Julkaistu: 01.10.2017 13:30

Pelimuseo sai legendaarisen Pip-pelin - Suomessa tehtiin videopelejä jo 1970-luvulla

  • Kotimainen videopeli lähes 40 vuoden takaa on melkoinen harvinaisuus. Pip-peliä valmistui ehkä vain joitain kymmeniä kappaleita. Kuva: Saana Säilynoja / Vapriikin kuva-arkisto
    Kotimainen videopeli lähes 40 vuoden takaa on melkoinen harvinaisuus. Pip-peliä valmistui ehkä vain joitain kymmeniä kappaleita. Kuva: Saana Säilynoja / Vapriikin kuva-arkisto

Tampereella toimiva Suomen Pelimuseo lisäsi tällä viikolla näyttelyynsä todellisen harvinaisuuden, eli hyvin varhaisen suomalaisen pelikonsolin.

Kyse ei ole mistään PlayStationista tai Nintendosta vaan 1970-luvun suuresta muoti-ilmiöstä eli pong-pelistä. Siitä, jossa tv-ruudulla kaksi ylös ja alas liikkuvaa mailaa pompottaa pientä neliötä.

Tuota ensimmäistä koteihin myytyä pelikonetta valmistettiin lukemattomina kopioina ympäri maailmaa. Myös suomalaiset saivat innostuksesta osansa, kun Salora valmisti pienen erän televisioita, joiden kuorien sisällä oli pelikone.

Ja siitä päästäänkin Pip-peliin. Kyseessä on leikkisä lempinimi laitteelle, jollaisia Saloran työntekijät valmistivat työnsä ohessa. Laitteiden määrää ei tiedä kukaan, mutta todennäköisesti niitä valmistui vain joitakin kymmeniä. Maailmassa tuskin on kahta samanlaista Pip-peliä. 

Laite on 1980-luvulta lähtien elänyt lähinnä vain ihmisten muistoissa ja alan harrastajien nettilegendoissa , kunnes Pelimuseo sai Pip-pelin lainaan Jani Saariselta. 

Vanhan autoradiopuhelimen kuoriin rakennettu pelikone on kaikkien nähtävillä ainakin seuraavien viiden vuoden ajan. HäSa

Pälkäneen seurakunnan entisen talouspäällikön Simo Klasilan ehdollinen vankeustuomio virka-aseman väärinkäytöstä ei muuttunut hovioikeudessa.Turun hovioikeus hylkäsi Klasilan valituksen ja syyttäjän vastavalituksen Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätöksestä.

 Kuva: Esko Tuovinen

Aulangon Graniittilinna on saamassa remonttirahaa valtion ensi vuoden lisäbudjetista.Graniittilinnan korjauksen on valtion lisätalousarvioon sisällyttämässä eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaosto.

Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta tulojen noustessa verotus muuttuu kireämmäksi, kertoo Veronmaksajien uusi kansainvälinen palkkaverovertailu.Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeam