Julkaistu: 07.12.2017 16:44

Sibeliukset saavat harvinaisia vieraita – Huippukvartetti Meta4 näyttää soittamisen mallia säveltäjämestarin talossa

  • Lapset  Linda (vas.) ja Janne Sibelius äitinsä Maria Sibeliuksen sylissä. Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo
    Lapset Linda (vas.) ja Janne Sibelius äitinsä Maria Sibeliuksen sylissä. Kuva: Hämeenlinnan kaupunginmuseo

Suomalaisen musiikin päivää ja Sibeliuksen syntymäpäivää vietetään Hämeenlinnassa jousikvartetti Meta4:n kanssa. Kansainvälisesti menestynyt yhtye esiintyy päivällä Sibeliuksen syntymäkodissa pop up -konsertissa ja illalla Verkatehtaalla.

Kvartetti on esiintynyt monissa maailman metropoleissa, mutta Sibeliuksen syntymäkodissa konsertti on ensimmäinen.

– Siinä on varmaan ihan oma tunnelmansa, kuten aina tuon kaltaisessa intiimissä tilassa esiintyessä, viulisti Minna Pensola sanoo.

Kun yleisö ja esiintyjät ovat lähellä toisiaan, energia virtaa molempiin suuntiin: ollaan väistämättä läsnä.

– Ja kun soitetaan Sibeliusta Sibeliuksen syntymäkodissa, tunnelma on aina omanlaisensa ja erityinen, Pensola sanoo.

Pop up -konsertin ohjelmisto on viime hetkiin asti arvoitus. Sen sijaan illalla Verkatehtaan Vanaja-salissa soitettavat teokset on lyöty lukkoon hyvissä ajoin. Mukana on itseoikeutetusti Jean Sibeliuksen jousikvartetto Voces Intimae. Lisäksi kuullaan jousikvartetille sävelletyt teokset Jouni Kaipaiselta ja Kaija Saariaholta.

Minna Pensolan mielestä nykysäveltäjät jatkavat ja täydentävät hienolla tavalla suomalaisen musiikin perinteitä maailmalla. Esimerkiksi Meta4:ta pyydetään usein esittämään "suomalaista musiikkia".

Silloin Pensola voi tarttua puhelimeen ja kysyy säveltäjätuttaviltaan, löytyisikö näiltä jotain soitettavaa kvartetille. Vastaavasti säveltäjät tarjoavat teoksiaan esitettäväksi.

– Piirit ovat sen verran pienet ja ystävällismieliset, että on helppoa luoda suhteita esittäjien ja säveltäjien kesken, hän kertoo.

Näin syntyy uutta suomalaista musiikkia ja sitä saadaan tehtyä tunnetuksi maailmalla.

Säveltäjä Jean Sibelius asui Hämeenlinnassa noin 20-vuotiaaksi asti ja haaveili viulistin urasta.

Vaikka Sibelius oli monin tavoin lahjakas ja soitti erilaisissa kotiorkestereissa, hän olisi Minna Pensolan mukaan tuskin pärjännyt kilpailussa nykyajan nuorten musiikin harrastajien kanssa. Nykyään soiton opiskelijoilta vaaditaan paljon enemmän tuon ikäisinä.

– 15–16-vuotiaina soitetaan jo ammattilaistason teoksia, esimerkiksi Sibeliuksen Viulukonserttoa, hän vertaa. HÄSA

Sibelius-päivä

Suomalaisen musiikin päivää vietetään Jean Sibeliuksen syntymäpäivänä 8.12.

Sibeliuksen syntymäkodissa (Hallituskatu 11, Hämeenlinna) on avoimet ovet ja glögitarjoilu kello 12–16.

Talon pianistina Alina Egorova.

Jousikvartetti Meta4 esiintyy kello 14.

Seppeleitä ja konsertti

Sibeliuksen puistossa lasketaan seppeleet Jean Sibeliuksen patsaalle kello 15. Kulttuurikaaren KuKa-kuoro esiintyy.

Hämeenlinnan Sibelius-seuran juhlakokous Raatihuoneella kello 16.

Meta4 esiintyy Sibelius-päivän juhlakonsertissa Verkatehtaan Vanaja-salissa kello 19.

Hikiältä löydetyt ruumiit saivat kaikki omat kauniinvalkoiset arkkunsa. Heidät haudattiin kuitenkin samaan hautaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Hikiältä metsähaudasta vuosi sitten löydetyt ruumiit haudattiin sunnuntaina Hausjärven vanhalle hautausmaalle.Tutkimuksen mukaan ruumiit kuuluivat neljälle nuorelle miehelle, jotka saksalaiset teloittivat sisällissodan aikaan vuonna 1918. Kuolleista tunnistettiin kaksi, 15-vuotias Niilo Johannes Lin

Autohuolto K. Tissarin autokorjaamon ja Kaarlo Tissarin kotitalon välissä aloitti vuonna 1929 jenkkityyliin rakennettu hieno bensiininjakelukioski. 1960-luvulla Kauppakadun tontti muuttui viereen rakennetun Sokoksen parkkipaikaksi. Kuva: Riihimäen kaupunginmuseo

Nenään nousevat bensan ja kermakahveen tuoksut samalla, kun korvissa soivat pajatson ja kassakoneen kilinä.Riihimäen kaupunginmuseossa vaellellaan loppuvuoden ajan nostalgisin tuntein kaupungin huoltoasemilla.– Keräsimme kaupunkilaisilta muistoja vanhoista huoltsikoista ja niitä tuli paljon.

Kimmo Miettinen aikoo täyttää 60 vuotta vähin äänin.

60 vuotta täyttävän sairiolaisen monitoimimiehen ura rönsyilee kuin sukupuu.Yhtä paljon rönsyilee myös syntymäpäivähaastattelu, jossa välillä paikalla on kirjailija Kimmo Miettinen, välillä musiikkitoimittaja, joka tunnetaan lyhyesti nimellä Miettinen.Vihainen nuori mies Miettinen muistetaan musaleh