Julkaistu: 13.10.2017 11:55

Muistathan: Kirjastoista ei voi lainata, uusia tai varata aineistoa

  • Kuva: Lassi Puhtimäki
    Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston sekä Hattulan ja Janakkalan kunnankirjastojen kirjastojärjestelmä vaihtuu. Myöskään Vanamo verkkokirjastossa ei voi uusia lainoja, tehdä varauksia tai etsiä aineistoa 13.-29.lokakuuta aikana.

Uuden kirjastojärjestelmän myötä Hämeenlinnan kirjastoissa asiakkaat voivat lähtien itse noutaa varaamansa aineiston tarvitsematta pyytää sitä asiakaspalvelusta. Varatut kirjat voi uudistuksen jälkeen noutaa myös kirjastojen itsepalveluaikana.

Myös Tervakosken omatoimikirjastossa Janakkalassa varaukset voi järjestelmävaihdon jälkeen noutaa itse.

Hattulan kirjasto ei vielä ota käyttöön varausten itsepalvelunoutoa.

Ovet auki katkoksesta huolimatta

Hämeenlinnan pääkirjasto on auki normaalisti koko järjestelmävaihdon ajan. Hämeenlinnan lähikirjastot ovat auki supistetusti.

Janakkalan pääkirjaston lehtilukusali on avoinna, mutta muuten kirjasto on suljettu. Tervakosken kirjasto on käytettävissä klo 8-21 omatoimikirjastokortilla.

Hattulan kirjastossa on supistetut aukioloajat.

Tarkemmat tiedot aukioloista katkoksen aikana löytyvät Vanamo verkkokirjastosta sekä kirjastoista.

Kirjastojen aukioloaikana asiakkaat pääsevät lukemaan lehtiä ja kirjoja ja käyttämään muutakin aineistoa kirjastoissa, vaikka lainaaminen ei onnistukaan. Aineistoa voi myös katkon aikana palauttaa kirjastoihin ja palautusluukkuihin.

E-aineistot ovat normaalisti käytössä

E-kirjat, e-lehdet ja muut kirjaston e-aineistot ovat asiakkaiden käytössä, sillä järjestelmänvaihdos ei koske e-aineistoja.

E-kirjojen lainaamiseen Ellibs e-kirjapalvelusta tarvitaan kirjastokortin numero ja tunnusluku. Järjestelmävaihdon aikana kirjastot eivät voi antaa uutta kirjastokorttia tai tunnuslukua.

 

Palokunnankatu 30:ssa sijaitsevat soluasunnot ovat olleet pitkään vajaakäytössä, koska opiskelijat suosivat asumisessaan yksiöitä. Kuva: Esko Tuovinen

Ydinkeskustassa sijaitsevat opiskelija-asunnot ovat Hämeenlinnassa lähitulevaisuudessa historiaa, kun Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö (HOPS) on luopumassa Palokunnankatu 30:ssa sijaitsevan Kiinteistö oy OP:n käytöstä.Kiinteistön omistaa Hämeenlinnan kaupunki, ja HOPS on siinä vuokralla.

Hattulan vanha kunnantalo puretaan, koska sille tontille rakennetaan uusi terveysasema. Kuva: Esko Tuovinen, arkisto

Hattulan valtuusto äänesti keskiviikkoisessa kokouksessaan peräti neljä kertaa. Yksi päätös tehtiin täpärimmällä mahdollisella tavalla, sillä äänestystulos meni tasan.Tämä jännittävin päätös koski investointimäärärahaa, jota kunnanjohtaja alun perin esitti entisen kunnanviraston purkamiseen.

Taina Maria Savimäki ja Raimo Viitanen ovat sukeltaneet Viirun ja Pesosen maailmaan. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan teatterin Verstaalla istuu kissa pöydällä.Maallikon silmiin viirukas kissanukke näyttää täydelliseltä, mutta kaksi ammatti-ihmistä tarkastelee sitä vakavina.– Kyllä tästä näkee, missä kohdissa taitoja pitää vielä hioa, sanoo nuken tehnyt taidekasvattaja Taina Maria Savimäki.– Eihän Tain

Lukiolaisten mopoautoja Keskuskoulun pihalla elokuussa 2017. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan palveluverkkoselvityksen myötä Keskuskoulu on jäämässä tarpeettomaksi. Todennäköiseltä näyttää, että peruskorjauksen tarpeessa olevan koulun tontille tehdään ajan mittaan kaavamuutos ja se pannaan myyntiin.– Ensi vaiheessa Keskuskoululle tehdään rakennushistoriallinen selvitys.

Kyöstilänharjun alueelle vuosia sitten myönnetty murskauslupa on vihdoin saanut lainvoiman. Korkein hallinto-oikeus antoi asiasta päätöksensä maanantaina.Kyseessä on ympäristölupa, jonka Janakkalan silloinen ympäristölautakunta teki marraskuussa 2014.

Päivi Räsänen perää hallitukselta ratkaisua puhelin- ja kotimyynnin etenkin iäkkäille ihmisille aiheuttamiin ongelmiin.Hallitukselle esittämässään kirjallisessa kysymyksessä hän nostaa esiin esimerkiksi vanhuksille myydyt mobiililaajakaistat ja tabletit, joille heillä ei ole käyttöä tai kotikäynneil

Markku Ritaluoma osallistui ensimmäiseen SCC-oikeudenkäyntiin ulkomailta videoyhteyden kautta. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa / arkisto

Sunny Car Center -vyyhteen tavalla tai toisella liittyvien oikeudenkäyntien sarja on vasta alussa.Kanta-Hämeen käräjäoikeus määräsi eilen tiistaina SCC:n puuhamiehen Markku Ritaluoman ja Hämeenlinnan kaupungin edustajana yhtiön hallituksessa olleen Iisakki Kiemungin (sd.) maksamaan vahingonkorvauksi