Julkaistu: 09.01.2018 06:57

Kokematon työntekijä ei saanut opastusta jyrsimen käyttöön ja loukkaantui – sakkoja työnantajan edustajille

Hyvinkään käräjäoikeus on tuominnut hyvinkääläisen kaapeleita valmistavan yrityksen tuotantojohtajan, tuotantopäällikön ja työnjohtajan jokaisen 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Lisäksi yritykselle tuomittiin 15 000 euron suuruinen yhteisösakko. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 4.1.2018.

Tuomio liittyi 9.11.2015 sattuneeseen työtapaturmaan.

Työntekijä oli ollut tekemässä suurjännitekaapelin jatkosta suurjännitekaapelilinjan puristintasolla. Hän käytti halkaisemiseen käsikäyttöistä jyrsintä pitäen toisella kädellä kiinni jyrsimestä ja toisella kaapelista. Tuolloin jyrsin lipesi, ja sen terä osui työntekijän vasemman käden peukaloon.

Tapaturmassa loukkaantunut työntekijä oli työskennellyt noin 20 päivää työnantajan palveluksessa ennen tapahtumapäivää, eikä hänellä ollut minkäänlaista metallialan koulutusta.

Työntekijä ei ollut aiemmin tehnyt suurjännitekaapelin jatkosta eikä käyttänyt vastaavanlaista jyrsintä. Työntekijälle ei ollut opetettu, miten jyrsintä käytetään, eikä hänen käytössään ollut laitteen käyttöohjetta.

Oikeus totesi, että työnantajalla oli ollut velvollisuus huolehtia, että uudet työntekijät perehdytetään uusiin työtehtäviin asianmukaisesti.

Perehdyttäminen voidaan delegoida kokeneille työntekijöille, mutta se ei poista esimiesten vastuuta valvoa, että perehdyttäminen on asianmukaista ja riittävää.

Työpaikalla tehdyssä vaarojen ja riskien arviointi -kartoituksessa ei ollut arvioitu riskitekijöitä, jotka liittyvät kaapelijatkoksien tekemisen työmenetelmään tai siinä käytettyihin työkaluihin.

Käräjäoikeus totesi, että ennen koneen käyttöönottoa työnantajan on selvitettävä ja arvioitava vaarat sekä tehtävä tarvittavat toimenpiteet niiden poistamiseksi tai minimoimiseksi. Työnantajalla on myös jatkuva velvollisuus tarkkailla työympäristön turvallisuutta.

 

Kommentit

Lehtitiedon perusteella yhtiö käyttää ammattitaidottomia työntekijöitä suurjännitteellisten osien rakentamisessa. Eipä ihme jos sähkökatkoksia syntyy ja ilmenee. Suurjänniteliitoksen valmistusprosessi ei sovellu kelle tahansa kaduntallaajalle, osa työn tuloksista suojataan ja piilotetaan kutistemuoveihin ja vedenkestäviin rakenteisiin joiden tarkastaminen tai työn laadullinen arviointi on mahdotonta. Miksi siis työntekijän pitäisi käydä kouluja? Ammattitaidon väheksyminen näyttää olevan keskiössä, ei työn laatu.
THL:n Martta October (vas.) kävi hiljattain kouluttamassa perheväkivallan vastaista työtä tekevää Marak-ryhmää Miekkalinnassa. Vieressä Ankkuri-tiimin sosiaalityöntekijä Anni Partanen. Kuva: Pekka Rautiainen

Lähisuhdeväkivaltaa on ollut aina, mutta vasta viime vuosina siihen on alettu puuttua.Hämeenlinnassa perustettiin kolme vuotta sitten moniammatillinen Marak-työryhmä, jonka tarkoituksena on auttaa väkivallan uhria kaikin mahdollisin keinoin.– Uhrin kynnys hakea apua on korkea, Marak-ryhmän sosiaalit

Keskustan aluekehitystyöryhmä on huolissaan Suomen kyläkauppojen tilanteesta.Aluekehitystyöryhmän mukaan suuret toimijat tekevät erinomaista tulosta, mutta maaseutukylät ja itsenäiset kunnat ovat menettäneet ainoita kauppojaan.Keskustan aluekehitystyöryhmä haluaa, että valtio ottaa uudelleen käyttöö

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen esittää, että lapsi ei voi missään tilanteessa antaa suostumusta seksiin.Lähes 100 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen siitä, että suostumuksen puute merkitään keskeiseksi määritelmäksi rikoslakiin.Heinonen sanoo, että lapsen ei pidä voida antaa

Lauantai-iltana Forssan keskustassa noin 50-vuotias mies kuljetti henkilöautoa päihtyneenä. Hän oli nauttinut illan aikana alkoholia kotonaan ja päättänyt lähteä autolla lähellä sijaitsevaan baariin. Mies oli palannut henkilöautollaan baarista kotiin ja kolaroinut autoaan talliin ajaessaan.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on toiminut tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä lukuisissa tehtävissä ympäri maailmaa. Hän selviytyy rankoista kokemuksista runouden, musiikin ja itkemisen avulla.                Kuva: Kimmo Penttinen

Millainen on ihminen, joka on nähnyt kymmeniä joukkohautoja? Entä mitä ajattelee henkilö, joka on todistanut Haagin sotarikosoikeudessa vihaisena huutavaa Jugoslavian entistä presidenttiä, Slobodan Miloševićia vastaan?Kysytään Helena Rannalta.