Julkaistu: 13.10.2017 04:00

50 vuotta sitten: Devalvaatiota seurasi hintasulku

  • Valtiovarainministeri Mauno Koivisto ja Suomen Pankin pääjohtaja Klaus Waris.
    Valtiovarainministeri Mauno Koivisto ja Suomen Pankin pääjohtaja Klaus Waris.

Suomen markan 31,25 prosentin devalvaatio tuli voimaan torstaina. Valtioneuvosto teki päätöksensä myöhään keskiviikkoiltana.

Devalvaation jälkeen on Yhdysvaltain dollarin uusi parikurssi 4,20 markkaa. Vielä keskiviikkona oli dollari myyntikurssi pankeissa 3,22 markkaa.

Yhtäaikaa devalvaation kanssa astui voimaan myös hintasulkupäätös. Sen mukaan on hinnat pidettävä devalvaatiota edeltäneellä tasolla. Vain sosiaaliministeriö voi antaa luvan hintamuutoksiin.

Hintasulku ei kuitenkaan koske tupakkaa. Tupakan hinta nousee 15. lokakuuta keskimäärin 20 prosenttia valtion tupakkavalmisteveron tuoton korottamiseksi.

Viimeksi Suomen markka on devalvoitu vuonna 1957. Devalvointi aiheuttaa vientikaupan tulojen kasvua ja vastaavasti tuonnin kallistumista.

Devalvaation vaikutus seuramatkojen hinnoissa tuntuu kaikkien niiden palvelusten osalta, jotka maksetaan ulkomaan valuutassa. Ratkaiseva ero on siinä käyttääkö matkanjärjestäjä kotimaista tai ulkomaista kalustoa kuljetuksiinsa, kertoi toimitusjohtaja Väinö Leskinen Areasta. Lentolippujen hinnat nousivat torstaina.

 

Perjantaina lokakuun 13. pnä 1967

Sosiaalisessa mediassa operoiva Orjafirmat-sivusto on listannut yli 150 suomalaista yritystä ja muuta työntekijää hakevaa toimijaa julkiselle boikottilistalleen.Pian pari vuotta toimineen sivuston toimintaperiaate on yksinkertainen: sivuston ylläpitäjät julkaisevat löytämiään tai sivuston seuraajien

Moottoriradan uutta vuokrasopimusta käsitellään ensi tiistaina. Viime kesänä radalla ajettiin muun muassa historic-sarjan kilpailu. Kuva: Riku Hasari

Ahveniston moottoriradan vuokrasopimusta uusitaan parhaillaan. Radan nykyinen sopimus päättyy ensi vuonna, mutta uutta viisivuotista sopimusta on valmisteltu jo nyt.– Uusi sopimus on haluttu tehdä hyvissä ajoin, että toiminnanharjoittaja saa varmuuden jatkosta, kertoo sopimusta valmistellut vs.

Yksi suojelurakennuksista on Perttulan kansliarakennus eli päärakennus. Se edustaa Hämeenlinnan ympäristön varhaista huvila-arkkitehtuuria. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Miemalassa sijaitsevat Perttulan entisen keskuslaitoksen ja ammattikoulun vanhat rakennukset aiotaan pitää suojeltuina, vaikka niiden omistus onkin muuttunut.Kyseessä on seitsemän suojelurakennuksen kokonaisuus. Esimerkiksi entinen kansliarakennus rakennettiin alun perin huvilaksi vuonna 1860.