Julkaistu: 07.12.2017 16:44

Sibeliukset saavat harvinaisia vieraita – Huippukvartetti Meta4 näyttää soittamisen mallia säveltäjämestarin talossa

 • Lapset Linda (vas.) ja Janne Sibelius äitinsä Maria Sibeliuksen sylissä. Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo
  Lapset Linda (vas.) ja Janne Sibelius äitinsä Maria Sibeliuksen sylissä. Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo

Suomalaisen musiikin päivää ja Sibeliuksen syntymäpäivää vietetään Hämeenlinnassa jousikvartetti Meta4:n kanssa. Kansainvälisesti menestynyt yhtye esiintyy päivällä Sibeliuksen syntymäkodissa pop up -konsertissa ja illalla Verkatehtaalla.

Kvartetti on esiintynyt monissa maailman metropoleissa, mutta Sibeliuksen syntymäkodissa konsertti on ensimmäinen.

– Siinä on varmaan ihan oma tunnelmansa, kuten aina tuon kaltaisessa intiimissä tilassa esiintyessä, viulisti Minna Pensola sanoo.

Kun yleisö ja esiintyjät ovat lähellä toisiaan, energia virtaa molempiin suuntiin: ollaan väistämättä läsnä.

– Ja kun soitetaan Sibeliusta Sibeliuksen syntymäkodissa, tunnelma on aina omanlaisensa ja erityinen, Pensola sanoo.

Pop up -konsertin ohjelmisto on viime hetkiin asti arvoitus. Sen sijaan illalla Verkatehtaan Vanaja-salissa soitettavat teokset on lyöty lukkoon hyvissä ajoin. Mukana on itseoikeutetusti Jean Sibeliuksen jousikvartetto Voces Intimae. Lisäksi kuullaan jousikvartetille sävelletyt teokset Jouni Kaipaiselta ja Kaija Saariaholta.

Minna Pensolan mielestä nykysäveltäjät jatkavat ja täydentävät hienolla tavalla suomalaisen musiikin perinteitä maailmalla. Esimerkiksi Meta4:ta pyydetään usein esittämään "suomalaista musiikkia".

Silloin Pensola voi tarttua puhelimeen ja kysyy säveltäjätuttaviltaan, löytyisikö näiltä jotain soitettavaa kvartetille. Vastaavasti säveltäjät tarjoavat teoksiaan esitettäväksi.

– Piirit ovat sen verran pienet ja ystävällismieliset, että on helppoa luoda suhteita esittäjien ja säveltäjien kesken, hän kertoo.

Näin syntyy uutta suomalaista musiikkia ja sitä saadaan tehtyä tunnetuksi maailmalla.

Säveltäjä Jean Sibelius asui Hämeenlinnassa noin 20-vuotiaaksi asti ja haaveili viulistin urasta.

Vaikka Sibelius oli monin tavoin lahjakas ja soitti erilaisissa kotiorkestereissa, hän olisi Minna Pensolan mukaan tuskin pärjännyt kilpailussa nykyajan nuorten musiikin harrastajien kanssa. Nykyään soiton opiskelijoilta vaaditaan paljon enemmän tuon ikäisinä.

– 15–16-vuotiaina soitetaan jo ammattilaistason teoksia, esimerkiksi Sibeliuksen Viulukonserttoa, hän vertaa. HÄSA

Sibelius-päivä

Suomalaisen musiikin päivää vietetään Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12.

Sibeliuksen syntymäkodissa (Hallituskatu 11, Hämeenlinna) on avoimet ovet ja glögitarjoilu kello 12–16.

Talon pianistina Alina Egorova.

Jousikvartetti Meta4 esiintyy kello 14.

Seppeleitä ja konsertti

Sibeliuksen puistossa lasketaan seppeleet Jean Sibeliuksen patsaalle kello 15. Kulttuurikaaren KuKa-kuoro esiintyy.

Hämeenlinnan Sibelius-seuran juhlakokous Raatihuoneella kello 16.

Meta4 esiintyy Sibelius-päivän juhlakonsertissa Verkatehtaan Vanaja-salissa kello 19.

40 metrin pituinen liukumäki tuntui kiinnostavan perheen pienimpiä Pauninmaan luontokohteen talvitapahtumassa sunnuntai-iltana. Kuva: Riku Hasari

Napakelkka kirskui, liukurit kiisivät liukumäissä ja tuli räiskyi monissa muodoissaan Pauninmaan luontokohteen tämän talven viimeisessä ulkoilutapahtumassa sunnuntaina.Talvesta ja sen riemuista oli Janakkalan Tervakoskelle tullut nauttimaan reilut sata kävijää, useimmat heistä lapsiperheitä.

Esko Anttolan mielestä hyppyrimäen alastulorinne olisi oivallinen treenauspaikka. - Täällä voisi järjestää vaikka minkälaisia ulkoilutapahtumia muutenkin, Anttola suunnittelee. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnaan tulee lähitulevaisuudessa ainakin kahdet uudet kuntoportaat.Portaita havitellaan niin Hämeenlinnan Lammille kuin Ahvenistollekin, mutta myös Janakkalan kuntoporrashankkeet ovat kovaa vauhtia viriämässä niin Turengissa kuin Tervakoskellakin.Tähän asti Kanta-Hämeessä on ollut kuntoportai

Erä-, retkeily- ja ulkoilutarvikkeita myyvä Vaeltajankauppa.fi muuttaa Hämeenlinnassa Turuntie 7:stä Kaurialankatu 21:een. Muutto alkoi keskiviikkona.– Saamme yhdistettyä myymälän, Kantolassa nyt toimivan verkkokaupan varaston ja muut toiminnot saman katon alle.

Poliisilla oli kiireinen viikonloppuyö ja vuorokausi Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Päijät-Hämeessä tehtäviä kertyi vuorokaudessa 170 ja yövuorossa iltaseitsemän ja aamuseitsemän välillä 122. Kanta-Hämeessä tehtäviä kertyi vastaavina aikoina 112 ja 61.

                 Asianajaja Peter Boucht ja maalauksessa komeileva isoisä Harald Boucht ehtivät joitakin vuosia työskennellä samaan aikaan perheen asianajotoimistossa Vaasassa. Asianajotoimisto Boucht & Nikula jatkaa toimintaansa vielä tänä päivänäkin.                Kuva: Jarno Pellinen

Harald Boucht lähetti jääkärikokelaat kodistaan hiihtämään jäisen Merenkurkun yli Ruotsiin, josta matka jatkui Saksaan.Tärkeä jääkärivärväri oli järjestämässä Mannerheimille aseita, joilla venäläiset saatiin vaarattomiksi Pohjanmaalla. Vaasalainen hovioikeudenneuvos Harald Boucht (1872–1963) oli suo

Kaduilta pelastetuilla koirilla voi tautien lisäksi olla pelkoaggressiota, mikä tekee sen käytöksestä arvaamattoman. Kuva: TA terho aalto

Etelä-Suomen aluehallintovirasto varoittelee ulkomailta Suomeen pelastettavien koirien mukana tulevista terveysriskeistä.– Antibioottiresistenssi sekä koirista ihmisiin tarttuvat taudit on syytä huomioida, kun harkitaan katukoiran pelastamista Suomeen.