Julkaistu: 07.10.2017 20:00

Syksyn inhokkilaite on huoltomiehelle tärkeä työväline – testasimme voittaako lehtipuhallin haravan

  • Huoltomies Mart Martikainen päryytti lehtipuhaltimella, mutta haravaa heiluttava Seppo Soikkeli pani kovasti kampoihin.  Kuva: Esko Tuovinen
    Huoltomies Mart Martikainen päryytti lehtipuhaltimella, mutta haravaa heiluttava Seppo Soikkeli pani kovasti kampoihin. Kuva: Esko Tuovinen
  • Lopputulos aarin alalla oli suurin piirtein tasapeli. Kuva: Esko Tuovinen
    Lopputulos aarin alalla oli suurin piirtein tasapeli. Kuva: Esko Tuovinen

Hattelmalankylässä asuvan Seppo Soikkelin kotitalon pihamaalla näyttää tavanomaisen syksyiseltä.

Terijoensalavat pudottelevat vienossa tuulessa lehtiä nurmikolle ja pihasoralle tasaiseksi matoksi. Lokakuinen keli kastelee lehdet lähes välittömästi, ja ne liimaantuvat nurmikkoon.

Jokavuotinen urakka on vasta alussa, ja tekemistä riittää useammaksi päiväksi.

– Salava on nätti puu, mutta siitä ikävä, että se pitää liian hyvin kiinni lehdistään. Ne putoilevat hyvin hiljakseen, ellei kunnon puhuria osu kohdalle, Soikkeli harmittelee.

– Pihaan ei pitäisi koskaan istuttaa lehtipuita. Mutta ovathan ne mukavamman näköisiä kuin synkät havupuut.

Varsinkin kaupunkien keskustoissa ja taajamissa, joissa lehdet leviävät kaduille ja tonteilla ei mahdollisuutta kompostoida suuria määriä lehtiä, puiden pudottelemia syysterveisiä siivotaan lehtipuhaltimilla.

Tämä jos mikä on aihe, joka näkyy syksyisin sanomalehtien mielipideosastoilla kiukkuisina kirjoituksina yhtä varmasti kuin keräämättömät koirankakat keväisin.

 

Suomen luonto -lehti on nimittänyt vuoden turhakkeen vuodesta 2000 lähtien. Ensimmäinen nimitetty kapistus oli lehtipuhallin. Jostain kumman syystä, tämä äänekkään mopon ja moottorisahan yhdistelmältä kuulostava päryytin, on kuitenkin yhä laajasti käytössä.

– Helvetinkoneeksihan sitä sanotaan, vahvistaa Aluetalonmies oy:n huoltomies Mart Martikainen.

Martikainen kuitenkin jatkaa, että ärsyttävästä äänestään huolimatta puhallin on tuiki tärkeä työkalu ammattimaisessa kiinteistöjen pihojen kunnossapidossa.

– Tuskin yksikään huoltoyhtiö pärjäisi enää käsivoimin, vaikka kyllä meiltäkin vielä harava löytyy. Kaikilla yhtiöillä on niin paljon kiinteistöjä per huoltomies.

Siitä, kumpi väline on tehokkaampi, on tultu ottamaan selvää Soikkelin pihamaalle.

Lehtipuhaltimelle ja haravalle on varattu pihasta puhdistettavaksi omat aarin, eli sadan neliömetrin nurmialueet. Säännöt ovat yksinkertaiset: Soikkeli heiluttaa haravaa ja Martikainen pärryyttää puhaltimellaan.

Tehtävä on suoritettu, kun lehdet on siirretty nurmikolta jätesäkkiin.

Mart Martikainen uskoo puhaltimen vievän voiton. Hän on jo aamun aikana puhaltanut puhtaaksi neljä pihaa parissa tunnissa.

– Harava on parempi vain silloin, jos tuulee pahasti, voitonvarma Martikainen arvioi ennen suoritusta.

Martikainen kertoo, että lehden muodolla on yllättävän suuri vaikutus puhaltimen tehoon.

– Lepän ja haavan aerodynaamiset ominaisuudet ovat kovin huonot. Ne eivät meinaa lähteä millään lentoon nurmikosta.

