Julkaistu: 07.01.2018 20:00

Hämeenlinnan valtuuston ryhmyrit: Velan kasvulle on vaikea panna stoppia

Hämeenlinnan valtuustossa istuvien puolueiden kesken on suhteellisen suuri yksimielisyys siitä, ettei kaupungin talouskurimus oikene, ellei asukaslukua saada nousuun.

Tosin perussuomalaiset korostaa, että kasvua on tärkeämpää huolehtia nykyisistä asukkaista ja yrityksistä.

Hämeenlinnan talousjohtaja Jussi Oksa oli muutaman viikon takaisessa Hämeenlinnan taloutta luodanneessa haastattelussa (HäSa 13.12.) huolissaan mm. siitä, että veronmaksajien määrä on vähentynyt jo useamman vuoden.
Ilman asukasluvun kasvua verotuloja ei saada pysyvään nousuun.

Tässä puolueiden ryhmänjohtajien konsteja Hämeenlinnan asukasluvun ja verotulojen lisäämiseen: 

  • Aktiivisessa elinkeinopolitiikassa kaikki mahdolliset keinot käyttöön. (kd.)
  • Laadukkaat, julkisesti tuotetut palvelut. (vas)
  • Hamkin ja elinkeinoelämän yhä tiiviimpi yhteistyö. (kesk.)
  • Yritysten tarpeisiin pystyttävä vastaamaan nopeasti ja monipuolisesti. (kok.)
  • Suomen paras varhaiskasvatus ja koulu. (sd.)
  • Keskitytään vahvuuksiimme – niitä riittää. (vihr.)
  • Ei asukasluvun tarvitse kasvaa. Nykyiset asukkaat nostettava ykkösiksi. (ps.)

 


Asukasluku ja verotulot
Kokoomuksen Kaija-Leena Savijoki painottaa työpaikkojen lisäämistä ja monipuolista asuntotuotantoa.
- Myös pendelöivien asukkaiden tarpeet on otettava huomioon. Arjen helppous on asuinpaikan valinnassa tärkeää.

Peruspalveluiden toimivuus houkuttelee Ranjith Kumar Prabhakaranin mukaan lisää ihmisiä Hämeenlinnaan.
- Pitää myös pärjätä vertailuissa, joissa arvioidaan yritysten toimintaympäristöä. Tähän kuuluu joustava ja luotettava päätöksenteko.

Vihreät painottaa toimivaa ja turvallista palveluverkkoa.
- Se on muuttajille tärkeä päätökseen vaikuttava tekijä, sen lisäksi, että työssäkäyntialueille pitää olla loistavat liikenneyhteydet, Mirka Soinikoski toteaa.

Perussuomalaiset haluaa välttää "päälle liimattua" markkinointia.
- Hämeenlinna on keskikokoisena oikein sopiva, eikä suurta kasvua tule edes tavoitella, Lulu Ranne toteaa.

Keskustan Marjatta Rahkio uskoo, että Hamkin ja elinkeinoelämän yhteistyön ohella kannattaa investoida lukioon ja toisen asteen koulutukseen yleensä.
- Sekä seiniin että sisältöön.

Työllisyyttä nykyistä aktiivisemmin edistävä työllisyyspolitiikka on vasemmistoliiton ykköskeino.
- Lisäksi laadukkaat julkisesti tuotetut palvelut, Ritva Oinonen toteaa.

Teija Arvidsson (kd.) muistuttaa, ettei pelkkä asuntojen rakentaminen riitä, vaan tarvitaan myös erittäin aktiivista elinkeinopolitiikkaa.
- Kohtuulliset asumiskustannukset ja toimivat peruspalvelut ovat myös tärkeitä.

 

Korjausvelka ja Hämeenlinna-rahasto
Arvidsson miettii, että Hämeenlinna-rahastoa voi käyttää, jos lainankorot nousevat ja sijoitusten tuotot jäävät niitä pienemmiksi.
- Jos pääomaan kajotaan, se supistaa tulevien vuosien tuottoja. Korkeintaan 5 prosenttia seuraavan 5 vuoden aikana ja nimenomaan kasvua tukeviin investointeihin, Rahkio puolestaan muistuttaa.

