Julkaistu: 11.01.2018 11:09
-
Päivitetty: 11.01.2018 12:14

Mitä pikavuoro-kylteille on tapahtunut? - "Näin se nykymaailmassa vaan menee"

 • Pikavuoron pysäkki Humppilassa vuonna 2014. Kuva: Seppo Pessinen / FL / arkisto
  Pikavuoron pysäkki Humppilassa vuonna 2014. Kuva: Seppo Pessinen / FL / arkisto

Tuuloslainen lukija ihmettelee, minne ovat kadonneet pikavuorokyltit bussipysäkeiltä? Ainakaan Tuuloksen Syrjäntakana ja Hauhon kirkonkylän läheisyydessä niitä ei hänen mukaansa enää ole.

Joukkoliikennekoordinaattori Maarit Kaartokallio, onko lukijan havainto oikea?

– Varmastikin on. Tämä liittyy siihen, että pikavuoroa ei ole ollut lainkaan määritettynä vuoden 2009 joulukuussa voimaan tulleessa joukkoliikennelaissa. Siellä on markkinaehtoinen liikenne ja semmoisia nämä kaikki pikavuorot ovat.

– Markkinaehtoisessa liikenteessä liikenteenharjoittaja saa ihan itse päättää, missä pysähtyy. Markkinaehtoisen liikenteen harjoittaminen on luvanvaraista ja lupa liikennöintiin pitää hakea ely-keskukselta.

– Ely-keskus vastasi meidän kyselyyn pikavuorokylteistä: "Linjauksena on ollut, että uusia kylttejä ei enää laiteta ja vanhoja voi jopa poistaa, kun siirtymäajan sopimusliikenne lakkaa".

– Tämä joukkoliikennelaissa määritetty siirtymäaika päättyy 2.12.2019. Suuri osa siirtymäajan liikenteestä on jo päättynyt, mutta joitain sopimuksia on voimassa vielä vuoden 2019 puolelle.

– Esimerkiksi Onnibussin liikenne on uutta liikennettä, ja he valitsevat ihan itse missä pysähtyvät.

Ja liikenteenharjoittaja merkitsee valitsemansa pysäkit haluamallaan tavalla?

– Niin, liikenteenharjoittajan täytyy aikatauluinformaatiossaan kertoa, missä aikoo pysähtyä. Kuljettajan täytyy tietää etukäteen, missä hänen vuoronsa ottaa asiakkaita kyytiin.

Perinteisiin pikavuorokyltteihin luottamaan tottuneille tämä tuottaa varmasti hankalia tilanteita.

– Viranomaisena ja ennen kaikkea asiakkaana olisi toivonut, että käytäntö olisi säilynyt yhtenäisenä siinä, että missä pysähdytään ja missä ei. Mutta laissa sitä ei ole enää määritetty.

– Näin se nykymaailmassa vaan menee, kun kilpailu on tavoiteltavaa. Näin sitä valtio on lainsäädännössään edistänyt. HÄSA

 

THL:n Martta October (vas.) kävi hiljattain kouluttamassa perheväkivallan vastaista työtä tekevää Marak-ryhmää Miekkalinnassa. Vieressä Ankkuri-tiimin sosiaalityöntekijä Anni Partanen. Kuva: Pekka Rautiainen

Lähisuhdeväkivaltaa on ollut aina, mutta vasta viime vuosina siihen on alettu puuttua.Hämeenlinnassa perustettiin kolme vuotta sitten moniammatillinen Marak-työryhmä, jonka tarkoituksena on auttaa väkivallan uhria kaikin mahdollisin keinoin.– Uhrin kynnys hakea apua on korkea, Marak-ryhmän sosiaalit

Keskustan aluekehitystyöryhmä on huolissaan Suomen kyläkauppojen tilanteesta.Aluekehitystyöryhmän mukaan suuret toimijat tekevät erinomaista tulosta, mutta maaseutukylät ja itsenäiset kunnat ovat menettäneet ainoita kauppojaan.Keskustan aluekehitystyöryhmä haluaa, että valtio ottaa uudelleen käyttöö

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen esittää, että lapsi ei voi missään tilanteessa antaa suostumusta seksiin.Lähes 100 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen siitä, että suostumuksen puute merkitään keskeiseksi määritelmäksi rikoslakiin.Heinonen sanoo, että lapsen ei pidä voida antaa

Lauantai-iltana Forssan keskustassa noin 50-vuotias mies kuljetti henkilöautoa päihtyneenä. Hän oli nauttinut illan aikana alkoholia kotonaan ja päättänyt lähteä autolla lähellä sijaitsevaan baariin. Mies oli palannut henkilöautollaan baarista kotiin ja kolaroinut autoaan talliin ajaessaan.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on toiminut tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä lukuisissa tehtävissä ympäri maailmaa. Hän selviytyy rankoista kokemuksista runouden, musiikin ja itkemisen avulla.                Kuva: Kimmo Penttinen

Millainen on ihminen, joka on nähnyt kymmeniä joukkohautoja? Entä mitä ajattelee henkilö, joka on todistanut Haagin sotarikosoikeudessa vihaisena huutavaa Jugoslavian entistä presidenttiä, Slobodan Miloševićia vastaan?Kysytään Helena Rannalta.