Julkaistu: 06.12.2017 17:55

400 vanhusta sai Hämeenlinnassa kolmen ruokalajin juhlalounaan itsenäisyyspäivänä

  • Kaisa Hohkuri pakkasi juhlalounaita Keinukamarille Voutilakeskuksen keskuskeittiössä. Kuva: Esko Tuovinen
    Kaisa Hohkuri pakkasi juhlalounaita Keinukamarille Voutilakeskuksen keskuskeittiössä. Kuva: Esko Tuovinen
  • Arja Paakkala kattoi Voutilakeskuksen ruokasalin pöytiä valmiiksi. Vapaaehtoisia oli mukana tarjoilemassa juhlalounaalla kymmenen. Kuva: Esko Tuovinen
    Arja Paakkala kattoi Voutilakeskuksen ruokasalin pöytiä valmiiksi. Vapaaehtoisia oli mukana tarjoilemassa juhlalounaalla kymmenen. Kuva: Esko Tuovinen

Voutilakeskuksessa on jännitys huipussaan hetkeä ennen Suomi100 -juhlalounasta keskiviikkona.

Sanna Niininen kihartaa Sirkka-Liisa Tandefeltin hiuksia juhlakuntoon, sisäkön pukuun pukeutunut Hannele Helminen suoristaa pitsikaulustaan ja tarjoilijoiksi lupautuneet vapaaehtoiset kattavat ruokapöytiä sinivalkoisiksi. Kuumassa keittiössä ruuasta vastaava Kaisa Muuronen pitää tarkasti silmällä Keinusaareen lähdössä olevia ruokia.

On vain hetki siihen, kun hoivakodin 104 asukasta ohjataan ruokasaliin. Ennen kuin keskuksessa päästään itse asiaan, pitää ruokasalin pöydät kattaa vielä valmiiksi. Jokaisella ruokailijalla on nimetty paikkansa ja pöydän siniristiliput ovat ojennuksessa.

– Tälle lounaalle osallistuvat kaikki Voutilakeskuksen asukkaat. Jos ihminen ei pääse enää omin avuin kävelemään paikalle, tuodaan hänet pöydän ääreen joko sängyllä tai pyörätuolilla. Ruoka on hoivakodissa tärkeä asia. Sitä osataan todellakin arvostaa, Voutilakeskuksen hoivayksikön esimies Hannele Helminen sanoo.

Sisäkkönä juhlalounaalla toimineella Helmisellä oli apunaan kymmenen vapaaehtoista tarjoilijaa Linnan Martoista, Soroptimisteista ja Pysäkiltä.

– En tiedä kuinka olisimme ilman vapaaehtoisia selvinneet, Hannele Helminen huokaisee.

Juhlalounasta on valmisteltu palvelukeskuksessa jo puoli vuotta.

Lounaan sisältöön ovat saaneet vaikuttaa hoivakodin asukkaat, joiden toiveesta keskiviikkona syötiin possua ja graavikalaa. Etenkin graavattu kala on Voutilassa harvinaista herkkua.

– Lounas alkaa bataattikeitolla, graavilohella ja sillillä. Pääruokana on porkkanalaatikkoa, perunaa, possua ja kastiketta. Jälkiruuaksi on luvassa vadelmakakkua, luettelee keskuskeittiöstä vastaava Kaisa Muuronen.

Muurosen mukaan keskuskeittiössä huhki itsenäisyyspäivänä kahdeksan työntekijää, jotka tulivat töihin jo aamuseitsemältä. Tosiasiassa juhlalounasta oli valmisteltu jo edellisenä päivänä.

Tekmen ateriapalveluissa on kaksi keskuskeittiötä Lammilla ja Voutilassa. Suurimmassa hoivakodissa Voutilassa ruokailijoita oli itsenäisyyspäivänä 150, Keinusaareen lähti valmiita aterioita 130 ja Lukiokadulla ruokailijoita on kymmenen.

Hannele Helmisen mukaan varsinaista itsenäisyyspäivää oli vietetty Voutilassa jo aiemmin. Nyt keskityttiin syömään hyvää ruokaa ja kuuntelemaan musiikkia.

– Ja illalla keskitytään sitten katselemaan linnan juhlia, Helminen povaa.

Ikäihmisten juhlalounaan järjestivät Hämeenlinnan kaupungin Ikäihmisten palvelut ja Tekme Oy kaikissa niissä yksiköissä, joihin Tekme tuottaa asukkaiden ateriapalvelun.

Kolmea eri ostajaa venekaupoilla huijannut mies sai torstaina puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa.Forssassa asunut nuori mies oli viime keväänä laatinut suositulle veneiden myyntisivustolle kuvallisen ilmoituksen Buster XL -mallisesta moottoriveneestä

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, Hämeenlinnan Mieskuoron johtaja Anneli Julén ja kuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth järjestävät kaupunkilaisille juhlaohjelmaa tammikuulle.    Kuva: Pekka Rautiainen

Vieläkö juhlituttaa? Kun satavuotiaan Suomen h-hetki on onnellisesti takana, voi kalenteria alkaa täyttää uusilla merkkivuosiin liittyvillä tapahtumilla. Hämeenlinnan Mieskuoro sai alkunsa vuonna 1922 perustetusta Kerho kvartetista, joten sen 95-vuotispäivä osui tämän vuoden marraskuulle.

Kuva: Jukka Viitaniemi

Pälkäneentiellä sattuneen peräänajon raivaustyöt hidastavat liikennettä Hämeenlinnan Tiiriössä.Onnettomuuspaikalla, eli Kirstulan kartanon kohdalla, on toistaiseksi vain yksi kaista käytössä.Hälytyskeskus sai ilmoituksen onnettomuudesta hieman kello yhtä.

Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Arkistokuva

Lohen poikkeuksellisen korkea hinta on notkauttanut kalan kulutuksen kasvua Suomessa.Suomen kalamarkkinoilla myydään paljon lohikaloja. Puolet niistä on lohta ja puolet kirjolohta.Lohi tuodaan Norjasta, ja kirjolohesta puolet on kotimaista ja puolet Ruotsissa kasvatettua.