Vihreät arvioi, että matalan korkotason aikana lainaa on järkevä käyttää, kun se yhdistyy vastuulliseen taloudenpitoon.
- Korkojen noustessa vaihtoehtoja jää niukalti. Palveluverkon korjaamisesta emme voi tinkiä, Soinikoski pohtii.

Demarien Prabhakaran arvioi, ettei rahastoa kannata käyttää, jos se tuottaa enemmän kuin lainankorot maksavat.

Oinonen taas käyttäisi rahastoa, jotta korjausvelan tuottamat ongelmat eivät ainakaan paisuisi.

Ranne kehottaa luopumaan pilvilinnojen rakentelusta eli elinvoimainvestoinneista.
- Kun keskitytään vain välttämättömiin investointeihin ja korjausvelan vähentämiseen, Hämeenlinna-rahastoa ei tarvita.

Savijoki korostaa, että rahastoa voi käyttää kirjanpidollisesti eli esim. alaskirjaamaan purettavien rakennusten tasearvoja, jolloin varsinaista rahaa ei liiku.
- Rahaston käyttöä lainanoton sijasta voidaan ajatella nopeuttamaan harkittuja yksittäisiä investointeja, kun rahoituksen hintaa on vertailtu. Missään tilanteessa ei käyttömenojen kattamiseen. HÄSA
 

Kommentti: Korkokupla puhkeaa

Aktiivinen elinkeinopolitiikka sekä hyvät ja toimivat palvelut ovat useimpien puolueiden lääke Hämeenlinnan asukasmäärän kasvattamiseen.

Isompi asukasluku merkitsee enemmän verotuloja, mutta silloin myös työllisyyden pitää olla kunnossa.

Perussuomalaiset edustaa tässäkin omaa linjaansa. Puolueen näkemys on, ettei merkittävää kasvua tarvita, eikä myöskään elinvoimainvestointeja.

Kuitenkin puolue ajaa voimakkaasti palveluverkon kunnostamista sisäilmaongelmista. Jos verotulot eivät kasva, millä rahalla se tehdään?

Juuri nyt näyttää, että lisää velkaa kannattaa ottaa, koska miinuskorkoisilla, lyhytaikaisilla lainoilla voi jopa tienata.

Tilanne on sairas. Korot pompahtavat nousuun ihan varmasti.

Mitä velkaantuneempi silloin on, sen pahemmassa pulassa on.

Silti kilpailu Helsingin ja Tampereen välisellä kasvukäytävällä on niin kovaa, ettei Hämeenlinnalla ole varaa jäädä lepäämään laakereillaan.

 

Kommentit

Hämeenlinnan tulevaisuus on heikolla pohjalla, jos syntyvyys jää jatkossa kuolleisuutta pienemmäksi. Se, että vastustetaan persujen tapaan kaupungin elinvoimaisuutta ja valitetaan joka asiasta ei houkuttele nuoria jäämään Hämeenlinnaan tai palaamaan tänne tai vähättelemällä uusien asukkaiden merkitystä Hämeenlinnalle, osoittaa miten vähän persut välittävät itse asiassa hämeenlinnalaisista. Persujen politiikka perustuu lyhytnäköiseen valittamiseen ja synkistelyyn. Onneksi sentään Hämeenlinnan johtavat puolueet osoittavat vastuullisuutta kaupungin pitkäjänteisestä kehittämisestä. Eivät ne nykyajan nuoret halua muuttaa nukkumalähiöihin tai kaupunkiin, missä puukasat rautatieasemalla symboloivat kaupungin "sykettä".

