Julkaistu: 07.10.2017 08:00

Isä on ensi kertaa raskaana Suomessa

  • Johanneksen ja Petrin yhteisen lapsen laskettu aika on keväällä. Johanneksen nopeasti alkanut raskaus oli avioparille ja heidän lähipiirilleen onnellinen yllätys. Kuva: Joel Maisalmi
    Johanneksen ja Petrin yhteisen lapsen laskettu aika on keväällä. Johanneksen nopeasti alkanut raskaus oli avioparille ja heidän lähipiirilleen onnellinen yllätys. Kuva: Joel Maisalmi

Transtaustaisen Johanneksen vauvasta on tulossa tiettävästi Suomen ensimmäinen miehen synnyttämä lapsi. Terveydenhuollon tietojärjestelmät eivät tunnista tilannetta.

Johannes on jo neljännellä kuukaudella raskaana, mutta vatsa ei vielä pömpötä silmiinpistävästi löysän pusakan alla. Transmiehestä on tulossa tiettävästi Suomen ensimmäinen synnyttävä isä.

- Olen yrittänyt selvittää, olisiko joku käynyt saman läpi aikaisemmin, että tietäisi miten kaikki menee. Muita ei ole kuitenkaan löytynyt, Johannes kertoo.

Johannes ja hänen muutaman vuoden vanhempi aviopuolisonsa Petrimuistelevat huvittuneina vanhempaa tohtoria, joka tutki sikiötä ultraäänellä.

- Hän oli aivan innoissaan, että ehti urallaan nähdä meidän kaltaisemme tapauksen, Johannes naurahtaa.

Johanneksellaon matala miehen ääni, eikä ulkonäöstä voi päätellä, että hänet on syntyessään määritetty naiseksi 1990-luvun alussa. Johannes kävi parikymppisenä läpi sukupuolen korjausprosessin ja sai toissa vuonna miehen henkilöllisyystunnuksen. Hän on elänyt jo vuosia miehenä.

Johannes ja Petri eivät esiinny jutussa omilla nimillään. Johannes sanoo, ettei halua sukupuolielimiään kenenkään reposteltavaksi. Miehet eivät halua myöskään syntyvälle pienokaiselle ylimääräistä perhe-elämään liittyvää julkisuutta.

Aviopari tietää, että heidän tilanteensa herättää joissakin ihmisissä kielteisiä tunteita. Kun ensimmäinen lapsen synnyttänyt transmies tuli Britanniassa julkisuuteen kesäkuussa, hän joutui jopa tappouhkausten kohteeksi.

Johanneksen raskautta ei ole hyväksytty varauksetta edes transyhteisön sisällä. Hän arvelee pahastuneiden kokevan, että raskaus kyseenalaistaa transmiesten sukupuoli-identiteetin.

Johannes ja Petri haluavat kuitenkin kertoa tilanteestaan tukeakseen muita lapsen hankkimista harkitsevia transperheitä ja tuodakseen esiin asiaan liittyviä epäkohtia terveydenhuollosta.

Transsukupuolisuus tarkoittaa ristiriitaa, jossa ihmisen tunne omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen kehoaan eikä toisten hänessä näkemää sukupuolta.

Johannes kertoo viihtyneensä jo päiväkoti-iässä paremmin poikien kuin tyttöjen seurassa. Teinivuosina hänellä oli sekä tyttö- että poikakavereita.

- Lukiossa tajusin, että en samaistu siellä keneenkään. Kuljin tuulipuvun housuissa ja hupparissa, ja minulla oli syömishäiriötäkin, kun kehonkuva heitti häränpyllyä, Johannes kuvailee.

Lukio jäi kesken, mutta Johannes sai seuraavana vuonna työpaikan.

- Yritin saada tyttöilyä toimimaan, mutta palasin aina miesten farkkuihin, hän kuvailee.

Johannes seurusteli puoli vuotta miehen kanssa, mutta suhde kariutui. Johannes ymmärsi tilanteensa ensi kertaa luettuaan sattumalta sisartensa nuortenlehdestä jutun transmiehistä.

- Menin heti sanomaan äidilleni, että kuule, nyt on tämmöinen homma. Äiti oli järkyttynyt, mutta suhtautui ihan ymmärtäväisesti.

Prosessi sukupuolen korjaamiseksi kesti kaksi vuotta ja tuntui raskaalta. Johannes kärsi ajoittain pahoista paniikkioireista.

