Julkaistu: 17.09.2017 19:57
-
Päivitetty: 18.09.2017 06:31

Keskussairaalan päivystyksen jonotusaikaa yritetään puolittaa – Ruuhkatunneille toinen sairaanhoitaja

Kanta-Hämeen keskussairaalassa tehostetaan päivystyspotilaiden hoitoa pilottikokeiluna, joka starttaa 25. syyskuuta.

Kyse on niin sanotusta Aula-hankkeesta, jonka tavoitteena on jopa puolittaa kävelevien potilaiden läpimenoaika ilmoittautumisluukulta kotiin tai jatkotutkimuksiin.

– Läpimenoaikamme on keskimäärin 2 tuntia 28 minuuttia, jonka aiomme pitkällä tähtäimellä vähentää reiluun tuntiin, päivystyksen hallintoylilääkäri Mikko Franssila kertoo.

Franssilan mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa tilanne on jo nyt parempi kuin monessa muussa yhteispäivystyksessä, joissa jono voi venyä keskimäärin 3–4 tuntia.

Hoitoon pääsyä aiotaan tehostaa lisäämällä sairaanhoitajan vastaanottoa.

Tällä hetkellä päivystyspoliklinikan vastaanotossa lääkärin apuna työskentelee yksi sairaanhoitaja per vuoro arkisin kello 14–22 ja viikonloppuisin kello 8–22.

Päiväajan ulkopuolella yhteispäivystyksen piiriin kuuluvat myös Hattula ja Janakkala.

– Jatkossa vuoroon pyritään järjestämään kaksi sairaanhoitajaa, joista toinen työskentelisi ruuhkatunteina kello 12–20, Franssila kertoo.

Tarkoituksena on, että jonottaminen vähenisi ja potilas hoidettaisiin yhdessä huoneessa sairaanhoitajan ja lääkärin yhteistyönä.

– Pyrimme myös vähentämään toistuvaa jonotusta. Esimerkiksi röntgenkuvauksen tarve arvioidaan jo potilaan saapuessa päivystykseen.

Vastuulääkäri Franssila painottaa, että kehittämishankkeesta huolimatta päivystyksen luonne pysyy silti samana kuin ennen.

Päiväaikaan ilmoittaudutaan edelleen omalle terveysasemalle, jos kyseessä ei ole akuutista nopeaa hoitoa vaativasta vaivasta.

Yöllä hoidetaan vain kiireelliset asiat ja kiireettömissä yhteys otetaan aamulla omalle terveysasemalle

– Tuoreet vammat, haavat ja luunmurtumat) sekä muut nopeasti alkavat oireet (halvausoireet, hengenahdistus, rintakivut) ovat akuutteja. Esimerkiksi flunssanhoito ei ole päivystysasia.

Puhelinpalvelu on myös yksi päivystyksen kehittämisen kohde, sillä vastatuista ja vastaamattomista puheluista ei ole tarkkaa tilastoa.

– Ruuhka-aikaan henkilökunnalla on hankaluuksia ennättää vastaamaan kaikkiin puheluihin.

Puhelinpalvelua kehitetään päivystyksen saaman palautteen pohjalta.

– Olemme pohtineet ottaa käyttöön takaisinsoittojärjestelmän. Vastausprosenttia aiotaan nostaa palkkaamalla sairaanhoitajan vastaanotolle 2.25 uutta hoitajaa. Puheluihin vastaavat eri hoitajat.

Päivystyksen numero pysyy samana 03 6294 500. HäSa

Ravikadulla vuoden 2016 joulukuussa tapahtunut asuntopalo sai alkunsa tahallaan sytytetystä patjasta. Sytyttäjä ja asunnon asukas loukkaantuivat palossa. Kuva: Markku Tanni

Kerrostaloasunnossa Hämeenlinnan Pullerilla tulipalon vuoden 2016 joulukuussa sytyttäneen miehen tuomio ei muuttunut hovioikeuden käsittelyssä.Sytyttäjän tekemän valituksen mukaan käräjäoikeuden antama puolentoista vuoden ehdollinen vankeustuomio tuhotyöstä oli liian ankara vahinkojen suuruuteen näh

Tactiscan-huumeskannerin luvataan tunnistavan huumausaineet infrapunavalon avulla. Kuva: Spectral Engines

Suomalainen Spectral Engines oy sanoo kehittäneensä kannettavan huumeskannerin, joka pystyisi korvaamaan nykyisin viranomaisten käytössä ympäri maailmaa olevat testausmenetelmät.Tactiscan-huumeskanneri vastaanottaa ja analysoi huumeiksi epäillyt aineet infrapunavalolla.

Lauri Marjamäen kausi Leijonissa on jäänyt sekavaksi. Kuva: Bjoern Larsson Rosvall

”Vähän pitäisi tehdä enemmän. Tällä ei voita.”Urheilufilosofi Jyri Puhakainen sanoo, että urheilijan kokemus urheilusta ei ole käsitteellinen eikä sanallinen, se on kehollinen.

Tutkija Samuel Fabrin tutkailee ruotsalaista Hagelin C-36 -salauslaitetta (1936), jota käytettiin Suomessa esikunnissa jo ennen talvisotaa. Salattava kirjain valittiin laitteen kyljessä olevasta kirjainkiekosta. Kahvasta vääntämällä kone salasi kirjaimen ja painoi sen paperille. Kuva: Toni Rasinkangas

Ilman viestintää sodankäynti ontuisi pahasti. Uhkana kuitenkin on, että viesti siepattaisiin eli se päätyisi vääriin käsiin.Perusperiaatteena on salata viesti siten, että ulkopuolinen ei sitä pystyisi ymmärtämään.