Julkaistu: 12.10.2017 11:03
-
Päivitetty: 13.10.2017 08:13

Omaishoitajat kaipaavat vapaa-aikaa – paikallisyhdistykselle OP:n palkinto

 • Hämeenlinnalainen Sisko Ylönen on hoitanut puolisoaan Paulia kotona kolme vuotta. Hän kertoo olevansa rättiväsynyt ja kaipaa lisää vapaapäiviä. Kantona kaskessa on tilapäisten hoitovaihtoehtojen puute. Kuva: Esko Tuovinen
  Hämeenlinnalainen Sisko Ylönen on hoitanut puolisoaan Paulia kotona kolme vuotta. Hän kertoo olevansa rättiväsynyt ja kaipaa lisää vapaapäiviä. Kantona kaskessa on tilapäisten hoitovaihtoehtojen puute. Kuva: Esko Tuovinen

– Olen aivan poikki sekä henkisesti että fyysisesti. Keväällä olin täysin piipussa, ennen kuin pidin ensimmäiset vapaapäiväni kolmeen vuoteen, kertoo miehensä Paulin omaishoitaja Sisko Ylönen.

Poikki on moni muukin – sijaishoitajia ei löydy riittävästi.

– Juhlapuheissa omaishoitajia arvostetaan, mutta käytännössä se näkyy heikosti. Jokainen voi miettiä, mitä tapahtuisi, jos omaishoitajat menisivät lakkoon, sanoo Hämeenlinnan Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n varapuheenjohtaja Airi Suuronen.

 

Yhdistys vastaanotti torstaina Etelä-Hämeen Osuuspankin 10 000 euron Toimeliaisuuspalkinnon työstään seudun henkisen ja taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Palkintorahat käytetään virkistystoimintaan, kuten kauempana asuvien jäsenten kyyditsemiseen yhdistyksen tapahtumiin.

– Omaishoitojärjestöt pelkäävät tulevaisuutta, koska niille ei vaikuta jäävän jatkossa oikein elinmahdollisuuksia. Meillä se ilmenee konkreettisesti esimerkiksi kunnallisten avustusten jatkuvana vähenemisenä, Suuronen kertoo.

 

Hämeenlinnan seudulla omaishoidon tukea saa reilut 700 hoitajaa ja koko Suomessa 44 000.

Tuen ulkopuolella uurastaa moninkertainen määrä omaishoitajia. Tuki on harkinnanvarainen ja vaihtelee kunnittain.

Lakisääteisiä vapaapäiviä on muutama kuukaudessa. Tavallista kuitenkin on, että niitä pidetään vain satunnaisesti – jos koskaan. Eniten omaishoitajat ja -hoidettavat kaipaavat kotiin tulevaa sijaishoitoa, parhaimmillaan tuttua ja asiat hallitsevaa tuuraajaa.

– Olisi tärkeää, että ikäihmisten perhehoito saataisiin vihdoin pyörimään Hämeenlinnassa kunnolla. Tällä hetkellä täällä on vain muutamia perhehoitajia, ja heillä on hyvin erilaiset työskentelytavat, Suuronen sanoo.

 

Hämeenlinnalainen Sisko Ylönen ei ole löytänyt miehelleen sopivaa intervalli- eli tilapäispaikkaa saati hoitajaa, joka tuuraisi häntä kotona vähänkään pidempiä aikoja.

Loppukesästä mies tosin pärjäsi hetken Lammin vanhainkodissa Ylösen laatiman oppaan avulla. Hoitotapaus ei ole helpoin mahdollinen.

– Aivoinfarktin seurauksena ruoka annetaan suoraan vatsalaukkuun kahden ja puolen tunnin välein. Viime marraskuussa Pauli alkoi sairastella keuhkokuumeita, ja sen jälkeen meni liikuntakykykin, Ylönen kertoo.

Kotipalvelu käy antamassa ruoan kerran päivässä. Se on Ylösen ainoa lepotauko.

 

Puolison aivokasvain teki Iittalassa asuvasta Pirjo Laineesta omaishoitajan 18 vuotta sitten. Hän työskenteli tuolloin yläasteen opettajana.