Toinen lehtien siirtämisen asiantuntijaa ärsyttävä yhdistelmä on sorapiha, jonka ylle kaartuu paljon lehtipuita.

– Hiekka kasaantuu lehtien joukkoon ja tekee kasasta raskaan siirtää. Nurmikko on siitä paras pihamateriaali, että sille tehty lehtikasa ei lähde enää leviämään.

 

Aarit on rajattu ja säännöt sovittu. On testin aika.

Leveällä, mutta kevyellä muoviharavalla varustautunut Soikkeli saa heti aloitusmerkistä lentävän lähdön. Harava heiluu ja lehdet kasaantuvat lupaavaa vauhtia. Martikaisella menee tovi teknisemmän työvälineensä asetteluun ja käynnistämiseen.

Hyvin pian käy kuitenkin selväksi, että puhaltimella saavutetaan tehokas työtulos ilman suurta fyysistä ponnistelua. Soikkellilla alkaa tulla hiki lehtikasan kasvaessa.

– Haravointi on taitolaji. Pitää osata vaihtaa kylkeä välillä, Soikkeli puhisee.

Martikaisen puolella lehdet pölisevät komeasti – järkyttävän metelin säestyksellä. Yli 80 desibelin äänenvoimakkuudella pauhaava kaksitahtikone tekee keskustelusta mahdotonta. Martikainen kertoikin ennen testin alkamista kuuntelevansa yleensä kuulosuojainten alla musiikkia.

Lieneekö kyse kotikenttäedusta, mutta Seppo Soikkelin puolella piha alkaa olla siisti nopeammin.

 

 

 

Vastoin sovittuja sääntöjä, Soikkeli kipaisee hakemassa aarinsa reuna-alueiden siivoamiseen salaisen aseensa, keräävän ruohonleikkurin. Lehdet nurmikon mukana rouhiva masiina vaikuttaakin kaikkein tehokkaimmalta pihan siistimisvälineeltä, minkä lisäksi säiliöön päätyvä lehtisilppu maatuu nopeasti ja sen voi käyttää raja-aidan lannoitteena.

Tuomarin ominaisuudessa toimittaja patistaa Soikkelin takaisin haravalle ja säkityshommiin. Tällä välin toisellakin aarilla lipsutaan säännöistä. Martikainen puhistelee viimeisiä lehtiä pensasaidan raosta viereisen pellon puolelle.

Kilpailun voiton vie lopulta harava noin kymmenen sekunnin etumatkalla. Lehtipuhaltimen eduksi pitää kuitenkin laskea se, että pöhistin tekee siistimpää jälkeä.

Martikaisen puolella nurmikko on kuin nuoltu puhtaaksi lehdistä. Haravalla siistityllä alueella lojuu yksittäisiä salavanlehtiä tuomassa nurmella syksyistä väriä.

Tasapeli. HÄSA

 

 

Valitukset puhaltimen metelistä harvinaisia

Huoltomies Mart Martikainen tietää, että lehtipuhaltimella on huono maine aamu-unien pilaajana. Martikaisen mukaan suoraa palautetta tulee kuitenkin todella harvoin.

Me aloitamme työt vasta aamukahdeksan jälkeen, vaikka välillä tekisi mieli puhaltaa jo aamuneljältä, Martikainen vitsailee.

Lehtipuhallin on ehdoton väline varsinkin laatoitetulla tai asvaltoidulla pihamaalla.

-Haravan kirskuttaminen asvaltilla on hieman samantyyppistä kuin vetäisi kynsiä pitkin liitutaulua.

Martikainen kertoo kannettavan lehtipuhaltimen käytön olevan tekniikkalaji. Kaasua pitää osata käyttää oikein.

-Tekniikkaa on sitä hommaa suorittaessa selässä ja hyppysissä. Usein kasaan lehdet nurmikolta ajotielle, jota pitkin siirrän ne kerääjää varten suuremmaksi kasaksi takaisin nurmikolle.

 

Hämeenlinnan kaupungin puistomestari Pekka Luotonen sanoo miettineensä, onko puhallin tarkoituksenmukainen työkalu aivan jokaisessa kohteessa.

