Julkaistu: 06.12.2017 19:14
-
Päivitetty: 06.12.2017 20:31

Hämeenlinnan tori täyttyi satavuotiaan Suomi-neidon juhlijoista

  • Modernisoidussa kohtauksessa Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä lavalle astelikin yllättäen myös kahdeksas veljes, jota näytteli miniteatterilainen Taru Lahtinen. Veljeskaartia näyttelivät muun muassa Miikka Anttila (vas.) ja Emppu Jurvanen. Kuva: Esko Tuovinen
    Modernisoidussa kohtauksessa Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä lavalle astelikin yllättäen myös kahdeksas veljes, jota näytteli miniteatterilainen Taru Lahtinen. Veljeskaartia näyttelivät muun muassa Miikka Anttila (vas.) ja Emppu Jurvanen. Kuva: Esko Tuovinen
  • Ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi juhlisti itsenäisyyspäivää siniristilipuin Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
    Ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi juhlisti itsenäisyyspäivää siniristilipuin Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

Suuria tunteita, sinivalkoisia ajatuksia ja maamme historian havinaa kuultiin keskiviikkona satavuotiaan Suomi-neidon itsenäisyyspäivänä Hämeenlinnan pääjuhlassa torilla.

Valkokankaalla kansalaiset kertoivat, mitä Suomen itsenäisyys heille merkitsee. Teksti kertasi maamme itsenäistymisen vaiheita ja faktoja sadan vuoden varrelta.

Musiikista vastasivat Hämeenlinnan mieskuoro ja itsenäisyyspäivän juhlabändi. Lavalla nähtiin niin Sibelius-opiston nuoria tanssijoita kuin Vanajaveden Opiston sirkuskoulun oppilaita.

 

Pääjuhlan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi näyttelijä Mikko Virtanen, joka marssitti lavalle myös nuoria miniteatterilaisia.

Esityksessä klassikko Seitsemän veljestä modernisoitiin kahdeksannella veljeksellä, jota näytteli 18-vuotias abiturientti Taru Lahtinen. Hän näytteli myös Hella Wuolijokea niin ikään rajusti uudistetussa kohtauksessa Tuntemattomasta sotilaasta.

Lahtiselle Suomen itsenäisyys merkitsee turvallisuutta.

– Tiedän jo varmuudella, että lapseni tulevat saamaan turvallisen ja hyvän lapsuuden täällä: he pääsevät neuvolaan, päiväkotiin ja kouluun ja saavat hyvää terveydenhoitoa ja tarvittaessa sosiaalista tukea. Eikä itsellänikään ole mitään hätää.

 

Helsinkiläinen Lauri Malin piti näkemäänsä esitystä hienona ja juhlallisena ja hänen seuralaisensa Maiju-Riina Huttunen monipuolisena.

– Erityisen ihanaa oli, että oli varttuneiden miesten kuoro ja esityksistä vastasivat nuoret. Esityksessä tuli esiin itsenäisen Suomen monia eri puolia, Huttunen sanoi.

Kaarina ja Ahti Adenius pitivät tilaisuutta "ihan mukavana". Moitteita sai ainoastaan välillä reistaillut äänentoisto.

Yksi mielenkiintoisimmista hetkistä oli, kun vanhat raatihuoneen ja lääninhallituksen talot torin laidoilla alkoivat "keskustella" keskenään. Äänien takana oli näyttelijäpariskunta Arja ja Matti Nurminen.

Suomenlippunauhalla koristautunut ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi kertoi itsenäisyyspäivän merkitsevän hänelle paljon.

– Olen veteraanin lapsenlapsi. Meille pohjanmaalaisille äärettömän tärkeitä ovat koti, uskonto ja isänmaa! HäSa

Naisten itsepuolustuskurssi Hämeenlinnassa kiinnosti niin paljon, että koulutusta on tulossa lisää syksyllä. Myös Riihimäellä järjestetään syksyn aikana vastaava koulutus. Kuva: Pekka Rautiainen

Naisten itsepuolustuskurssien kysyntä on noussut nopeasti 2010-luvulla. Hämeenlinnassa tällä viikolla kurssia järjestänyt XLNT-sportin Janne Ahonen kertoo, että kasvu jatkuu edelleen.Vuonna 2017 Ahonen koulutti itsepuolustuksen perusteita noin 1 500 henkilölle.

Kesän ennätyshelteillä pullovedet loppuivat kaupoista. Vaikka suomalainen vesi on maailman parasta, erilaisten pullotettujen vesienmyynti kasvaa koko ajan. Muovipulloissa vesi käy kalliiksi myös ympäristölle.1. KulutusSuomalaiset juovat yhä enemmän pullotettuja vesiä.

Rautatieaseman pyöräparkki arkistokuvassa. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa / arkisto

Rautatieaseman käyttäjät toivovat asemalle nykyistä parempaa ja turvallisempaa pyöräpysäköintiä.Tämä selviää Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n teettämästä verkkokyselystä, jossa kartoitettiin aseman pyöräpysäköinnin kehitystarpeita.Kyselyn 103 vastaajasta 85 toivoi pyörän runkol