Julkaistu: 07.12.2017 16:31
-
Päivitetty: 07.12.2017 16:42

Näin hyvin onnistuu lumilautailu ilman näköä tai jalkoja - katso elokuva!

  • Kuvakaappaus elokuvasta.
    Kuvakaappaus elokuvasta.

Suomen Lumilautaliitto on julkaissut lyhytelokuvan soveltavasta lumilautailusta ja laskijoista, jotka näkevät lumilautailussa mahdollisuuksia rajoitusten sijaan.

Viime keväänä Pyhällä ja Rukalla kuvattuun elokuvaan osallistui yksitoista eri vammataustasta tulevaa laskijaa. Elokuvan on ohjannut Janne Tanskanen.

Elokuva on katsottavissa Youtubessa

 

Elokuvan laskijat eivät tunteneet toisiaan ennen kuvauksia, mutta mäkeen mennessä syntyi yhteisöllinen tunnelma melko nopeasti ja laskuporukka tiivistyi. Lisäksi jokainen ylitti itsensä elokuvan kuvauksissa.

- Kaikki kokeilivat jotain mitä eivät olleet aikaisemmin tehneet tai oppivat uutta. Tavoitteena oli, että leffan myötä saadaan lisää ihmisiä mäkeen ja lisätään myös tietoisuutta avustajien ja ammattilaisten kuten fysioterapeuttien keskuudessa lumilautailun mahdollisuuksista. My Turn -nimi viittaa kolmeen asiaan: juuri siihen omaan käännökseen lumilaudalla, että nyt on vammaislaskijoiden vuoro nousta parrasvaloihin ja elämänmuutokseen, joka joillekin laskijoille tapahtui vammautumisen myötä, projektin koordinaattori Tiina Lindström kertoo.


Lumilautaliitolla ei ollut aikaisempaa laajaa kokemusta soveltavasta lumilautailusta. Niinpä elokuvan kuvaaminen oli Lindströmin mukaan opettelua, yhteistä suunnittelua ja kokeilua laskijoiden, ohjaajan, tuottajan ja avustajien kesken.

- Pyrittiin välttämään ns. "sankaritarinoita" ja keskityttiin laskemiseen ja siihen, mitä se laskijoille merkitsee. Lopulta perinteisen laskuleffan, jossa on partteja partin perään, päädyttiin kuitenkin tekemään lyhytdokumentti. Laskijoiden tarinat haluttiin tuoda osaksi leffaa, Lindström jatkaa.


My Turn sai ensi-iltansa Helsingin Messukeskuksessa 2.11. ja sitä on näytetty elokuvafestivaaleilla sekä erilaisissa tilaisuuksissa sen jälkeen.

Elokuva on osa Suomen Lumilautaliiton Kaikki Snoukkaa -projektia, joka levittää tietoa soveltavan lumilautailun mahdollisuuksista. HäSa

Kolmea eri ostajaa venekaupoilla huijannut mies sai torstaina puolen vuoden ehdollisen vankeustuomion Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa.Forssassa asunut nuori mies oli viime keväänä laatinut suositulle veneiden myyntisivustolle kuvallisen ilmoituksen Buster XL -mallisesta moottoriveneestä

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, Hämeenlinnan Mieskuoron johtaja Anneli Julén ja kuoron puheenjohtaja Heikki Lindroth järjestävät kaupunkilaisille juhlaohjelmaa tammikuulle.    Kuva: Pekka Rautiainen

Vieläkö juhlituttaa? Kun satavuotiaan Suomen h-hetki on onnellisesti takana, voi kalenteria alkaa täyttää uusilla merkkivuosiin liittyvillä tapahtumilla. Hämeenlinnan Mieskuoro sai alkunsa vuonna 1922 perustetusta Kerho kvartetista, joten sen 95-vuotispäivä osui tämän vuoden marraskuulle.

Kuva: Jukka Viitaniemi

Pälkäneentiellä sattuneen peräänajon raivaustyöt hidastavat liikennettä Hämeenlinnan Tiiriössä.Onnettomuuspaikalla, eli Kirstulan kartanon kohdalla, on toistaiseksi vain yksi kaista käytössä.Hälytyskeskus sai ilmoituksen onnettomuudesta hieman kello yhtä.

Lohen hinta on viimeiset kolme vuotta pysytellyt poikkeuksellisen korkeana. Arkistokuva

Lohen poikkeuksellisen korkea hinta on notkauttanut kalan kulutuksen kasvua Suomessa.Suomen kalamarkkinoilla myydään paljon lohikaloja. Puolet niistä on lohta ja puolet kirjolohta.Lohi tuodaan Norjasta, ja kirjolohesta puolet on kotimaista ja puolet Ruotsissa kasvatettua.