Julkaistu: 06.12.2017 15:48
-
Päivitetty: 06.12.2017 16:35

Kanta-Hämeen 250 sotaveteraanista vain 20 juhli Raatihuoneella

  • Sotaveteraanipiiin toiminnanjohtaja Pertti voin Hertzen kättelee kutsuvierasvastaanotolle tulevia veteraaneja. Vuorossa on Marjatta Kojo, joka on veteraani. Hän oli sotien aikana töissä Äänislinnassa pesulassa valtion leivissä Kuva: Esko Tuovinen
    Sotaveteraanipiiin toiminnanjohtaja Pertti voin Hertzen kättelee kutsuvierasvastaanotolle tulevia veteraaneja. Vuorossa on Marjatta Kojo, joka on veteraani. Hän oli sotien aikana töissä Äänislinnassa pesulassa valtion leivissä Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen uskoo, että veteraaniyhdistykset muuttuvat lähivuosina kerhoiksi. Hän povaa, että Kanta-Hämeeseen jää enää kaksi vahvaa yhdistystä Hämeenlinnaan ja Forssaan.

Veteraanien keski-ikä on Kanta-Hämeessä jo 93 vuotta, eikä Raatihuoneen kutsuvierasvastaanotolle tullut kuin 20 veteraania, joilla on ritamamiestunnus. Paikalle oli kutsuttu myös lottia.

– On aivan ymmärrettävää, että veteraanit ovat jo sen ikäisiä, ettei heillä ole enää välttämättä voimia osallistua itsenäisyyspäivän tilaisuuksiin. Moni Raatihuoneen vieraista aloitti sitä paitsi päivänsä kirkossa, von Hertzen sanoo.

Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiirillä on veteraanitunnuksen omaavia miehiä ja naisia 400 viidessätoista yhdistyksessä. Joka vuosi veteraaneja poistuu noin 200. Kovin montaa vuotta eivät yhdistykset voi enää toimia.

von Hertzen puhuukin tänään mieluiten tammenlehvän sukupolvesta, joka vaalii Suomen sotien ja niiden veteraanien perinteitä.

– Elämme nyt murroksessa. Moni yhdistyksistä on jo lopettanut toimintansa ja muuttunut kerhoksi. Se on ihan hyvä. Tärkeintä olisi nyt vaalia perinteitä, etteivät ne pääsisi unohtumaan, von Hertzen huomautta.

Kutsuvierasvastaanotolle osallistuneilta Anna-Leena ja Erkki Heleniukselta jäi monta itsenäisyyspäivää aikoinaan väliin, sillä he asuivat neljätoista vuotta Floridassa.

Sotavuosista ei Heleniuksella juurikaan puhuta, sillä Erkki Helenius on ollut vaimonsa mielestä aina varsin vaitonainen sotavuosistaan. Ehkä keskustelua syntyy nyt enemmän, kun he menevät yhdessä katsomaan Tuntematonta sotilasta.

– Elämä sujuu rauhallisesti, kun Erkkikin täyttää seuraavaksi jo 92 vuotta. Vietämme aika paljon aikaa Ilveskodissa, joka on aivan mahtava paikka. Olemme siellä joulunkin, Anna-Leena Helenius sanoo.

 

 

 

 

Kolmea eri ostajaa venekaupoilla huijannut mies sai torstaina puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa.Forssassa asunut nuori mies oli viime keväänä laatinut suositulle veneiden myyntisivustolle kuvallisen ilmoituksen Buster XL -mallisesta moottoriveneestä

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, Hämeenlinnan Mieskuoron johtaja Anneli Julén ja kuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth järjestävät kaupunkilaisille juhlaohjelmaa tammikuulle.    Kuva: Pekka Rautiainen

Vieläkö juhlituttaa? Kun satavuotiaan Suomen h-hetki on onnellisesti takana, voi kalenteria alkaa täyttää uusilla merkkivuosiin liittyvillä tapahtumilla. Hämeenlinnan Mieskuoro sai alkunsa vuonna 1922 perustetusta Kerho kvartetista, joten sen 95-vuotispäivä osui tämän vuoden marraskuulle.

Kuva: Jukka Viitaniemi

Pälkäneentiellä sattuneen peräänajon raivaustyöt hidastavat liikennettä Hämeenlinnan Tiiriössä.Onnettomuuspaikalla, eli Kirstulan kartanon kohdalla, on toistaiseksi vain yksi kaista käytössä.Hälytyskeskus sai ilmoituksen onnettomuudesta hieman kello yhtä.

Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Arkistokuva

Lohen poikkeuksellisen korkea hinta on notkauttanut kalan kulutuksen kasvua Suomessa.Suomen kalamarkkinoilla myydään paljon lohikaloja. Puolet niistä on lohta ja puolet kirjolohta.Lohi tuodaan Norjasta, ja kirjolohesta puolet on kotimaista ja puolet Ruotsissa kasvatettua.