Julkaistu: 14.01.2018 08:00

Raatihuoneenkatu 3:een rakennetaan tänä vuonna kuusi asuntoa

  • Niin sanotussa Hälläpyörän talossa toimi pitkään kiinalainen ravintola, mutta sen toiminta loppui vuodenvaihteessa. Manu Niemisen mielestä talo on erinomaisessa kunnossa. Kuva: Esko Tuovinen
    Niin sanotussa Hälläpyörän talossa toimi pitkään kiinalainen ravintola, mutta sen toiminta loppui vuodenvaihteessa. Manu Niemisen mielestä talo on erinomaisessa kunnossa. Kuva: Esko Tuovinen

Rakennusinsinööri Manu Nieminen katsoo Hälläpyörän talon ullakolla ylpeästi ympärilleen.

Hän näkee jo sielunsa silmin ullakolle rakennettavan loftasunnon valmiina. 186 neliötä puhdasta luksusta aivan Hämeenlinnan ytimessä.

– Tämä on minulle todella mieluinen haaste. Vanhojen talojen saneeraaminen on uusien talojen rakentamista mielenkiintoisempaa. Vanha talo tarjoaa haasteita korjaajalleen, Nieminen hehkuttaa.

Sairiossa olevan vanhan Kaurialan leipomon lisäksi Manu ja Juho Niemisen Deto-rakennus on saneerannut Hälläpyörän naapurissa olevan entisen elokuvateatterin. Yhdeltä ja samalta näyttävät rakennukset ovat eri kiinteistöjä.

– Nämä ovat aivan uniikkeja rakennuksia, Nieminen korostaa.

Vielä tällä hetkellä kaikkiaan 950 neliön talosta on vaikea saada kokonaiskuvaa, sillä aika on lisännyt tiloihin ovia, pylväitä ja väliseiniä. Yli 60-senttiset kiviseinät eivät päästä pihaustakaan arjen äänistä talon sisälle.

Rakennuksen kellarissa toimii edelleen ravintola Hällä, mutta sen yläpuolelle rakennetaan kaikkiaan kuusi asuntoa. Asunnoista viisi on ensimmäisessä kerroksessa ja ullakolle tehdään suuri loftasunto.

– Aloitimme vuodenvaihteessa siivoamisen, mutta seuraavaksi täältä puretaan kaikki muu paitsi kantavat rakenteet. Purkutöiden jälkeen saa jonkinlaisen käsityksen siitä, millainen talo alun perin oli, Manu Nieminen kertoo.

Talo oli jo valmistuttuaan vuonna 1900 vanhahtava, sillä se oli klassismia ja jugend teki jo kovaa vauhtia tuloaan. Samaan aikaan vuonna 1900 Raatihuoneenkadun ja Rauhankadun kulmaan valmistui Anniskeluyhtiön jugendtalo eli kaupungin virastotalo, joka on sittemmin muutettu asuintaloksi. Vuonna 1905 Hälläpyörän talon viereen rakennettiin vielä komea raittiusseuran talo joka purettiin.

Talon rakennuttaja, lyseon matematiikan lehtori Johan Sargren, asui talossa vain muutaman vuoden ennen kuin hän muutti takaisin kotiseudulleen Turkuun.

Niemiset ostivat koko Hälläpyörän talon, jonka alakerrassa toimii edelleen ravintola Hällä. Ensimmäisen kerroksen kiinalaisravintola lopetti toimintansa vuoden vaihteessa.

Talon ensimmäiseen kerrokseen tulee kaikkiaan viisi asuntoa, joista kaksi on vähän alle 30 neliön yksiötä. Kerroksen suurin asunto on 116 neliötä.

– Talon julkisivu on suojeltu, eikä se tule muuttumaan paljoakaan. Talon väritys on kuitenkin tarkoitus palauttaa ennalleen. Myös ikkunat uusitaan, mutta vanhaa kunnioittaen, Nieminen sanoo.

Talon erikoisuus rakennetaan ullakolle, jonne johtavat alkuperäiset, jyrkät ja kapeat rappuset. Niiden yhteyteen rakennetaan hissi, jolla on helppo mennä kaikkiaan 186-neliöiseen loftasuntoon.

Eniten töitä ullakolla teettää katto, jonka vesikatto uusitaan kokonaan.

– Vanhat talot kiinnostavat. Uskon, että asunnot menevät kaupaksi, Nieminen aprikoi. HäSa

Talo oltiin purkaa

Hälläpyörän talon piirsi turkulainen arkkitehti A. Helenius. Talon rakennutti turkulainen lehtori Johan Sargren vuonna 1900.

Tontilla olleet 2 puutaloa purettiin talon tieltä.

Puutaloissa oli kestikievari, jota Nummisuutarien Iivari ja Sakeri käyttivät muistitiedon mukaan majapaikkanaan.

Talossa on ollut 1910-luvulta lähtien eri yrityksiä.

Talon kellarikerroksessa avattiin ravintola Hälläpyörä vuonna 1959.

Talon purkamisesta huhuttiin 80-luvun alussa. Epäilykset ymmärtää. Samaan aikaan purettiin naapurista Raittiusseuran talo ja riideltiin Piparkakkutalon kohtalosta.

Kansanedustaja Mika Karin (sd.) mielestä päättäjille ei ole täysin kirkastunut, että omaa valmistusta ja huoltoa tarvitaan. Kuva: Pekka Rautiainen

Kansanedustaja Mika Karin (sd.) mielestä Suomessa ei tarpeeksi ymmärretä, miten tärkeä merkitys Patrian kaltaisella yhtiöllä on huoltovarmuudelle ja puolustusvoimille.– Aina ei tunnisteta riittävästi kotimaisen valmistuksen merkitystä, Kari sanoo.Mika Kari on ollut eduskunnan puolustusvaliokunnan jä

Natalie Portmanin tähdittämä scifi-elokuva Annihilation ei päässyt teatterilevitykseen kuin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Kiinassa, koska sen ei arveltu liian monimutkaisena ja älyllisenä miellyttävän yleisöä. Muualla maailmassa se julkaistiin Netflixissä, missä se sai erittäin hyvän vastaanoton. Kuva: Peter Mountain

Mikä on kappalemäärillä mitattuna Yhdysvaltojen suurin elokuvayhtiö?Harva alan ulkopuolelta arvaa vastauksen. Se on Suomessakin toimiva elokuvien ja televisiosarjojen suoratoistopalvelu Netflix.Viime vuonna se tuotti 50 elokuvaa, tämän vuoden tavoite on 80.

 Pekka Monto muutti vaimonsa Maijan kanssa muutama vuosi sitten Lepaalta Sairioon. Myös 9-vuotias Touko-kissa muutti mukana. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Hattulan Parolan koulun pitkäaikainen rehtori Pekka Monto asettelee sanansa varovaisesti, kun häneltä kysyy näkemystä nykyajan kouluista ja varsinkin avoimista oppimisympäristöistä.– En erityisesti haluaisi ottaa kantaa suuntaan enkä toiseen, mutta sen verran vanhan liiton miehiä olen, että jotkut u

Cristiano Ronaldon kaltaiset vapaapotkuspesialistit ovat nousseet entistä suurempaan arvoon maajoukkuejalkapallossa. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Tiistaihin mennessä Venäjän MM-kisoissa oli tehty yhteensä 38 maalia. Kokonaismäärästä peräti 21 maalia on tehty erikoistilanteista, eli hieman yli 55 prosenttia.Se on hämmentävän suuri määrä, koska yleensä erikoistilanteiden osuus kokonaismäärästä jää noin kolmanneksen paikkeille.