Julkaistu: 07.01.2018 11:53
-
Päivitetty: 11.01.2018 13:52

Kirpputorien määrä kasvaa kahdella - Hämeenlinnassa ei ole koskaan ollut yhtä monta kirpputoria kuin nyt

  • Annika Öhman (oik) ja Armi Pirinen pitävät kirpputori Löytötoria kunnossa. - Kukaan ei osta likaista, ryppyistä ja risaa kirpputorilta, naiset tietävät. Kuva: Esko Tuovinen
    Annika Öhman (oik) ja Armi Pirinen pitävät kirpputori Löytötoria kunnossa. - Kukaan ei osta likaista, ryppyistä ja risaa kirpputorilta, naiset tietävät. Kuva: Esko Tuovinen
  • Sanna Sohlman mietti pitkään ennen kuin hän otti ystävänsä kirpputorista vetovastuun. Nyt Pikku Unelma-kirppiksellä touhuaa onnellinen nainen. Kuva: Esko Tuovinen
    Sanna Sohlman mietti pitkään ennen kuin hän otti ystävänsä kirpputorista vetovastuun. Nyt Pikku Unelma-kirppiksellä touhuaa onnellinen nainen. Kuva: Esko Tuovinen

Nummelle ja Kaurialaan ollaan perustamassa uudet kirpputorit aivan lähitulevaisuudessa.

Kun uudet kirpputorit avaavat ovensa, on Hämeenlinnassa ainakin 15 kirpputoria. Joidenkin arvioiden mukaan kirpputoreja on jo nyt peräti kolmetoista.

– Ei täällä varsinaisesti mitään kilpailua ole, mutta hinnat ovat laskeneet selvästi. Halvimmillaan pöydän voi vuokrata kympillä viikoksi, kun hinta aikaisemmin lähenteli 30 euroa, Kaurialassa toimivan Herman´sin yrittäjä Heidi Heikinheimo huomauttaa.

Enää ei Hämeenlinnassa jonoteta pöytiä kirpputoreille. Varovaisen arvion mukaan pöytäpaikkoja on vuokrattavana itsepalvelukirpputoreilla jo yli tuhat.

Kantolankadulla toimivan Löytötorin yrittäjä Jari Matilainen uskoo, että uuden kirpputorin avaaminen kaupungissa kannattaa, jos kirpputorilla ei ole kilpailijoita aivan kyljessä. Hän avaa toisen kirpputorin maaliskuussa Nummella asiakkaiden pyynnöstä.

Nummella avattava kirpputori on Kantolan kirpputoria pienempi. Siellä on pöytiä sata, kun niitä Kantolassa on 300.

– Se puoli kaupunkia on kokonaan ilman kirpputoria, eivätkä kaikki asiakkaat pääse kulkemaan pitkiä matkoja, Matilainen sanoo.

Matilainen on pitänyt Löytötoria vasta puolitoista vuotta, mutta yrittäjänä hänellä on kokemusta 40 vuodelta.

– Kirpputoreja on jo paljon. Kilpailu on laskenut hintoja, mutta en koe, että kilpailu olisi poikkeuksellisen kovaa. Jokaisella kirpputorilla on oma erikoisalansa, Matilainen miettii.

Pelkällä pöytien vuokraamisella eivät kirpputorit enää menesty. Nyt kilpaillaan hintojen lisäksi myös palvelulla ja kirpputorin siisteydellä.

– Kun aloin pitää Herman´sia kaikki näytti todella lupaavalta. Sitten sain ihan viereen kilpailevan kirpputorin ja loppiaisen jälkeen naapuriin aukeaa vielä yksi. Minun on ollut pakko miettiä, miten uudistan kirpputoria, yrittäjä Heidi Heikinheimo kertoo.

Brahenkadulla Kaurialassa toimivalla Herman´silla on kaikkiaan 150 pöytäpaikkaa. Kun Heikinheimo alkoi pitää kirpputoria reilut kaksi vuotta sitten, jonotti pöytiä yli 200 ihmistä. Nyt kymmenet pöydät ovat vailla vuokralaista.

