Julkaistu: 21.09.2017 18:03
-
Päivitetty: 22.09.2017 12:26

GS-Hydro syvällä tappioputkessa – Yhtiö hakeutui konkurssiin

  • Vielä on epäselvää, kuinka kauan GS-Hydron työt jatkuvat Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
    Vielä on epäselvää, kuinka kauan GS-Hydron työt jatkuvat Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

GS-Hydro Holding Oy ja sen hämeenlinnalainen tytäryhtiö GS-Hydro Oy jättivät keskiviikkona konkurssihakemukset Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen.

Päätös konkurssiin hakeutumisesta syntyi, kun yhtiön hallitus neuvotteli omistajansa Ratoksen ja suurimpien velkojiensa kanssa.

GS-Hydro-konserni on kärsinyt maksuvalmius- ja kannattavuusvaikeuksista jo jonkin aikaa. Viime vuonna konsernin nettotulos painui reilut 27 miljoonaa euroa tappiolle.

Hämeenlinnalaisen tytäryhtiön (GS-Hydro Oy) toimitusjohtajan Juha Silvennoisen mukaan yhtiö on tehnyt viime vuosina aggressiivisia toimenpiteitä kannattavuutensa parantamiseksi.

Vaikeudet kävivät kuitenkin ylitsepääsemättömiksi.

– Vaikeat olosuhteet GS-Hydron päämarkkinoilla, kova kilpailutilanne sekä suurimman asiakkaamme maksukyvyttömyys, ovat tehneet negatiivisen kierteen katkaisemisen liian haastavaksi, Silvennoinen toteaa.

Hän muistuttaa, että yhtiön tilanne on ensisijaisesti seurausta ulkomaisten markkinoiden heikosta kehityksestä ja merkittävistä hintapaineista yhdessä GS-Hydron riittämättömän kilpailuaseman kanssa.

Silvennoisen mukaan yhtiön omistaja Ratos on tehnyt huomattavia pääomasijoituksia GS-Hydroon vuodesta 2015 lähtien. Se ei kuitenkaan riittänyt.

– On erittäin surullista ja valitettavaa, että yhtiö on tässä tilanteessa. Olemme erittäin pahoillamme aiheuttamastamme huolesta ja seurauksista, joita tällä on yhtiön työntekijöille, asiakkaille ja tavarantoimittajille.

Yhtiöllä on noin 600 työntekijää 15 eri maassa. Hämeenlinnassa työntekijöitä on alle 100.

– Hallin puolella työntekijöitä on parisenkymmentä ja toimihenkilöitä noin 30–40, pääluottamusmies Miki Mansikkaviita kertoo.

Työntekijöille kerrottiin konkurssiin hakeutumisesta torstaiaamuna.

– Tieto tuli yllätyksenä ja monelle järkytyksenä. Tappiollisen viime vuoden jälkeen tänä vuonna piti päästä vedenpinnalle. Tulikin märkä rätti naamaan.

Eniten työntekijöitä mietityttää, kuinka pitkään työt jatkuvat. Jos yritys kaatuu, maksetaan työntekijöille korvaukseksi palkka kahden viikon ajalta.

– Epätietoisuus kalvaa. Konkurssipesänhoitaja aloittaa työnsä perjantaina. Tiedämme varmaan ensi viikolla enemmän, Mansikkaviita sanoo.

GS-Hydro Oy:n tytäryhtiöiden mahdollisista konkurssimenettelyistä ei ole tässä vaiheessa tehty päätöksiä. HäSa

GS-Hydro

Suomalainen hitsaamattomia putkistojärjestelmiä, esivalmistettuja putkistomoduuleja ja -komponentteja valmistava yritysryhmä.

Perustettu 1974. Nykyinen omistaja ruotsalainen pääomasijoittaja Ratos.

Tytäryhtiöitä 15 eri maassa.

Liikevaihto viime vuonna 93, 7 miljoonaa, joka oli neljänneksen aiempaa vähemmän.

Nettotulos oli miinus 27 miljoonaa euroa ja liiketappio miinus 15,8 miljoonaa.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) epäilee, ettei tämänhetkinen sote-esitys läpäisisi edes perustuslakivaliokunnan syyniä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lausuntokierrokselle lähtenyt sote-esitys on pahasti keskeneräinen, ja koko uudistus saattaa vielä kaatua, sanoo kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.).Keskustan ja kokoomuksen poliittisten erimielisyyksien lisäksi pakettia uhkaavat taas kerran perustuslakiongelmat.– Perustuslakivaliokunta saat

 Kuva: Muu

Ei ole tavatonta kuulla nuorten käyttävän sellaisia sanoja kuin lol (lots of laugh, suom. naurettavaa) tai omg (oh my god, suom. voi luoja).Lyhenteet ovat siirtyneet verkosta puhekieleen.– Kieli muuttuu keskenään kommunikoivien kesken. Nykyään koko maailma on sylissä muun muassa netin kautta.

Perjantaina alkuillasta tuli karkasi Kaurialassa sijaitsevan tornitalon toisessa kerroksessa osoitteessa Parolantie 16.Savu oli ehtinyt levitä kahdeksankerroksisen kerrostalon ylimpään kerrokseen, kun Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen palomiehet saapuivat paikalle.