Julkaistu: 06.12.2017 19:14
-
Päivitetty: 06.12.2017 20:31

Hämeenlinnan tori täyttyi satavuotiaan Suomi-neidon juhlijoista

  • Modernisoidussa kohtauksessa Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä lavalle astelikin yllättäen myös kahdeksas veljes, jota näytteli miniteatterilainen Taru Lahtinen. Veljeskaartia näyttelivät muun muassa Miikka Anttila (vas.) ja Emppu Jurvanen. Kuva: Esko Tuovinen
    Modernisoidussa kohtauksessa Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä lavalle astelikin yllättäen myös kahdeksas veljes, jota näytteli miniteatterilainen Taru Lahtinen. Veljeskaartia näyttelivät muun muassa Miikka Anttila (vas.) ja Emppu Jurvanen. Kuva: Esko Tuovinen
  • Ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi juhlisti itsenäisyyspäivää siniristilipuin Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
    Ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi juhlisti itsenäisyyspäivää siniristilipuin Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

Suuria tunteita, sinivalkoisia ajatuksia ja maamme historian havinaa kuultiin keskiviikkona satavuotiaan Suomi-neidon itsenäisyyspäivänä Hämeenlinnan pääjuhlassa torilla.

Valkokankaalla kansalaiset kertoivat, mitä Suomen itsenäisyys heille merkitsee. Teksti kertasi maamme itsenäistymisen vaiheita ja faktoja sadan vuoden varrelta.

Musiikista vastasivat Hämeenlinnan mieskuoro ja itsenäisyyspäivän juhlabändi. Lavalla nähtiin niin Sibelius-opiston nuoria tanssijoita kuin Vanajaveden Opiston sirkuskoulun oppilaita.

 

Pääjuhlan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi näyttelijä Mikko Virtanen, joka marssitti lavalle myös nuoria miniteatterilaisia.

Esityksessä klassikko Seitsemän veljestä modernisoitiin kahdeksannella veljeksellä, jota näytteli 18-vuotias abiturientti Taru Lahtinen. Hän näytteli myös Hella Wuolijokea niin ikään rajusti uudistetussa kohtauksessa Tuntemattomasta sotilaasta.

Lahtiselle Suomen itsenäisyys merkitsee turvallisuutta.

– Tiedän jo varmuudella, että lapseni tulevat saamaan turvallisen ja hyvän lapsuuden täällä: he pääsevät neuvolaan, päiväkotiin ja kouluun ja saavat hyvää terveydenhoitoa ja tarvittaessa sosiaalista tukea. Eikä itsellänikään ole mitään hätää.

 

Helsinkiläinen Lauri Malin piti näkemäänsä esitystä hienona ja juhlallisena ja hänen seuralaisensa Maiju-Riina Huttunen monipuolisena.

– Erityisen ihanaa oli, että oli varttuneiden miesten kuoro ja esityksistä vastasivat nuoret. Esityksessä tuli esiin itsenäisen Suomen monia eri puolia, Huttunen sanoi.

Kaarina ja Ahti Adenius pitivät tilaisuutta "ihan mukavana". Moitteita sai ainoastaan välillä reistaillut äänentoisto.

Yksi mielenkiintoisimmista hetkistä oli, kun vanhat raatihuoneen ja lääninhallituksen talot torin laidoilla alkoivat "keskustella" keskenään. Äänien takana oli näyttelijäpariskunta Arja ja Matti Nurminen.

Suomenlippunauhalla koristautunut ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi kertoi itsenäisyyspäivän merkitsevän hänelle paljon.

– Olen veteraanin lapsenlapsi. Meille pohjanmaalaisille äärettömän tärkeitä ovat koti, uskonto ja isänmaa! HäSa

Kolmea eri ostajaa venekaupoilla huijannut mies sai torstaina puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa.Forssassa asunut nuori mies oli viime keväänä laatinut suositulle veneiden myyntisivustolle kuvallisen ilmoituksen Buster XL -mallisesta moottoriveneestä

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, Hämeenlinnan Mieskuoron johtaja Anneli Julén ja kuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth järjestävät kaupunkilaisille juhlaohjelmaa tammikuulle.    Kuva: Pekka Rautiainen

Vieläkö juhlituttaa? Kun satavuotiaan Suomen h-hetki on onnellisesti takana, voi kalenteria alkaa täyttää uusilla merkkivuosiin liittyvillä tapahtumilla. Hämeenlinnan Mieskuoro sai alkunsa vuonna 1922 perustetusta Kerho kvartetista, joten sen 95-vuotispäivä osui tämän vuoden marraskuulle.

Kuva: Jukka Viitaniemi

Pälkäneentiellä sattuneen peräänajon raivaustyöt hidastavat liikennettä Hämeenlinnan Tiiriössä.Onnettomuuspaikalla, eli Kirstulan kartanon kohdalla, on toistaiseksi vain yksi kaista käytössä.Hälytyskeskus sai ilmoituksen onnettomuudesta hieman kello yhtä.

Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Arkistokuva

Lohen poikkeuksellisen korkea hinta on notkauttanut kalan kulutuksen kasvua Suomessa.Suomen kalamarkkinoilla myydään paljon lohikaloja. Puolet niistä on lohta ja puolet kirjolohta.Lohi tuodaan Norjasta, ja kirjolohesta puolet on kotimaista ja puolet Ruotsissa kasvatettua.