- Välillä en pystynyt menemään ulos, kun oma keho ahdisti niin paljon. Onneksi minulla oli ymmärtäväinen esimies. Helpotti, kun sain mahdollisuuden etätyöhön.

Johannes löysi Petrin rinnalleen prosessin aikana jätettyään deitti-ilmoituksen netin Qruiser-palveluun.

- Olen itse muunsukupuolinen, joten minun ei tarvinnut juuri valmentautua Johanneksen tilanteeseen, Petri kertoo.

Testosteronihoitojen aloittaminen tuntui Johanneksen mukaan nopeasti oikealta ratkaisulta. Hormonihoito vie kuitenkin lisääntymiskyvyn, mikä on yksi lain vaatimuksista sille, että voi korjata sukupuolensa.

Johannes sanoo olleensa aina lapsirakas, mutta tehneensä itselleen selväksi, että sukupuolen korjaaminen voi merkitä lapsihaaveista luopumista.

- Ajattelin, että en ole päässyt oikein elämään, ja laitoin itseni etusijalle.

Johanneksen raskaus on yksi osoitus translain ongelmista. Hormonihoidon keskeyttäminen voi palauttaa lisääntymiskyvyn, vaikka terveydenhuollon asiantuntijoilla tuntuu Petrin mukaan olevan asiasta ristiriitaisia käsityksiä.

Pariskunta kertoo pohtineensa lapsen hankkimista esimerkiksi useamman aikuisen apilaperheenä. Johannes päätyi kuitenkin keskeyttämään hormoniterapiansa kesällä 2016, vaikka hänellä oli jo varattu aika kohdun ja munasarjojen poistoon.

- Ajattelin, että minuahan ei kukaan määrää. Pystyin tekemään ratkaisun, koska Petri ei ollut koskaan pyytänyt sitä, vaan se oli täysin oma päätökseni, Johannes muistelee.

Viime keväänä Johannes sai ylioppilastodistuksen ja kuukautiset alkoivat uudestaan. Johannes ja Petri kyselivät hedelmöitysklinikoilta hoitomahdollisuuksista, mutta lähes kaikki kieltäytyivät translainsäädäntöön vedoten. Hoitoja ei tarvittukaan, sillä lapsi sai yllättäen alkunsa jo toisella yrittämällä alkukesästä.

- Kun digitesti näytti, että olen raskaana, naureskelin yksin vessassa, kädet tärisivät ja sydän tykytti, Johannes muistelee.

- Laitoin kaikille asiasta tietäville kuvan testistä ja puhuin äitini kanssa tunnin puhelimessa. Petri tuli ihan äimistyneenä kotiin kukkien, alkoholittoman skumppapullon ja naudanpaistin kanssa. Oli suuri pelko, ettemme onnistu, joten olimme kaikki tosi yllättyneitä ja onnellisia.

Johanneson normaalin neuvola- ja terveydenhoidon piirissä. Hänen mukaansa raskauteen ei pitäisi liittyä enää mitään erityistä hänen transtaustansa takia. Johanneksen ja Petrin mukaan isän raskauteen on suhtauduttu terveydenhuollossa asiallisesti, mutta tietojärjestelmät pitäisi ehdottomasti uudistaa.

- Neuvolassa kaikki piti tehdä aluksi paperilla, koska Johanneksen tietoja ei voinut syöttää tietojärjestelmiin, jotka eivät hyväksyneet miehen henkilötunnusta, Petri kertoo.

Sama ongelma tuli vastaan sairaalassa. Esimerkiksi laboratoriotesteihin ei voinut varata aikoja, ja sikiön kromosomihäiriön seulatutkimus viivästyi.

Johannekselle tehtiin lopulta virtuaalinen naisen profiili tietojärjestelmiin. Hän ei pääse kuitenkaan katsomaan raskauteen liittyviä tietojaan Omakanta-verkkopalvelusta, koska virtuaaliprofiilille ei ole verkkopankkitunnuksien kaltaista tunnistautumisvälinettä. Johanneksen omissa tiedoissa ei ole merkintää raskaudesta, mikä hieman huolettaa häntä.

- Miten tieto raskaudestani kulkee, jos joudun jostain syystä vaikka tajuttomaksi, hän kysyy.

