Julkaistu: 06.12.2017 17:55

400 vanhusta sai Hämeenlinnassa kolmen ruokalajin juhlalounaan itsenäisyyspäivänä

 • Kaisa Hohkuri pakkasi juhlalounaita Keinukamarille Voutilakeskuksen keskuskeittiössä. Kuva: Esko Tuovinen
  Kaisa Hohkuri pakkasi juhlalounaita Keinukamarille Voutilakeskuksen keskuskeittiössä. Kuva: Esko Tuovinen
 • Arja Paakkala kattoi Voutilakeskuksen ruokasalin pöytiä valmiiksi. Vapaaehtoisia oli mukana tarjoilemassa juhlalounaalla kymmenen. Kuva: Esko Tuovinen
  Arja Paakkala kattoi Voutilakeskuksen ruokasalin pöytiä valmiiksi. Vapaaehtoisia oli mukana tarjoilemassa juhlalounaalla kymmenen. Kuva: Esko Tuovinen

Voutilakeskuksessa on jännitys huipussaan hetkeä ennen Suomi100 -juhlalounasta keskiviikkona.

Sanna Niininen kihartaa Sirkka-Liisa Tandefeltin hiuksia juhlakuntoon, sisäkön pukuun pukeutunut Hannele Helminen suoristaa pitsikaulustaan ja tarjoilijoiksi lupautuneet vapaaehtoiset kattavat ruokapöytiä sinivalkoisiksi. Kuumassa keittiössä ruuasta vastaava Kaisa Muuronen pitää tarkasti silmällä Keinusaareen lähdössä olevia ruokia.

On vain hetki siihen, kun hoivakodin 104 asukasta ohjataan ruokasaliin. Ennen kuin keskuksessa päästään itse asiaan, pitää ruokasalin pöydät kattaa vielä valmiiksi. Jokaisella ruokailijalla on nimetty paikkansa ja pöydän siniristiliput ovat ojennuksessa.

– Tälle lounaalle osallistuvat kaikki Voutilakeskuksen asukkaat. Jos ihminen ei pääse enää omin avuin kävelemään paikalle, tuodaan hänet pöydän ääreen joko sängyllä tai pyörätuolilla. Ruoka on hoivakodissa tärkeä asia. Sitä osataan todellakin arvostaa, Voutilakeskuksen hoivayksikön esimies Hannele Helminen sanoo.

Sisäkkönä juhlalounaalla toimineella Helmisellä oli apunaan kymmenen vapaaehtoista tarjoilijaa Linnan Martoista, Soroptimisteista ja Pysäkiltä.

– En tiedä kuinka olisimme ilman vapaaehtoisia selvinneet, Hannele Helminen huokaisee.

Juhlalounasta on valmisteltu palvelukeskuksessa jo puoli vuotta.

Lounaan sisältöön ovat saaneet vaikuttaa hoivakodin asukkaat, joiden toiveesta keskiviikkona syötiin possua ja graavikalaa. Etenkin graavattu kala on Voutilassa harvinaista herkkua.

– Lounas alkaa bataattikeitolla, graavilohella ja sillillä. Pääruokana on porkkanalaatikkoa, perunaa, possua ja kastiketta. Jälkiruuaksi on luvassa vadelmakakkua, luettelee keskuskeittiöstä vastaava Kaisa Muuronen.

Muurosen mukaan keskuskeittiössä huhki itsenäisyyspäivänä kahdeksan työntekijää, jotka tulivat töihin jo aamuseitsemältä. Tosiasiassa juhlalounasta oli valmisteltu jo edellisenä päivänä.

Tekmen ateriapalveluissa on kaksi keskuskeittiötä Lammilla ja Voutilassa. Suurimmassa hoivakodissa Voutilassa ruokailijoita oli itsenäisyyspäivänä 150, Keinusaareen lähti valmiita aterioita 130 ja Lukiokadulla ruokailijoita on kymmenen.

Hannele Helmisen mukaan varsinaista itsenäisyyspäivää oli vietetty Voutilassa jo aiemmin. Nyt keskityttiin syömään hyvää ruokaa ja kuuntelemaan musiikkia.

– Ja illalla keskitytään sitten katselemaan linnan juhlia, Helminen povaa.

Ikäihmisten juhlalounaan järjestivät Hämeenlinnan kaupungin Ikäihmisten palvelut ja Tekme Oy kaikissa niissä yksiköissä, joihin Tekme tuottaa asukkaiden ateriapalvelun.

40 metrin pituinen liukumäki tuntui kiinnostavan perheen pienimpiä Pauninmaan luontokohteen talvitapahtumassa sunnuntai-iltana. Kuva: Riku Hasari

Napakelkka kirskui, liukurit kiisivät liukumäissä ja tuli räiskyi monissa muodoissaan Pauninmaan luontokohteen tämän talven viimeisessä ulkoilutapahtumassa sunnuntaina.Talvesta ja sen riemuista oli Janakkalan Tervakoskelle tullut nauttimaan reilut sata kävijää, useimmat heistä lapsiperheitä.

Esko Anttolan mielestä hyppyrimäen alastulorinne olisi oivallinen treenauspaikka. - Täällä voisi järjestää vaikka minkälaisia ulkoilutapahtumia muutenkin, Anttola suunnittelee. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnaan tulee lähitulevaisuudessa ainakin kahdet uudet kuntoportaat.Portaita havitellaan niin Hämeenlinnan Lammille kuin Ahvenistollekin, mutta myös Janakkalan kuntoporrashankkeet ovat kovaa vauhtia viriämässä niin Turengissa kuin Tervakoskellakin.Tähän asti Kanta-Hämeessä on ollut kuntoportai

Erä-, retkeily- ja ulkoilutarvikkeita myyvä Vaeltajankauppa.fi muuttaa Hämeenlinnassa Turuntie 7:stä Kaurialankatu 21:een. Muutto alkoi keskiviikkona.– Saamme yhdistettyä myymälän, Kantolassa nyt toimivan verkkokaupan varaston ja muut toiminnot saman katon alle.

Poliisilla oli kiireinen viikonloppuyö ja vuorokausi Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Päijät-Hämeessä tehtäviä kertyi vuorokaudessa 170 ja yövuorossa iltaseitsemän ja aamuseitsemän välillä 122. Kanta-Hämeessä tehtäviä kertyi vastaavina aikoina 112 ja 61.

                 Asianajaja Peter Boucht ja maalauksessa komeileva isoisä Harald Boucht ehtivät joitakin vuosia työskennellä samaan aikaan perheen asianajotoimistossa Vaasassa. Asianajotoimisto Boucht & Nikula jatkaa toimintaansa vielä tänä päivänäkin.                Kuva: Jarno Pellinen

Harald Boucht lähetti jääkärikokelaat kodistaan hiihtämään jäisen Merenkurkun yli Ruotsiin, josta matka jatkui Saksaan.Tärkeä jääkärivärväri oli järjestämässä Mannerheimille aseita, joilla venäläiset saatiin vaarattomiksi Pohjanmaalla. Vaasalainen hovioikeudenneuvos Harald Boucht (1872–1963) oli suo

Kaduilta pelastetuilla koirilla voi tautien lisäksi olla pelkoaggressiota, mikä tekee sen käytöksestä arvaamattoman. Kuva: TA terho aalto

Etelä-Suomen aluehallintovirasto varoittelee ulkomailta Suomeen pelastettavien koirien mukana tulevista terveysriskeistä.– Antibioottiresistenssi sekä koirista ihmisiin tarttuvat taudit on syytä huomioida, kun harkitaan katukoiran pelastamista Suomeen.