– Olen tekemässä kirpputorista enemmän itseni näköisen. En pidä isoista halleista, vaan haluaisin jaotella hallin pienempiin osiin, joista yksi olisi miehille. Ensimmäiset vasarat ovat jo tulleet, Heikinheimo sanoo.

Pikku-Unelma on Hämeenlinnan kirpputoreista nuorimpia. Maaliskuussa avatun kaupan yrittäjä Sanna Sohlman on tyytyväinen, että uskaltautui yrittäjäksi.

Myllymäessä toimivan kirpputorin hyvä puoli ovat suuret näyteikkunat, pienuus ja kodikkuus.

– Olen saanut nyt järjestetyksi kirpputorin toimivaksi. Esimerkiksi miehet ovat selvästi kasvava asiakaskunta, Sohlman sanoo.

Sanna Sohlman on huomannut kiristyvän kilpailun siinä, että asiakkaiden keskiostos pienenee koko ajan. Pikku-Unelmassa keskiostos on enää kymmenen euroa.

 

Joululahjat ostetaan kirpputorilta

Fidan kehityspäällikkö Tiina Haimila odottaa jännittyneenä, koska ensimmäiset kirpputorilta ostetut joululahjat palautetaan myyntiin. Kun hän 80-luvun lopussa tuli Fidaan töihin, moinen ei olisi tullut kuuloonkaan.

Suhtautuminen kirpputoreihin on muuttunut paljon. Asiakkaat haluavat kuluttaa ekologisesti. Nuorten osuus kasvaa koko ajan, Haimila sanoo.

Fidan kirpputorit myyvät lahjoitettuja tavaroita ja auttavat tuotolla. Viime vuonna Fidan apu tavoitti 2 miljoonaa ihmistä.

Suurimmillaan Fidan myymäläketju oli 1987, jolloin LKA-kirpputoreja oli 47. Nyt myymälöitä on 25. Hämeenlinnassa ensimmäinen LKA:n kirpputori aloitti vuonna 1984.

Nykyisin yhä useammat kirpputorit toimivat internetissä. Haimilan mukaan on kuitenkin mahdollista, että ainakin osa kirpputorista siirtyy verkkoon.

Nyt tuntuu siltä, että monet haluavat hypistellä tuotteita ja tavata ihmisiä kasvoista kasvoihin. Ihmiset tarvitsevat kohtaamisia.

----

Oikaisu: Kantakaupungin kirpputorien listaan lisätty kirpputori Kohtauspaikka.

Juttuun lisätty toinen oikaisu 10.1: Kirpputorilistauksesta poistettu Sampolan verstasmyymälä, sillä siellä  myydään kuurojen ja kuurosokeiden tekemiä uusia käsityötuotteita, eikä sitä voi rinnastaa kirpputoriin. TEXVEX-toiminta eli tekstiilin hyötykierrätys on siirtynyt kokonaan Työvalmennussäätiö Luotsille/Kierrätyskeskukselle. Kirpputorilistaukseen lisätty kirpputori KirppuLinna.

Kantakaupungin kirppikset

Fida, Palokunnankatu 5

Pikku-Unelma, Myllymäenkatu 3

Suomen Kasarmin Aarteet, Suomenkasarmin katu

Wanhakierto (Entinen Sinitori), Ansionrinne 4

Aarreaitta, Larin Kyöstin katu 26

Kohtauspaikka, Palokunnankatu 16

Kulma-Kirppis, Takumäentie 6

Kirppis Kantolan Kammari, Myllärinkatu 10

Suurkirpputori, Keksikatu 5

Kirppis Löytötori, Kantolankatu 7

Kirppulinna, Palokunnankatu 14

Hermanś Second Hand, Brahenkatu 27

Vähän sinne päin

Hämeen Huutokauppalaitos (Hattelmalantie 31). Hämeenlinnan viimeisiä osto- ja myyntiliikkeitä, joka järjestää myös huutokauppoja.