Myös Kelan tukien hakeminen mietityttää tulevia isiä, sillä sairausvakuutuslaissa oikeus äitiysrahaan on säädetty naiselle. Neuvolasta selviteltiin, että tukien hakemisesta ei pitäisi tulla ongelmaa, mutta Johanneksen ja Petrin mielestä lakitekstit tulisi päivittää ottamaan erilaiset perheet huomioon.

- Lapsen oikeudet tässä varmaan on suurin asia, Petri muistuttaa.

Niin, lapsi. Jos kaikki menee hyvin, hänestä tulee ensimmäinen isän synnyttämä vauva Suomessa. Miten Johannes ja Petri ovat ajatelleet selittää pienelle lapselle hänen alkuperänsä, kun Johannes palaa miehen elämään?

Tulevat isät tunnustavat, että asia on vielä pohdinnassa. Petrin mukaan perheelle on tärkeää, että Johannes voi elää "näkymättömänä", eli miehenä, eikä lapsen synnyttäneenä transmiehenä.

Se on heidän mukaansa selvää, että varttuessaan lapsi saa tietää kaiken. He uskovat, että lapsi suhtautuu rakastaviin vanhempiinsa joka tapauksessa luontevasti.

- Täällä pääkaupunkiseudulla näkee jo miespareja lasten kanssa, Petri huomauttaa.

- Hakeudumme varmasti sateenkaariperheiden leireille ja vertaistuen piiriin, jotta lapsi näkee, että on erilaisia perheitä, Johannes lisää.

 

Translaki estää saamasta omia biologisia lapsia

Ei ole täysin varmaa, että Johannes on ensimmäinen raskaana oleva mies Suomessa, mutta tämä vaikuttaa hyvin todennäköiseltä. Ainakaan vastaavia tapauksia ei ole aiemmin ollut julkisuudessa.

- En tiedä kaikkien Suomen transmiesten perhetilannetta, joten en voi varmuudella vahvistaa tätä tietoa, sanoo Setan Transtukipisteen johtava sosiaalityöntekijä Maarit Huuska.

- On mahdollista pitää taukoa hormoniterapiassa lapsen saadakseen, joten joku muukin pari on voinut periaatteessa saada lapsen toisen korjausprosessin aikana, Huuska jatkaa.

Suomen vanhentunut translaki on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Suomen räikeimpiä ihmisoikeusrikkomuksia. Järjestöt ovat vuosia muistuttaneet, että laki estää omaksi kokemassaan sukupuoliroolissa eläviä ihmisiä saamasta omia biologisia lapsia.
 

Emmi Mansikkala ja Henna Holmqvist viihtyivät alkuviikosta Suvirannan terassilla, jota kesäkukat somistavat. Naiset testasivat myös paikan lounaspöydän. Kuva: Esko Tuovinen

– Piti tulla varta vasten testaamaan, kun tämä on jälleen auki, hämeenlinnalainen Emmi Mansikkala ja turenkilainen Henna Holmqvist kertovat hampurilaislautastensa ääreltä.Kesälomalaiset ovat tulleet lounaalle Turengin Suvirantaan, joka toimii kahden kesän tauon jälkeen taas täydellä teholla.Ja mikäs

HPK Liiga pärjäsi viime kaudella taloudellisesti paremmin kuin urheilullisesti.Seura kirjasi tilikaudelta vajaan 169 000 euron tappion, vaikka lippumyynti, ottelujen oheismyynti ja sponsoreiden playoff-bonukset putosivat noin puoli miljoonaa euroa.– HPK:n liigakausi oli huono, HPK Liigan toimitusjoh

Kuvituskuva

Kuluttaja-asiamies on määrännyt huonekaluketju Jysk oy:lle kiellon harhaanjohtavasta tarjousmarkkinoinnista.Jysk ei ole kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan luopunut harhaanjohtavasta tarjousmarkkinoinnista kuluttaja-asiamieheltä saamastaan ohjeistuksesta huolimatta.

Nordean Hämeenlinnan toimipaikan johtaja Hanna Mero ja liiketoimintajohtaja Miikka Salminen sanovat uudistuksen vahvistavan pankin paikallisuutta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Nordea on muodostanut Hämeenlinnaan toimipaikan, joka toimii aluekeskuksena pankin henkilöasiakkaiden liiketoiminnassa.– Henkilöasiakkaiden pankkiasiat on koottu kokonaisuudeksi.