Julkaistu: 17.09.2017 19:57
-
Päivitetty: 18.09.2017 06:31

Keskussairaalan päivystyksen jonotusaikaa yritetään puolittaa – Ruuhkatunneille toinen sairaanhoitaja

Kanta-Hämeen keskussairaalassa tehostetaan päivystyspotilaiden hoitoa pilottikokeiluna, joka starttaa 25. syyskuuta.

Kyse on niin sanotusta Aula-hankkeesta, jonka tavoitteena on jopa puolittaa kävelevien potilaiden läpimenoaika ilmoittautumisluukulta kotiin tai jatkotutkimuksiin.

– Läpimenoaikamme on keskimäärin 2 tuntia 28 minuuttia, jonka aiomme pitkällä tähtäimellä vähentää reiluun tuntiin, päivystyksen hallintoylilääkäri Mikko Franssila kertoo.

Franssilan mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa tilanne on jo nyt parempi kuin monessa muussa yhteispäivystyksessä, joissa jono voi venyä keskimäärin 3–4 tuntia.

Hoitoon pääsyä aiotaan tehostaa lisäämällä sairaanhoitajan vastaanottoa.

Tällä hetkellä päivystyspoliklinikan vastaanotossa lääkärin apuna työskentelee yksi sairaanhoitaja per vuoro arkisin kello 14–22 ja viikonloppuisin kello 8–22.

Päiväajan ulkopuolella yhteispäivystyksen piiriin kuuluvat myös Hattula ja Janakkala.

– Jatkossa vuoroon pyritään järjestämään kaksi sairaanhoitajaa, joista toinen työskentelisi ruuhkatunteina kello 12–20, Franssila kertoo.

Tarkoituksena on, että jonottaminen vähenisi ja potilas hoidettaisiin yhdessä huoneessa sairaanhoitajan ja lääkärin yhteistyönä.

– Pyrimme myös vähentämään toistuvaa jonotusta. Esimerkiksi röntgenkuvauksen tarve arvioidaan jo potilaan saapuessa päivystykseen.

Vastuulääkäri Franssila painottaa, että kehittämishankkeesta huolimatta päivystyksen luonne pysyy silti samana kuin ennen.

Päiväaikaan ilmoittaudutaan edelleen omalle terveysasemalle, jos kyseessä ei ole akuutista nopeaa hoitoa vaativasta vaivasta.

Yöllä hoidetaan vain kiireelliset asiat ja kiireettömissä yhteys otetaan aamulla omalle terveysasemalle

– Tuoreet vammat, haavat ja luunmurtumat) sekä muut nopeasti alkavat oireet (halvausoireet, hengenahdistus, rintakivut) ovat akuutteja. Esimerkiksi flunssanhoito ei ole päivystysasia.

Puhelinpalvelu on myös yksi päivystyksen kehittämisen kohde, sillä vastatuista ja vastaamattomista puheluista ei ole tarkkaa tilastoa.

– Ruuhka-aikaan henkilökunnalla on hankaluuksia ennättää vastaamaan kaikkiin puheluihin.

Puhelinpalvelua kehitetään päivystyksen saaman palautteen pohjalta.

– Olemme pohtineet ottaa käyttöön takaisinsoittojärjestelmän. Vastausprosenttia aiotaan nostaa palkkaamalla sairaanhoitajan vastaanotolle 2.25 uutta hoitajaa. Puheluihin vastaavat eri hoitajat.

Päivystyksen numero pysyy samana 03 6294 500. HäSa

Pälkäneen seurakunnan entisen talouspäällikön Simo Klasilan ehdollinen vankeustuomio virka-aseman väärinkäytöstä ei muuttunut hovioikeudessa.Turun hovioikeus hylkäsi Klasilan valituksen ja syyttäjän vastavalituksen Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätöksestä.

 Kuva: Esko Tuovinen

Aulangon Graniittilinna on saamassa remonttirahaa valtion ensi vuoden lisäbudjetista.Graniittilinnan korjauksen on valtion lisätalousarvioon sisällyttämässä eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaosto.

Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta tulojen noustessa verotus muuttuu kireämmäksi, kertoo Veronmaksajien uusi kansainvälinen palkkaverovertailu.Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeam