Julkaistu: 14.09.2017 04:00

50 vuotta sitten: New York Times: N:liitolla "supervakoojia" Helsingissä

New York Timesin poliittinen kommentoija C.L.Sulzberger kirjoittaa keskiviikkona, että Neuvostoliitolla on ns. "supervakoojia" Länsi-Euroopassa, mm. kaksi Helsingissä.

Sulzberger kirjoittaa lehden etusivulla juikaistussa artikkelissa, että Suomessa toimivat oletetut supervakoojat ovat Neuvostoliiton suurlähetystössä työskentelevät lähetystöneuvokset Vladimir Fedorov ja Georgi Farafonov. Artikkelin mukaan Farafonov on työskennellyt Tukholmassa kahdeksan vuotta Neuvostoliiton vakoilujärjestö KGB:n hyväksi.

Sulzbergerin mukaan Naton viranomaiset ovat olleet hämmästyneitä sen johdosta, että Neuvostoliitolla on Länsi-Euroopassa uudentyyppisiä vakoojia, jotka hoitavat poliittisia tehtäviä ja ilmoittavat havainnoistaan suoraan Neuvostoliiton kommunistipuolueen kansainväliseen osastoon, joka on porrasta ylempänä KGB:tä ja armeijan tiedustelupalvelu GRU:ta.

Muut epäillyt Länsi-Euroopassa toimivat supervakoojat ovat Neuvostoliiton Bonnin suurlähetystössä työskentelevä lähetystöneuvos Sergei Kudrjavtsev ja Rooman suurlähetystössä työskentelevä lähetystöneuvos Pavel Madvekovski.

Sulzberger tähdentää, että varteenotettavana seikkana Moskovan ja Washingtonin välisistä verraten rauhallisista suhteista huolimatta vakoilusota jatkuu edelleen.

Filtterisavukkeet vaarallisempia?
Filtterisavuke on vaarallisempi kuin tavallinen savuke, väittää Australian syöpäneuvoston edustaja tri E.V.Keogh.

Keogh sanoi maansa terveyskomissiolle, että tupakanvalmistajat käyttävät  filtterisavukkeissa enemmän tupakkaa kuin tavallisissa savukkeissa. Täten filtterisavuke merkitsee suurempaa tervaprosenttia eikä suojaa niin kuin sen pitäisi.

Torstaina syyskuun 14. pnä 1967

Emmi Mansikkala ja Henna Holmqvist viihtyivät alkuviikosta Suvirannan terassilla, jota kesäkukat somistavat. Naiset testasivat myös paikan lounaspöydän. Kuva: Esko Tuovinen

– Piti tulla varta vasten testaamaan, kun tämä on jälleen auki, hämeenlinnalainen Emmi Mansikkala ja turenkilainen Henna Holmqvist kertovat hampurilaislautastensa ääreltä.Kesälomalaiset ovat tulleet lounaalle Turengin Suvirantaan, joka toimii kahden kesän tauon jälkeen taas täydellä teholla.Ja mikäs

HPK Liiga pärjäsi viime kaudella taloudellisesti paremmin kuin urheilullisesti.Seura kirjasi tilikaudelta vajaan 169 000 euron tappion, vaikka lippumyynti, ottelujen oheismyynti ja sponsoreiden playoff-bonukset putosivat noin puoli miljoonaa euroa.– HPK:n liigakausi oli huono, HPK Liigan toimitusjoh

Kuvituskuva

Kuluttaja-asiamies on määrännyt huonekaluketju Jysk oy:lle kiellon harhaanjohtavasta tarjousmarkkinoinnista.Jysk ei ole kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan luopunut harhaanjohtavasta tarjousmarkkinoinnista kuluttaja-asiamieheltä saamastaan ohjeistuksesta huolimatta.

Nordean Hämeenlinnan toimipaikan johtaja Hanna Mero ja liiketoimintajohtaja Miikka Salminen sanovat uudistuksen vahvistavan pankin paikallisuutta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Nordea on muodostanut Hämeenlinnaan toimipaikan, joka toimii aluekeskuksena pankin henkilöasiakkaiden liiketoiminnassa.– Henkilöasiakkaiden pankkiasiat on koottu kokonaisuudeksi.