Julkaistu: 13.10.2017 04:00

50 vuotta sitten: Devalvaatiota seurasi hintasulku

  • Valtiovarainministeri Mauno Koivisto ja Suomen Pankin pääjohtaja Klaus Waris.
    Valtiovarainministeri Mauno Koivisto ja Suomen Pankin pääjohtaja Klaus Waris.

Suomen markan 31,25 prosentin devalvaatio tuli voimaan torstaina. Valtioneuvosto teki päätöksensä myöhään keskiviikkoiltana.

Devalvaation jälkeen on Yhdysvaltain dollarin uusi parikurssi 4,20 markkaa. Vielä keskiviikkona oli dollari myyntikurssi pankeissa 3,22 markkaa.

Yhtäaikaa devalvaation kanssa astui voimaan myös hintasulkupäätös. Sen mukaan on hinnat pidettävä devalvaatiota edeltäneellä tasolla. Vain sosiaaliministeriö voi antaa luvan hintamuutoksiin.

Hintasulku ei kuitenkaan koske tupakkaa. Tupakan hinta nousee 15. lokakuuta keskimäärin 20 prosenttia valtion tupakkavalmisteveron tuoton korottamiseksi.

Viimeksi Suomen markka on devalvoitu vuonna 1957. Devalvointi aiheuttaa vientikaupan tulojen kasvua ja vastaavasti tuonnin kallistumista.

Devalvaation vaikutus seuramatkojen hinnoissa tuntuu kaikkien niiden palvelusten osalta, jotka maksetaan ulkomaan valuutassa. Ratkaiseva ero on siinä käyttääkö matkanjärjestäjä kotimaista tai ulkomaista kalustoa kuljetuksiinsa, kertoi toimitusjohtaja Väinö Leskinen Areasta. Lentolippujen hinnat nousivat torstaina.

 

Perjantaina lokakuun 13. pnä 1967

Pälkäneen seurakunnan entisen talouspäällikön Simo Klasilan ehdollinen vankeustuomio virka-aseman väärinkäytöstä ei muuttunut hovioikeudessa.Turun hovioikeus hylkäsi Klasilan valituksen ja syyttäjän vastavalituksen Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätöksestä.

 Kuva: Esko Tuovinen

Aulangon Graniittilinna on saamassa remonttirahaa valtion ensi vuoden lisäbudjetista.Graniittilinnan korjauksen on valtion lisätalousarvioon sisällyttämässä eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaosto.

Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta tulojen noustessa verotus muuttuu kireämmäksi, kertoo Veronmaksajien uusi kansainvälinen palkkaverovertailu.Esimerkiksi suomalaista keskipalkkaa eli 42 500 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,2 prosenttiyksikköä korkeam