Julkaistu: 08.10.2017 22:32
-
Päivitetty: 09.10.2017 06:56

Linnan ravintola lähemmäs ihmisiä

 • Keittiöpäällikkö Oula Hänninen (vas.) ja ravintolapäällikkö Laura Paasialho haluavat tuoda keskiaikaiseen linnaan myös modernia tyyliä. Museoravintola Hämeen linnassa testataan nyt erilaisia ruoka-annoksia, kuten kokonaisena paistettua sorsaa. Kuva: Riku Hasari
  Keittiöpäällikkö Oula Hänninen (vas.) ja ravintolapäällikkö Laura Paasialho haluavat tuoda keskiaikaiseen linnaan myös modernia tyyliä. Museoravintola Hämeen linnassa testataan nyt erilaisia ruoka-annoksia, kuten kokonaisena paistettua sorsaa. Kuva: Riku Hasari

Museoravintola Hämeen linnan palvelut aiotaan tuoda lähemmäs ihmisiä.

Viime viikolla linnan ravintola- ja kahvilapalvelujen tuottajana aloittanut Kanresta oy tekee yhteistyötä linnan toiminnasta vastaavan Suomen kansallismuseon kanssa, jotta kävijämäärät saataisiin nousuun ja linnan tiloille enemmän käyttäjiä.

– Se on kaikkien tavoite. Yhteistyöllä ja huomattavasti näkyvämmällä markkinoinnilla tuomme palvelut lähemmäs ihmisiä. Ihmisten tietoon pitää saada se, kuinka monenlaisia tilaisuuksia tässä hienossa miljöössä voi järjestää, kertoo ravintolapäällikkö Laura Paasialho.

Talvikaudella ravintola on juhla- ja kokousasiakkaiden käytössä, ja ensimmäinen tilaisuus järjestettiin torstaina. Toukokuussa kahvila palvelee luokkaretkeilijöitä, ja suurelle yleisölle se aukeaa alkukesästä.

Paasialhon mukaan kahvilan saavutettavuutta pitää parantaa.

– Nyt kahvila on ollut vähän hankalan mutkan päässä Kruununleipomon toisessa kerroksessa. Opasteet ovat aika pienet, ja monet turistit eivät välttämättä löydä paikalle helposti.

Ravintolasta voi tilata tarjoilut linnassa järjestettäviin yksityistilaisuuksiin. Keittiöpäällikkö Oula Hännisen mukaan tarkoitus on suosia mahdollisimman paljon paikallisia pientuottajia.

– Ruoka on tässä päivässä, vaikka ollaan keskiaikaisessa linnassa. Teemme ruokaa vanhaa ja paikallisia perinteitä kunnioittaen, mutta uusilla tuulilla. Tuomme ruokapöytiin myös museon Rikkauksien Häme -teemaa, Hänninen kertoo.

Laura Paasialhon mukaan ravintolaan tulee päivittäin varauksia ja kyselyitä. Nyt varataan jo ensi kesän häitä. Paasialho uskoo, että kiinnostus tulee lisääntymään entisestään, kun palveluiden saavutettavuus ja tunnettuus paranee.

– Aiomme helpottaa tänne tulemista monin tavoin, ja esittelemme erilaisilla avoimien ovien päivillä vuokrattavia tiloja, Paasialho sanoo.

– Tuntuu että tilat ovat nyt vähän vajaakäytöllä, ja moni ei ole täällä koskaan käynyt. Museo on jossain kohtaa uusimassa piha-aluetta, että se tulee esteettömämmäksi.

Tarkoitus on myös helpottaa palveluiden löytymistä nettisivuilta ja kehittää myyntipalvelua.

Museoravintola Hämeen linna räätälöi kokonaisuuksia 10 hengen ryhmistä ylöspäin.

Itse ravintolatiloihin mahtuu parhaimmillaan pari sataa ihmistä. Koko linnan alue ja ulkotilat mukaan lukien ovat anniskelualuetta, eli yhteensä alueelle mahtuu tuhansia ihmisiä.

Kanresta oy:n omistaa Suomen Kansanterveysyhdistys ry. Tuottoja jaetaan Suomen Mielenterveysseuran, Vanhustyön keskusliiton, Suomen Sydänliiton ja Lastentautien tutkimussäätiön hyväksi.

Kanresta toimii Hämeenlinnassa myös Verkatehtaan kumppanina. HÄSA

Forssa. Amfetamiinin vaikutuksen alaisena ajanut mies jäi poliisille kiinni lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Forssassa Tampereentiellä.Poliisi havaitsi katsastamattoman ja liikennekäytöstä poistetun auton kello yhden aikaan.

Tammela. Päihtyneenä pakettiautoa kuljettanut mies jäi kiinni Tammelassa lauantai-iltana kello kymmenen jälkeen.Forssantiellä kuljettaja ei poliisin käskystä huolimatta pysähtynyt, vaan kiihdytti pakoon Portaan suuntaan.Mies menetti auton hallinnan ja suistui ulos tieltä Tammelantiellä.

                 Oululaisen Kastellin lukion oppilaan Velmeri Ojalan mielestä hänen lukiossaan parasta on hyvät opettajat ja toimivat tilat.                Kuva: Matti Räty

Ylioppilaskirjoitusten perusteella tehdyt lukiolistaukset eivät aina onnistu kertomaan totuudenmukaisesti lukion kirjoittajien tasosta.Lukiot pannaan paremmuusjärjestykseen aina keväisin.Tampereen teknillisen lukion sijoitus on rehtori Helena Tuusan mukaan vääristynyt, koska lukion tuloksiin on lask

Santeri Korvakangas kävi sunnuntaina tankkaamassa Hämeensaaren Shellillä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Hän arveli polttoaineen hinnan olevan laskussa mutta piti sunnuntaista hintaa korkeana. Kuva: Tomi Vesaharju

Polttoainehintojen nousu jatkuu. Euroopan komission mukaan tuhat litraa 95-oktaanista bensiiniä maksoi Suomessa keskimäärin 1 583 euroa eli litra bensiiniä maksoi 1,58 euroa kesäkuun alkupuolella.Kuukautta aikaisemmin litra samaa bensiiniä maksoi 1,53 euroa.

Ahvenistonjärvellä uimassa käyneet sisarukset Jarno Oksanen, 31, ja Janita Oksanen, 20, nauttivat kesän tuomasta valoisuudesta. Kuva: Tomi Vesaharju

Kesän yltäkylläinen valoisuus saa suomalaiset unettomiksi mutta myös sosiaalisemmiksi ja jopa hedelmällisemmiksi, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Timo Partonen ja Oulun yliopiston emeritusprofessori Juhani Leppäluoto.Vaikka valoisuuden huippu saavutetaan kesäpäivänseisauksen aik