Julkaistu: 14.11.2017 07:42

15 000 tieteentekijää varoittaa ihmiskunnan joukkotuhosta

  • Erityisesti ilmastonmuutos on mennyt entistä pahempaan suuntaan, sanovat tieteilijät. Kuva Kiinasta. Kuva: EPA
    Erityisesti ilmastonmuutos on mennyt entistä pahempaan suuntaan, sanovat tieteilijät. Kuva Kiinasta. Kuva: EPA

Noin 15 000 tieteentekijää 184 maasta sanoo ihmisten vaarantavan koko ihmiskunnan tulevaisuuden, jos kulutusyhteiskunta ja väestönkasvu jatkavat nykyisellä tahdilla. Hätähuuto julkaistiin Bioscience-tiedejulkaisussa maanantaina. Sen nimi on ”Maailman tieteilijöiden varoitus ihmiskunnalle: toinen huomautus”. 

Helsingin Sanomien mukaan edellisen varoituksen ryhmä antoi 25 vuotta sitten. Tuolloin mukana oli noin 1 700 tieteilijää. 

Varoituksen on allekirjoittanut myös 81 Suomessa työskentelevää tutkijaa.  Tieteilijöiden mukaan uusi varoitus on tarpeen, koska edellistä ei ole otettu vakavasti. 

Lausunnossa sanotaan, että ihmiset ovat laukaisseet kuudennen massasukupuuton aallon 540 miljoonan vuoden aikana.

Ryhmän mukaan otsonikerroksen eheytyminen on ainoa hyvä asia, joka ilmastolle on tapahtunut viimeisen neljännesvuosisadan aikana. Kaikki muut ryhmän vuonna 1992 listaamat ongelmat ovat tieteilijöiden mukaan menneet entistä pahempaan suuntaan, erityisesti ilmastonmuutos. 

Tästä pääset Bioscience-julkaisun artikkeliin.

Tästä pääset lukemaan Helsingin Sanomien artikkelin.

Turengin S-marketin mahdollinen siirtäminen nykyiseltä paikaltaan kunnantalon viereiseen puistikkoon herättää edelleen kritiikkiä ja vastustusta.Kunnan edustajille luovutettiin maanantaina hanketta vastustava adressi, jonka oli allekirjoittanut 1 900 henkilöä.Adressissa vaaditaan, että viheralue säi

Kaavamerkinnän muuttaminen ei tuo muutosta Ruutikellarintiellä vallitsevaan käytäntöön. Kaavassa tiealueeksi muuttuvat kapeat suikaleet ovat edelleen tontinomistajien piha-aluetta. Kuva: Pekka Rautiainen

Hätilän I-alueen kaavoituksessa on syntynyt Ruutikellarintien varressa eriskummallinen tilanne, jota korjataan Hätilän II-alueen uuden kaavan yhteydessä.Ongelmana on katualue, joka 1970-luvun kaavassa levennettiin mahdollista joukkoliikennekatua varten, mutta jota ei koskaan toteutettu.

Hämeen poliisi etsii Riihimäellä kadonnutta Leena Pekkarista. Vuonna 1960 syntynyt Pekkarinen poistui Peuranpolulla sijaitsevasta asunnostaan ilmeisesti marraskuun 10. päivänä, eikä hänestä ole sen jälkeen tehty havaintoja.Pekkarinen on alle 160 cm pitkä ja painaa noin 45 kg.

Arkistokuva: Terho Aalto

Sairaanhoitopiiri suunnittelee asiakasmaksujen nostoa lain sallimaan maksimiin ensi vuonna.Taustalla tässä on jäsenkuntien haluttomuus pitää kiinni joitakin vuosia sitten sovitusta talouden tasapainottamisohjelmasta.Maksujen täysimääräinen nosto esimerkiksi poliklinikkamaksun nousua 32,70 eurosta 41