Julkaistu: 06.12.2017 18:35

Hattula järjesti rivinsä juhlaan

  •  Kuva: Pekka Rautiainen
    Kuva: Pekka Rautiainen
  •  Kuva: Pekka Rautiainen
    Kuva: Pekka Rautiainen

Maastonvihreä rivi toisensa jälkeen marssii pallokentän portista. Tunnin mittainen katselmus on juuri päättynyt ja noin 200 varusmiestä ja -naista järjestäytyy kolmijonossa Hattulantien risteykseen Juteinikeskuksen edustalla.

Viiden vaunun ja yhden ilmatorjuntayksikön ajoneuvon kalusto käynnistelevät moottoreitaan. Hernekeiton ja pakokaasun haju sekoittuvat pakkasilmassa.

Panssariprikaati on viettänyt itsenäisyyspäivän aamua Ahveniston, Hämeenlinnan ja Vanajan sankarihaudoilla. Seppelen lasku on prikaatin jokavuotinen itsenäisyyspäivän perinne.

 

Itsenäisyyspäivän paraati sen sijaan on poikkeuksellinen. Parolan Panssariprikaati ja Hattulan kunta päättivät juhlia Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä juhlaparaatilla.

Kuopion valtakunnallista paraatia lukuun ottamatta se on Suomen ainut.

Vaununjohtaja Markus Tupola esittelee Leopard 2a6 -taistelupanssarivaunua kalustonäyttelyn vieraille. Tämä on Tupolan ensimmäinen itsenäisyyspäivä puolustusvoimissa.

– Täällä on arvokas ja perinteitä kunnioittava tunnelma. Ainahan itsenäisyyspäivä on juhlava tilaisuus, Tupola sanoo.

Illalla pääsee vapaalle, mutta seuraavana päivänä on oltava taas varuskunnassa.

 

Prikaatilla valmistauduttiin paraatiin etsimällä sille sopivalla paikka ja hakemalla lupaa liikennejärjestelyihin.

Paraatissa on neljä joukkoyksikköä komentajineen. Kalusto on valittu mahdollisimman edustavasti jokaisesta joukkoyksiköstä. Vaunut on puhdistettu ja huollettu paraatikuntoon. Paraatin kuuluu näyttää juhlavalta.

– Eihän sinne rapaisella kalustolla tietenkään voi mennä, Hattulan-Riihimäen varuskunnan komendantti, yliluutnantti Jarkko Piekkari sanoo

Yleisön määrää on aina vaikea arvioida etukäteen, mutta paikan on oltava sellainen, että kaikki halukkaat mahtuvat seuraamaan ohimarssia.

Veteraaneille on varattu oma paikka ja penkit. Kunniavieraiden huomioiminen on erityisen tärkeää ennakkojärjestelyissä.

– Heidän läsnäolonsa huomioidaan aina, Piekkari sanoo.

Lumi satoi sopivasti juhlapäiväksi, on kuulas ja talvinen päivä. Hattulantien raitti on täynnä.

 

Iltapäivä ei ole pitkällä, mutta aurinko laskee jo. Joukon kärki lähtee liikkeelle, ohimarssi alkaa.

Hattulan pallokentällä kalustonäyttelyssä olleet vaunut ja ajoneuvo liittyvät jalkaväen perään. Salamavalot välähtelevät pientareella ja moni yleisössä vilkuttaa.

Tavallisesti paraatit järjestetään aamupäivällä. Nyt ohimarssin päättyminen on ajoitettu hetkeksi ennen Hattulan juhlailotulituksen alkua.

Ohimarssi on pian marssittu. Joukot pakkautuvat busseihin ja vaunut lähtevät jyristelemään kohti varuskuntaa. Hetkeksi ilotulitus valaisee tumman taivaan.HÄSA

Graniittilinnan jäkälä- ja sammallajistoa ei ole aikaisemmin tutkittu. Jo ensimmäisen tutkimuspäivän aikana selviää, että linnan pinnat tarjoavat kodin lajeille, joiden aikaisemmat kasvupaikat ovat vähentyneet. Kuvassa biologi ja sammaltutkija Turkka Korvenpää Envibio oy:stä. Kuva: Pekka Rautiainen

Aulangon Graniittilinnassa tutkitaan tällä hetkellä jäkäliä ja sammalia. Tavoitteena on selvittää, mitä lajeja siellä esiintyy, ja kuinka niitä voisi suojella linnan tulevan suurkorjauksen aikana.– Linnassa on aikaisemmin havaittu uhanalainen sammallaji, mutta asiaa ei tutkittu lisää.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin neurologinen kuntoutusosasto sijaitsee tällä hetkellä Riihimäen sairaalassa, mutta se siirtyy Hämeenlinnaan Ahvenistolle rakennettavaan uuteen Kantasairaalaan. Kuntoutukselle rakennetaan sinne nykyaikaiset ja monipuoliset tilat. Kuvassa fysioterapeutti Kati Nurmi auttaa neurologisen kuntoutusosaston potilasta pystyasennon hallinnan harjoittelussa. Kuva: Pekka Rautiainen

Vaikka sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmat uudistaa valtakunnallista kuntoutusjärjestelmää ovat herättäneet pelkoja kuntoutuspalvelujen huononemisesta potilaissa, heidän omaisissaan ja potilasjärjestöissä, tilanne vaikuttaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin osalta lohdulliselta.Näin vakuuttaa

Heinäkuussa 2017 järjestetty AC/DC:n konsertti yllätti monien odotukset. Tapahtuma jätti Hämeenlinnaan yli 7 miljoonaa euroa. Kuva: Pekka Rautiainen

Näyttää siltä, että tapahtumapuistolla on tulevaisuutta, vaikkei siellä tänä vuonna olekaan megatapahtumaa.Tapahtumajärjestäjä Live Nation on vahvistanut, että vuodelle 2019 Kantolaan on jo vahvistunut jättikonsertti. Esiintyjää ei kuitenkaan vielä paljasteta.

Kauppakeskus Linna tyhjeni lähes täysin kauppakeskus Goodmanin valmistuttua. Kuva: Markku Tanni / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan keskusta-alueen elinvoima laski hieman viime vuodesta, kertoo tuore laskelma.Elävät Kaupunkikeskustat ry:n vuotuinen elinvoimaselvitys perustuu tyhjien liiketilojen ja lauantaisin auki olevien yritysten määriin sekä asukaslukuun.Vertailuun ensimmäistä kertaa osallistunut Riihimäen kesku