Julkaistu: 13.09.2017 16:32
-
Päivitetty: 14.09.2017 07:43

Sibelius-fantasin tämän vuoden uutuuksia ovat mm. iso screeni, laservalot ja museoiden aukiolo

  • Magda Hakala on tehnyt koreografian Feeniks Showdancersille, joka osallistuu Sibelius-fantasiaan jo neljättä kertaa. Pyrimme joka vuosi tuomaan esitykseen jotakin uutta. Tänä vuonna uutta ovat siivet.   Kuva: Esko Tuovinen
    Magda Hakala on tehnyt koreografian Feeniks Showdancersille, joka osallistuu Sibelius-fantasiaan jo neljättä kertaa. Pyrimme joka vuosi tuomaan esitykseen jotakin uutta. Tänä vuonna uutta ovat siivet. Kuva: Esko Tuovinen

– Aluksi vähän kauhistuin, myöntää Tuula Penttilä.

Pieni pelko oli reaktio kysymykseen: Ohjaisitko Sibelius-fantasian?

Sibelius-fantasia on vetänyt Hämeenlinnan torin täyteen väkeä seitsemänä syksynä peräkkäin. Aina aikaisemmin sen järjestäjätahona on ollut Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö ja primus motorina johtajansa Erkki Korhonen. Kun säätiö lakkautettiin tämän vuoden alussa, otti tuottajavastuun lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX.

 

Koska kaupunki on valinnut Suomi 100 -juhlavuoden teemaksi lapset ja nuoret, ei näyttelijänä ja muusikkona tunnettua Penttilää tarvinnut puhua ympäri. Noin kahdestasadasta esiintyjästä enemmistö on lapsia, ja esityksen punaiseksi langaksi muodostui sukupolvien ketju.

– Sibelius-fantasia on tässä kaupungissa klassikko. Olemme valmistelleet esitystä sen perinnettä kunnioittaen ja hyvällä maulla uudistaen, sanoo Penttilä.

 

Vaikka ohjaaja on ensikertalainen, löytyy taiteellisesta työryhmästä rutkasti kokemusta. Valotaiteilija Juha Rouhikoski on ollut mukana alusta alkaen eli ensi viikon perjantain esitys on hänelle jo kahdeksas.

Perinteen mukaisesti toria ja Kirkkopuistoa valaisevat voimakkaat värit, sillä Jean Sibelius oli äänet väreinä näkevä synesteetikko. Uuttakin valotekniikkaa on luvassa.

– Tänä vuonna katsellaan, miten Hämeenlinnassa toimivat laserit, paljastaa Rouhikoski.

 

Yleistä näkyvyyttä tapahtumassa parannetaan isolla screenillä, joka rakennetaan entistä isomman lavan vasemmalle puolelle.

– Tätä on toivottu, kertoo tuottaja Juuso Nieminen.

Näytöltä kaupunkilaisille tarjotaan yleiskuvaa, ja se mahdollistaa illan tapahtumien seuraamisen myös laajemmalta alueelta. Flyygelinosturista on luovuttu, ja esimerkiksi pianotaiteilija Tuomas Nikkasen esiintyminen kirkossa näytetään screeniltä.

– Olemme vähentäneet tavaran määrään ja teemme vähemmällä isompaa, kiteyttää Nieminen.

 

Sibelius-fantasia osuu lähes päivälleen säveltäjämestarin kuolinpäivään, joka oli 20.9.1957. Tapahtuman järjestäjät eivät ole kuitenkaan halunneet rajoittaa musiikkiantia vain häneen.

– Mutta Finlandiasta ei luovuta, nauraa tuottaja Nieminen.

Kuoronjohtaja Ismo Savimäki arvioi, että noin 90 prosenttia kuultavista sävelistä on Sibeliuksen kynästä.

– Mukana on myös vähän kalevalaista musiikkia ja sellaista, jolla on linkki Sibeliuksen henkiseen maailmaan, sanoo Savimäki.

 

Museo Skogster ja Sibeliuksen syntymäkoti tuovat tapahtumaan uusia sävyjä olemalla illalla auki ilman pääsymaksua. Syntymäkodissa on esillä Sibeliuksen kuolinpäivän lehdistä sidottu kirja ja siellä esiintyvät lauluyhtyeet The3ees ja Aava Ensemble. Erityisvalaistuksen saavalle pihamaalle voi pysähtyä nauttimaan partiolaisten myymää glögiä.

– Museot ovat nyt ensimmäistä kertaa mukana fantasiassa ja erittäin mielellään jatkossakin, sanoo amanuenssi Antti Krapu. HÄSA

 

 

 

Perjantai 22.9.2017

Sibelius-fantasia: Sibeliuksen musiikkia, kuorolaulua, valo- ja tanssitaidetta klo 20.30 alkaen Hämeenlinnan torin ja Kirkkopuiston maisemissa.

Kuorot kuutamolla: Kuorot ja lauluyhtyeet kiertävät kaupungin ravintoloita ja kuppiloita oman ohjelmiston kanssa klo 21.30 alkaen. Esiintyjät: The3ees (esiintyy Sibeliuksen syntymäkodissa jo klo 19.30), Lopen mieslaulajat, Aava Ensemble, RRR-trio, Hämeenlinnan mieskuoro, naiskuoro Timotei, Tur Hau Tunes, Olennainen ja Vanajan laulu.

Museot: Sibeliuksen syntymäkoti ja Museo Skogster avoinna klo 18–22 ilman pääsymaksua.

Suistoklubi: Club for Five noin klo 23 alkaen.

Sensible 4:n robottiauto Renault Twizy kulkee sähköllä. Siihen on asennettu muun muassa kamera-, tutka- ja laserteknologiaa. Kuva: Sensible 4 oy

Ensi vuoden elo-syyskuussa Hämeenlinnan rautatieasemalta keskustaan matkaava pääsee halutessaan taittamaan matkansa koematkustajana ilmaiseksi robottiautolla. Pilottikokeilussa liikennöimässä on kahden viikon ajan kaksi sähköllä kulkevaa Renault Twizya.

Säästöpankki-areenassa eli kansan suussa Pullerihallissa on nyt joustava ja hajuton uusi jalkapallonurmi.Mihin kunnostuksen yhteydessä katosivat jalkapallohallin katsomot, Hämeenlinnan Liikuntahallien toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä?– Ne otettiin pois, jotta saimme kentän rakennettua.

Markku Näreneva ja Tiina Väisänen esittelivät Hämeenlinnan Mehiläisen Oma lääkärisi -terveysaseman tiloja keskiviikkona. Mehiläisellä on nyt neljä valinnanvapauskokeilua varten perustettua toimipistettä. Kuva: Riku Hasari

Lääkäriaikojen saatavuus on ylivoimaisesti yleisin syy, jonka vuoksi hämeenlinnalaiset ovat siirtyneet yksityisen palvelutuottajan asiakkaaksi.Hämeenlinnan Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveysasemien asukkaat, eli noin 18 000 kaupunkilaista, ovat mukana parhaillaan käynnissä olevassa sote-uudistuksen

Kaurialan koulun tontilta puretaan kuvassa näkyvän koulun päärakennuksen lisäksi käsitöiden ja kouluviraston rakennukset. Kuva: Pekka Rautiainen

Sisäilmaongelmien vuoksi keväällä 2015 suljetun Kaurialan koulun purkutyöt alkavat alkukesällä 2018.– Saimme purkamiseen rahat kaupungin budjetissa. Töihin on varattu 300 000–400 000 euroa. Kilpailutamme purku-urakan.