Julkaistu: 06.12.2017 12:52
-
Päivitetty: 06.12.2017 14:12

Sankarit saivat seppeleet Hauholla – "Parranajo oli pieni uhraus"

  • Hauholainen Sami Myllö osallistui Hauhon sankarivainajien kunniavartioon. Kuva: Pekka Rautiainen
    Hauholainen Sami Myllö osallistui Hauhon sankarivainajien kunniavartioon. Kuva: Pekka Rautiainen

Täällä lepää Sami Myllön isoisän veli. Myös Myllön isoisä oli sotaveteraani. Oli selvää, että Myllö olisi itsenäisyyspäivänä Hauhon sankarihautojen kunniavartiossa.

– Sota ja itsenäisyys ovat minulle läheisiä asioita. Koen, että täytyy ilman muuta kunnioittaa näiden miesten työtä ja uhrausta, Myllö sanoo.

Lumipukuihin pukeutuneet vartijat laskivat keskiviikkoaamuna Hauhon jokaiselle sankarihaudalle havuseppeleen. Tavoitteena oli, että kullekin haudalle laski seppeleen suunnilleen samanikäinen mies, kuin vainaja oli kuollessaan.

Sukupuolen ja iän lisäksi vartijoiden kriteerinä oli siistit hiukset ja se, ettei kasvoissa ole partaa tai tatuointeja.

 

Myllö valmistautui kunniavartioon ajamalla parran ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

– Kyllähän siinä pärstä jonkin verran hetkellisesti muuttui. Mutta kun toiselta on elämä loppunut alle 30-vuotiaana, niin ei parranajo sen rinnalla minulle kovin iso uhraus ole.

Myllö on 30-vuotias. Suurin osa Hauhon sankarihautausmaalle haudatuista on 20–35-vuotiaita.

– Onhan se tietysti aika pysäyttävää. Aika raakaa, että elämä olisi nyt ohi tähän ikään.

Sankarihautojen kunniavartio oli Hauhon yhteinen juhla. Vartiossa oli paljon Myllön tuttuja, ja sankarihaudoissa monta tuttua nimeä.

– Pienessä kylässä kaikki tuntevat kaikki.

Kunniavartion lisäksi Myllöllä ei ollut kummempia itsenäisyyspäivän suunnitelmia.

– Varmaan peurajahtiin lähdetään, jos on kelit.

 

Ennen itsenäisyyspäivää eri puolilla Suomea sidottiin havuseppeleitä yli 40 000 sankarihaudalle. Hämeenlinnalaisen Esa Jaatisen ideasta lähteneet seppeletalkoot paisuivat koko Suomen tapahtumaksi. Kunniavartiot laskivat seppeleitä sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä tai jo itsenäisyyspäivän aattona ainakin 160 paikkakunnalla.HÄSA

Naisten itsepuolustuskurssi Hämeenlinnassa kiinnosti niin paljon, että koulutusta on tulossa lisää syksyllä. Myös Riihimäellä järjestetään syksyn aikana vastaava koulutus. Kuva: Pekka Rautiainen

Naisten itsepuolustuskurssien kysyntä on noussut nopeasti 2010-luvulla. Hämeenlinnassa tällä viikolla kurssia järjestänyt XLNT-sportin Janne Ahonen kertoo, että kasvu jatkuu edelleen.Vuonna 2017 Ahonen koulutti itsepuolustuksen perusteita noin 1 500 henkilölle.

Kesän ennätyshelteillä pullovedet loppuivat kaupoista. Vaikka suomalainen vesi on maailman parasta, erilaisten pullotettujen vesienmyynti kasvaa koko ajan. Muovipulloissa vesi käy kalliiksi myös ympäristölle.1. KulutusSuomalaiset juovat yhä enemmän pullotettuja vesiä.

Rautatieaseman pyöräparkki arkistokuvassa. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa / arkisto

Rautatieaseman käyttäjät toivovat asemalle nykyistä parempaa ja turvallisempaa pyöräpysäköintiä.Tämä selviää Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n teettämästä verkkokyselystä, jossa kartoitettiin aseman pyöräpysäköinnin kehitystarpeita.Kyselyn 103 vastaajasta 85 toivoi pyörän runkol