Julkaistu: 14.01.2018 09:00

Rikosuhripäivystys rohkaisee ottamaan yhteyttä

  • Rikosuhripäivystyksen eli RIKU Kanta-Hämeen palvelupisteen toiminnanohjaaja Rebekka Wadhwa kehottaa rikoksen uhreja ottamaan rohkeasti yhteyttä. Toimintaan kaivataan mukaan myös vapaaehtoisia. Kuva: Pekka Rautiainen
    Rikosuhripäivystyksen eli RIKU Kanta-Hämeen palvelupisteen toiminnanohjaaja Rebekka Wadhwa kehottaa rikoksen uhreja ottamaan rohkeasti yhteyttä. Toimintaan kaivataan mukaan myös vapaaehtoisia. Kuva: Pekka Rautiainen

Rikosuhripäivystys (RIKU) kampanjoi alkuvuoden aikana valtakunnallisella Apua ja oikeutta -kampanjalla.

RIKU on toiminut nyt kaksi vuotta EU:n rikosuhridirektiivin mukaisten yleisten rikosuhripalveluiden toteuttajana Suomessa.

− Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Rikosuhripäivystys tarjoaa tukea ja neuvontaa kaikkien rikosten uhreille ja heidän läheisilleen. Suurin osa meidän asiakkaistamme on tällä hetkellä erilaisten väkivaltarikosten uhreja. Toivomme, että esimerkiksi omaisuus- ja liikennerikosten uhrit löytäisivät palveluumme paremmin. Palveluiden pitäisi saavuttaa myös miehet ja maahanmuuttajat nykyistä paremmin, kertoo Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

Rikun Kanta-Hämeen palvelupisteen toiminnanohjaaja Rebekka Wadhwa kertoo, että vuonna 2017 heillä oli pitkissä tukisuhteissa asiakkaita 155, kun vuotta aiemmin määrä oli satakunta.

Yhteydenottoja tuli eri kanavista noin 2 600.

– Määrät kasvavat joka vuosi hurjasti. Tunnettuutemme on lisääntynyt, ja viranomaiset ja kolmas sektori ohjaavat meille entistä enemmän väkeä.

– Myös RIKU:n palvelukanavat, joiden kautta apua haetaan, ovat lisääntyneet. Suuri osa yhteydenotoista tulee valtakunnallisen palvelun kautta eli esimerkkiksi chatista tai auttavasta puhelimesta, Wadhwa selittää palveluntarpeen kasvua.

Suurin osa asiakkaista kaipaa käytännön neuvoja ja apua rikosprosessiin liittyen, ja juuri niitä RIKU tarjoaa.

– Mistä hankitaan asianajaja, paljonko se maksaa, mitä eroa on oikeusavulla ja asianajajalla, voitteko auttaa lomakkeen täyttämisessä, mitä kuulusteluissa ja oikeudenkäynnissä tapahtuu, miten haetaan lähestymiskieltoa... Rebekka Wadhwa listaa asiakkaiden kysymyksiä.

Avun tarvitsijoista noin 70 prosenttia on naisia ja loput miehiä.

– Rikosten kärjessä ovat tasaisesti seksuaalinen väkivalta, muut pahoinpitelyt ja lähisuhdeväkivalta. Pienempi määrä rikoksista on muun muassa petoksia ja varkauksia.

Wadhwa korjaa käsitystä, että Rikosuhripäivystys tarjoaisi kriisitukea tai keskusteluapua.

– Toki sitäkin meiltä saa, mutta taustalla täytyy olla rikoskokemus. Meiltä saa maallikon antamaan keskustelutukea. Emme ole terapian ammattilaisia.

Rikosuhripäivystys palvelee 30 eri paikkakunnalla, ja keväällä aukeaa uusi palvelupiste Maarianhaminaan Ahvenanmaalle.

Asiakkaat voivat olla Rikuun yhteydessä verkossa, puhelimitse ja kasvokkain. Kaikki palvelut ovat aina asiakkaille maksuttomia, ja yhteyttä voi ottaa myös nimettömänä. HäSa

Ota yhteyttä

Rikosuhripäivystys Kanta-Hämeen palvelupiste (Suomenkasarmi 2, tsto 108–110, Hämeenlinna)

Puh. 050 3782877

Liukas ja luminen keli on tuottanut ongelmia raskaan liikenteen kuljettajille kantatie 54:llä etenkin öisin. Kuva: Esko Tuovinen

Aura-autot lähtevät nyt entistä nopeammin kantatie 54:lle, kun keli muuttuu liukkaaksi.Liikennevirasto nosti vuoden 2018 alusta tieosuuksien hoitoluokkaa yhteensä yli 600 kilometriltä. Siitä reilut 30 kilometriä on Kanta-Hämeessä, Lopen ja Hausjärven kirkonkylien välissä tiellä 54.

Anneli Suusaaren esikoisromaanissa esiintyvät sekä Hämeenlinna että Pikkunalle Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnalaisella Anneli Suusaarella on vapautunut olo.Tällä viikolla on julkaistu hänen esikoisromaaninsa Ei sinne yllä myrskysää, jota hän on tavallaan kantanut sisällään parikymmentä vuotta.Romaani kertoo naisesta, joka hoitaa muistisairasta äitiään yhdessä isänsä kanssa.

Marko Högstedt ja Harri Uschanov selittivät maanantaina sarjapaikasta luopumisen syitä. Kuva: Tomi Vesaharju

Hämeenlinnan Härmän päätös luopua miesten Kolmosen sarjapaikasta on erittäin valitettava ja sillä saattaa olla kauaskantoisiakin seurauksia. Perinteikkään seuran ratkaisu on myös hämmentävä, sillä vielä vuosi sitten vihreällä toimistolla puhkuttiin intoa ja uskoa ainakin seuraaviin kahteen kauteen.

Hattulalaiset jonottivat äänestämään sulassa sovussa. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Jono ulottuu melkein Juteinitalon ulko-ovelle saakka presidentinvaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona. Samanlaiset jonot ovat tuttu näky myös muilla ennakkoäänestyspaikoilla Hämeenlinnan seudulla.Suurin osa äänestyspaikoista on kouluissa, kirjastoissa ja kauppakeskuksissa.

Hämeenlinnan vankilan tontille nousee lähivuosina uudisrakennus, jonka sisällä toimii uuden toimintafilosofian vankila. Uudessa vankilassa vangeille ja henkilökunnalle luodaan enemmän aikaa vuorovaikuttamiseen. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnaan suunniteltu uusi naisten vankila valmistuu aikaisintaan loppuvuodesta 2020.Näin arvioi oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston päällikkö Arto Kujala.Rikosseuraamuslaitokselle (Rise) myönnettiin rahoitus vankilaa varten jo vuonna 2012 valtion budjetin kehyspäätöksessä, mutta van