Julkaistu: 06.12.2017 15:48
-
Päivitetty: 06.12.2017 16:35

Kanta-Hämeen 250 sotaveteraanista vain 20 juhli Raatihuoneella

  • Sotaveteraanipiiin toiminnanjohtaja Pertti voin Hertzen kättelee kutsuvierasvastaanotolle tulevia veteraaneja. Vuorossa on Marjatta Kojo, joka on veteraani. Hän oli sotien aikana töissä Äänislinnassa pesulassa valtion leivissä Kuva: Esko Tuovinen
    Sotaveteraanipiiin toiminnanjohtaja Pertti voin Hertzen kättelee kutsuvierasvastaanotolle tulevia veteraaneja. Vuorossa on Marjatta Kojo, joka on veteraani. Hän oli sotien aikana töissä Äänislinnassa pesulassa valtion leivissä Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen uskoo, että veteraaniyhdistykset muuttuvat lähivuosina kerhoiksi. Hän povaa, että Kanta-Hämeeseen jää enää kaksi vahvaa yhdistystä Hämeenlinnaan ja Forssaan.

Veteraanien keski-ikä on Kanta-Hämeessä jo 93 vuotta, eikä Raatihuoneen kutsuvierasvastaanotolle tullut kuin 20 veteraania, joilla on ritamamiestunnus. Paikalle oli kutsuttu myös lottia.

– On aivan ymmärrettävää, että veteraanit ovat jo sen ikäisiä, ettei heillä ole enää välttämättä voimia osallistua itsenäisyyspäivän tilaisuuksiin. Moni Raatihuoneen vieraista aloitti sitä paitsi päivänsä kirkossa, von Hertzen sanoo.

Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiirillä on veteraanitunnuksen omaavia miehiä ja naisia 400 viidessätoista yhdistyksessä. Joka vuosi veteraaneja poistuu noin 200. Kovin montaa vuotta eivät yhdistykset voi enää toimia.

von Hertzen puhuukin tänään mieluiten tammenlehvän sukupolvesta, joka vaalii Suomen sotien ja niiden veteraanien perinteitä.

– Elämme nyt murroksessa. Moni yhdistyksistä on jo lopettanut toimintansa ja muuttunut kerhoksi. Se on ihan hyvä. Tärkeintä olisi nyt vaalia perinteitä, etteivät ne pääsisi unohtumaan, von Hertzen huomautta.

Kutsuvierasvastaanotolle osallistuneilta Anna-Leena ja Erkki Heleniukselta jäi monta itsenäisyyspäivää aikoinaan väliin, sillä he asuivat neljätoista vuotta Floridassa.

Sotavuosista ei Heleniuksella juurikaan puhuta, sillä Erkki Helenius on ollut vaimonsa mielestä aina varsin vaitonainen sotavuosistaan. Ehkä keskustelua syntyy nyt enemmän, kun he menevät yhdessä katsomaan Tuntematonta sotilasta.

– Elämä sujuu rauhallisesti, kun Erkkikin täyttää seuraavaksi jo 92 vuotta. Vietämme aika paljon aikaa Ilveskodissa, joka on aivan mahtava paikka. Olemme siellä joulunkin, Anna-Leena Helenius sanoo.

 

 

 

 

Graniittilinnan jäkälä- ja sammallajistoa ei ole aikaisemmin tutkittu. Jo ensimmäisen tutkimuspäivän aikana selviää, että linnan pinnat tarjoavat kodin lajeille, joiden aikaisemmat kasvupaikat ovat vähentyneet. Kuvassa biologi ja sammaltutkija Turkka Korvenpää Envibio oy:stä. Kuva: Pekka Rautiainen

Aulangon Graniittilinnassa tutkitaan tällä hetkellä jäkäliä ja sammalia. Tavoitteena on selvittää, mitä lajeja siellä esiintyy, ja kuinka niitä voisi suojella linnan tulevan suurkorjauksen aikana.– Linnassa on aikaisemmin havaittu uhanalainen sammallaji, mutta asiaa ei tutkittu lisää.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin neurologinen kuntoutusosasto sijaitsee tällä hetkellä Riihimäen sairaalassa, mutta se siirtyy Hämeenlinnaan Ahvenistolle rakennettavaan uuteen Kantasairaalaan. Kuntoutukselle rakennetaan sinne nykyaikaiset ja monipuoliset tilat. Kuvassa fysioterapeutti Kati Nurmi auttaa neurologisen kuntoutusosaston potilasta pystyasennon hallinnan harjoittelussa. Kuva: Pekka Rautiainen

Vaikka sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmat uudistaa valtakunnallista kuntoutusjärjestelmää ovat herättäneet pelkoja kuntoutuspalvelujen huononemisesta potilaissa, heidän omaisissaan ja potilasjärjestöissä, tilanne vaikuttaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin osalta lohdulliselta.Näin vakuuttaa

Heinäkuussa 2017 järjestetty AC/DC:n konsertti yllätti monien odotukset. Tapahtuma jätti Hämeenlinnaan yli 7 miljoonaa euroa. Kuva: Pekka Rautiainen

Näyttää siltä, että tapahtumapuistolla on tulevaisuutta, vaikkei siellä tänä vuonna olekaan megatapahtumaa.Tapahtumajärjestäjä Live Nation on vahvistanut, että vuodelle 2019 Kantolaan on jo vahvistunut jättikonsertti. Esiintyjää ei kuitenkaan vielä paljasteta.

Kauppakeskus Linna tyhjeni lähes täysin kauppakeskus Goodmanin valmistuttua. Kuva: Markku Tanni / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan keskusta-alueen elinvoima laski hieman viime vuodesta, kertoo tuore laskelma.Elävät Kaupunkikeskustat ry:n vuotuinen elinvoimaselvitys perustuu tyhjien liiketilojen ja lauantaisin auki olevien yritysten määriin sekä asukaslukuun.Vertailuun ensimmäistä kertaa osallistunut Riihimäen kesku