Julkaistu: 06.12.2017 15:48
-
Päivitetty: 06.12.2017 16:35

Kanta-Hämeen 250 sotaveteraanista vain 20 juhli Raatihuoneella

  • Sotaveteraanipiiin toiminnanjohtaja Pertti voin Hertzen kättelee kutsuvierasvastaanotolle tulevia veteraaneja. Vuorossa on Marjatta Kojo, joka on veteraani. Hän oli sotien aikana töissä Äänislinnassa pesulassa valtion leivissä Kuva: Esko Tuovinen
    Sotaveteraanipiiin toiminnanjohtaja Pertti voin Hertzen kättelee kutsuvierasvastaanotolle tulevia veteraaneja. Vuorossa on Marjatta Kojo, joka on veteraani. Hän oli sotien aikana töissä Äänislinnassa pesulassa valtion leivissä Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Pertti von Hertzen uskoo, että veteraaniyhdistykset muuttuvat lähivuosina kerhoiksi. Hän povaa, että Kanta-Hämeeseen jää enää kaksi vahvaa yhdistystä Hämeenlinnaan ja Forssaan.

Veteraanien keski-ikä on Kanta-Hämeessä jo 93 vuotta, eikä Raatihuoneen kutsuvierasvastaanotolle tullut kuin 20 veteraania, joilla on ritamamiestunnus. Paikalle oli kutsuttu myös lottia.

– On aivan ymmärrettävää, että veteraanit ovat jo sen ikäisiä, ettei heillä ole enää välttämättä voimia osallistua itsenäisyyspäivän tilaisuuksiin. Moni Raatihuoneen vieraista aloitti sitä paitsi päivänsä kirkossa, von Hertzen sanoo.

Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiirillä on veteraanitunnuksen omaavia miehiä ja naisia 400 viidessätoista yhdistyksessä. Joka vuosi veteraaneja poistuu noin 200. Kovin montaa vuotta eivät yhdistykset voi enää toimia.

von Hertzen puhuukin tänään mieluiten tammenlehvän sukupolvesta, joka vaalii Suomen sotien ja niiden veteraanien perinteitä.

– Elämme nyt murroksessa. Moni yhdistyksistä on jo lopettanut toimintansa ja muuttunut kerhoksi. Se on ihan hyvä. Tärkeintä olisi nyt vaalia perinteitä, etteivät ne pääsisi unohtumaan, von Hertzen huomautta.

Kutsuvierasvastaanotolle osallistuneilta Anna-Leena ja Erkki Heleniukselta jäi monta itsenäisyyspäivää aikoinaan väliin, sillä he asuivat neljätoista vuotta Floridassa.

Sotavuosista ei Heleniuksella juurikaan puhuta, sillä Erkki Helenius on ollut vaimonsa mielestä aina varsin vaitonainen sotavuosistaan. Ehkä keskustelua syntyy nyt enemmän, kun he menevät yhdessä katsomaan Tuntematonta sotilasta.

– Elämä sujuu rauhallisesti, kun Erkkikin täyttää seuraavaksi jo 92 vuotta. Vietämme aika paljon aikaa Ilveskodissa, joka on aivan mahtava paikka. Olemme siellä joulunkin, Anna-Leena Helenius sanoo.

 

 

 

 

Omien tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen ei aina ole helppoa, tietää Forssan seudulla toimiva mielen hyvinvointivalmentaja Teija Eloranta. Tunnesyömisestä kärsivän on kuitenkin tunnistettava tunteensa, jos mielii luopua tavastaan.  Kuva: Lassi Puhtimäki

Sellaisina iltoina, kun Maija oli yksin kotona ja luki kirjaa, hänelle tuli kummallisen tyhjä tunne. Ikään kuin jotain puuttuisi.Niitä iltoja varten Maijan kaapissa odotti suklaalevy. Suklaan syöminen täytti tyhjiön ja antoi hetkellisesti hyvän olon.

Parolannummelle saapuneet raskaat panssarihaupitsit ovat vielä Etelä-Korean armeijan väreissä. Yksittäisen vaunun muokkaaminen puolustusvoimien käyttöön kestää parisen kuukautta. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Ensimmäiset kaksi Etelä-Koreasta ostettua K9 Thunder -panssarihaupitsia saapui Parolannummelle viime torstaina. Virallisesti K9FIN Moukariksi nimetty tykistön ykkösnyrkki "suometetaan" Parolannummella toimivan Millog oy:n tiloissa. Koreasta laitteet tulivat tekniikaltaan riisuttuina.

Uuden sairaalan varsinaisiin rakennustöihin ryhdytään vuonna 2020 ja valmista pitäisi olla 2023. Kuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Kolmesta yritysryhmittymästä sairaalan rakennuttajaksi eniten pisteitä keräsi vertailussa Skanska Talonrakennus Oy:n, Sweco Talotekniikka Oy:n ja Sweco Rakennetekniikka Oy:n muodostama Hämeen Sydän -ryhmittymä.Sairaanhoitopiirin hallitus valitsi tiistaina sen toteuttamaan uutta Kantasairaalaa allian