artikkelin mukaan Farafonov on työskennellyt Tukholmassa kahdeksan vuotta Neuvostoliiton vakoilujärjestö KGB:n hyväksi.

Sulzbergerin mukaan Naton viranomaiset ovat olleet hämmästyneitä sen johdosta, että Neuvostoliitolla on Länsi-Euroopassa uudentyyppisiä vakoojia, jotka hoitavat poliittisia tehtäviä ja ilmoittavat havainnoistaan suoraan Neuvostoliiton kommunistipuolueen kansainväliseen osastoon, joka on porrasta ylempänä KGB:tä ja armeijan tiedustelupalvelu GRU:ta.

Muut epäillyt Länsi-Euroopassa toimivat supervakoojat ovat Neuvostoliiton Bonnin suurlähetystössä työskentelevä lähetystöneuvos Sergei Kudrjavtsev ja Rooman suurlähetystössä työskentelevä lähetystöneuvos Pavel Madvekovski.

Sulzberger tähdentää, että varteenotettavana seikkana Moskovan ja Washingtonin välisistä verraten rauhallisista suhteista huolimatta vakoilusota jatkuu edelleen.

Filtterisavukkeet vaarallisempia?
Filtterisavuke on vaarallisempi kuin tavallinen savuke, väittää Australian syöpäneuvoston edustaja tri E.V.Keogh.

Keogh sanoi maansa terveyskomissiolle, että tupakanvalmistajat käyttävät  filtterisavukkeissa enemmän tupakkaa kuin tavallisissa savukkeissa. Täten filtterisavuke merkitsee suurempaa tervaprosenttia eikä suojaa niin kuin sen pitäisi.

Torstaina syyskuun 14. pnä 1967

Urho Kekkosen arkiston verkkosivuilta löytyy noin 5000 valokuvaa arkiston kokoelmasta. Tutkija Janne Ridanpää esitteli viime keskiviikkona Museo Skogsterin museokeskiviikossa arkiston filmikokoelmasta löytyviä lyhytdokumentteja, jotka kertovat presidentti Kekkosen ja neuvostojohtajien vierailuista Suomeen ja Neuvostoliittoon. Kuva: Esko Tuovinen

Kalju ja silmälasit. Jokainen suomalainen tunnistaa presidentti Urho Kekkosen tavaramerkin.– Kekkosesta on tullut eräänlainen pop-ikoni ja kansallisomaisuutta, sanoo Urho Kekkosen arkiston tutkija Janne Ridanpää. Kekkonen jaksaa kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen.

Vaikka Johanna Ruhanen joskus nuorempana satunnaisesti saattoi polttaa jonkun tupakan, ei hänelle ole tullut edes mieleen polttaa odottaessaan Linda-tyttöä tai lähipäivinä syntyvää pikkuveikkoa. Riskit ovat liian ilmiselvät. Kuva: Anu Kankaansydän

Raskaana olevista lähes joka kymmenes polttaa tupakkaa koko raskauden ajan. Määrä on pysynyt yli 30 vuotta samana. Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos hakee keinoja vähentää tupakointia.– Useimmat äidit haluavat lopettaa tupakoinnin, mutta se ei ole yksinkertainen asia.

Ilkka Remes tunnetaan taustatyöstään ja salaisista lähteistään, ja niiden tulkinta osana fiktiota on herättänyt keskustelua teosten vastaanotossa. Hän on sisällyttänyt trilleriin vaihtoehtohistoriaa ja kirjoittanut jännitysromaaneja myös nuorille.  Kuva: Milla von Konow

Ilkka Remes pohtii, miten verkon mahdollistama keskustelu ja vihapuhe ilmiönä ovat vaikuttaneet median toimintaan Suomessa. - Tietyistä asioista ei Suomessa haluta sallia julkista keskustelua.Illka Remeksen Horna-sarjan päättävä toimintatrilleri Vapauden risti kuvaa Suomea, jossa Venäjä toteuttaa ps