Julkaistu: 31.12.2017 05:00
-
Päivitetty: 02.01.2018 10:03

Vanajavedestä 30 vuotta sitten löytynyt arvokas miekka palaa Hämeen linnaan

  • Sami Riippi ja Lasse Hyvönen löysivät 80-luvun lopussa Vanajavedestä 1400-luvulta peräisin olevan miekan Kuva: Terho Aalto
    Sami Riippi ja Lasse Hyvönen löysivät 80-luvun lopussa Vanajavedestä 1400-luvulta peräisin olevan miekan Kuva: Terho Aalto

Lähes 30 vuotta sitten Hämeen linnan rannasta löytynyt miekka palaa tammikuussa takaisin kotiin Hämeenlinnaan.

Vanajaveden miekaksi ristityn aseen löysivät 11-vuotiaat hämeenlinnalaiset koulupojat Lasse Hyvönen ja Sami Riippi sekä 9-vuotias Jukka Hartikainen.

Pojat olivat olleet "vähän seikkailemassa" ja virvelöimässä linnan rannassa, kun he huomasivat yllättäen kiven alle jumittuneen, ristiä muistuttavan esineen.

Poikien yllätys oli melkoinen, kun he huomasivat myöhemmin kotonaan, ettei löytö ollutkaan heidän kuvittelemansa risti, vaan miekka. Pahasti ruostunut ja erittäin likainen ase ei paljastanut pojille salojaan, vaikka nämä siinä toivossa miekkaa rapsuttivatkin.

– Rupesi naurattamaan, kun huomasin, ettei se ollutkaan risti, Lasse Hyvönen kertoi Hämeen Sanomille.

Vasta, kun toisen pojan isä vei miekan asiantuntijalle, alkoi esineen todellinen arvo paljastua. Pojista tuli oitis melkoisia julkkiksia, sillä moneen kertaan ruopatusta Vanajavedestä ei ole yrityksistä huolimatta aikojen kuluessa juuri muita esineitä löytynyt.

Ensi alkuun miekan arveltiin olevan 1600-luvulta, mutta konservoinnissa paljastui, että se olikin peräti 1400-luvulta. Arvokkaaksi osoittautunut ase palasi kunnostuksen jälkeen linnaan.

 

Poikaporukan löydös hätkähdytti Hämeenlinnassa. Myöhemmin miekkalöytö johti Häme Wikin mukaan Varikonniemen rautakautisen asuinpaikan löytymiseen.

Kaikkiaan 132-senttinen miekka konservoitiin heti, kun se löydettiin. Löydettäessä miekka oli liejun peitossa, mutta se saatiin kunnostettua Eero Ehannin mukaan niin hienoon kuntoon, ettei sitä tarvinnut enää konservoida uudestaan.

Miekan terä on pitkä, 91.5 senttiä, ja sen päällä on pyöreä ponsi. Väistin kaartuu loivasti alaspäin säilää kohti.

– Miekka on kaksiteräinen kahden käden rautainen lyömämiekka 1400-luvulta, Eero Ehanti kertoo.

Miekka oli pitkään esillä linnassa, mutta reilun vuoden ajan se on ollut Kansallismuseossa. Nyt ase palaa linnaan ja sijoitetaan haarniskojen yhteyteen.

Oikaisu 2.1.2018

Uutisessa oli asiavirhe. Miekan pituus oli 132 senttiä, mutta sen säilä oli 91,5 senttiä.

Kommentit

"Miekan terä on pitkä, 37 senttiä, ja sen päällä on pyöreä ponsi. Väistin eli kahva kaartuu loivasti alaspäin säilää kohti." Näin montaa ja tökeröä virhettä kohtaa todella harvoin. oikoluetaanko näitä juttuja ollenkaan
Liukas ja luminen keli on tuottanut ongelmia raskaan liikenteen kuljettajille kantatie 54:llä etenkin öisin. Kuva: Esko Tuovinen

Aura-autot lähtevät nyt entistä nopeammin kantatie 54:lle, kun keli muuttuu liukkaaksi.Liikennevirasto nosti vuoden 2018 alusta tieosuuksien hoitoluokkaa yhteensä yli 600 kilometriltä. Siitä reilut 30 kilometriä on Kanta-Hämeessä, Lopen ja Hausjärven kirkonkylien välissä tiellä 54.

Anneli Suusaaren esikoisromaanissa esiintyvät sekä Hämeenlinna että Pikkunalle Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalaisella Anneli Suusaarella on vapautunut olo.Tällä viikolla on julkaistu hänen esikoisromaaninsa Ei sinne yllä myrskysää, jota hän on tavallaan kantanut sisällään parikymmentä vuotta.Romaani kertoo naisesta, joka hoitaa muistisairasta äitiään yhdessä isänsä kanssa.

Marko Högstedt ja Harri Uschanov selittivät maanantaina sarjapaikasta luopumisen syitä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Härmän päätös luopua miesten Kolmosen sarjapaikasta on erittäin valitettava ja sillä saattaa olla kauaskantoisiakin seurauksia. Perinteikkään seuran ratkaisu on myös hämmentävä, sillä vielä vuosi sitten vihreällä toimistolla puhkuttiin intoa ja uskoa ainakin seuraaviin kahteen kauteen.

Hattulalaiset jonottivat äänestämään sulassa sovussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jono ulottuu melkein Juteinitalon ulko-ovelle saakka presidentinvaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona. Samanlaiset jonot ovat tuttu näky myös muilla ennakkoäänestyspaikoilla Hämeenlinnan seudulla.Suurin osa äänestyspaikoista on kouluissa, kirjastoissa ja kauppakeskuksissa.

Hämeenlinnan vankilan tontille nousee lähivuosina uudisrakennus, jonka sisällä toimii uuden toimintafilosofian vankila. Uudessa vankilassa vangeille ja henkilökunnalle luodaan enemmän aikaa vuorovaikuttamiseen. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnaan suunniteltu uusi naisten vankila valmistuu aikaisintaan loppuvuodesta 2020.Näin arvioi oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Arto Kujala.Rikosseuraamuslaitokselle (Rise) myönnettiin rahoitus vankilaa varten jo vuonna 2012 valtion budjetin kehyspäätöksessä, mutta van