Julkaistu: 11.01.2018 11:09
-
Päivitetty: 11.01.2018 12:14

Mitä pikavuoro-kylteille on tapahtunut? - "Näin se nykymaailmassa vaan menee"

  • Pikavuoron pysäkki Humppilassa vuonna 2014. Kuva: Seppo Pessinen / FL / arkisto
    Pikavuoron pysäkki Humppilassa vuonna 2014. Kuva: Seppo Pessinen / FL / arkisto

Tuuloslainen lukija ihmettelee, minne ovat kadonneet pikavuorokyltit bussipysäkeiltä? Ainakaan Tuuloksen Syrjäntakana ja Hauhon kirkonkylän läheisyydessä niitä ei hänen mukaansa enää ole.

Joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio, onko lukijan havainto oikea?

– Varmastikin on. Tämä liittyy siihen, että pikavuoroa ei ole ollut lainkaan määritettynä vuoden 2009 joulukuussa voimaan tulleessa joukkoliikennelaissa. Siellä on markkinaehtoinen liikenne ja semmoisia nämä kaikki pikavuorot ovat.

– Markkinaehtoisessa liikenteessä liikenteenharjoittaja saa ihan itse päättää, missä pysähtyy. Markkinaehtoisen liikenteen harjoittaminen on luvanvaraista ja lupa liikennöintiin pitää hakea ely-keskukselta.

– Ely-keskus vastasi meidän kyselyyn pikavuorokylteistä: "Linjauksena on ollut, että uusia kylttejä ei enää laiteta ja vanhoja voi jopa poistaa, kun siirtymäajan sopimusliikenne lakkaa".

– Tämä joukkoliikennelaissa määritetty siirtymäaika päättyy 2.12.2019. Suuri osa siirtymäajan liikenteestä on jo päättynyt, mutta joitain sopimuksia on voimassa vielä vuoden 2019 puolelle.

– Esimerkiksi Onnibussin liikenne on uutta liikennettä, ja he valitsevat ihan itse missä pysähtyvät.

Ja liikenteenharjoittaja merkitsee valitsemansa pysäkit haluamallaan tavalla?

– Niin, liikenteenharjoittajan täytyy aikatauluinformaatiossaan kertoa, missä aikoo pysähtyä. Kuljettajan täytyy tietää etukäteen, missä hänen vuoronsa ottaa asiakkaita kyytiin.

Perinteisiin pikavuorokyltteihin luottamaan tottuneille tämä tuottaa varmasti hankalia tilanteita.

– Viranomaisena ja ennen kaikkea asiakkaana olisi toivonut, että käytäntö olisi säilynyt yhtenäisenä siinä, että missä pysähdytään ja missä ei. Mutta laissa sitä ei ole enää määritetty.

– Näin se nykymaailmassa vaan menee, kun kilpailu on tavoiteltavaa. Näin sitä valtio on lainsäädännössään edistänyt. HÄSA

 

Liukas ja luminen keli on tuottanut ongelmia raskaan liikenteen kuljettajille kantatie 54:llä etenkin öisin. Kuva: Esko Tuovinen

Aura-autot lähtevät nyt entistä nopeammin kantatie 54:lle, kun keli muuttuu liukkaaksi.Liikennevirasto nosti vuoden 2018 alusta tieosuuksien hoitoluokkaa yhteensä yli 600 kilometriltä. Siitä reilut 30 kilometriä on Kanta-Hämeessä, Lopen ja Hausjärven kirkonkylien välissä tiellä 54.

Anneli Suusaaren esikoisromaanissa esiintyvät sekä Hämeenlinna että Pikkunalle Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalaisella Anneli Suusaarella on vapautunut olo.Tällä viikolla on julkaistu hänen esikoisromaaninsa Ei sinne yllä myrskysää, jota hän on tavallaan kantanut sisällään parikymmentä vuotta.Romaani kertoo naisesta, joka hoitaa muistisairasta äitiään yhdessä isänsä kanssa.

Marko Högstedt ja Harri Uschanov selittivät maanantaina sarjapaikasta luopumisen syitä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Härmän päätös luopua miesten Kolmosen sarjapaikasta on erittäin valitettava ja sillä saattaa olla kauaskantoisiakin seurauksia. Perinteikkään seuran ratkaisu on myös hämmentävä, sillä vielä vuosi sitten vihreällä toimistolla puhkuttiin intoa ja uskoa ainakin seuraaviin kahteen kauteen.

Hattulalaiset jonottivat äänestämään sulassa sovussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jono ulottuu melkein Juteinitalon ulko-ovelle saakka presidentinvaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona. Samanlaiset jonot ovat tuttu näky myös muilla ennakkoäänestyspaikoilla Hämeenlinnan seudulla.Suurin osa äänestyspaikoista on kouluissa, kirjastoissa ja kauppakeskuksissa.

Hämeenlinnan vankilan tontille nousee lähivuosina uudisrakennus, jonka sisällä toimii uuden toimintafilosofian vankila. Uudessa vankilassa vangeille ja henkilökunnalle luodaan enemmän aikaa vuorovaikuttamiseen. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnaan suunniteltu uusi naisten vankila valmistuu aikaisintaan loppuvuodesta 2020.Näin arvioi oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Arto Kujala.Rikosseuraamuslaitokselle (Rise) myönnettiin rahoitus vankilaa varten jo vuonna 2012 valtion budjetin kehyspäätöksessä, mutta van