Julkaistu: 06.12.2017 19:14
-
Päivitetty: 06.12.2017 20:31

Hämeenlinnan tori täyttyi satavuotiaan Suomi-neidon juhlijoista

  • Modernisoidussa kohtauksessa Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä lavalle astelikin yllättäen myös kahdeksas veljes, jota näytteli miniteatterilainen Taru Lahtinen. Veljeskaartia näyttelivät muun muassa Miikka Anttila (vas.) ja Emppu Jurvanen. Kuva: Esko Tuovinen
    Modernisoidussa kohtauksessa Aleksis Kiven klassikosta Seitsemän veljestä lavalle astelikin yllättäen myös kahdeksas veljes, jota näytteli miniteatterilainen Taru Lahtinen. Veljeskaartia näyttelivät muun muassa Miikka Anttila (vas.) ja Emppu Jurvanen. Kuva: Esko Tuovinen
  • Ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi juhlisti itsenäisyyspäivää siniristilipuin Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen
    Ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi juhlisti itsenäisyyspäivää siniristilipuin Hämeenlinnassa. Kuva: Esko Tuovinen

Suuria tunteita, sinivalkoisia ajatuksia ja maamme historian havinaa kuultiin keskiviikkona satavuotiaan Suomi-neidon itsenäisyyspäivänä Hämeenlinnan pääjuhlassa torilla.

Valkokankaalla kansalaiset kertoivat, mitä Suomen itsenäisyys heille merkitsee. Teksti kertasi maamme itsenäistymisen vaiheita ja faktoja sadan vuoden varrelta.

Musiikista vastasivat Hämeenlinnan mieskuoro ja itsenäisyyspäivän juhlabändi. Lavalla nähtiin niin Sibelius-opiston nuoria tanssijoita kuin Vanajaveden Opiston sirkuskoulun oppilaita.

 

Pääjuhlan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastasi näyttelijä Mikko Virtanen, joka marssitti lavalle myös nuoria miniteatterilaisia.

Esityksessä klassikko Seitsemän veljestä modernisoitiin kahdeksannella veljeksellä, jota näytteli 18-vuotias abiturientti Taru Lahtinen. Hän näytteli myös Hella Wuolijokea niin ikään rajusti uudistetussa kohtauksessa Tuntemattomasta sotilaasta.

Lahtiselle Suomen itsenäisyys merkitsee turvallisuutta.

– Tiedän jo varmuudella, että lapseni tulevat saamaan turvallisen ja hyvän lapsuuden täällä: he pääsevät neuvolaan, päiväkotiin ja kouluun ja saavat hyvää terveydenhoitoa ja tarvittaessa sosiaalista tukea. Eikä itsellänikään ole mitään hätää.

 

Helsinkiläinen Lauri Malin piti näkemäänsä esitystä hienona ja juhlallisena ja hänen seuralaisensa Maiju-Riina Huttunen monipuolisena.

– Erityisen ihanaa oli, että oli varttuneiden miesten kuoro ja esityksistä vastasivat nuoret. Esityksessä tuli esiin itsenäisen Suomen monia eri puolia, Huttunen sanoi.

Kaarina ja Ahti Adenius pitivät tilaisuutta "ihan mukavana". Moitteita sai ainoastaan välillä reistaillut äänentoisto.

Yksi mielenkiintoisimmista hetkistä oli, kun vanhat raatihuoneen ja lääninhallituksen talot torin laidoilla alkoivat "keskustella" keskenään. Äänien takana oli näyttelijäpariskunta Arja ja Matti Nurminen.

Suomenlippunauhalla koristautunut ilmajokelainen Tuija Sirén-Sahrakorpi kertoi itsenäisyyspäivän merkitsevän hänelle paljon.

– Olen veteraanin lapsenlapsi. Meille pohjanmaalaisille äärettömän tärkeitä ovat koti, uskonto ja isänmaa! HäSa

Omien tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen ei aina ole helppoa, tietää Forssan seudulla toimiva mielen hyvinvointivalmentaja Teija Eloranta. Tunnesyömisestä kärsivän on kuitenkin tunnistettava tunteensa, jos mielii luopua tavastaan.  Kuva: Lassi Puhtimäki

Sellaisina iltoina, kun Maija oli yksin kotona ja luki kirjaa, hänelle tuli kummallisen tyhjä tunne. Ikään kuin jotain puuttuisi.Niitä iltoja varten Maijan kaapissa odotti suklaalevy. Suklaan syöminen täytti tyhjiön ja antoi hetkellisesti hyvän olon.

Parolannummelle saapuneet raskaat panssarihaupitsit ovat vielä Etelä-Korean armeijan väreissä. Yksittäisen vaunun muokkaaminen puolustusvoimien käyttöön kestää parisen kuukautta. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Ensimmäiset kaksi Etelä-Koreasta ostettua K9 Thunder -panssarihaupitsia saapui Parolannummelle viime torstaina. Virallisesti K9FIN Moukariksi nimetty tykistön ykkösnyrkki "suometetaan" Parolannummella toimivan Millog oy:n tiloissa. Koreasta laitteet tulivat tekniikaltaan riisuttuina.

Uuden sairaalan varsinaisiin rakennustöihin ryhdytään vuonna 2020 ja valmista pitäisi olla 2023. Kuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Kolmesta yritysryhmittymästä sairaalan rakennuttajaksi eniten pisteitä keräsi vertailussa Skanska Talonrakennus Oy:n, Sweco Talotekniikka Oy:n ja Sweco Rakennetekniikka Oy:n muodostama Hämeen Sydän -ryhmittymä.Sairaanhoitopiirin hallitus valitsi tiistaina sen toteuttamaan uutta Kantasairaalaa allian