Julkaistu: 06.12.2017 18:35

Hattula järjesti rivinsä juhlaan

  •  Kuva: Pekka Rautiainen
    Kuva: Pekka Rautiainen
  •  Kuva: Pekka Rautiainen
    Kuva: Pekka Rautiainen

Maastonvihreä rivi toisensa jälkeen marssii pallokentän portista. Tunnin mittainen katselmus on juuri päättynyt ja noin 200 varusmiestä ja -naista järjestäytyy kolmijonossa Hattulantien risteykseen Juteinikeskuksen edustalla.

Viiden vaunun ja yhden ilmatorjuntayksikön ajoneuvon kalusto käynnistelevät moottoreitaan. Hernekeiton ja pakokaasun haju sekoittuvat pakkasilmassa.

Panssariprikaati on viettänyt itsenäisyyspäivän aamua Ahveniston, Hämeenlinnan ja Vanajan sankarihaudoilla. Seppelen lasku on prikaatin jokavuotinen itsenäisyyspäivän perinne.

 

Itsenäisyyspäivän paraati sen sijaan on poikkeuksellinen. Parolan Panssariprikaati ja Hattulan kunta päättivät juhlia Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä juhlaparaatilla.

Kuopion valtakunnallista paraatia lukuun ottamatta se on Suomen ainut.

Vaununjohtaja Markus Tupola esittelee Leopard 2a6 -taistelupanssarivaunua kalustonäyttelyn vieraille. Tämä on Tupolan ensimmäinen itsenäisyyspäivä puolustusvoimissa.

– Täällä on arvokas ja perinteitä kunnioittava tunnelma. Ainahan itsenäisyyspäivä on juhlava tilaisuus, Tupola sanoo.

Illalla pääsee vapaalle, mutta seuraavana päivänä on oltava taas varuskunnassa.

 

Prikaatilla valmistauduttiin paraatiin etsimällä sille sopivalla paikka ja hakemalla lupaa liikennejärjestelyihin.

Paraatissa on neljä joukkoyksikköä komentajineen. Kalusto on valittu mahdollisimman edustavasti jokaisesta joukkoyksiköstä. Vaunut on puhdistettu ja huollettu paraatikuntoon. Paraatin kuuluu näyttää juhlavalta.

– Eihän sinne rapaisella kalustolla tietenkään voi mennä, Hattulan-Riihimäen varuskunnan komendantti, yliluutnantti Jarkko Piekkari sanoo

Yleisön määrää on aina vaikea arvioida etukäteen, mutta paikan on oltava sellainen, että kaikki halukkaat mahtuvat seuraamaan ohimarssia.

Veteraaneille on varattu oma paikka ja penkit. Kunniavieraiden huomioiminen on erityisen tärkeää ennakkojärjestelyissä.

– Heidän läsnäolonsa huomioidaan aina, Piekkari sanoo.

Lumi satoi sopivasti juhlapäiväksi, on kuulas ja talvinen päivä. Hattulantien raitti on täynnä.

 

Iltapäivä ei ole pitkällä, mutta aurinko laskee jo. Joukon kärki lähtee liikkeelle, ohimarssi alkaa.

Hattulan pallokentällä kalustonäyttelyssä olleet vaunut ja ajoneuvo liittyvät jalkaväen perään. Salamavalot välähtelevät pientareella ja moni yleisössä vilkuttaa.

Tavallisesti paraatit järjestetään aamupäivällä. Nyt ohimarssin päättyminen on ajoitettu hetkeksi ennen Hattulan juhlailotulituksen alkua.

Ohimarssi on pian marssittu. Joukot pakkautuvat busseihin ja vaunut lähtevät jyristelemään kohti varuskuntaa. Hetkeksi ilotulitus valaisee tumman taivaan.HÄSA

Omien tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen ei aina ole helppoa, tietää Forssan seudulla toimiva mielen hyvinvointivalmentaja Teija Eloranta. Tunnesyömisestä kärsivän on kuitenkin tunnistettava tunteensa, jos mielii luopua tavastaan.  Kuva: Lassi Puhtimäki

Sellaisina iltoina, kun Maija oli yksin kotona ja luki kirjaa, hänelle tuli kummallisen tyhjä tunne. Ikään kuin jotain puuttuisi.Niitä iltoja varten Maijan kaapissa odotti suklaalevy. Suklaan syöminen täytti tyhjiön ja antoi hetkellisesti hyvän olon.

Parolannummelle saapuneet raskaat panssarihaupitsit ovat vielä Etelä-Korean armeijan väreissä. Yksittäisen vaunun muokkaaminen puolustusvoimien käyttöön kestää parisen kuukautta. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Ensimmäiset kaksi Etelä-Koreasta ostettua K9 Thunder -panssarihaupitsia saapui Parolannummelle viime torstaina. Virallisesti K9FIN Moukariksi nimetty tykistön ykkösnyrkki "suometetaan" Parolannummella toimivan Millog oy:n tiloissa. Koreasta laitteet tulivat tekniikaltaan riisuttuina.

Uuden sairaalan varsinaisiin rakennustöihin ryhdytään vuonna 2020 ja valmista pitäisi olla 2023. Kuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Kolmesta yritysryhmittymästä sairaalan rakennuttajaksi eniten pisteitä keräsi vertailussa Skanska Talonrakennus Oy:n, Sweco Talotekniikka Oy:n ja Sweco Rakennetekniikka Oy:n muodostama Hämeen Sydän -ryhmittymä.Sairaanhoitopiirin hallitus valitsi tiistaina sen toteuttamaan uutta Kantasairaalaa allian