Julkaistu: 08.12.2017 14:44
-
Päivitetty: 08.12.2017 15:02

Kari Ilkkalalle tuomio Sunny Car Center -tietovuodosta

  • Kari Ilkkala Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa 15. marraskuuta. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa / arkisto
    Kari Ilkkala Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa 15. marraskuuta. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen entinen jäsen Kari Ilkkala (ps.) on tuomittu virkasalaisuuden rikkomisesta.

Käräjäoikeus antoi Ilkkalalle 40 päiväsakon tuomion virkasalaisuuden rikkomisesta. Ilkkalan tuloilla sakkojen kokonaissumma on 240 euroa.

Oikeus hylkäsi Ilkkalaa vastaan nostetun toisen syytteen törkeästä kunnianloukkauksesta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomion perjantaina iltapäivällä.

 

Ilkkalaa syytettiin Hämeenlinnan kaupunginhallituksessa luottamuksellisina käsiteltyjen asioiden vuotamisesta julkisuuteen. Ilkkala oli välittänyt toimittajalle tietoja Hämeenlinnaan suunnitellun Sunny Car Center -autokauppakeskuksen rahoitusjärjestelyistä.

Ilkkalan tarkoituksena oli vuotaa tiedot, jolloin hän olisi niiden julkaisemisen jälkeen voinut käyttää tietoja hyväkseen hankkeen pysäyttämiseksi.

Ilkkala myönsi tietovuodon jo ennen oikeudenkäyntiä.

Lain mukaan kaupunginhallituksen kokoukset ovat suljettuja ja niissä käytyjä keskusteluja tai esiteltyjä asioita ei saa julkistaa.

 

Samassa oikeudenkäynnissä Ilkkalaa syytettiin myös törkeästä kunnianloukkauksesta. Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteen

Sunny Car Centeriä suunnitellut Markku Ritaluoma vaati Ilkkalalta miljoonien eurojen korvauksia vahingosta ja henkisestä kärsimyksestä.

Ritaluoman yrityksen Sunny Tradingin autotalohanke kaatui pian sen jälkeen, kun tietovuoto paljasti sen rahoituksen taustalla olleen Sambian entisen presidentin Frederick Chiluban lesken.

Ilkkala myönsi kertoneensa Ritaluoman rahoitussuunnitelmista. Hän kuitenkin kiisti liikesalaisuuden paljastamisen ensisijaisesti siksi, että Chiluba-rahoitus ei ollut liikesalaisuus vaan vale.

Ilkkala sanoi oikeudessa, ettei hän ole välittänyt tietoa tai vihjausta, että Ritaluoma olisi osallistunut rahanpesuun.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia ja niistä voi valittaa hovioikeuteen.

 

Ilkkalan oikeudenkäynti oli vain yksi useista oikeudenkäynneistä, joita Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa on vireillä Sunny Car Centeristä.

Konkurssipesä vaatii kolmella kanteella palauttamaan tai korvaamaan sille miljoonia euroja yhtiöstä vietyjä varoja. Vastaajina ovat Ritaluoma, Sunny Car Centerin hallituksen muut jäsenet ja Hämeenlinnan kiinteistösijoitusyhtiö.

Ritaluoman entiset kumppanit ovat tehneet hänestä rikosilmoituksen ja Hämeen poliisi on etsintäkuuluttanut Ritaluoman. HäSa

Kommentit

Tyypillinen nykypäivän oikeuden päätös! Ei vastaa tavallisen kansalaisen oikeudentuntoa! Rahanpesun ja selvä kansalta varastetun omaisuuden siirto omiin nimiin sallitaan Suomessa oikeudessa, rahanpesun tuominen julki rikollisuutta ehkäisevänä tietona palkitaan oikeudessa sakoin? Onhan aikoihin eletty! Oikeuslaitoksen toiminnan tarkastelu olisi aiheellista ja tehtävä välittömästi ennenkuin järjettömyydet muuttuvat älyttömyyksiin.
 Suomenkasarmin porteille on tarkoitus pystyttää opaskartat. Turuntien puoleisella portilla sijaitseva ajokieltomerkki on saanut myös jotkut jalankulkijat luulemaan, ettei alueelle ole mitään asiaa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Suomenkasarmin alueelle johtava portti Turuntiellä herättää hämmennystä.Näyttävä ajokielto on saanut ainakin jotkut jalankulkijatkin luulemaan, ettei alueelle sovi mennä, vaikka se on nykyään avoinna kaikelle kansalle.Kasarmialueen reilut kaksi vuotta sitten ostanut Petri Yrjö-Koskinen kertoo, että

Sohvapöytä on Anni Nupposen kodissa varattu palapelien teolle. Palapelien kokoamista yrittää monesti estää Miisu-kissa, joka vaatii omistajansa huomiota itselleen. Kuva: Sini Laitinen

Kirjailija Anni Nupposen sohvapöydälle eivät juuri teekupposet tai hellyyttä kerjäävät kissat mahdu, sillä pöytä on varattu muuhun käyttöön.– Tein lapsena mielelläni palapelejä, ja viitisen vuotta sitten aloin tehdä niitä taas uudelleen. Suosikkipalapeleissäni on 1 000–2 000 palaa.

Amerikkalainen jalkapallo toi Lontoosta kotoisin olevan James Perrineaun Suomeen ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Hämeenlinnassa hän on asunut noin vuoden.

"Hämeenlinnassa on kaikki mitä tarvitsen, vaikka tätä ei voikaan verrata Lontooseen. Sukuni on kotoisin Karibialta, mutta kaikki asuvat Etelä-Lontoossa.Olen oppinut nauttimaan Hämeenlinnan rauhallisuudesta, ehkä olen kasvamassa aikuiseksi. Minusta tuntuu, että saattaisin asettua Hämeenlinnaan.