Julkaistu: 14.01.2018 08:00

Raatihuoneenkatu 3:een rakennetaan tänä vuonna kuusi asuntoa

 • Niin sanotussa Hälläpyörän talossa toimi pitkään kiinalainen ravintola, mutta sen toiminta loppui vuodenvaihteessa. Manu Niemisen mielestä talo on erinomaisessa kunnossa. Kuva: Esko Tuovinen
  Niin sanotussa Hälläpyörän talossa toimi pitkään kiinalainen ravintola, mutta sen toiminta loppui vuodenvaihteessa. Manu Niemisen mielestä talo on erinomaisessa kunnossa. Kuva: Esko Tuovinen

Rakennusinsinööri Manu Nieminen katsoo Hälläpyörän talon ullakolla ylpeästi ympärilleen.

Hän näkee jo sielunsa silmin ullakolle rakennettavan loftasunnon valmiina. 186 neliötä puhdasta luksusta aivan Hämeenlinnan ytimessä.

– Tämä on minulle todella mieluinen haaste. Vanhojen talojen saneeraaminen on uusien talojen rakentamista mielenkiintoisempaa. Vanha talo tarjoaa haasteita korjaajalleen, Nieminen hehkuttaa.

Sairiossa olevan vanhan Kaurialan leipomon lisäksi Manu ja Juho Niemisen Deto-rakennus on saneerannut Hälläpyörän naapurissa olevan entisen elokuvateatterin. Yhdeltä ja samalta näyttävät rakennukset ovat eri kiinteistöjä.

– Nämä ovat aivan uniikkeja rakennuksia, Nieminen korostaa.

Vielä tällä hetkellä kaikkiaan 950 neliön talosta on vaikea saada kokonaiskuvaa, sillä aika on lisännyt tiloihin ovia, pylväitä ja väliseiniä. Yli 60-senttiset kiviseinät eivät päästä pihaustakaan arjen äänistä talon sisälle.

Rakennuksen kellarissa toimii edelleen ravintola Hällä, mutta sen yläpuolelle rakennetaan kaikkiaan kuusi asuntoa. Asunnoista viisi on ensimmäisessä kerroksessa ja ullakolle tehdään suuri loftasunto.

– Aloitimme vuodenvaihteessa siivoamisen, mutta seuraavaksi täältä puretaan kaikki muu paitsi kantavat rakenteet. Purkutöiden jälkeen saa jonkinlaisen käsityksen siitä, millainen talo alun perin oli, Manu Nieminen kertoo.

Talo oli jo valmistuttuaan vuonna 1900 vanhahtava, sillä se oli klassismia ja jugend teki jo kovaa vauhtia tuloaan. Samaan aikaan vuonna 1900 Raatihuoneenkadun ja Rauhankadun kulmaan valmistui Anniskeluyhtiön jugendtalo eli kaupungin virastotalo, joka on sittemmin muutettu asuintaloksi. Vuonna 1905 Hälläpyörän talon viereen rakennettiin vielä komea raittiusseuran talo joka purettiin.

Talon rakennuttaja, lyseon matematiikan lehtori Johan Sargren, asui talossa vain muutaman vuoden ennen kuin hän muutti takaisin kotiseudulleen Turkuun.

Niemiset ostivat koko Hälläpyörän talon, jonka alakerrassa toimii edelleen ravintola Hällä. Ensimmäisen kerroksen kiinalaisravintola lopetti toimintansa vuoden vaihteessa.

Talon ensimmäiseen kerrokseen tulee kaikkiaan viisi asuntoa, joista kaksi on vähän alle 30 neliön yksiötä. Kerroksen suurin asunto on 116 neliötä.

– Talon julkisivu on suojeltu, eikä se tule muuttumaan paljoakaan. Talon väritys on kuitenkin tarkoitus palauttaa ennalleen. Myös ikkunat uusitaan, mutta vanhaa kunnioittaen, Nieminen sanoo.

Talon erikoisuus rakennetaan ullakolle, jonne johtavat alkuperäiset, jyrkät ja kapeat rappuset. Niiden yhteyteen rakennetaan hissi, jolla on helppo mennä kaikkiaan 186-neliöiseen loftasuntoon.

Eniten töitä ullakolla teettää katto, jonka vesikatto uusitaan kokonaan.

– Vanhat talot kiinnostavat. Uskon, että asunnot menevät kaupaksi, Nieminen aprikoi. HäSa

Talo oltiin purkaa

Hälläpyörän talon piirsi turkulainen arkkitehti A. Helenius. Talon rakennutti turkulainen lehtori Johan Sargren vuonna 1900.

Tontilla olleet 2 puutaloa purettiin talon tieltä.

Puutaloissa oli kestikievari, jota Nummisuutarien Iivari ja Sakeri käyttivät muistitiedon mukaan majapaikkanaan.

Talossa on ollut 1910-luvulta lähtien eri yrityksiä.

Talon kellarikerroksessa avattiin ravintola Hälläpyörä vuonna 1959.

Talon purkamisesta huhuttiin 80-luvun alussa. Epäilykset ymmärtää. Samaan aikaan purettiin naapurista Raittiusseuran talo ja riideltiin Piparkakkutalon kohtalosta.

THL:n Martta October (vas.) kävi hiljattain kouluttamassa perheväkivallan vastaista työtä tekevää Marak-ryhmää Miekkalinnassa. Vieressä Ankkuri-tiimin sosiaalityöntekijä Anni Partanen. Kuva: Pekka Rautiainen

Lähisuhdeväkivaltaa on ollut aina, mutta vasta viime vuosina siihen on alettu puuttua.Hämeenlinnassa perustettiin kolme vuotta sitten moniammatillinen Marak-työryhmä, jonka tarkoituksena on auttaa väkivallan uhria kaikin mahdollisin keinoin.– Uhrin kynnys hakea apua on korkea, Marak-ryhmän sosiaalit

Keskustan aluekehitystyöryhmä on huolissaan Suomen kyläkauppojen tilanteesta.Aluekehitystyöryhmän mukaan suuret toimijat tekevät erinomaista tulosta, mutta maaseutukylät ja itsenäiset kunnat ovat menettäneet ainoita kauppojaan.Keskustan aluekehitystyöryhmä haluaa, että valtio ottaa uudelleen käyttöö

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen esittää, että lapsi ei voi missään tilanteessa antaa suostumusta seksiin.Lähes 100 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen siitä, että suostumuksen puute merkitään keskeiseksi määritelmäksi rikoslakiin.Heinonen sanoo, että lapsen ei pidä voida antaa

Lauantai-iltana Forssan keskustassa noin 50-vuotias mies kuljetti henkilöautoa päihtyneenä. Hän oli nauttinut illan aikana alkoholia kotonaan ja päättänyt lähteä autolla lähellä sijaitsevaan baariin. Mies oli palannut henkilöautollaan baarista kotiin ja kolaroinut autoaan talliin ajaessaan.

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on toiminut tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä lukuisissa tehtävissä ympäri maailmaa. Hän selviytyy rankoista kokemuksista runouden, musiikin ja itkemisen avulla.                Kuva: Kimmo Penttinen

Millainen on ihminen, joka on nähnyt kymmeniä joukkohautoja? Entä mitä ajattelee henkilö, joka on todistanut Haagin sotarikosoikeudessa vihaisena huutavaa Jugoslavian entistä presidenttiä, Slobodan Miloševićia vastaan?Kysytään Helena Rannalta.