Perussuomalaiset edustaa tässäkin omaa linjaansa. Puolueen näkemys on, ettei merkittävää kasvua tarvita, eikä myöskään elinvoimainvestointeja. Kuitenkin puolue ajaa voimakkaasti palveluverkon kunnostamista sisäilmaongelmista. Jos verotulot eivät kasva, millä rahalla se tehdään? Niin millähän rahalla nyt sitten on rakennettu tyhjiä parkkitaloja, tai kantolan tapahtumapuisto tai millä rahalla tehdään 10 miljoonan remotti kirjastoon. Toimittajan kannattaisi ehkä miettiä myös näitä.

"Onneksi sentään Hämeenlinnan johtavat puolueet osoittavat vastuullisuutta kaupungin pitkäjänteisestä kehittämisestä." Niin toisaan jäi tuo urbaanin kommentti vielä huomioimatta, joten täältä pesee. Onko sinun mielestäsi vastuullisuuta se että hallinto huuhaili vuosikausia Euroopan suurimman autotalon kimpussa, tai se että neuvoteltiin ja suunniteltiin uutta sairaalaa parisen vuotta radan varteen ja heitettiin sen jälkeen pyyhe kehään. Tai onko vastuullisuutta se että on jätetty koulut ja päiväkodit rapistumaan niin että korjausvelka huitelee nyt 100 miljoonassa. Tai se että kaupungin velka on tuplaantunut alle vuosikymmenessä, Niin tai ollaanko oltu vastuullisia siinä että honattiin laittaa kaavoitus alulle vasta kun huomattiin että naapureissa rakennetaan oma- ja kerrostaloja. Niin ja vastuullisien päätösten vuoksi Hämeenlinnan on kärsinyt jo muutaman vuoden muuttotappiosta, vai mitä?
Kansanedustaja Mika Karin (sd.) mielestä päättäjille ei ole täysin kirkastunut, että omaa valmistusta ja huoltoa tarvitaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Kansanedustaja Mika Karin (sd.) mielestä Suomessa ei tarpeeksi ymmärretä, miten tärkeä merkitys Patrian kaltaisella yhtiöllä on huoltovarmuudelle ja puolustusvoimille.– Aina ei tunnisteta riittävästi kotimaisen valmistuksen merkitystä, Kari sanoo.Mika Kari on ollut eduskunnan puolustusvaliokunnan jä

Natalie Portmanin tähdittämä scifi-elokuva Annihilation ei päässyt teatterilevitykseen kuin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Kiinassa, koska sen ei arveltu liian monimutkaisena ja älyllisenä miellyttävän yleisöä. Muualla maailmassa se julkaistiin Netflixissä, missä se sai erittäin hyvän vastaanoton. Kuva: Peter Mountain

Mikä on kappalemäärillä mitattuna Yhdysvaltojen suurin elokuvayhtiö?Harva alan ulkopuolelta arvaa vastauksen. Se on Suomessakin toimiva elokuvien ja televisiosarjojen suoratoistopalvelu Netflix.Viime vuonna se tuotti 50 elokuvaa, tämän vuoden tavoite on 80.

 Pekka Monto muutti vaimonsa Maijan kanssa muutama vuosi sitten Lepaalta Sairioon. Myös 9-vuotias Touko-kissa muutti mukana. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hattulan Parolan koulun pitkäaikainen rehtori Pekka Monto asettelee sanansa varovaisesti, kun häneltä kysyy näkemystä nykyajan kouluista ja varsinkin avoimista oppimisympäristöistä.– En erityisesti haluaisi ottaa kantaa suuntaan enkä toiseen, mutta sen verran vanhan liiton miehiä olen, että jotkut u

Cristiano Ronaldon kaltaiset vapaapotkuspesialistit ovat nousseet entistä suurempaan arvoon maajoukkuejalkapallossa. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Tiistaihin mennessä Venäjän MM-kisoissa oli tehty yhteensä 38 maalia. Kokonaismäärästä peräti 21 maalia on tehty erikoistilanteista, eli hieman yli 55 prosenttia.Se on hämmentävän suuri määrä, koska yleensä erikoistilanteiden osuus kokonaismäärästä jää noin kolmanneksen paikkeille.