Hämeenlinnan kierrätyskeskus (Parolantie 66)

Kirpputori KirppuLinna (Palokunnankatu 14)

Kommentit

Mihin unohtui Kohtauspaikka Palokunnankadulla, loistava yhdistelmä kirppistä ja kahvilaa? Mukava poiketa sisään paikkaan, jossa asiakas huomioidaan tervetulotoivotuksin. Myyntipöydät siistejä, kodikas tunnelma ja ihana tuoreen kahvin sekä vastapaistettujen leivonnaisten tuoksu. Juttukavereita löytyy takuuvarmasti ja on virkistävää vaihtaa mielipiteitä livenä näpynäpy-tekniikan sijaan. Nimensä mukaisesti Kohtauspaikassa tapaavat sekä monenmoiset ihmiset että tavaratkin. Löytöjen paikka kaikin tavoin! Lisätkää ihmeessä tämä paikka Hämeenlinnan kirppislistaan.

Todellakin! Siisti, laadukas ja keskustassa sijaitseva. Toiminta on kirpparin jalostuneempi versio loistavan kahvilan myötä.

Wanhakierto Ansionrinne 4, mahtava paikka. Halpa. Ehkä joskus hävettää kun maksaa siististä takista 4 ekee ja vastaava vuosi sitten maksoi 100 ekee kaupassa. Ja miten ne myy kasseittain vaatetta 5 ekee kassi. Näitä mä kyttään, ilmoittelevat KU sivuilla. Alakerrassa oli piironki 60` luvun retro, 20 ekee. Mietin liian kauan, oliehtinyt tehdä uuden pesän. Kohtauspaikka on myös aivan mahtava. Kirppari tai ehkä kahvila, hyvä idea. : )
Liukas ja luminen keli on tuottanut ongelmia raskaan liikenteen kuljettajille kantatie 54:llä etenkin öisin. Kuva: Esko Tuovinen

Aura-autot lähtevät nyt entistä nopeammin kantatie 54:lle, kun keli muuttuu liukkaaksi.Liikennevirasto nosti vuoden 2018 alusta tieosuuksien hoitoluokkaa yhteensä yli 600 kilometriltä. Siitä reilut 30 kilometriä on Kanta-Hämeessä, Lopen ja Hausjärven kirkonkylien välissä tiellä 54.

Anneli Suusaaren esikoisromaanissa esiintyvät sekä Hämeenlinna että Pikkunalle Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalaisella Anneli Suusaarella on vapautunut olo.Tällä viikolla on julkaistu hänen esikoisromaaninsa Ei sinne yllä myrskysää, jota hän on tavallaan kantanut sisällään parikymmentä vuotta.Romaani kertoo naisesta, joka hoitaa muistisairasta äitiään yhdessä isänsä kanssa.

Marko Högstedt ja Harri Uschanov selittivät maanantaina sarjapaikasta luopumisen syitä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Härmän päätös luopua miesten Kolmosen sarjapaikasta on erittäin valitettava ja sillä saattaa olla kauaskantoisiakin seurauksia. Perinteikkään seuran ratkaisu on myös hämmentävä, sillä vielä vuosi sitten vihreällä toimistolla puhkuttiin intoa ja uskoa ainakin seuraaviin kahteen kauteen.

Hattulalaiset jonottivat äänestämään sulassa sovussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jono ulottuu melkein Juteinitalon ulko-ovelle saakka presidentinvaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona. Samanlaiset jonot ovat tuttu näky myös muilla ennakkoäänestyspaikoilla Hämeenlinnan seudulla.Suurin osa äänestyspaikoista on kouluissa, kirjastoissa ja kauppakeskuksissa.

Hämeenlinnan vankilan tontille nousee lähivuosina uudisrakennus, jonka sisällä toimii uuden toimintafilosofian vankila. Uudessa vankilassa vangeille ja henkilökunnalle luodaan enemmän aikaa vuorovaikuttamiseen. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnaan suunniteltu uusi naisten vankila valmistuu aikaisintaan loppuvuodesta 2020.Näin arvioi oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Arto Kujala.Rikosseuraamuslaitokselle (Rise) myönnettiin rahoitus vankilaa varten jo vuonna 2012 valtion budjetin kehyspäätöksessä, mutta van