Julkaistu: 21.09.2017 18:03
-
Päivitetty: 22.09.2017 12:26

GS-Hydro syvällä tappioputkessa – Yhtiö hakeutui konkurssiin

  • Vielä on epäselvää, kuinka kauan GS-Hydron työt jatkuvat Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
    Vielä on epäselvää, kuinka kauan GS-Hydron työt jatkuvat Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

GS-Hydro Holding Oy ja sen hämeenlinnalainen tytäryhtiö GS-Hydro Oy jättivät keskiviikkona konkurssihakemukset Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen.

Päätös konkurssiin hakeutumisesta syntyi, kun yhtiön hallitus neuvotteli omistajansa Ratoksen ja suurimpien velkojiensa kanssa.

GS-Hydro-konserni on kärsinyt maksuvalmius- ja kannattavuusvaikeuksista jo jonkin aikaa. Viime vuonna konsernin nettotulos painui reilut 27 miljoonaa euroa tappiolle.

Hämeenlinnalaisen tytäryhtiön (GS-Hydro Oy) toimitusjohtajan Juha Silvennoisen mukaan yhtiö on tehnyt viime vuosina aggressiivisia toimenpiteitä kannattavuutensa parantamiseksi.

Vaikeudet kävivät kuitenkin ylitsepääsemättömiksi.

– Vaikeat olosuhteet GS-Hydron päämarkkinoilla, kova kilpailutilanne sekä suurimman asiakkaamme maksukyvyttömyys, ovat tehneet negatiivisen kierteen katkaisemisen liian haastavaksi, Silvennoinen toteaa.

Hän muistuttaa, että yhtiön tilanne on ensisijaisesti seurausta ulkomaisten markkinoiden heikosta kehityksestä ja merkittävistä hintapaineista yhdessä GS-Hydron riittämättömän kilpailuaseman kanssa.

Silvennoisen mukaan yhtiön omistaja Ratos on tehnyt huomattavia pääomasijoituksia GS-Hydroon vuodesta 2015 lähtien. Se ei kuitenkaan riittänyt.

– On erittäin surullista ja valitettavaa, että yhtiö on tässä tilanteessa. Olemme erittäin pahoillamme aiheuttamastamme huolesta ja seurauksista, joita tällä on yhtiön työntekijöille, asiakkaille ja tavarantoimittajille.

Yhtiöllä on noin 600 työntekijää 15 eri maassa. Hämeenlinnassa työntekijöitä on alle 100.

– Hallin puolella työntekijöitä on parisenkymmentä ja toimihenkilöitä noin 30–40, pääluottamusmies Miki Mansikkaviita kertoo.

Työntekijöille kerrottiin konkurssiin hakeutumisesta torstaiaamuna.

– Tieto tuli yllätyksenä ja monelle järkytyksenä. Tappiollisen viime vuoden jälkeen tänä vuonna piti päästä vedenpinnalle. Tulikin märkä rätti naamaan.

Eniten työntekijöitä mietityttää, kuinka pitkään työt jatkuvat. Jos yritys kaatuu, maksetaan työntekijöille korvaukseksi palkka kahden viikon ajalta.

– Epätietoisuus kalvaa. Konkurssipesänhoitaja aloittaa työnsä perjantaina. Tiedämme varmaan ensi viikolla enemmän, Mansikkaviita sanoo.

GS-Hydro Oy:n tytäryhtiöiden mahdollisista konkurssimenettelyistä ei ole tässä vaiheessa tehty päätöksiä. HäSa

GS-Hydro

Suomalainen hitsaamattomia putkistojärjestelmiä, esivalmistettuja putkistomoduuleja ja -komponentteja valmistava yritysryhmä.

Perustettu 1974. Nykyinen omistaja ruotsalainen pääomasijoittaja Ratos.

Tytäryhtiöitä 15 eri maassa.

Liikevaihto viime vuonna 93, 7 miljoonaa, joka oli neljänneksen aiempaa vähemmän.

Nettotulos oli miinus 27 miljoonaa euroa ja liiketappio miinus 15,8 miljoonaa.

Pälkäneen seurakunnan entisen talouspäällikön Simo Klasilan ehdollinen vankeustuomio virka-aseman väärinkäytöstä ei muuttunut hovioikeudessa.Turun hovioikeus hylkäsi Klasilan valituksen ja syyttäjän vastavalituksen Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätöksestä.

 Kuva: Esko Tuovinen

Aulangon Graniittilinna on saamassa remonttirahaa valtion ensi vuoden lisäbudjetista.Graniittilinnan korjauksen on valtion lisätalousarvioon sisällyttämässä eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaosto.

Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta tulojen noustessa verotus muuttuu kireämmäksi, kertoo Veronmaksajien uusi kansainvälinen palkkaverovertailu.Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeam