Julkaistu: 14.09.2017 07:17

Harrastuksesta kasvoi työ

  • Lankapisteen uusi yrittäjä on käsityöläinen kolmannessa polvessa, sillä Jaana Ihamäen isoäiti oli ammatiltaan käsityönopettaja ja äiti ompelija.  Kuva:
    Lankapisteen uusi yrittäjä on käsityöläinen kolmannessa polvessa, sillä Jaana Ihamäen isoäiti oli ammatiltaan käsityönopettaja ja äiti ompelija. Kuva:

Jokioislainen Jaana Ihamäki on ostanut Forssan Kauppakadulla sijaitsevan Lankapisteen yritystoiminnan. Liike avasi yli 20 vuotta sitten Tuula Raikon johdolla, Lankapiste oy puolestaan perustettiin vuonna 2008, jolloin yrittäjäksi siirtyi Virpi Keskinen.

– Olen ollut Lankapisteen vakioasiakas ja lisäksi aina toisinaan myymälässä tuuraamassa molempien yrittäjien aikana. Kun tilaisuus yrityskaupoille tuli ajankohtaiseksi, niin tartuin koukkuun heti, Jaana Ihamäki kertoo.

Monivaiheompelijaksi peruskoulun jälkeen valmistunut Ihamäki on aiemmin työskennellyt myös ravintola-alalla, kaupan alalla ja hoitoalalla.

– Nyt rakkaasta harrastuksesta tuli viimein päätoiminen työ. Oikeastaan työ ei edes tunnu työltä, Ihamäki huokaa.

Lankapisteen tiloista saa nyt myös korjausompelupalvelut, sillä Ihamäki toi mukanaan Janskun Ompelupajan, jonka sivutoimisena yrittäjänä hän on toiminut jo useamman vuoden. Ihamäki tekee ompelimon kautta myös alihankintaa.

Syyskuussa Lankapisteessä alkavat käsityöillat.

– Tuolloin asiakkaat voivat tulla kysymään neuvoja tai ohjeita, vaihtamaan kuulumiset ja tekemään käsitöitä yhdessä, Ihamäki suunnittelee.

Ihamäki organisoi mielellään monenlaisia hyväntekeväisyystempauksia. Hänen aloitteestaan alueella on tehty muun muassa sytomyssyjä ja vauvojen ensipipoja. Tällä erää tarvetta on turvalonkeroille.

– Näitä keskosille virkattuja turvalonkeroita kaivataan nyt myös muistisairaille vanhuksille, Ihamäki mainitsee. HÄSA

Urho Kekkosen arkiston verkkosivuilta löytyy noin 5000 valokuvaa arkiston kokoelmasta. Tutkija Janne Ridanpää esitteli viime keskiviikkona Museo Skogsterin museokeskiviikossa arkiston filmikokoelmasta löytyviä lyhytdokumentteja, jotka kertovat presidentti Kekkosen ja neuvostojohtajien vierailuista Suomeen ja Neuvostoliittoon. Kuva: Esko Tuovinen

Kalju ja silmälasit. Jokainen suomalainen tunnistaa presidentti Urho Kekkosen tavaramerkin.– Kekkosesta on tullut eräänlainen pop-ikoni ja kansallisomaisuutta, sanoo Urho Kekkosen arkiston tutkija Janne Ridanpää. Kekkonen jaksaa kiinnostaa vuosikymmenestä toiseen.

Vaikka Johanna Ruhanen joskus nuorempana satunnaisesti saattoi polttaa jonkun tupakan, ei hänelle ole tullut edes mieleen polttaa odottaessaan Linda-tyttöä tai lähipäivinä syntyvää pikkuveikkoa. Riskit ovat liian ilmiselvät. Kuva: Anu Kankaansydän

Raskaana olevista lähes joka kymmenes polttaa tupakkaa koko raskauden ajan. Määrä on pysynyt yli 30 vuotta samana. Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos hakee keinoja vähentää tupakointia.– Useimmat äidit haluavat lopettaa tupakoinnin, mutta se ei ole yksinkertainen asia.

Ilkka Remes tunnetaan taustatyöstään ja salaisista lähteistään, ja niiden tulkinta osana fiktiota on herättänyt keskustelua teosten vastaanotossa. Hän on sisällyttänyt trilleriin vaihtoehtohistoriaa ja kirjoittanut jännitysromaaneja myös nuorille.  Kuva: Milla von Konow

Ilkka Remes pohtii, miten verkon mahdollistama keskustelu ja vihapuhe ilmiönä ovat vaikuttaneet median toimintaan Suomessa. - Tietyistä asioista ei Suomessa haluta sallia julkista keskustelua.Illka Remeksen Horna-sarjan päättävä toimintatrilleri Vapauden risti kuvaa Suomea, jossa Venäjä toteuttaa ps