Julkaistu: 06.12.2017 19:14
-
Päivitetty: 06.12.2017 20:31

Hämeenlinnan tori täyttyi satavuotiaan Suomi-neidon juhlijoista

  • Modernisoidussa kohtauksessa Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä lavalle astelikin yllättäen myös kahdeksas veljes, jota näytteli miniteatterilainen Taru Lahtinen. Veljeskaartia näyttelivät muun muassa Miikka Anttila (vas.) ja Emppu Jurvanen. Kuva: Esko Tuovinen
    Modernisoidussa kohtauksessa Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä lavalle astelikin yllättäen myös kahdeksas veljes, jota näytteli miniteatterilainen Taru Lahtinen. Veljeskaartia näyttelivät muun muassa Miikka Anttila (vas.) ja Emppu Jurvanen. Kuva: Esko Tuovinen
  • Ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi juhlisti itsenäisyyspäivää siniristilipuin Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
    Ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi juhlisti itsenäisyyspäivää siniristilipuin Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

Suuria tunteita, sinivalkoisia ajatuksia ja maamme historian havinaa kuultiin keskiviikkona satavuotiaan Suomi-neidon itsenäisyyspäivänä Hämeenlinnan pääjuhlassa torilla.

Valkokankaalla kansalaiset kertoivat, mitä Suomen itsenäisyys heille merkitsee. Teksti kertasi maamme itsenäistymisen vaiheita ja faktoja sadan vuoden varrelta.

Musiikista vastasivat Hämeenlinnan mieskuoro ja itsenäisyyspäivän juhlabändi. Lavalla nähtiin niin Sibelius-opiston nuoria tanssijoita kuin Vanajaveden Opiston sirkuskoulun oppilaita.

 

Pääjuhlan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi näyttelijä Mikko Virtanen, joka marssitti lavalle myös nuoria miniteatterilaisia.

Esityksessä klassikko Seitsemän veljestä modernisoitiin kahdeksannella veljeksellä, jota näytteli 18-vuotias abiturientti Taru Lahtinen. Hän näytteli myös Hella Wuolijokea niin ikään rajusti uudistetussa kohtauksessa Tuntemattomasta sotilaasta.

Lahtiselle Suomen itsenäisyys merkitsee turvallisuutta.

– Tiedän jo varmuudella, että lapseni tulevat saamaan turvallisen ja hyvän lapsuuden täällä: he pääsevät neuvolaan, päiväkotiin ja kouluun ja saavat hyvää terveydenhoitoa ja tarvittaessa sosiaalista tukea. Eikä itsellänikään ole mitään hätää.

 

Helsinkiläinen Lauri Malin piti näkemäänsä esitystä hienona ja juhlallisena ja hänen seuralaisensa Maiju-Riina Huttunen monipuolisena.

– Erityisen ihanaa oli, että oli varttuneiden miesten kuoro ja esityksistä vastasivat nuoret. Esityksessä tuli esiin itsenäisen Suomen monia eri puolia, Huttunen sanoi.

Kaarina ja Ahti Adenius pitivät tilaisuutta "ihan mukavana". Moitteita sai ainoastaan välillä reistaillut äänentoisto.

Yksi mielenkiintoisimmista hetkistä oli, kun vanhat raatihuoneen ja lääninhallituksen talot torin laidoilla alkoivat "keskustella" keskenään. Äänien takana oli näyttelijäpariskunta Arja ja Matti Nurminen.

Suomenlippunauhalla koristautunut ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi kertoi itsenäisyyspäivän merkitsevän hänelle paljon.

– Olen veteraanin lapsenlapsi. Meille pohjanmaalaisille äärettömän tärkeitä ovat koti, uskonto ja isänmaa! HäSa

Graniittilinnan jäkälä- ja sammallajistoa ei ole aikaisemmin tutkittu. Jo ensimmäisen tutkimuspäivän aikana selviää, että linnan pinnat tarjoavat kodin lajeille, joiden aikaisemmat kasvupaikat ovat vähentyneet. Kuvassa biologi ja sammaltutkija Turkka Korvenpää Envibio oy:stä. Kuva: Pekka Rautiainen

Aulangon Graniittilinnassa tutkitaan tällä hetkellä jäkäliä ja sammalia. Tavoitteena on selvittää, mitä lajeja siellä esiintyy, ja kuinka niitä voisi suojella linnan tulevan suurkorjauksen aikana.– Linnassa on aikaisemmin havaittu uhanalainen sammallaji, mutta asiaa ei tutkittu lisää.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin neurologinen kuntoutusosasto sijaitsee tällä hetkellä Riihimäen sairaalassa, mutta se siirtyy Hämeenlinnaan Ahvenistolle rakennettavaan uuteen Kantasairaalaan. Kuntoutukselle rakennetaan sinne nykyaikaiset ja monipuoliset tilat. Kuvassa fysioterapeutti Kati Nurmi auttaa neurologisen kuntoutusosaston potilasta pystyasennon hallinnan harjoittelussa. Kuva: Pekka Rautiainen

Vaikka sosiaali- ja terveysministeriön suunnitelmat uudistaa valtakunnallista kuntoutusjärjestelmää ovat herättäneet pelkoja kuntoutuspalvelujen huononemisesta potilaissa, heidän omaisissaan ja potilasjärjestöissä, tilanne vaikuttaa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin osalta lohdulliselta.Näin vakuuttaa

Heinäkuussa 2017 järjestetty AC/DC:n konsertti yllätti monien odotukset. Tapahtuma jätti Hämeenlinnaan yli 7 miljoonaa euroa. Kuva: Pekka Rautiainen

Näyttää siltä, että tapahtumapuistolla on tulevaisuutta, vaikkei siellä tänä vuonna olekaan megatapahtumaa.Tapahtumajärjestäjä Live Nation on vahvistanut, että vuodelle 2019 Kantolaan on jo vahvistunut jättikonsertti. Esiintyjää ei kuitenkaan vielä paljasteta.

Kauppakeskus Linna tyhjeni lähes täysin kauppakeskus Goodmanin valmistuttua. Kuva: Markku Tanni / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan keskusta-alueen elinvoima laski hieman viime vuodesta, kertoo tuore laskelma.Elävät Kaupunkikeskustat ry:n vuotuinen elinvoimaselvitys perustuu tyhjien liiketilojen ja lauantaisin auki olevien yritysten määriin sekä asukaslukuun.Vertailuun ensimmäistä kertaa osallistunut Riihimäen kesku