Julkaistu: 06.12.2017 12:52
-
Päivitetty: 06.12.2017 14:12

Sankarit saivat seppeleet Hauholla – "Parranajo oli pieni uhraus"

  • Hauholainen Sami Myllö osallistui Hauhon sankarivainajien kunniavartioon. Kuva: Pekka Rautiainen
    Hauholainen Sami Myllö osallistui Hauhon sankarivainajien kunniavartioon. Kuva: Pekka Rautiainen

Täällä lepää Sami Myllön isoisän veli. Myös Myllön isoisä oli sotaveteraani. Oli selvää, että Myllö olisi itsenäisyyspäivänä Hauhon sankarihautojen kunniavartiossa.

– Sota ja itsenäisyys ovat minulle läheisiä asioita. Koen, että täytyy ilman muuta kunnioittaa näiden miesten työtä ja uhrausta, Myllö sanoo.

Lumipukuihin pukeutuneet vartijat laskivat keskiviikkoaamuna Hauhon jokaiselle sankarihaudalle havuseppeleen. Tavoitteena oli, että kullekin haudalle laski seppeleen suunnilleen samanikäinen mies, kuin vainaja oli kuollessaan.

Sukupuolen ja iän lisäksi vartijoiden kriteerinä oli siistit hiukset ja se, ettei kasvoissa ole partaa tai tatuointeja.

 

Myllö valmistautui kunniavartioon ajamalla parran ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

– Kyllähän siinä pärstä jonkin verran hetkellisesti muuttui. Mutta kun toiselta on elämä loppunut alle 30-vuotiaana, niin ei parranajo sen rinnalla minulle kovin iso uhraus ole.

Myllö on 30-vuotias. Suurin osa Hauhon sankarihautausmaalle haudatuista on 20–35-vuotiaita.

– Onhan se tietysti aika pysäyttävää. Aika raakaa, että elämä olisi nyt ohi tähän ikään.

Sankarihautojen kunniavartio oli Hauhon yhteinen juhla. Vartiossa oli paljon Myllön tuttuja, ja sankarihaudoissa monta tuttua nimeä.

– Pienessä kylässä kaikki tuntevat kaikki.

Kunniavartion lisäksi Myllöllä ei ollut kummempia itsenäisyyspäivän suunnitelmia.

– Varmaan peurajahtiin lähdetään, jos on kelit.

 

Ennen itsenäisyyspäivää eri puolilla Suomea sidottiin havuseppeleitä yli 40 000 sankarihaudalle. Hämeenlinnalaisen Esa Jaatisen ideasta lähteneet seppeletalkoot paisuivat koko Suomen tapahtumaksi. Kunniavartiot laskivat seppeleitä sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä tai jo itsenäisyyspäivän aattona ainakin 160 paikkakunnalla.HÄSA

Kolmea eri ostajaa venekaupoilla huijannut mies sai torstaina puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa.Forssassa asunut nuori mies oli viime keväänä laatinut suositulle veneiden myyntisivustolle kuvallisen ilmoituksen Buster XL -mallisesta moottoriveneestä

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, Hämeenlinnan Mieskuoron johtaja Anneli Julén ja kuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth järjestävät kaupunkilaisille juhlaohjelmaa tammikuulle.    Kuva: Pekka Rautiainen

Vieläkö juhlituttaa? Kun satavuotiaan Suomen h-hetki on onnellisesti takana, voi kalenteria alkaa täyttää uusilla merkkivuosiin liittyvillä tapahtumilla. Hämeenlinnan Mieskuoro sai alkunsa vuonna 1922 perustetusta Kerho kvartetista, joten sen 95-vuotispäivä osui tämän vuoden marraskuulle.

Kuva: Jukka Viitaniemi

Pälkäneentiellä sattuneen peräänajon raivaustyöt hidastavat liikennettä Hämeenlinnan Tiiriössä.Onnettomuuspaikalla, eli Kirstulan kartanon kohdalla, on toistaiseksi vain yksi kaista käytössä.Hälytyskeskus sai ilmoituksen onnettomuudesta hieman kello yhtä.

Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Arkistokuva

Lohen poikkeuksellisen korkea hinta on notkauttanut kalan kulutuksen kasvua Suomessa.Suomen kalamarkkinoilla myydään paljon lohikaloja. Puolet niistä on lohta ja puolet kirjolohta.Lohi tuodaan Norjasta, ja kirjolohesta puolet on kotimaista ja puolet Ruotsissa kasvatettua.