Julkaistu: 26.09.2017 16:49
-
Päivitetty: 27.09.2017 10:52

Kantolan muraali on vihkiäisiä vaille valmis

  • Australialaistaiteilija Guido van Helten viimeistelee siiloteostaan kymmenien metrien korkeudessa Hämeenlinnan Kantolassa. Kuva: Pekka Rautiainen
    Australialaistaiteilija Guido van Helten viimeistelee siiloteostaan kymmenien metrien korkeudessa Hämeenlinnan Kantolassa. Kuva: Pekka Rautiainen
  • Kantolan viljasiilojen seinään syntyy jättiläiskokoinen kuva kahdesta lapsesta ja äidistä.
    Kantolan viljasiilojen seinään syntyy jättiläiskokoinen kuva kahdesta lapsesta ja äidistä.

Taiteilija Guido van Heltenin massiivinen siilotyö on valmistumaisillaan Hämeenlinnassa. Upea17-festivaaliin kuuluva seinämaalaus julkistetaan keskiviikkona Kantolan tapahtumapuiston kupeessa. Teos on Pohjoismaiden suurin muraali ja korkein, jonka taitelija van Helten on koskaan tehnyt.

1. Sosiaalisessa mediassa on arvuuteltu koko maalausprosessin ajan, keitä viljasiilojen seinissä olevat kaksi lasta ja nainen ovat. Nimeltä on mainittu useampiakin Hämeenlinnan seudulla asuvia henkilöitä.

Ympäri maailmaa työskentelevän australialaistaiteilijan, Guido van Heltenin, tapoihin kuuluu, että hän käyttää paikallisia henkilöitä teostensa malleina. Hänen maalauksensa edustavat ns. fotorealistista tyyliä. Maallikon silmin teokset muistuttavat valokuvantarkasti todellisuutta.

Taiteilija sanoo kuitenkin, ettei "näköisyys" ole pääasia. Sen sijaan hän haluaa ilmentää ihmiskasvoisissa töissäänkin paikkakunnan henkeä.

– Voi olla, että hahmoissa on jotain kaikista tapaamistani ihmisistä. Ikään kuin vanhemmuuden ja lapsuuden ideaalia, hän sanoo.

 

Ennen kuin ryhtyi luonnostelemaan seinämaalaustaan, van Helten valokuvasi useita hämeenlinnalaisia perheitä Arxin perhekahvilassa. Myös Miniteatterin toiminnanjohtaja Suvi Seppälä oli lastensa paikalla ja uskoo mahdollisesti päätyneensä viljasiilon seinään.

– Kyllähän työ minulta ja minun lapsiltani näyttää, hän myöntää.

Hän ajattelee kuitenkin, että maalaus ei ole muotokuva, vaan taiteilijan tulkinta siitä, miltä Hämeenlinnassa näyttää.

– Teos on kunnianosoituksena vanhemmuudelle. Se kertoo, että Hämeenlinnassa on lapsilla hyvä elää ja olla, Seppälä sanoo.

 

 

2. Kantolan viljasiilojen juurella on vaeltanut tasaisena virtana katsojia koko syyskuun. Teoksen valmistumista on seurattu ahkerasti myös sosiaalisessa mediassa. Tavallisin kysymys on: Miten ihmeessä taiteilija saa siirrettyä "pienet" ihmishahmonsa jättiläismäisen muurin seinään niin, että mittakaava säilyy oikeana.

Van Helten saa kaiken kuulostamaan yksinkertaiselta:

– Kaukaa maalaus näyttää tarkalta. Läheltä se on kuitenkin epätarkka, kuin katselisi valokuvan pikseleitä, hän sanoo.

Laajojen pintojen maalaaminen ja vesivärimäisen efektin käyttäminen ovat van Heltenille mieleen. Työn helpottamiseksi hän on tehnyt muutamia hentoja merkkejä ja ruudukoita betoniseinän pintaan.

– Etenkin kaarevalla pinnalla merkit ovat tärkeitä, jotta työ pysyy myös mutkan takana linjassa.

 

3. Australiassa Guido van Helten on maalannut 30 metrin korkuisia muraaleita. Kantolan viljasiiloihin syntyi tuplasti suurempi työ. Korkeampi siiloista ulottuu yli 50 metrin korkeuteen ja matalampikin 37 metriin.

– Pari päivää meni totutteluun, mutta sen jälkeen korkeuteen tottui, hän sanoo.

Kännykkäkuvaajien parvi pölähtää katutaiteilijan ympärille joka kerta, kun hän laskeutuu nosturinsa korista maan tasalle. Valokuvattavana oleminen kiusaannuttaa van Helteniä, mutta muuten hän on tyytyväinen siihen, että kansa vaeltaa katsomaan muraalia.

– Pointtinahan on saada ihmiset tulemaan teollisuusalueelle, joka on ollut hylättynä. Nyt ihmiset tulevat tänne, ja ehkäpä projekti poikii muutakin toimintaa tänne, hän sanoo.

Esimerkiksi Australiassa katutaiteen buumi on kestänyt jo pari vuotta, ja muraalit ovat synnyttäneet suorastaan kulttuuriturismin aallon.

Guido van Helten viimeistelee työtänsä vielä keskiviikkona, vaikka viralliset avajaiset pidetään silloin. Viikon lopussa hän suuntaa Sisiliaan maalaamaan uusia teoksia neljän muun katutaiteilijan kanssa.

 

Taidefestivaali

Hämeenlinnan viljasiilomaalaus on osa valtakunnallista UPEA17-kaupunkitaidefestivaalia.

Järjestetään toista kertaa.

Hämeenlinnan lisäksi teoksia on valmistunut 20 paikkakunnalle.

Guido van Helten

Katutaiteilija, syntynyt 1986.

Kotoisin Australiasta, työskentelee eri puolilla maailmaa.

Osallistui viime vuonna neljän muun taiteilijan kanssa Helsingissä UPEART16-tapahtumaan.

Tullut tunnetuksi hätkähdyttävän realistisista, jättimäisistä muotokuvista.

Julkistus

Kantolan muraalin julkistustilaisuus on 27.9. kello 14.

Paikka: Kantolan tapahtumapuiston kukkula.

Kutsu on avoin myös kaupunkilaisille.

Taiteilija luvannut lyhyen puheenvuoron.

Pälkäneen seurakunnan entisen talouspäällikön Simo Klasilan ehdollinen vankeustuomio virka-aseman väärinkäytöstä ei muuttunut hovioikeudessa.Turun hovioikeus hylkäsi Klasilan valituksen ja syyttäjän vastavalituksen Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätöksestä.

 Kuva: Esko Tuovinen

Aulangon Graniittilinna on saamassa remonttirahaa valtion ensi vuoden lisäbudjetista.Graniittilinnan korjauksen on valtion lisätalousarvioon sisällyttämässä eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaosto.

Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta tulojen noustessa verotus muuttuu kireämmäksi, kertoo Veronmaksajien uusi kansainvälinen palkkaverovertailu.Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeam