Julkaistu: 08.10.2017 22:32
-
Päivitetty: 09.10.2017 06:56

Linnan ravintola lähemmäs ihmisiä

  • Keittiöpäällikkö Oula Hänninen (vas.) ja ravintolapäällikkö Laura Paasialho haluavat tuoda keskiaikaiseen linnaan myös modernia tyyliä. Museoravintola Hämeen linnassa testataan nyt erilaisia ruoka-annoksia, kuten kokonaisena paistettua sorsaa. Kuva: Riku Hasari
    Keittiöpäällikkö Oula Hänninen (vas.) ja ravintolapäällikkö Laura Paasialho haluavat tuoda keskiaikaiseen linnaan myös modernia tyyliä. Museoravintola Hämeen linnassa testataan nyt erilaisia ruoka-annoksia, kuten kokonaisena paistettua sorsaa. Kuva: Riku Hasari

Museoravintola Hämeen linnan palvelut aiotaan tuoda lähemmäs ihmisiä.

Viime viikolla linnan ravintola- ja kahvilapalvelujen tuottajana aloittanut Kanresta oy tekee yhteistyötä linnan toiminnasta vastaavan Suomen kansallismuseon kanssa, jotta kävijämäärät saataisiin nousuun ja linnan tiloille enemmän käyttäjiä.

– Se on kaikkien tavoite. Yhteistyöllä ja huomattavasti näkyvämmällä markkinoinnilla tuomme palvelut lähemmäs ihmisiä. Ihmisten tietoon pitää saada se, kuinka monenlaisia tilaisuuksia tässä hienossa miljöössä voi järjestää, kertoo ravintolapäällikkö Laura Paasialho.

Talvikaudella ravintola on juhla- ja kokousasiakkaiden käytössä, ja ensimmäinen tilaisuus järjestettiin torstaina. Toukokuussa kahvila palvelee luokkaretkeilijöitä, ja suurelle yleisölle se aukeaa alkukesästä.

Paasialhon mukaan kahvilan saavutettavuutta pitää parantaa.

– Nyt kahvila on ollut vähän hankalan mutkan päässä Kruununleipomon toisessa kerroksessa. Opasteet ovat aika pienet, ja monet turistit eivät välttämättä löydä paikalle helposti.

Ravintolasta voi tilata tarjoilut linnassa järjestettäviin yksityistilaisuuksiin. Keittiöpäällikkö Oula Hännisen mukaan tarkoitus on suosia mahdollisimman paljon paikallisia pientuottajia.

– Ruoka on tässä päivässä, vaikka ollaan keskiaikaisessa linnassa. Teemme ruokaa vanhaa ja paikallisia perinteitä kunnioittaen, mutta uusilla tuulilla. Tuomme ruokapöytiin myös museon Rikkauksien Häme -teemaa, Hänninen kertoo.

Laura Paasialhon mukaan ravintolaan tulee päivittäin varauksia ja kyselyitä. Nyt varataan jo ensi kesän häitä. Paasialho uskoo, että kiinnostus tulee lisääntymään entisestään, kun palveluiden saavutettavuus ja tunnettuus paranee.

– Aiomme helpottaa tänne tulemista monin tavoin, ja esittelemme erilaisilla avoimien ovien päivillä vuokrattavia tiloja, Paasialho sanoo.

– Tuntuu että tilat ovat nyt vähän vajaakäytöllä, ja moni ei ole täällä koskaan käynyt. Museo on jossain kohtaa uusimassa piha-aluetta, että se tulee esteettömämmäksi.

Tarkoitus on myös helpottaa palveluiden löytymistä nettisivuilta ja kehittää myyntipalvelua.

Museoravintola Hämeen linna räätälöi kokonaisuuksia 10 hengen ryhmistä ylöspäin.

Itse ravintolatiloihin mahtuu parhaimmillaan pari sataa ihmistä. Koko linnan alue ja ulkotilat mukaan lukien ovat anniskelualuetta, eli yhteensä alueelle mahtuu tuhansia ihmisiä.

Kanresta oy:n omistaa Suomen Kansanterveysyhdistys ry. Tuottoja jaetaan Suomen Mielenterveysseuran, Vanhustyön keskusliiton, Suomen Sydänliiton ja Lastentautien tutkimussäätiön hyväksi.

Kanresta toimii Hämeenlinnassa myös Verkatehtaan kumppanina. HÄSA

Ravikadulla vuoden 2016 joulukuussa tapahtunut asuntopalo sai alkunsa tahallaan sytytetystä patjasta. Sytyttäjä ja asunnon asukas loukkaantuivat palossa. Kuva: Markku Tanni

Kerrostaloasunnossa Hämeenlinnan Pullerilla tulipalon vuoden 2016 joulukuussa sytyttäneen miehen tuomio ei muuttunut hovioikeuden käsittelyssä.Sytyttäjän tekemän valituksen mukaan käräjäoikeuden antama puolentoista vuoden ehdollinen vankeustuomio tuhotyöstä oli liian ankara vahinkojen suuruuteen näh

Tactiscan-huumeskannerin luvataan tunnistavan huumausaineet infrapunavalon avulla. Kuva: Spectral Engines

Suomalainen Spectral Engines oy sanoo kehittäneensä kannettavan huumeskannerin, joka pystyisi korvaamaan nykyisin viranomaisten käytössä ympäri maailmaa olevat testausmenetelmät.Tactiscan-huumeskanneri vastaanottaa ja analysoi huumeiksi epäillyt aineet infrapunavalolla.

Lauri Marjamäen kausi Leijonissa on jäänyt sekavaksi. Kuva: Bjoern Larsson Rosvall

”Vähän pitäisi tehdä enemmän. Tällä ei voita.”Urheilufilosofi Jyri Puhakainen sanoo, että urheilijan kokemus urheilusta ei ole käsitteellinen eikä sanallinen, se on kehollinen.

Tutkija Samuel Fabrin tutkailee ruotsalaista Hagelin C-36 -salauslaitetta (1936), jota käytettiin Suomessa esikunnissa jo ennen talvisotaa. Salattava kirjain valittiin laitteen kyljessä olevasta kirjainkiekosta. Kahvasta vääntämällä kone salasi kirjaimen ja painoi sen paperille. Kuva: Toni Rasinkangas

Ilman viestintää sodankäynti ontuisi pahasti. Uhkana kuitenkin on, että viesti siepattaisiin eli se päätyisi vääriin käsiin.Perusperiaatteena on salata viesti siten, että ulkopuolinen ei sitä pystyisi ymmärtämään.