Julkaistu: 21.09.2017 18:03
-
Päivitetty: 22.09.2017 12:26

GS-Hydro syvällä tappioputkessa – Yhtiö hakeutui konkurssiin

 • Vielä on epäselvää, kuinka kauan GS-Hydron työt jatkuvat Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
  Vielä on epäselvää, kuinka kauan GS-Hydron työt jatkuvat Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

GS-Hydro Holding Oy ja sen hämeenlinnalainen tytäryhtiö GS-Hydro Oy jättivät keskiviikkona konkurssihakemukset Kanta-Hämeen käräjäoikeuteen.

Päätös konkurssiin hakeutumisesta syntyi, kun yhtiön hallitus neuvotteli omistajansa Ratoksen ja suurimpien velkojiensa kanssa.

GS-Hydro-konserni on kärsinyt maksuvalmius- ja kannattavuusvaikeuksista jo jonkin aikaa. Viime vuonna konsernin nettotulos painui reilut 27 miljoonaa euroa tappiolle.

Hämeenlinnalaisen tytäryhtiön (GS-Hydro Oy) toimitusjohtajan Juha Silvennoisen mukaan yhtiö on tehnyt viime vuosina aggressiivisia toimenpiteitä kannattavuutensa parantamiseksi.

Vaikeudet kävivät kuitenkin ylitsepääsemättömiksi.

– Vaikeat olosuhteet GS-Hydron päämarkkinoilla, kova kilpailutilanne sekä suurimman asiakkaamme maksukyvyttömyys, ovat tehneet negatiivisen kierteen katkaisemisen liian haastavaksi, Silvennoinen toteaa.

Hän muistuttaa, että yhtiön tilanne on ensisijaisesti seurausta ulkomaisten markkinoiden heikosta kehityksestä ja merkittävistä hintapaineista yhdessä GS-Hydron riittämättömän kilpailuaseman kanssa.

Silvennoisen mukaan yhtiön omistaja Ratos on tehnyt huomattavia pääomasijoituksia GS-Hydroon vuodesta 2015 lähtien. Se ei kuitenkaan riittänyt.

– On erittäin surullista ja valitettavaa, että yhtiö on tässä tilanteessa. Olemme erittäin pahoillamme aiheuttamastamme huolesta ja seurauksista, joita tällä on yhtiön työntekijöille, asiakkaille ja tavarantoimittajille.

Yhtiöllä on noin 600 työntekijää 15 eri maassa. Hämeenlinnassa työntekijöitä on alle 100.

– Hallin puolella työntekijöitä on parisenkymmentä ja toimihenkilöitä noin 30–40, pääluottamusmies Miki Mansikkaviita kertoo.

Työntekijöille kerrottiin konkurssiin hakeutumisesta torstaiaamuna.

– Tieto tuli yllätyksenä ja monelle järkytyksenä. Tappiollisen viime vuoden jälkeen tänä vuonna piti päästä vedenpinnalle. Tulikin märkä rätti naamaan.

Eniten työntekijöitä mietityttää, kuinka pitkään työt jatkuvat. Jos yritys kaatuu, maksetaan työntekijöille korvaukseksi palkka kahden viikon ajalta.

– Epätietoisuus kalvaa. Konkurssipesänhoitaja aloittaa työnsä perjantaina. Tiedämme varmaan ensi viikolla enemmän, Mansikkaviita sanoo.

GS-Hydro Oy:n tytäryhtiöiden mahdollisista konkurssimenettelyistä ei ole tässä vaiheessa tehty päätöksiä. HäSa

GS-Hydro

Suomalainen hitsaamattomia putkistojärjestelmiä, esivalmistettuja putkistomoduuleja ja -komponentteja valmistava yritysryhmä.

Perustettu 1974. Nykyinen omistaja ruotsalainen pääomasijoittaja Ratos.

Tytäryhtiöitä 15 eri maassa.

Liikevaihto viime vuonna 93, 7 miljoonaa, joka oli neljänneksen aiempaa vähemmän.

Nettotulos oli miinus 27 miljoonaa euroa ja liiketappio miinus 15,8 miljoonaa.

Forssa. Amfetamiinin vaikutuksen alaisena ajanut mies jäi poliisille kiinni lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Forssassa Tampereentiellä.Poliisi havaitsi katsastamattoman ja liikennekäytöstä poistetun auton kello yhden aikaan.

Tammela. Päihtyneenä pakettiautoa kuljettanut mies jäi kiinni Tammelassa lauantai-iltana kello kymmenen jälkeen.Forssantiellä kuljettaja ei poliisin käskystä huolimatta pysähtynyt, vaan kiihdytti pakoon Portaan suuntaan.Mies menetti auton hallinnan ja suistui ulos tieltä Tammelantiellä.

                 Oululaisen Kastellin lukion oppilaan Velmeri Ojalan mielestä hänen lukiossaan parasta on hyvät opettajat ja toimivat tilat.                Kuva: Matti Räty

Ylioppilaskirjoitusten perusteella tehdyt lukiolistaukset eivät aina onnistu kertomaan totuudenmukaisesti lukion kirjoittajien tasosta.Lukiot pannaan paremmuusjärjestykseen aina keväisin.Tampereen teknillisen lukion sijoitus on rehtori Helena Tuusan mukaan vääristynyt, koska lukion tuloksiin on lask

Santeri Korvakangas kävi sunnuntaina tankkaamassa Hämeensaaren Shellillä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Hän arveli polttoaineen hinnan olevan laskussa mutta piti sunnuntaista hintaa korkeana. Kuva: Tomi Vesaharju

Polttoainehintojen nousu jatkuu. Euroopan komission mukaan tuhat litraa 95-oktaanista bensiiniä maksoi Suomessa keskimäärin 1 583 euroa eli litra bensiiniä maksoi 1,58 euroa kesäkuun alkupuolella.Kuukautta aikaisemmin litra samaa bensiiniä maksoi 1,53 euroa.

Ahvenistonjärvellä uimassa käyneet sisarukset Jarno Oksanen, 31, ja Janita Oksanen, 20, nauttivat kesän tuomasta valoisuudesta. Kuva: Tomi Vesaharju

Kesän yltäkylläinen valoisuus saa suomalaiset unettomiksi mutta myös sosiaalisemmiksi ja jopa hedelmällisemmiksi, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Timo Partonen ja Oulun yliopiston emeritusprofessori Juhani Leppäluoto.Vaikka valoisuuden huippu saavutetaan kesäpäivänseisauksen aik