Julkaistu: 06.12.2017 18:35

Hattula järjesti rivinsä juhlaan

  •  Kuva: Pekka Rautiainen
    Kuva: Pekka Rautiainen
  •  Kuva: Pekka Rautiainen
    Kuva: Pekka Rautiainen

Maastonvihreä rivi toisensa jälkeen marssii pallokentän portista. Tunnin mittainen katselmus on juuri päättynyt ja noin 200 varusmiestä ja -naista järjestäytyy kolmijonossa Hattulantien risteykseen Juteinikeskuksen edustalla.

Viiden vaunun ja yhden ilmatorjuntayksikön ajoneuvon kalusto käynnistelevät moottoreitaan. Hernekeiton ja pakokaasun haju sekoittuvat pakkasilmassa.

Panssariprikaati on viettänyt itsenäisyyspäivän aamua Ahveniston, Hämeenlinnan ja Vanajan sankarihaudoilla. Seppelen lasku on prikaatin jokavuotinen itsenäisyyspäivän perinne.

 

Itsenäisyyspäivän paraati sen sijaan on poikkeuksellinen. Parolan Panssariprikaati ja Hattulan kunta päättivät juhlia Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä juhlaparaatilla.

Kuopion valtakunnallista paraatia lukuun ottamatta se on Suomen ainut.

Vaununjohtaja Markus Tupola esittelee Leopard 2a6 -taistelupanssarivaunua kalustonäyttelyn vieraille. Tämä on Tupolan ensimmäinen itsenäisyyspäivä puolustusvoimissa.

– Täällä on arvokas ja perinteitä kunnioittava tunnelma. Ainahan itsenäisyyspäivä on juhlava tilaisuus, Tupola sanoo.

Illalla pääsee vapaalle, mutta seuraavana päivänä on oltava taas varuskunnassa.

 

Prikaatilla valmistauduttiin paraatiin etsimällä sille sopivalla paikka ja hakemalla lupaa liikennejärjestelyihin.

Paraatissa on neljä joukkoyksikköä komentajineen. Kalusto on valittu mahdollisimman edustavasti jokaisesta joukkoyksiköstä. Vaunut on puhdistettu ja huollettu paraatikuntoon. Paraatin kuuluu näyttää juhlavalta.

– Eihän sinne rapaisella kalustolla tietenkään voi mennä, Hattulan-Riihimäen varuskunnan komendantti, yliluutnantti Jarkko Piekkari sanoo

Yleisön määrää on aina vaikea arvioida etukäteen, mutta paikan on oltava sellainen, että kaikki halukkaat mahtuvat seuraamaan ohimarssia.

Veteraaneille on varattu oma paikka ja penkit. Kunniavieraiden huomioiminen on erityisen tärkeää ennakkojärjestelyissä.

– Heidän läsnäolonsa huomioidaan aina, Piekkari sanoo.

Lumi satoi sopivasti juhlapäiväksi, on kuulas ja talvinen päivä. Hattulantien raitti on täynnä.

 

Iltapäivä ei ole pitkällä, mutta aurinko laskee jo. Joukon kärki lähtee liikkeelle, ohimarssi alkaa.

Hattulan pallokentällä kalustonäyttelyssä olleet vaunut ja ajoneuvo liittyvät jalkaväen perään. Salamavalot välähtelevät pientareella ja moni yleisössä vilkuttaa.

Tavallisesti paraatit järjestetään aamupäivällä. Nyt ohimarssin päättyminen on ajoitettu hetkeksi ennen Hattulan juhlailotulituksen alkua.

Ohimarssi on pian marssittu. Joukot pakkautuvat busseihin ja vaunut lähtevät jyristelemään kohti varuskuntaa. Hetkeksi ilotulitus valaisee tumman taivaan.HÄSA

Kolmea eri ostajaa venekaupoilla huijannut mies sai torstaina puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa.Forssassa asunut nuori mies oli viime keväänä laatinut suositulle veneiden myyntisivustolle kuvallisen ilmoituksen Buster XL -mallisesta moottoriveneestä

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, Hämeenlinnan Mieskuoron johtaja Anneli Julén ja kuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth järjestävät kaupunkilaisille juhlaohjelmaa tammikuulle.    Kuva: Pekka Rautiainen

Vieläkö juhlituttaa? Kun satavuotiaan Suomen h-hetki on onnellisesti takana, voi kalenteria alkaa täyttää uusilla merkkivuosiin liittyvillä tapahtumilla. Hämeenlinnan Mieskuoro sai alkunsa vuonna 1922 perustetusta Kerho kvartetista, joten sen 95-vuotispäivä osui tämän vuoden marraskuulle.

Kuva: Jukka Viitaniemi

Pälkäneentiellä sattuneen peräänajon raivaustyöt hidastavat liikennettä Hämeenlinnan Tiiriössä.Onnettomuuspaikalla, eli Kirstulan kartanon kohdalla, on toistaiseksi vain yksi kaista käytössä.Hälytyskeskus sai ilmoituksen onnettomuudesta hieman kello yhtä.

Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Arkistokuva

Lohen poikkeuksellisen korkea hinta on notkauttanut kalan kulutuksen kasvua Suomessa.Suomen kalamarkkinoilla myydään paljon lohikaloja. Puolet niistä on lohta ja puolet kirjolohta.Lohi tuodaan Norjasta, ja kirjolohesta puolet on kotimaista ja puolet Ruotsissa kasvatettua.