Julkaistu: 07.12.2017 16:31
-
Päivitetty: 07.12.2017 16:42

Näin hyvin onnistuu lumilautailu ilman näköä tai jalkoja - katso elokuva!

  • Kuvakaappaus elokuvasta.
    Kuvakaappaus elokuvasta.

Suomen Lumilautaliitto on julkaissut lyhytelokuvan soveltavasta lumilautailusta ja laskijoista, jotka näkevät lumilautailussa mahdollisuuksia rajoitusten sijaan.

Viime keväänä Pyhällä ja Rukalla kuvattuun elokuvaan osallistui yksitoista eri vammataustasta tulevaa laskijaa. Elokuvan on ohjannut Janne Tanskanen.

Elokuva on katsottavissa Youtubessa

 

Elokuvan laskijat eivät tunteneet toisiaan ennen kuvauksia, mutta mäkeen mennessä syntyi yhteisöllinen tunnelma melko nopeasti ja laskuporukka tiivistyi. Lisäksi jokainen ylitti itsensä elokuvan kuvauksissa.

- Kaikki kokeilivat jotain mitä eivät olleet aikaisemmin tehneet tai oppivat uutta. Tavoitteena oli, että leffan myötä saadaan lisää ihmisiä mäkeen ja lisätään myös tietoisuutta avustajien ja ammattilaisten kuten fysioterapeuttien keskuudessa lumilautailun mahdollisuuksista. My Turn -nimi viittaa kolmeen asiaan: juuri siihen omaan käännökseen lumilaudalla, että nyt on vammaislaskijoiden vuoro nousta parrasvaloihin ja elämänmuutokseen, joka joillekin laskijoille tapahtui vammautumisen myötä, projektin koordinaattori Tiina Lindström kertoo.


Lumilautaliitolla ei ollut aikaisempaa laajaa kokemusta soveltavasta lumilautailusta. Niinpä elokuvan kuvaaminen oli Lindströmin mukaan opettelua, yhteistä suunnittelua ja kokeilua laskijoiden, ohjaajan, tuottajan ja avustajien kesken.

- Pyrittiin välttämään ns. "sankaritarinoita" ja keskityttiin laskemiseen ja siihen, mitä se laskijoille merkitsee. Lopulta perinteisen laskuleffan, jossa on partteja partin perään, päädyttiin kuitenkin tekemään lyhytdokumentti. Laskijoiden tarinat haluttiin tuoda osaksi leffaa, Lindström jatkaa.


My Turn sai ensi-iltansa Helsingin Messukeskuksessa 2.11. ja sitä on näytetty elokuvafestivaaleilla sekä erilaisissa tilaisuuksissa sen jälkeen.

Elokuva on osa Suomen Lumilautaliiton Kaikki Snoukkaa -projektia, joka levittää tietoa soveltavan lumilautailun mahdollisuuksista. HäSa

Omien tunteiden tunnistaminen ja käsitteleminen ei aina ole helppoa, tietää Forssan seudulla toimiva mielen hyvinvointivalmentaja Teija Eloranta. Tunnesyömisestä kärsivän on kuitenkin tunnistettava tunteensa, jos mielii luopua tavastaan.  Kuva: Lassi Puhtimäki

Sellaisina iltoina, kun Maija oli yksin kotona ja luki kirjaa, hänelle tuli kummallisen tyhjä tunne. Ikään kuin jotain puuttuisi.Niitä iltoja varten Maijan kaapissa odotti suklaalevy. Suklaan syöminen täytti tyhjiön ja antoi hetkellisesti hyvän olon.

Parolannummelle saapuneet raskaat panssarihaupitsit ovat vielä Etelä-Korean armeijan väreissä. Yksittäisen vaunun muokkaaminen puolustusvoimien käyttöön kestää parisen kuukautta. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Ensimmäiset kaksi Etelä-Koreasta ostettua K9 Thunder -panssarihaupitsia saapui Parolannummelle viime torstaina. Virallisesti K9FIN Moukariksi nimetty tykistön ykkösnyrkki "suometetaan" Parolannummella toimivan Millog oy:n tiloissa. Koreasta laitteet tulivat tekniikaltaan riisuttuina.

Uuden sairaalan varsinaisiin rakennustöihin ryhdytään vuonna 2020 ja valmista pitäisi olla 2023. Kuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Kolmesta yritysryhmittymästä sairaalan rakennuttajaksi eniten pisteitä keräsi vertailussa Skanska Talonrakennus Oy:n, Sweco Talotekniikka Oy:n ja Sweco Rakennetekniikka Oy:n muodostama Hämeen Sydän -ryhmittymä.Sairaanhoitopiirin hallitus valitsi tiistaina sen toteuttamaan uutta Kantasairaalaa allian