Julkaistu: 13.10.2017 04:00

50 vuotta sitten: Devalvaatiota seurasi hintasulku

  • Valtiovarainministeri Mauno Koivisto ja Suomen Pankin pääjohtaja Klaus Waris.
    Valtiovarainministeri Mauno Koivisto ja Suomen Pankin pääjohtaja Klaus Waris.

Suomen markan 31,25 prosentin devalvaatio tuli voimaan torstaina. Valtioneuvosto teki päätöksensä myöhään keskiviikkoiltana.

Devalvaation jälkeen on Yhdysvaltain dollarin uusi parikurssi 4,20 markkaa. Vielä keskiviikkona oli dollari myyntikurssi pankeissa 3,22 markkaa.

Yhtäaikaa devalvaation kanssa astui voimaan myös hintasulkupäätös. Sen mukaan on hinnat pidettävä devalvaatiota edeltäneellä tasolla. Vain sosiaaliministeriö voi antaa luvan hintamuutoksiin.

Hintasulku ei kuitenkaan koske tupakkaa. Tupakan hinta nousee 15. lokakuuta keskimäärin 20 prosenttia valtion tupakkavalmisteveron tuoton korottamiseksi.

Viimeksi Suomen markka on devalvoitu vuonna 1957. Devalvointi aiheuttaa vientikaupan tulojen kasvua ja vastaavasti tuonnin kallistumista.

Devalvaation vaikutus seuramatkojen hinnoissa tuntuu kaikkien niiden palvelusten osalta, jotka maksetaan ulkomaan valuutassa. Ratkaiseva ero on siinä käyttääkö matkanjärjestäjä kotimaista tai ulkomaista kalustoa kuljetuksiinsa, kertoi toimitusjohtaja Väinö Leskinen Areasta. Lentolippujen hinnat nousivat torstaina.

 

Perjantaina lokakuun 13. pnä 1967

Emmi Mansikkala ja Henna Holmqvist viihtyivät alkuviikosta Suvirannan terassilla, jota kesäkukat somistavat. Naiset testasivat myös paikan lounaspöydän. Kuva: Esko Tuovinen

– Piti tulla varta vasten testaamaan, kun tämä on jälleen auki, hämeenlinnalainen Emmi Mansikkala ja turenkilainen Henna Holmqvist kertovat hampurilaislautastensa ääreltä.Kesälomalaiset ovat tulleet lounaalle Turengin Suvirantaan, joka toimii kahden kesän tauon jälkeen taas täydellä teholla.Ja mikäs

HPK Liiga pärjäsi viime kaudella taloudellisesti paremmin kuin urheilullisesti.Seura kirjasi tilikaudelta vajaan 169 000 euron tappion, vaikka lippumyynti, ottelujen oheismyynti ja sponsoreiden playoff-bonukset putosivat noin puoli miljoonaa euroa.– HPK:n liigakausi oli huono, HPK Liigan toimitusjoh

Kuvituskuva

Kuluttaja-asiamies on määrännyt huonekaluketju Jysk oy:lle kiellon harhaanjohtavasta tarjousmarkkinoinnista.Jysk ei ole kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan luopunut harhaanjohtavasta tarjousmarkkinoinnista kuluttaja-asiamieheltä saamastaan ohjeistuksesta huolimatta.

Nordean Hämeenlinnan toimipaikan johtaja Hanna Mero ja liiketoimintajohtaja Miikka Salminen sanovat uudistuksen vahvistavan pankin paikallisuutta. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Nordea on muodostanut Hämeenlinnaan toimipaikan, joka toimii aluekeskuksena pankin henkilöasiakkaiden liiketoiminnassa.– Henkilöasiakkaiden pankkiasiat on koottu kokonaisuudeksi.