– Minun oli päätettävä, jäänkö pois töistä hoitamaan Eskoa vai pistetäänkö mies laitokseen. Päätös oli helppo, mutta en oikeastaan muista viidestä ensimmäisestä vuodesta mitään. Se oli sellaista sumua, Laine kertoo.

Esko Laine itse sanoo arvostavansa suuresti vaimonsa ratkaisua, jonka ansiosta hän saattoi jäädä kotiin.

 

Omaishoidon tukea saa arviolta vain hieman yli kymmenen prosenttia kaikista omaishoitajista.

Moni ei syystä tai toisesta halua hakea sitä, moni taas ajautuu omaishoitajaksi kuin huomaamatta, kun perheenjäsenen sairaus pikkuhiljaa etenee ja arki muuttuu.

Hämeenlinnan omaishoitajayhdistys tarjoaa vertaistukea, valmennusta ja virkistystä kaikille, myös epävirallisille omaishoitajille.

Lainsäätäjät ovat kiinnittäneet huomiota omaishoitajien vapaa- ja sijaishoitojärjestelmän ongelmiin. Omais- ja kotihoidon kehittäminen kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin. HÄSA

Vain murto-osa omaishoitajista saa tukea

Omaishoitosopimuksia on Suomessa n. 44 000 (v. 2015).

Vain reilut

10 % kaikista omaishoitotilanteista on omaishoidon tuen piirissä.

Hämeenlinnan seudulla on tällä hetkellä

717 omaishoidon tukea saavaa, joista lasten omaishoitajia 132.

Kaikkiaan Suomessa arvioidaan olevan n. 350 000 omaishoitotilannetta, joista 60 000 on sitovia ja vaativia.

Ikäihmisten kotihoidon ja kaikenikäisten omaishoidon kehittäminen kuuluu hallituksen kärkihankkeisiin.

Tammela. Päihtyneenä pakettiautoa kuljettanut mies jäi kiinni Tammelassa lauantai-iltana kello kymmenen jälkeen.Forssantiellä kuljettaja ei poliisin käskystä huolimatta pysähtynyt, vaan kiihdytti pakoon Portaan suuntaan.Mies menetti auton hallinnan ja suistui ulos tieltä Tammelantiellä.

                 Oululaisen Kastellin lukion oppilaan Velmeri Ojalan mielestä hänen lukiossaan parasta on hyvät opettajat ja toimivat tilat.                Kuva: Matti Räty

Ylioppilaskirjoitusten perusteella tehdyt lukiolistaukset eivät aina onnistu kertomaan totuudenmukaisesti lukion kirjoittajien tasosta.Lukiot pannaan paremmuusjärjestykseen aina keväisin.Tampereen teknillisen lukion sijoitus on rehtori Helena Tuusan mukaan vääristynyt, koska lukion tuloksiin on lask

Santeri Korvakangas kävi sunnuntaina tankkaamassa Hämeensaaren Shellillä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Hän arveli polttoaineen hinnan olevan laskussa mutta piti sunnuntaista hintaa korkeana. Kuva: Tomi Vesaharju

Polttoainehintojen nousu jatkuu. Euroopan komission mukaan tuhat litraa 95-oktaanista bensiiniä maksoi Suomessa keskimäärin 1 583 euroa eli litra bensiiniä maksoi 1,58 euroa kesäkuun alkupuolella.Kuukautta aikaisemmin litra samaa bensiiniä maksoi 1,53 euroa.

Ahvenistonjärvellä uimassa käyneet sisarukset Jarno Oksanen, 31, ja Janita Oksanen, 20, nauttivat kesän tuomasta valoisuudesta. Kuva: Tomi Vesaharju

Kesän yltäkylläinen valoisuus saa suomalaiset unettomiksi mutta myös sosiaalisemmiksi ja jopa hedelmällisemmiksi, kertovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Timo Partonen ja Oulun yliopiston emeritusprofessori Juhani Leppäluoto.Vaikka valoisuuden huippu saavutetaan kesäpäivänseisauksen aik