Julkaistu: 13.10.2017 04:00

50 vuotta sitten: Devalvaatiota seurasi hintasulku

  • Valtiovarainministeri Mauno Koivisto ja Suomen Pankin pääjohtaja Klaus Waris.
    Valtiovarainministeri Mauno Koivisto ja Suomen Pankin pääjohtaja Klaus Waris.

Suomen markan 31,25 prosentin devalvaatio tuli voimaan torstaina. Valtioneuvosto teki päätöksensä myöhään keskiviikkoiltana.

Devalvaation jälkeen on Yhdysvaltain dollarin uusi parikurssi 4,20 markkaa. Vielä keskiviikkona oli dollari myyntikurssi pankeissa 3,22 markkaa.

Yhtäaikaa devalvaation kanssa astui voimaan myös hintasulkupäätös. Sen mukaan on hinnat pidettävä devalvaatiota edeltäneellä tasolla. Vain sosiaaliministeriö voi antaa luvan hintamuutoksiin.

Hintasulku ei kuitenkaan koske tupakkaa. Tupakan hinta nousee 15. lokakuuta keskimäärin 20 prosenttia valtion tupakkavalmisteveron tuoton korottamiseksi.

Viimeksi Suomen markka on devalvoitu vuonna 1957. Devalvointi aiheuttaa vientikaupan tulojen kasvua ja vastaavasti tuonnin kallistumista.

Devalvaation vaikutus seuramatkojen hinnoissa tuntuu kaikkien niiden palvelusten osalta, jotka maksetaan ulkomaan valuutassa. Ratkaiseva ero on siinä käyttääkö matkanjärjestäjä kotimaista tai ulkomaista kalustoa kuljetuksiinsa, kertoi toimitusjohtaja Väinö Leskinen Areasta. Lentolippujen hinnat nousivat torstaina.

 

Perjantaina lokakuun 13. pnä 1967

Ravikadulla vuoden 2016 joulukuussa tapahtunut asuntopalo sai alkunsa tahallaan sytytetystä patjasta. Sytyttäjä ja asunnon asukas loukkaantuivat palossa. Kuva: Markku Tanni

Kerrostaloasunnossa Hämeenlinnan Pullerilla tulipalon vuoden 2016 joulukuussa sytyttäneen miehen tuomio ei muuttunut hovioikeuden käsittelyssä.Sytyttäjän tekemän valituksen mukaan käräjäoikeuden antama puolentoista vuoden ehdollinen vankeustuomio tuhotyöstä oli liian ankara vahinkojen suuruuteen näh

Tactiscan-huumeskannerin luvataan tunnistavan huumausaineet infrapunavalon avulla. Kuva: Spectral Engines

Suomalainen Spectral Engines oy sanoo kehittäneensä kannettavan huumeskannerin, joka pystyisi korvaamaan nykyisin viranomaisten käytössä ympäri maailmaa olevat testausmenetelmät.Tactiscan-huumeskanneri vastaanottaa ja analysoi huumeiksi epäillyt aineet infrapunavalolla.

Lauri Marjamäen kausi Leijonissa on jäänyt sekavaksi. Kuva: Bjoern Larsson Rosvall

”Vähän pitäisi tehdä enemmän. Tällä ei voita.”Urheilufilosofi Jyri Puhakainen sanoo, että urheilijan kokemus urheilusta ei ole käsitteellinen eikä sanallinen, se on kehollinen.

Tutkija Samuel Fabrin tutkailee ruotsalaista Hagelin C-36 -salauslaitetta (1936), jota käytettiin Suomessa esikunnissa jo ennen talvisotaa. Salattava kirjain valittiin laitteen kyljessä olevasta kirjainkiekosta. Kahvasta vääntämällä kone salasi kirjaimen ja painoi sen paperille. Kuva: Toni Rasinkangas

Ilman viestintää sodankäynti ontuisi pahasti. Uhkana kuitenkin on, että viesti siepattaisiin eli se päätyisi vääriin käsiin.Perusperiaatteena on salata viesti siten, että ulkopuolinen ei sitä pystyisi ymmärtämään.