Julkaistu: 17.09.2017 19:57
-
Päivitetty: 18.09.2017 06:31

Keskussairaalan päivystyksen jonotusaikaa yritetään puolittaa – Ruuhkatunneille toinen sairaanhoitaja

Kanta-Hämeen keskussairaalassa tehostetaan päivystyspotilaiden hoitoa pilottikokeiluna, joka starttaa 25. syyskuuta.

Kyse on niin sanotusta Aula-hankkeesta, jonka tavoitteena on jopa puolittaa kävelevien potilaiden läpimenoaika ilmoittautumisluukulta kotiin tai jatkotutkimuksiin.

– Läpimenoaikamme on keskimäärin 2 tuntia 28 minuuttia, jonka aiomme pitkällä tähtäimellä vähentää reiluun tuntiin, päivystyksen hallintoylilääkäri Mikko Franssila kertoo.

Franssilan mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa tilanne on jo nyt parempi kuin monessa muussa yhteispäivystyksessä, joissa jono voi venyä keskimäärin 3–4 tuntia.

Hoitoon pääsyä aiotaan tehostaa lisäämällä sairaanhoitajan vastaanottoa.

Tällä hetkellä päivystyspoliklinikan vastaanotossa lääkärin apuna työskentelee yksi sairaanhoitaja per vuoro arkisin kello 14–22 ja viikonloppuisin kello 8–22.

Päiväajan ulkopuolella yhteispäivystyksen piiriin kuuluvat myös Hattula ja Janakkala.

– Jatkossa vuoroon pyritään järjestämään kaksi sairaanhoitajaa, joista toinen työskentelisi ruuhkatunteina kello 12–20, Franssila kertoo.

Tarkoituksena on, että jonottaminen vähenisi ja potilas hoidettaisiin yhdessä huoneessa sairaanhoitajan ja lääkärin yhteistyönä.

– Pyrimme myös vähentämään toistuvaa jonotusta. Esimerkiksi röntgenkuvauksen tarve arvioidaan jo potilaan saapuessa päivystykseen.

Vastuulääkäri Franssila painottaa, että kehittämishankkeesta huolimatta päivystyksen luonne pysyy silti samana kuin ennen.

Päiväaikaan ilmoittaudutaan edelleen omalle terveysasemalle, jos kyseessä ei ole akuutista nopeaa hoitoa vaativasta vaivasta.

Yöllä hoidetaan vain kiireelliset asiat ja kiireettömissä yhteys otetaan aamulla omalle terveysasemalle

– Tuoreet vammat, haavat ja luunmurtumat) sekä muut nopeasti alkavat oireet (halvausoireet, hengenahdistus, rintakivut) ovat akuutteja. Esimerkiksi flunssanhoito ei ole päivystysasia.

Puhelinpalvelu on myös yksi päivystyksen kehittämisen kohde, sillä vastatuista ja vastaamattomista puheluista ei ole tarkkaa tilastoa.

– Ruuhka-aikaan henkilökunnalla on hankaluuksia ennättää vastaamaan kaikkiin puheluihin.

Puhelinpalvelua kehitetään päivystyksen saaman palautteen pohjalta.

– Olemme pohtineet ottaa käyttöön takaisinsoittojärjestelmän. Vastausprosenttia aiotaan nostaa palkkaamalla sairaanhoitajan vastaanotolle 2.25 uutta hoitajaa. Puheluihin vastaavat eri hoitajat.

Päivystyksen numero pysyy samana 03 6294 500. HäSa

Sosiaalisessa mediassa operoiva Orjafirmat-sivusto on listannut yli 150 suomalaista yritystä ja muuta työntekijää hakevaa toimijaa julkiselle boikottilistalleen.Pian pari vuotta toimineen sivuston toimintaperiaate on yksinkertainen: sivuston ylläpitäjät julkaisevat löytämiään tai sivuston seuraajien

Moottoriradan uutta vuokrasopimusta käsitellään ensi tiistaina. Viime kesänä radalla ajettiin muun muassa historic-sarjan kilpailu. Kuva: Riku Hasari

Ahveniston moottoriradan vuokrasopimusta uusitaan parhaillaan. Radan nykyinen sopimus päättyy ensi vuonna, mutta uutta viisivuotista sopimusta on valmisteltu jo nyt.– Uusi sopimus on haluttu tehdä hyvissä ajoin, että toiminnanharjoittaja saa varmuuden jatkosta, kertoo sopimusta valmistellut vs.

Yksi suojelurakennuksista on Perttulan kansliarakennus eli päärakennus. Se edustaa Hämeenlinnan ympäristön varhaista huvila-arkkitehtuuria. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Miemalassa sijaitsevat Perttulan entisen keskuslaitoksen ja ammattikoulun vanhat rakennukset aiotaan pitää suojeltuina, vaikka niiden omistus onkin muuttunut.Kyseessä on seitsemän suojelurakennuksen kokonaisuus. Esimerkiksi entinen kansliarakennus rakennettiin alun perin huvilaksi vuonna 1860.