-Oikein käytettynä se on kuitenkin erittäin kätevä, mutta ainakaan me emme ole missään nimessä luopumassa kokonaan haravoista.

Mart Martikainen uskoo, että lähivuosina akkukäyttöiset ja hiljaisemmat puhaltimet yleistyvät. Kuitenkin ainakin vielä toistaiseksi kaksitahtikoneella varustettu puhallin on työssä tehokkain.

-Onhan se meteli aikamoinen, Martikainen tunnustaa.

Ääntä enemmän kiukkuista palautetta tulee Martikaisen mukaan siitä, jos lehdet leviävät.

-Eräässä kohteessa pitää olla hyvin varovainen, ettei pihamaalta karkaa lehteäkään naapurin puolelle. Vaikka ne naapuritontin puolella seisovasta puusta putoavatkin.

Hämeenlinnan kaupungin tarjoamista vaalimainostelineistä puuttui ainakin vielä torstaina kahden ehdokkaan mainokset. Aukko oli niin Paavo Väyrysen kuin Nils Torvaldsinkin kohdalla. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hämeenlinnan seudun vaalimainostelineissä on kaksi ammottavaa aukkoa. Presidentinvaaliehdokkaiden rivistöstä puuttuvat kansalaisliikkeen ehdokkaan Paavo Väyrysen ja RKP:n Nils Torvaldsin mainokset.Väyrysen valtakunnallisena kampanjapäällikkönä toimii hämeenlinnalainen Seppo Hauta-aho.

Valtionosuuksien uudelleenmyllääminen vaikuttaa museoihin, teattereihin ja konserttitaloihin. Kuvassa Hämeenlinnan taidemuseo. Kuva: Pekka Rautiainen

Kun kulttuurin valtionosuuksia jaetaan uusiksi, yksi asia pistää silmään: jaettavan rahan määrä ei muutu.Kulttuurin valtionosuustyöryhmä jätti keskiviikkona opetusministeriölle esityksen, jossa järjestelmää myllätään uusiksi.

Kokeilussa Finnairin matkustajat etälähtöselvittivät matkalaukkunsa jo Hämeenlinnan Sokos Hotel Vaakunan lähtöselvitysautomaatissa. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Hämeenlinnassa viime lokakuussa kokeiltu matkatavaroiden etälähtöselvitys on valittu Suomen kasvukäytävä -verkoston vuoden 2017 Kasvukäytäväteoksi.Kokeilussa Finnairin matkustajat etälähtöselvittivät matkalaukkunsa jo Hämeenlinnan Sokos Hotel Vaakunan lähtöselvitysautomaatissa.

Maakaasuhybridiauto paloi poroksi valtatie 3:lla eli moottoritiellä myöhään keskiviikkoiltana. Kuva: Antti Ahonen

Hämeenlinnalaisen kaupunginvaltuutetun Antti Ahosen (kok.) auto paloi poroksi myöhään keskiviikkoiltana kolmostiellä.Kotimatkalla Hämeenlinnan Mieskuoron harjoituksista olleen Ahosen Volkswagen Caddy syttyi arvion mukaan sähkövian vuoksi.  Ahosen auto syttyi palamaan ajon aikana, nopeasti ja yllättä

Keskiviikkona sattui metsätyömaalla harvinainen työtapaturma, jossa loukkaantui vakavasti kaksi metsätyömiestä toistensa raivaussahoista.Onnettomuus tapahtui keskiviikkona iltapäivällä Hämeenlinnan lähistölläPoliisitiedotteen mukaan työmaalla oli töissä useita metsätyömiehiä raivaussahoineen.

Jään pintaan syntynyt reikä aiheutti etsinnät torstaina Hämeenlinnassa, Viipurintien sillan tuntumassa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jäälle heitetty lumipaakku aiheutti torstaina aamupäivällä aiheettoman vesipelastustehtävän Hämeenlinnan keskustan tuntumassa Vanajavedellä.Ohikulkija oli huomannut Viipurintien sillalta jäässä reiän ja ilmoitti havainnostaan Kanta-Hämeen pelastuslaitokselle.